Vakantie Zuid-Bohemen (Tsjechië): de mooiste plekjes & bezienswaardigheden

Vakantie Zuid-Bohemen (Tsjechië): de mooiste plekjes & bezienswaardigheden

Zuid-Bohemen is een magnifiek bosrijk gebied met natuurpareltjes als het Lipnomeer, sprookjesachtige kastelen als Hluboka en historische stadjes als Český Krumlov. Een gebied waar liefhebbers van ongeschonden natuur en van hoogstaand cultureel erfgoed hun hart ophalen.

Door , laatst bijgewerkt op 10 augustus 2023
6 minuten lezen

Vakantie in Zuid-Bohemen, tussen Praag en de Oostenrijkse grens

Zuid-Bohemen is een deel van Tsjechië gelegen tussen de hoofdstad Praag en de grens met Oostenrijk. Het magnifieke Bohemer Woud, een bosrijke en bergachtige streek langs de grenzen van Tsjechië, Duitsland en Oostenrijk, ligt gedeeltelijk in Zuid-Bohemen. Aan natuurschoon is er zeker geen gebrek in deze regio waar bossen, bergen, velden, riviertjes en meren elkaar afwisselen. Geen wonder dat hier het grootste nationaal park van Tsjechië ligt: het nationaal park Šumava. Voeg daarbij nog historische stadjes en eeuwenoude dorpjes, waar je regelmatig een glimp opvangt van kastelen en landhuizen die weggelopen lijken uit een sprookjesfilm. Lees verder voor de mooiste bezienswaardigheden & interessante plaatsen in Zuid-Bohemen.

Tsjechië vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Tsjechië vakantie aanbieders

Zuid-Bohemen is een geliefde vakantiebestemming, zowel voor de Tsjechen zelf als voor buitenlandse toeristen. Watersportliefhebbers komen aan hun trekken op de meer dan 5.000 meertjes in de regio. De bossen en velden worden doorkruist door tal van wandelwegen en fietspaden. De belangrijkste toeristische hotspots in de regio die je niet mag overslaan, zijn het Lipnomeer, de steden Ceský Krumlov en Ceské Budejovice, evenals het niet te missen sprookjeskasteel Hluboka.

Het Lipnomeer

Het Lipnomeer is een langgerekt stuwmeer, dat ontstond door de afdamming van de rivier de Moldau. Het stuwmeer is zo’n 50 kilometer lang en op sommige plaatsen zestien kilometer breed. Het is het grootste meer in Tsjechië. Het Lipnomeer is een ware trekpleister voor watersportliefhebbers. Er wordt dan ook duchtig gesurft, gekayakt, gezeild, gewaterskied en gezwommen. Hengelaars trachten snoek, baars of forel aan de haak te krijgen. Rond het meer vind je heerlijke strandjes om op zonnige dagen lekker te luieren aan het water.

Lipnomeer, Zuid-Bohemen

Tip: direct aan het Lipnomeer ligt het geliefde Vakantiepark Marina Lipno van Landal, met 306 appartementen aan het meer, een veelzijdig watersportaanbod en diverse excursiemogelijkheden!

Het Lipnomeer wordt omgeven door beboste heuvels, een droomgebied voor wandelaars en fietsers. Die omgeving kun je overigens perfect bewonderen vanaf een nieuw aangelegd ‘Boomkroonpad’, een pad dat werd gebouwd op een houten constructie, waar je boven de toppen van de bomen loopt.

 • Op het einde van het Boomkroonpad staat een 40 meter hoge uitkijktoren, vanwaar je het Lipnomeer kunt zien. Niet alleen het meer overigens, maar ook delen van het Boheemse Woud en zelfs, heel in de verte, de besneeuwde toppen van de Alpen.
 • Vanaf de toren kun je via de langste glijbaan van Tsjechië terug naar beneden glijden (of je neemt gewoon de trap naar beneden natuurlijk).
Boomkroonpad, Zuid-Bohemen Boomkroonpad, Zuid-Bohemen

Het belangrijkste toeristische centrum aan het meer is het plaatsje Lipno nad Vltavou, een dorp met winkels, restaurants en uiteraard tal van hotels, vakantiewoningen en uitgaansgelegenheden. Ook in de winter is het druk in Lipno nad Vltavou, want het dorp ligt aan de voet van de berg Kramolin, waar je in het winterseizoen kunt skiën en snowboarden.

Een land van kastelen

Kastelen zijn er te over in Zuid-Bohemen. Eentje dat je zeker moet bezoeken is het kasteel Hluboka nabij het dorp Hluboka nad Vltavou. Oorspronkelijk was Hluboka een vroeg-gotische burcht, opgericht in de 13de eeuw en in de loop van de tijd bewoond door verschillende adellijke families.

 • Rond 1850 werd het verbouwd in neogotische stijl door de toenmalige eigenaar, Johann Adolf II von Schwarzenberg. Hij voegde er tal van torentjes en erkers aan toe.
 • Het paleis van Windsor stond model voor de bouw van het huidige kasteel met zo’n 140 kamers (schrik niet: tijdens de rondleiding krijg je ze niet allemaal te zien).
 • Bewonder vooral de zalen met prachtig houtsnijwerk, de wandtapijten, het Venetiaanse glas en Delfts Blauw. Ook de keuken, de grote toren en de manege mag je bezoeken.
 • Rond het kasteel bevindt zich een perfect aangelegde Engelse tuin met orangerie. Een heerlijke plek voor een wandeling om bij te komen van alle indrukken.
Hluboka kasteel, Zuid-Bohemen

Het kasteel Hluboka.

Český Krumlov

In het stadje Český Krumlov ga je terug in de tijd. De Moldau kronkelt in een mooie bocht om de historische stadskern. Voor je de stad binnenkomt, moet je eerst onder een loopbrug door, de zogenaamde Mantelbrug (Plášťový most). Kuier door de romantische steegjes van dit mooie stadje dat zo’n 300 historische gebouwen telt, waaronder de 15de-eeuwse Sint-Vituskerk. Het 13de-eeuwse kasteel torent hoog boven de stad uit. Na de burcht in Praag is dit het grootste kasteel in heel Tsjechië. Aan de toegangspoort krijg je gelijk het berenverblijf te zien. Bezoek vooral de kasteeltuinen, de kelders, de toren en het theater. Bewonder vanuit de toren het fraaie panorama van Český Krumlov, de Moldau en de verre omgeving.

Český Krumlov, Zuid-Bohemen

Zuid-Bohemen – 5 accommodatietips

 • Camping Prima
  Kleine en rustige camping in Koloděje nad Lužnicí, aan de oever van de rivier Lužnicí. Mogelijkheid om te zwemmen, vissen en varen op de rivier. Kano’s en boten zijn te huur. Ideaal voor vakantiegangers die rust zoeken.
 • Vakantiepark Marina Lipno
  Vakantiepark van Landal met 306 appartementen, direct aan het Lipnomeer. Met veelzijdig watersportaanbod en diverse excursiemogelijkheden!
 • Bed and Breakfast Old Town ★★★
  B&B in een historisch gebouw in het oude centrum van Česke Budějovice. Vier minuten rijden tot de Budweiser Budvar Brouwerij. Kamers met eigen badkamer, voorzien van bad of douche.

České Budějovice

De grootste stad van Zuid-Bohemen is České Budějovice, een universiteitsstad die vooral bekend is om het befaamde biermerk Budweiser. Je mag de brouwerij van Budweiser bezoeken, waarna er natuurlijk tijd is om deze wereldberoemde pils te proeven. Bezichtig in de stad vooral het marktplein (‘Náměstí Přemysla Otakar II’). Op de hoek van het plein tref je het stadhuis (Radnice) aan, opgericht in renaissancestijl. Niet ver van het marktplein staat de 13de-eeuwse Sint-Nicholauskathedraal (Katedrála svatého Mikuláše) met vlak ernaast de 72 meter hoge Zwarte Toren (Černá věž).

České Budějovice, Zuid-Bohemen

Tsjechië vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Tsjechië vakantie aanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Zuid-Bohemen reiservaring en tips!

Ben jij in Zuid-Bohemen geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief