Boek je vakantie naar Turkije
- 7. Sunweb
- 8. Prijsvrij
- 9. De Vakantie Discounter
- 10. SNP
- 11. Stip Reizen
- 12. Suntip
De Turkse keuken wordt internationaal goed gewaardeerd. De vele gevarieerde gerechten vinden hun basis vooral bij verse groente en fruit, rijst, gegrild vlees, kip en vis en verse salades. Ook soepen staan vaak op het menu, evenals heerlijke mezes (kleine hapjes, een soort Turkse tapas). Turken en brood zijn een onafscheidelijke combinatie. Zowel in de ochtend als avond wordt brood bij de maaltijd geserveerd. Door de rijke graancultuur zijn er ontzettend veel verschillende broden. Het is voornamelijk wit brood; volkoren en meergranen brood zie je in Turkije op een veel kleinere schaal.
De Turkse gerechten zullen vele doen verbazen, gezien de populariteit van kebab en dürüm in Europa. In Turkije is de dürüm een echte ‘streetfood’ en wordt het als tussendoortje gegeten, zonder de vele sauzen zoals het in Nederland wordt geserveerd.
Groot en divers als Turkije is heeft het vanzelfsprekend ook veel gerechten en recepten. Iedere provincie heeft zo zijn eigen specialiteit. Het land kent 81 provincies met ieder zo zijn pronkstukken. Adana staat bijvoorbeeld bekend om zijn pittige, maar zeer smakelijke Adana kebab. Gaziantep heeft voornamelijk veel vleesgerechten, Kayseri heeft de beste ‘pastırma’ oftewel gedroogd vlees en de provincie Kahramanmaraş staat bekend om zijn ijs, gemaakt van geitenmelk.
Wanneer je door het land reist kom je overal de gebruikelijke gerechten tegen zoals verschillende soepen, vlees, kip en vis gerechten. Maar de streekproducten en specialiteiten zijn zeker de moeite waard om ook te proberen!
Turken eten graag een uitgebreid ontbijt, zo rond 10-11 uur in de ochtend. Een ontbijt bestaat eigenlijk altijd uit een aantal kleine gerechtjes zoals omelet, komkommers, olijven, tomaten, verschillende kazen, zelf gemaakte jam, kaymak en honing. Dit wordt gegeten met brood. Dit kan een normaal wit brood zijn, simit, pide, bazlama of zelf gemaakte yufka.
Mede omdat het ontbijt vaak laat en vrij uitgebreid gegeten wordt slaat men de lunch over. Of er wordt in de ochtend ontbeten met een simpele simit (ringvormig Turks broodje van deeg met sesamzaad) om vervolgens brood met het rijke beleg als lunch te eten.
Het avondeten is wederom vrij uitgebreid. Te beginnen met een soep, zoals rode linzen soep of yoghurtsoep en mezes (kleine hapjes). Daarna volgt het hoofdgerecht wat vaak gebaseerd is op verse groente, kip, vlees of vis en een salade. Vaak wordt het bereid in een saus van tomatenpuree, maar yoghurt is ook erg gangbaar in de Turkse keuken. Als bijgerecht is pilav erg geliefd. Ook het brood mag zeker niet ontbreken. Turken eten graag brood bij de warme maaltijd.
Een dessert kent men niet zoals in Nederland. Zoetigheid als baklava, rijstpudding, zoete pompoen of künefe wordt vaak op een later moment met een glaasje Turkse thee gegeten.
Turken zijn onlosmakelijke verbonden met thee. Turkse thee wordt op ieder moment van de dag gedronken. De zwarte thee uit het Zwarte Zee gebied is het bekendst. In de toeristische streken wordt vaak appelthee geschonken, als teken van gastvrijheid, echter drinkt de Turkse bevolking het zelf niet tot nauwelijks.
Ook koffie is een veel gedronken drank. De Turkse koffie is erg sterk van smaak. Het wordt geserveerd in kleine kopjes met flink wat suiker. Doordat het ongefilterde koffie is kan het maar deels worden opgedronken.
Rakı is de bekendste sterke drank in Turkije. De anijslikeur wordt vaak tijdens het eten gedronken en aangelengd met water waardoor het een witte kleur krijgt. Bier is ook een populaire alcoholische drank. Efes is de bekendste Turkse brouwerij.
Lees verder: Geld & kosten >
TUI biedt zowel pakketvakanties naar zo’n beetje iedere Turkse kustplaats als ook Turkije rondreizen en cruises.
Bezoek website
Prijsvrij is een uitstekende ‘internet only’-aanbieder met daarbij horende strakke prijzen. Ze hebben altijd érg voordelige deals voor o.a. Alanya, Lara, Antalya, Marmaris, Kusadasi en Bodrum!
Bezoek website
Dé Turkije specialist bij uitstek! Met een eigen vloot aan vliegtuigen en het grootste aanbod all inclusive resorts & kleinschaliger hotels in Turkije, ook in de minder drukke plaatsen.
Bezoek website