27 Vakantiedagen

Reizen binnen Turkije – openbaar vervoer & transport

Turkije heeft door het gehele land een goede lijnbusverbinding en vele mogelijke nationale vluchten. Met name in de grote steden vind je de bussen, metro’s en trams, terwijl je de trein op kleinere schaal tegenkomt. Het bekendste openbaar vervoermiddel zijn de bekende ‘dolmuş’ busjes. Deze vaak overvolle maar goedkope busjes maken hun naam meer dan waar, ‘dolmuş’ betekend namelijk ‘vol’. Wanneer je je snel wilt verplaatsen is een taxi een aanrader, deze rijden overal af en aan. De ritprijs verschilt erg per stad.

Bussen

Turkije heeft een goed netwerk qua lijnbussen. De bus staat met stip op nummer op 1 als meest gebruikt vervoermiddel voor langere reizen binnen Turkije. Uit vrijwel iedere stad vertrekken er bussen die het hele land doorkruisen voor een relatief betaalbaar bedrag. Er zijn tal van maatschappijen, iedere provincie of stad heeft zo zijn eigen busmaatschappij(en) en deze zijn dan ook op de weg goed te herkennen aan de naam.

In de stad rijden er ook bussen. Turkije is in de grotere steden al sterk vernieuwd en heeft een soortgelijk systeem als in Nederland met bushaltes en een ov-chipkaart. Steeds meer steden gaan op de schop en krijgen een moderner openbaar vervoer, al zal de oude dolmuş niet uit het straatbeeld verdwijnen.

Metro’s en trams

Grote steden als Ankara, Izmir, Istanbul en Adana beschikken over een goede metro- en/of tramverbinding. Het zijn prima vervoersmiddelen om de stad te doorkruisen voor een klein bedrag. De trams zijn vooral in Istanbul en Ankara erg druk. Een ticket kost slechts een paar lira en is te koop op het station.

Vliegen

Turkije heeft 11 internationale vliegvelden en 34 nationale vliegvelden. De populairste luchthavens zijn Istanbul Atatürk, Istanbul Sabiha Gökçe, Ankara Esenboga, Antalya en Izmir Adnan Menderes. De nationale luchtvaartmaatschappij van Turkije is Turkish Airlines (THY). Een maatschappij met wereldwijde bekendheid. Met 283 bestemmingen in het aanbod en 330 toestellen is THY voor de vijfde keer uitgeroepen als beste luchtvaartmaatschappij van Europa.

Een binnenlandse vlucht is in vergelijking met een ticket voor een lijnbus vaak duurder, maar deze prijzen kunnen sterk verschillen. Vooral voor lange afstanden, bijvoorbeeld Istanbul-Van, is een binnenlandse vlucht wel voordeliger dan een lange, vermoeiende busreis. Lees hier meer over vliegen naar en binnen Turkije.

Treinen

In het zuiden van het land rijden (nog) geen treinen, maar elders in Turkije ligt zo’n 8682 kilometer spoorrails. Het gebruik van de trein staat echter nog in de kinderschoenen, vooral als je Turkije met Nederland vergelijkt qua oppervlakte en inwoneraantal. Steden die gebruik maken van de trein zijn onder andere Istanbul, Ankara, Izmir, Eskişehir, Konya, Mersin, Adana, Gaziantep, Diyarbakır, Elaziğ en Samsun.

Turkije heeft sinds 2009 ook een hogesnelheidstrein. Deze verbindt Ankara met Eskişehir. Het is de bedoeling dat deze hogesnelheidslijn verder wordt uitgebreid, met als doel om voor 2023 ruim 6000 kilometer spoorrails te realiseren.

Auto, motor en scooter

Je kunt in Turkije prima op eigen gelegenheid met de auto, scooter of motor het land verkennen. De wegen zijn goed toegankelijk. Turken hebben over het algemeen een merkwaardige rijstijl waarbij rechts inhalen, toeteren en gevaarlijke capriolen geen uitzondering zijn. Hier dien je dus rekening mee te houden!

Een auto huren kan vrijwel overal, vooraf bijvoorbeeld bij Sunny Cars. Er zijn ook ter plekke veel autoverhuurders te vinden, vooral in de toeristische dorpen en steden. De minimum leeftijd verschilt per bedrijf, maar het is meestal 18 of 21 jaar. De dagprijs verschilt erg per autocategorie, maar het start ongeveer met 150 lira / 45 euro per dag voor een eenvoudige benzine auto. Het huren van een scooter is ook een fluitje van een cent. Het is een ideaal vervoermiddel voor in de stad, maar het is wel oppassen geblazen. Per dag kost het huren van een scooter zo rond de €30, maar ook dit verschilt weer erg per stad, bedrijf én het soort scooter.

Lees verder: Eten & drinken >

Top 3 Turkije specialisten

TUI

TUI

TUI biedt zowel pakketvakanties naar zo’n beetje iedere Turkse kustplaats als ook Turkije rondreizen en cruises.
Bezoek website


Prijsvrij

Prijsvrij

Prijsvrij is een uitstekende ‘internet only’-aanbieder met daarbij horende strakke prijzen. Ze hebben altijd érg voordelige deals voor o.a. Alanya, Lara, Antalya, Marmaris, Kusadasi en Bodrum!
Bezoek website


Corendon

Corendon

Dé Turkije specialist bij uitstek! Met een eigen vloot aan vliegtuigen en het grootste aanbod all inclusive resorts & kleinschaliger hotels in Turkije, ook in de minder drukke plaatsen.
Bezoek website

Meer Turkije reisorganisaties

Kras
Kras

Rondreizen & cruises.
Bezoek website

D-reizen
D-reizen

All round Turkije aanbieder.
Bezoek website

Sunweb
Sunweb

Goedkope zonvakanties & all inclusives.
Bezoek website

De Vakantiediscounter
De Vakantie Discounter

Aanbiedinen & last minutes.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Geliefde Turkije groepsreizen.
Bezoek website

SNP Natuurreizen
SNP Natuurreizen

Turkije wandelvakanties.
Bezoek website

Stip Reizen
Stip Reizen

Goedkope zonvakanties.
Bezoek website

Tjingo
Tjingo

Goedkope pakketdeals.
Bezoek website

Suntip
Suntip

Goedkope zonvakanties.
Bezoek website

Boek je vakantie naar Turkije

TUI
1. TUI

‘Allround’ Turkije aanbieder.
Bezoek website

Prijsvrij
2. Prijsvrij

Internet only Turkije aanbieder.
Bezoek website

Corendon
3. Corendon

Vliegvakanties & all inclusives.
Bezoek websiteBekijk Turkije aanbiedingen
Vanaf €99 incl. vliegticket

Vliegtickets Turkije

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Turkije
V.a. 120