Pilsen (Tsjechië): bezienswaardigheden & tips wat te doen in Pilsen!

Pilsen (Tsjechië): bezienswaardigheden & tips wat te doen in Pilsen!

De stad Pilsen schonk haar naam aan een van de bekendste bieren ter wereld: de pils. De stad bezit uiteraard een brouwerijmuseum, maar ook tal van historische gebouwen en interessante bezienswaardigheden.

Door , laatst bijgewerkt op 10 augustus 2023
6 minuten lezen

Pilsen in Tsjechië: de bakermat van de pils

De stad Pilsen ligt in het westen van Tsjechië en is, na Praag, de grootste stad in Bohemen. De naam Pilsen is onlosmakelijk verbonden met de pils, een lichte biersoort die Josef Groll voor het eerst in Pilsen brouwde. Tegenwoordig heeft de pils de wereld veroverd en wordt dit bier door talloze brouwerijen over heel de aardbol geproduceerd. De originele pils, de Pilsner Urquell, wordt nog steeds gebrouwen in de oorspronkelijke fabriek te Pilsen.

Tsjechië vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Tsjechië vakantie aanbieders

Waar staat Pilsen om bekend?

Pilsen heeft zijn groei en welvaart niet alleen te danken aan het bier. De in Pilsen geboren ingenieur Emil Škoda vestigde in de stad een machinebedrijf waar ooit duizenden arbeiders werkten.

De historische stadskern telt tal van bezienswaardigheden, onder meer een fraai stadhuis, een indrukwekkende kathedraal, een enorme Joodse synagoge en een uitgestrekt onderaards gangenstelsel. Daarnaast vind je in de stad enkele interessante musea, waaronder (natuurlijk) een brouwerijmuseum, maar ook een technologiemuseum en een marionettenmuseum. Kortom, een stad die je niet mag overslaan als je in Tsjechië bent.

De Pilsner Urquell bierbrouwerij bezoeken in Pilsen

Nog altijd wordt er in Pilsen het originele pilsbier geproduceerd. Het is mogelijk om de Pilsner Urquell bierbrouwerij met een gids te bezoeken. De rondleiding in de brouwerij duurt ruim anderhalf uur.

 • Je ziet onder meer de moderne productiehallen, waar hoogtechnologische machines zo’n 120.000 flesjes pils per uur vullen. Je krijgt ook het allereerste brouwvat te zien waarin de eerste pils in 1842 werd gebrouwen.
 • Je bezoekt bovendien de kelders, waar arbeiders nog steeds kleine hoeveelheden pils volgens het oorspronkelijke procedé van Josef Groll vervaardigen.
Pilsner Urquell bierbrouwerij, Pilsen

Het Brouwerijmuseum in Pilsen

Wie nog meer wil weten over het brouwen van pils, mag het Brouwerijmuseum (Pivovarské muzeum) in Pilsen niet overslaan. Dit museum is gevestigd in een pand uit de 15de eeuw waar men vroeger mout droogde en verwerkte voor de bierproductie. Je leert er alles over het bierbrouwen van vroeger en nu. De expositie toont je ook hoe bier door de eeuwen heen werd geserveerd en gedronken. Het museum gaat er prat op om de allerkleinste bierkruik ter wereld te bezitten.

Brouwerijmuseum in Pilsen

Het Plein van de Republiek

Dit historische stadsplein ligt pal in het centrum van de stad. Het is dé plek bij uitstek om te starten met een citytrip in Pilsen. Als je naar de huizen kijkt rondom het plein, zie je een bonte mengeling van zowat alle bouwstijlen, zowel oud als modern. Een aantal gebouwen op en rond het Plein van de Republiek vallen onmiddellijk op (zie onder)

Plein van de Republiek, Pilsen

Uitzicht vanuit de Sint-Bartholomeüskathedraal op het Plein van de Republiek.

Meer bezienswaardigheden in Pilsen

De Sint-Bartholomeüskathedraal

Deze 13de-eeuwse gotische kathedraal domineert het oPlein van de Republiek. Naast het altaar van de kathedraal staat een Madonnabeeld in typisch Tsjechische stijl uit het jaar 1380. Het is echter de toren van de kathedraal die het meest in het oog springt. De toren is 103 meter hoog en is daarmee de hoogste kerktoren in heel Tsjechië. Je moet heel wat trappen doen om boven te raken, maar het uitzicht over de stad vanaf de kathedraaltoren is overweldigend.

Sint-Bartholomeüskathedraal, Pilsen

Het stadhuis van Pilsen

Het stadhuis van Pilsen, opgetrokken in typische renaissancestijl, stamt uit de periode 1554 – 1559. Loop even binnen in de hal van het stadhuis, waar een maquette staat van de historische binnenstad van Pilsen.

Stadhuis en de Pestzuil van Pilsen

Het stadhuis en de Pestzuil van Pilsen.

De Pestzuil

Schuin tegenover het stadhuis vind je de Pestzuil, een pilaar met een gouden beeld van Maria. De Pestzuil werd in de 17de eeuw opgericht om te gedenken dat Pilsen grotendeels ontsnapte aan een pestepidemie die Tsjechië teisterde rond het jaar 1600.

Het ondergrondse gangenstelsel

In de loop van de 14de eeuw legden de inwoners van Pilsen een omvangrijk netwerk van onderaardse gangen aan, die vooral dienden om voedsel op te slaan en bier te brouwen. De totale lengte bedraagt zo’n twintig kilometer. Als bezoeker krijg je daarvan 750 meter te zien, waarbij je langs eeuwenoude waterputten, opslagkelders en houten waterleidingen komt. Een duik in het verleden van de stad.

De Grote Synagoge

Als je in Pilsen bent, mag je de Grote Synagoge van de Joodse gemeenschap niet missen. Het is de op één na grootste synagoge in Europa. Het gebouw in Moors-romaanse stijl werd in 1893 voltooid. De synagoge deed tientallen jaren dienst als gebedshuis voor de Joodse eredienst, maar sinds het begin van de 21ste eeuw vinden er ook concerten en tentoonstellingen plaats.

Grote Synagoge, Pilsen

Pilsen – accommodatietips

 • Hotel Vienna House Easy Pilsen ★★★★
  Modern viersterrenhotel in het centrum van Pilsen, recht tegenover de Pilsner Urquell-brouwerij. Met een fitness- en wellnessclub. Huisdieren toegelaten. Betaald parkeren bij de accommodatie.
 • Pension Wallis ★★★
  Pension in het stadscentrum, op vijf minuten lopen van het Plein van de Republiek. Restaurant met overdekt terras en rookvrije ruimte.
 • Wellness Hotel Republika ★★★★
  Luxe appartementencomplex in het centrum van Pilsen. De moderne appartementen zijn volledig uitgerust en beschikken elk over een sauna.

Musea in Pilsen

Naast het al genoemde Brouwerijmuseum telt Pilsen nog verschillende andere interessante musea, waaronder Techmania en het Poppenmuseum.

Techmania

Dit is een wetenschaps- en technologiemuseum, met interactieve expositiezalen waar je als bezoeker veel bijleert over wetenschappelijke onderwerpen door zelf te experimenteren. Je treft er ook een 3D-bioscoop en een 3D-planetarium aan.

Het Poppenmuseum

Het poppenspel is een traditie in Tsjechië. In het Poppenmuseum maak je kennis met poppen en marionetten uit de 19de en 20ste eeuw. Met behulp van poppen wordt het leven in Tsjechië in het begin van de 19de eeuw uitgebeeld. Ook de beroemde Tsjechische poppen Spejbl en Hurvinek, die internationaal bekend zijn geworden, ontbreken niet. Op de bovenste verdieping tref je moderne poppen aan van het poppentheater Alfa uit Pilsen.

Tsjechië vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Tsjechië vakantie aanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel jouw Pilsen reiservaring en tips!

Ben jij in Pilsen geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief