Mount Rushmore (VS): de presidenten & hun sculpturen

Mount Rushmore (VS): de presidenten & hun sculpturen

Één van de bekendste bezienswaardigheden van Amerika is Mount Rushmore. Het gigantische beeldhouwwerk met de hoofden van vier voormalige presidenten van Amerika staat symbool voor de eerste 150 jaar van de Amerikaanse geschiedenis.

Door , laatst bijgewerkt op 2 januari 2023
4 minuten lezen

Wat is Mount Rushmore eigenlijk?

Historicus Jonah LeRoy Robinson bedacht in het begin van de jaren twintig van de 20e eeuw om sculpturen te maken in de rotsen van South Dakota. Oorspronkelijk was het idee om mensen zoals Buffalo Bill, ontdekkingsreizigers Lewis & Clark en Chief Red Cloud te vereeuwigen. Robinson stelde beeldhouwer Gutzon Borglum aan om het plan te realiseren.

Borglum had echter andere gedachtes en koos voor de hoofden en torso’s van vier bekende presidenten, die bijgedragen hadden aan 150 jaar Amerikaanse geschiedenis. In 1941 stierf Borglum, waarna zijn zoon Lincoln het karwei over nam. Vanwege geldgebrek kwamen de torso’s er nooit en werd het project op 31 oktober 1941 afgerond.

Amerika reis boeken – onze tips!

Top 5 Amerika reisaanbieders
 1. TUI – flydrives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – advies op maat!
  Bekijk aanbiedingen
 3. De Jong Intra – individuele rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- en kampeerreizen
  Bekijk aanbiedingen

De Presidenten

De 18 meter hoge uit graniet gehakte portretten vormen een eerbetoon aan de Amerikaanse expansie. De presidentsgezichten van Mount Rushmore zijn van links naar rechts:

 • George Washington: 1e president van Amerika (1789-1797) na een unanieme verkiezing.
 • Thomas Jefferson: symbool voor Amerika’s groei door het aankopen van Frans land.
 • Abraham Lincoln: symbool voor het behoud van de natie tijdens de Amerikaanse burgeroorlog.
 • Theodore Roosevelt: symbool voor de ontwikkeling van Amerika door de totstandkoming van het Panamakanaal.
Mount Rushmore Mount Rushmore

Avenue of the Flags

Komend vanaf de parkeerplaats loop je via een lange laan het park in. Huur aan het begin van het park de Mount Rushmore Audio Tour. Al lopend krijg je informatie, muziek, interviews en historische opnamen over de totstandkoming van de sculpturen. Ook zijn er boeken verkrijgbaar over het bijzondere beeldhouwwerk.

Avenue of the Flags, Mount Rushmore

Avenue of the Flags.

Op het tweede deel van de laan loop je over The Avenue of the Flags. Hier wandel je tussen grote betonnen pilaren door waaraan vier grote vlaggen zijn bevestigd. Aan de pilaren hangen de vlaggen van de 50 staten en zes andere gebieden en districten. De wandeling eindigt op het Grand View Terrace, het prachtige uitzicht op het beeldhouwwerk is het eindpunt.

Grand View Terrace bij Mount Rushmore

Het Grand View Terrace bij Mount Rushmore.

Wandelen in en om Mount Rushmore

Aan de rechterkant waar de bussen parkeren begint een kleine 400 meter lange wandeltocht. Lopend over een verhard pad tussen de bomen krijg je via borden informatie over de dieren die leven in de Black Hills Area. Het pad eindigt bij het Borglum View Terrace, waar in de zomer demonstraties worden gehouden door ambachtslieden.

Een andere wandelroute is de Presidents Trail, die je vanaf de linkerkant van het Grand View Terrace leidt naar de voet van Mount Rushmore. De gezichten van de presidenten zijn vanaf hier van dichtbij te zien. Vanuit een andere hoek heb je steeds een ander beeld op de presidenten.

Avondceremonie

In het amfitheater vindt van half mei tot eind september elke avond een ceremonie plaats. De ceremonie start met een korte toespraak gedaan door een Ranger, gevolgd door de film Freedom, America’s Lasting Legacy.

In de film kom je alles te weten over de vier presidenten en geniet je van mooie natuurbeelden. Wanneer de ceremonie op zijn einde loopt wordt de sculptuur sfeervol verlicht. Tip: neem wel een vest of trui mee, ‘s avonds koelt het flink af.

Mount Rushmore avondceremonie

Overnachten bij Mount Rushmore

Mount Rushmore ligt in de heuvels van South Dakota, waar geen hotels zijn in de dichte omgeving. Op een kleine 30 kilometer ligt echter de stad Rapid City waar je voldoende hotels vindt.

Mount Rushmore route

Mount Rushmore – Hoe kom je er?

Mount Rushmore National Memorial ligt in de Black Hills van South Dakota. Vanaf de stad Rapid City is het een kleine 40 kilometer rijden via de Highway 16 richting Keystone. Vanaf Highway 16 neem je de afslag Highway 244 naar Mount Rushmore. Vanuit het zuiden rij je via Highway 385 naar het noorden en neem je de afslag 244 naar Mount Rushmore.

Het dichtstbijzijnde grote vliegveld is dat van Denver, waar je vanaf €515 naartoe vliegt. Vanuit Denver neem je een binnenlandse vlucht naar Rapid City, van waar het ongeveer een uur rijden is naar Mount Rushmore.

 • Wil je met een camper reizen door Amerika? Deze boek je eenvoudig hier bij Travelhome, specialist in camperreizen en onderdeel van de ANWB.
 • Voor huurauto’s in alle soorten en maten – en 100% verzekerd! – moet je hier bij Sunny Cars zijn.

Voor complete fly&drives naar Amerika en Mount Rushmore kun je terecht bij TUI en ANWB Vakanties. Camperreizen naar Amerika vind je bij Travelhome en bij 333 Travel kun je je eigen rondreis naar Amerika samenstellen met bouwstenen. Wil je Mount Rushmore bezoeken tijdens een groepsrondreis naar Amerika? Kijk dan bij TUI. Veel rondreizen doen ook Las Vegas, Grand Teton National Park en Yellowstone aan.

Wat is de beste reistijd voor Mount Rushmore?

Mount Rushmore is het hele jaar door geopend. De temperaturen in de lente en de zomer zijn het meest aangenaam. In de maanden mei tot en met september kun je bovendien genieten van de indrukwekkende avondceremonie.

Amerika reis boeken – onze tips!

Top 5 Amerika reisaanbieders
 1. TUI – flydrives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – advies op maat!
  Bekijk aanbiedingen
 3. De Jong Intra – individuele rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- en kampeerreizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

2 Mount Rushmore reiservaringen en tips

 • Jordy (JOAT Travel) op 26-11-2017

  “ prachtig stukje natuur in South Dakota”

  Mount Rushmore is een mooie highlight ten midden van de Black Hills, leuk om even te bekijken uiteraard maar zeker geen dagvullend programma. het mooie aan de Black Hills is dat het een National Forest opzich is waarin ook het Custer State Park en Wind Cave National Park zich bevinden. niet ver hiervandaan ligt ook Badlands National Park. alhoewel bij het grote publiek South Dakota niet snel op het verlanglijstje staat is het zeker de moeite waard een keer een route te rijden die ook hierlangs komt.

 • op 31-10-2017

  “Indrukwekkend”

  Mou8nt Rushmore is een bijzondere plek die je gewoon gezien moet hebben. het is niet groot maar wel bijzonder.

  Eke avond is er een avond ceremonie, eerst wordt er een film vertoond en daarna gaat de ranger samen met veteranen en militairen de vlag binnen halen. Daarna wordt het monument verlicht.
  Je betaald 1x parkeerkosten en dat kaartje blijft een hele poos geldig voor een evt. 2de bezoek

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Mount Rushmore reiservaring en tips!

Ben jij in Mount Rushmore geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief