Karlovy Vary (Tsjechië): bezienswaardigheden & tips wat te doen in Karlovy Vary!

Karlovy Vary (Tsjechië): bezienswaardigheden & tips wat te doen in Karlovy Vary!

Karlovy Vary: ooit een exclusief kuuroord voor de rijken der aarde, nu een toeristische topper in West-Tsjechië. Een stad waar je kennismaakt met de heilzame werking van warmwaterbronnen en waar je nog tal van andere bezienswaardigheden ontdekt.

Door , laatst bijgewerkt op 10 augustus 2023
5 minuten lezen

Vakantie in Karlovy Vary: een van de beroemdste kuuroorden ter wereld

Karlovy Vary, ook wel gekend met de Duitse benaming Karlsbad, is al sinds 1522 een vermaard kuuroord in het westen van Tsjechië. De stad kende haar bloeitijd in de 18de en 19de eeuw. Toen kwamen de groten der aarde, waaronder beroemdheden als Mozart, Napoleon en Goethe, naar Karlovy Vary om zich te laten verwennen in de kuurcentra. De ondergrondse warmwaterbronnen leveren water waaraan een geneeskrachtige werking wordt toegeschreven. Verspreid over de stad vind je fonteintjes en kraantjes waar je van het heilzame water mag proeven. Uiteraard zijn er ook spa’s waar je je kunt onderdompelen in het heilzame water of profiteren van een modderbad.

Bewonder in het historische gedeelte van de stad de schitterende zuilengangen, de fraaie prieeltjes, de kleurrijke gevels van de huizen, de mooie kerkjes en gezellige pleintjes. Karlovy Vary is misschien een beetje vergane glorie, maar wel een interessante stad voor een leuke dagtrip.

Tsjechië vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Tsjechië vakantie aanbieders

Wat te doen in Karlovy Vary?

In Karlovy Vary of Karsbad draait uiteraard alles om de warmwaterbronnen. In en rond de stad bevinden zich tientallen warme bronnen die zout- en zwavelhoudend water leveren waaraan therapeutische eigenschappen worden toegeschreven. De bekendste bron is ongetwijfeld de ‘Sprudel’ of ‘Vřídlo’, een geiser die 2.000 liter water per minuut 12 meter de hoogte inspuit. Rond deze geiser werd in 1975 de Vřídelní kolonáda opgericht, een modern gebouw bestaande uit veel glas en beton.

Karlovy Vary Mlýnská kolonáda, Karlovy Vary

De Mlýnská kolonáda, met 124 Korintische zuilen.

Meer bezienswaardigheden in Karlovy Vary

Loop zeker ook eens langs de Mlýnská kolonáda, een zuilengalerij met 124 Korinthische zuilen in neorenaissancistische stijl, waarin zich vijf warmwaterbronnen bevinden.

 • Je mag een eigen beker gebruiken om van het water te drinken, maar er worden ook typische drinkbekers verkocht als souvenir. Die lijken een beetje op een kleine theepot.
 • Je moet ‘uit de kleine theepot’ drinken langs het tuitje, blijkbaar om te voorkomen dat je met het zwavelhoudende water je kleren bevlekt.
 • Let wel op: de temperatuur van het water varieert van 53 tot 65 graden – best eerst wat laten afkoelen alvorens te drinken.
Therapeutisch drinkwater, Karlovy Vary

Een tourist vult een typische drinkbeker met therapeutisch drinkwater.

Schitterend is ook de houten Tržní kolonáda, opgetrokken in Zwitserse stijl in 1883. In deze colonnade vind je drie warmwaterbronnen.

Tržní kolonáda, Karlovy Vary

De prachtige houten Tržní kolonáda.

De Sint-Peter-en-Paulkathedraal

De orthodoxe Sint-Peter-en-Paulkathedraal is een van de mooiste kerkgebouwen van de stad. De kathedraal valt op door zijn prachtige witte gevels, blauwe daken en vijf gouden uivormige koepels. Het gebouw werd opgericht tussen 1893 en 1898. Rijke Russen die in Karlovy Vary verbleven bekostigden de bouw van de orthodoxe kathedraal. In het interieur vind je onder meer een houten wand met schitterende iconen.

Sint-Peter-en-Paulkathedraal, Karlovy Vary

Het Mosermuseum

Karlovy Vary is al meer dan 150 jaar een belangrijke glasproducent. Glasfabrikant Moser bestaat al sinds 1857 en is onder meer hofleverancier van de Britse koninklijke familie. Het moderne Mosermuseum toont je de geschiedenis van het glasblazen. Er zijn meer dan duizend kristallen voorwerpen tentoongesteld, zowel oude als moderne producten. Je ziet er hoe een glasblazer te werk gaat om verfijnde kristallen voorwerpen te maken.

Vakantie Karlovy Vary – 5x tips

 • Pension Asila
  Pension op een steenworp afstand van de Mlýnská kolonáda. Kamers met een eigen badkamer. Gedeelde keuken. Een levensmiddelenwinkel bevindt zich in het gebouw.
 • Appartementen Bohemia Rhapsody
  Appartementen in een historisch gebouw, op 300 meter van de Mlýnská kolonáda. Appartementen met woonkamer, slaapkamer, badkamer en kitchenette. Gratis parkeergelegenheid en wifi.
 • Heluan
  Simpel 3-sterren hotel in het hart van Karlovy Vary. Serveert ‘s ochtends ontbijt.

Andere bezienswaardigheden in Karlovy Vary

Naast de orthodoxe kathedraal is ook de barokke Maria Magdalena kerk, met haar twee fraaie witte torens, beslist een bezoekje waard.

Maria Magdalena kerk, Karlovy Vary

Maria Magdalena kerk, met rechts de Vřídelní kolonáda.

De omgeving van Karlovy Vary nodigt uit om te wandelen. De stad ligt langs de oevers van de rivier de Ohre. Volg het wandelpad naar de uitkijktoren Diana op een heuvel ten westen van het oude stadscentrum.

 • Als je de steile wandeling niet ziet zitten, kun je vanuit het stadscentrum ook een kabeltreintje nemen naar boven.
 • De uitkijktoren is 40 meter hoog. Je kunt via de trap naar boven klauteren of – veel gemakkelijker – de lift nemen.
 • Bovenaan bevindt zich een houten observatieplatform. Het uitzicht over de stad en de heuvelachtige omgeving is zeker de moeite waard.
Diana uitkijktoren, Karlovy Vary

Uitzicht op Karlovy Vary vanaf de Diana uitkijktoren.

Proef in Karlovy Vary ook eens van de traditionele wafels ‘Lázeňské Oplatky’, platte wafels in de vorm van grote ronde koeken die in verschillende smaken verkrijgbaar zijn. Karlovy Vary is ook de stad van het alcoholische kruidendrankje Becherovka, dat hier al meer dan 200 jaar wordt bereid. Er is zelfs een museum aan gewijd: het Jan Becher museum.

Lázeňské Oplatky wafel, Karlovy Vary

Een traditionele Lázeňské Oplatky wafel.

Leuk voor kinderen is ongetwijfeld het teddybeermuseum met een collectie van meer dan 10.000 teddyberen. Zowel volwassenen als kinderen amuseren zich urenlang in het klim- en klauterpark Sint-Linthart in de groene heuvels rond de stad.

Tsjechië vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Tsjechië vakantie aanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Karlovy Vary reiservaring en tips!

Ben jij in Karlovy Vary geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief