27 Vakantiedagen

Reizen binnen Zimbabwe – Openbaar vervoer & transport

Het onderhoud aan de infrastructuur zoals wegen, spoorwegen en bruggen laat vaak te wensen over in Zimbabwe. Het openbaar vervoer is echter redelijk geregeld.

Bussen

Zimbabwe heeft enkele busmaatschappijen die vervoer tussen de grotere steden aanbieden. De kwaliteit van de bussen kan erg verschillen, waardoor het aan te raden is om vooraf informatie te vergaren over het type bus. De langeafstandsbussen zitten vaak redelijk vol, vandaar dat van tevoren reserveren geen kwaad kan. Voorbeelden van nationale busmaatschappijen zijn Pathfinder, Pioneer, Bravo en Zupco. Reizen met de bus is over het algemeen redelijk betaalbaar, voor een enkeltje Victoria Falls – Bulawayo betaal je zo’n € 20.

Binnenlandse vluchten in Zimbabwe

Vanuit Schiphol vliegt KLM met een rechtstreekse vlucht naar Harare, de hoofdstad van Zimbabwe. De vlucht duurt ongeveer 13 uur en vertrekt dagelijks. Het is ook mogelijk om vanuit de buurlanden naar Zimbabwe te vliegen. Vliegen in deze regio is echter niet goedkoop. De lijn Johannesburg – Victoria Falls is populair bij reizigers en een enkeltje op deze lijn kost bijvoorbeeld €300. Air Zimbabwe biedt tevens vluchten aan binnen Zimbabwe: bijvoorbeeld van Harare naar Victoria Falls. Binnenlandse zijn ook vrij prijzig: een ticket kost ruim € 200.

Treinen

Er is een spoorwegennetwerk tussen enkele grote steden in Zimbabwe, zoals Harare, Victoria Falls, Bulawayo en Mutare. De spoorwegen, stations en treinen hebben echter betere tijden gekend. In de tijd dat Zimbabwe nog ‘Rhodesië’ heette en onder sterke Britse invloed stond, zijn de spoorwegen en stations aangelegd en de treinen gekocht. Daarna is er weinig tot geen onderhoud meer aan gepleegd, waardoor treinreizen in Zimbabwe een reis door het verleden lijkt. Reizen met de trein is wel goedkoop; een ticket van Victoria Falls naar Bulawayo kost ongeveer €10. Deze manier van reizen is zeer zeker niet de snelste manier van reizen, aangezien de trein eigenlijk altijd vertraging oploopt en onderweg zeer vaak stopt.

Auto & motor

De wegen in Zimbabwe zijn vaak in verval waardoor gaten in de weg en slechte markeringen aan de orde van de dag zijn. Buiten de steden is er echter weinig verkeer op de weg, waardoor zelf rijden wel gemakkelijk gaat. Om te mogen rijden in Zimbabwe is bezit van een internationaal rijbewijs verplicht; dit is te verkrijgen bij de ANWB. Daarnaast moet je minimaal 23 jaar oud zijn om in Zimbabwe te kunnen rijden. Houdt er rekening mee dat men hier links rijdt.

Tip: het huren van een auto in Zimbabwe kan vrij prijzig zijn, waardoor het qua prijs soms gunstiger is om een auto in buurland Zuid-Afrika te huren en er zelf de grens mee over te rijden. In Zimbabwe kent men zeer veel politiecontroles onderweg. Hierdoor brengt het rijden soms veel extra rompslomp met zich mee, aangezien er bij het inrijden van ieder dorp weer papieren overhandigd moeten worden en uitgelegd moet worden waar de reis naartoe gaat.

Lokaal vervoer

In Zimbabwe rijden duizenden kleine busjes rond die zorgen voor het vervoer in en om dorpen en steden. Deze kleine busjes vertrekken vaak vanaf een bepaald vast punt zoals een busstation of treinstation. Er is geen dienstregeling: de busjes vertrekken gewoon als ze vol zijn. Onderweg wordt er geregeld gestopt om passagiers uit of in te laten stappen. Het is een goedkope manier van reizen, comfortabel is het echter meestal niet.

Lees verder: Eten & drinken >

Top 3 Zimbabwe specialisten

Tenzing Travel

Tenzing Travel

Bij Tenzing Travel vind je het ruimste aanbod individuele Zimbabwe reizen: van avontuurlijk ‘off the beaten track’ tot Best Of reizen.
Bezoek website


Sawadee

Sawadee

Met o.a. een nieuwe 100% Zimbabwe groepsreis, plus combinatiereizen met Botswana en rondreizen door heel zuidelijk Afrika.
Bezoek website


Djoser

Djoser

Djoser biedt verschillende groepsrondreizen naar Zimbabwe aan, die je kunt combineren met Botswana, Namibië, Mozambique en Zuid-Afrika.
Bezoek website

Meer Zimbabwe reisorganisaties

Koning Aap
Koning Aap

O.a. combireis Zimbabwe-Zambia!.
Bezoek website

Jambo Safari Club
Jambo Safari Club

Afrika specialist.
Bezoek website

ANWB Vakanties
ANWB Vakanties

Zuidelijk Afrika: privé of in groep.
Bezoek website

SRC Reizen
SRC Reizen

Cultuurvakanties.
Bezoek website

Mooi Vakanties
Mooi Vakanties

Individueel en op maat.
Bezoek website

Boek je rondreis naar Zimbabwe

Tenzing Travel
1. Tenzing Travel

Avontuurlijk reizen.
Bezoek website

Sawadee
2. Sawadee

Groepsreis en combinatiereizen.
Bezoek website

Djoser
3. Djoser

Geliefde groepsrondreizen.
Bezoek websiteBekijk Zimbabwe rondreizen
Vanaf €0 incl. vliegticket

Vliegtickets Zimbabwe

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Zimbabwe
V.a. 699