Yosemite National Park (VS) bezoeken? Tips, bezienswaardigheden + ervaringen van anderen!

Yosemite National Park (VS) bezoeken? Tips, bezienswaardigheden + ervaringen van anderen!

Yosemite National Park is een van de mooiste nationale parken van Amerika en behoort tot de Sierra Nevada bergketen, in het oosten van Californië ter hoogte van San Francisco. Er zijn volop gave bezienswaardigheden en mooie wandelingen te maken. Lees al onze tips voor het bezoeken van Yosemite & check de ervaringen van anderen.

Door , laatst bijgewerkt op 2 januari 2023
6 minuten lezen

Inhoud:

 1. Yosemite Park
 2. De watervallen van Yosemite National Park
 3. Bezienswaardigheden Yosemite: Tunnel View, Glacier Point
 4. Flora en Fauna Yosemite
 5. Reizen naar Yosemite National Park
 6. Reiservaringen en tips

Waar staat Yosemite Park om bekend?

Yosemite National Park was één van de eerste nationale parken van Amerika en is opgericht in 1890. Het bekendst is de Yosemite Valley, een dal dat door gletsjers is ontstaan. De natuur in het park is wonderschoon. Je vindt hier heldere rivieren, unieke rotsformaties, vele watervallen en een zeldzame diversiteit aan planten en bomen, waaronder de reuzensequoia bomen.

Amerika reis boeken – onze tips!

Top 5 Amerika reisaanbieders
 1. TUI – flydrives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – advies op maat!
  Bekijk aanbiedingen
 3. De Jong Intra – individuele rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- en kampeerreizen
  Bekijk aanbiedingen

De watervallen van Yosemite National Park

De watervallen van Yosemite trekken jaarlijks vele bezoekers naar het Amerikaanse nationale park. De meeste watervallen liggen in Yosemite Valley en worden gevoed door smeltwater. Ze zijn hierdoor het best te bewonderen van de winter tot midden zomer. In augustus heb je kans dat er watervallen droog staan. Enkele bekende watervallen zijn:

 • Yosemite Falls
 • Bridalveil Fall
 • Horsetail Fall
Upper Yosemite Falls

De Upper Yosemite Falls.

Yosemite Falls

De Yosemite Falls behoort tot de hoogste watervallen ter wereld en bestaat uit 3 delen; in totaal valt deze waterval bijna 740 meter naar beneden. De waterval is te zien vanuit Yosemite village, maar het is ook mogelijk om dichterbij te komen. Via de Lower Yosemite Falls trail kun je de basis van de waterval bereiken.

Bridalveil Fall

Deze waterval is de eerste die je ziet als je het park binnenkomt. De vroege pioneers noemden de waterval Bridalveil vanwege de gelijkenis met de sluier van een bruid in de wind. In de lente dondert het water hier naar beneden.

Horsetail Fall

De Horsetail Fall valt op de flanken van de beroemde rots El Capitan. Tijdens een aantal weken in februari verzamelen toeristen en fotografen zich tijdens zonsondergang om een bijzonder verschijnsel te aanschouwen. De stand van de ondergaande zon zorgt voor een bijzondere rode en oranje gloed over de waterval, waardoor deze in vuur en vlam lijkt te staan.

Bezienswaardigheden Yosemite Valley: Kliffen en rotsen

Yosemite Valley staat bekend om zijn bijzondere rotsformaties en kliffen. Half Dome is de bekendste rots van het park, een granietkoepel die 1444 meter boven het park uitsteekt. De noordwestkant van de rots is populair bij alpinisten, het is de steilste rotswand in heel Amerika.

Naast Half Dome trekt de grootste monoliet ter wereld, El Capitan, ook vele bergbeklimmers van over de wereld aan. El Capitan is het best te bekijken vanuit het westelijk gedeelte van de Valley. Andere bijzondere rotsformaties in het park zijn onder andere:

 • Cathedral Rock, een formatie die doet denken aan een kathedraal
 • Sentinel Rock: een prominente rots van graniet die boven Yosemite Valley uitsteekt.
 • Het uitkijkpunt Glacier Point. Vanuit hier heb je een fantastisch uitzicht over de Valley.

Half Dome

Half Dome, aan het oostelijke uiteinde van de Yosemite Valley.

Tunnel View Yosemite

Tunnel View is een uitkijkpunt vlakbij de westelijke toegang tot de Yosemite Valley. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht richting de met naaldbomen begroeide vallei, en de granieten rotsen van El Capitan en Half Dome in de verte. Parkeer hier even om dit mooie beeld in je op te nemen.

Tunnel View

Het uitzicht op de Yosemite Valley vanaf het Tunnel View point.

Glacier Point

Het Glacier Point in Yosemite is een van de allermooiste uitkijkpunten in Yosemite National Park. Vanaf hier is het zicht over de Yosemite Valley adembenemend en kun je onder andere Half Dome en de Yosemite Falls zien liggen. Tussen juni en oktober kun je hier met de auto komen via de Glacier Point Road, en er is ook een 7,7 km lang bergpad genaamd Four Mile Trail dat vanuit de vallei hier naartoe loopt.

Glacier Point

Zonsondergang vanaf Glacier Point.

Flora en Fauna in Yosemite

De flora en fauna in Yosemite National Park is divers en uniek. Op enkele plekken zijn de reuzensequoia bossen behouden gebleven. In Mariposa Grove vind je zo’n 500 van deze gigantische bomen bij elkaar. De oudste Sequoia van het park is de Grizzly Giant. De boom heeft een grondomtrek van 29,5 meter en zijn leeftijd wordt geschat tussen de 1800 en 2400 jaar oud.

Naast de diversiteit in planten en bomen heeft Yosemite een rijk dierenleven. Een aantal diersoorten zoals de gouden adelaar en het dikhoornschaap werden eerder bedreigd, maar gedijen goed in het park. Tijdens een tocht door het park zul je vele eekhoorns, marmotten en herten zien, met een beetje geluk spot je ook een zwarte beer of poema.

Mariposa Grove

In Mariposa Grove staan honderden reuzensequoia’s.

Yosemite National Park – hoe kom je er?

Het park heeft drie toegangen in het westen, te bereiken via:

 • De El Portal Road
 • De Big Oak Flat Road
 • De Hetchy Road

Er is ook een toegang in het zuiden, te bereiken via de CA-41 North, en één in het oosten; de Tioga Pass. Met zijn 3031 meter is dit de hoogste pas van Californië.

Het is mogelijk om het park te bezoeken per auto, maar vanwege drukte is het beter om één van de gratis shuttlebussen te nemen. Deze bussen stoppen bij alle belangrijke bezienswaardigheden in Yosemite Valley.

De meest logische steden om op te vliegen voor een bezoek aan Yosemite zijn San Francisco, Los Angeles of Las Vegas. Voor tussen de €500 en €800 heb je een vliegticket naar San Francisco vanuit Amsterdam, Düsseldorf of Frankfurt.

Wil je met een camper reizen door Amerika? Deze boek je eenvoudig hier bij Travelhome, specialist in camperreizen en onderdeel van de ANWB.

Voor huurauto’s in alle soorten en maten – en 100% verzekerd! – moet je hier bij Sunny Cars zijn.

Wat is de beste maand om Yosemite National Park te bezoeken?

Yosemite is vooral in de maanden april tot en met juni prachtig om te bezoeken. De natuur laat zich in deze periode van zijn beste kant zien en de watervallen zijn op hun mooist.

Amerika reis boeken – onze tips!

Top 5 Amerika reisaanbieders
 1. TUI – flydrives & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Tenzing Travel – advies op maat!
  Bekijk aanbiedingen
 3. De Jong Intra – individuele rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- en kampeerreizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

31 Yosemite National Park reiservaringen en tips

 • Ivette Koot-van Amelsfort op 18-02-2021

  “Oude tijden herleven”

  In Yosemite verbleven we in Hotel Wawona. In 1 woord, geweldig! Alleen al als je aan komt rijden, ziet het er schitterend uit. Het hotel bestaat uit meerdere gebouwen, wij verbleven in het hoofdgebouw. De veranda om het hele hotel heen is echt prachtig en je kan er heerlijk even zitten genieten van de omgeving. De kamers zelf zijn basic, maar ontzettend knus. Het toilet en de badkamer zijn gedeeld en bevinden zich op de veranda. Op de kamer liggen heerlijke badjassen (deze zijn te koop, helaas kon hij niet in mijn koffer maar 2 jaar later heb ik er alsnog 1 laten opsturen!) en kan je gebruiken om over de veranda naar de badkamer te gaan. Ga zeker ook voor een diner in het hotel, want dat is echt verrukkelijk! Uiteraard hebben we yosemite bezocht. We hebben het Lower yosemite fall trail gelopen, waarbij je langs de watervallen komt. Vanaf daar ook een mooi uitzicht op Half dome. Onderweg zijn we nog gestopt bij de Bridalveil falls en kwamen we wat herten en een wolf tegen. Omdat we besloten hadden niet naar sequoia park te gaan, zijn we bij yosemite naar Mariposa grove gegaan. Hier staan ook sequoia’s en kan je een mooie wandeling maken. Zeker een aanrader als je besluit om niet in sequoia park te stoppen, maar meteen door te rijden naar yosemite. Het ligt vlak bij het Wawona hotel.

 • Laura op 24-05-2019

  “Bijzonder mooie natuur”

  Niet voor niets is Yosemite national park zo populair. Het is heel mooi, maar ook groot, dus neem de tijd om de park te bekijken. Ik zou ook aanraaden om niet heel lang wachten met overnachting te boeken omdat in de zomer en zelfs najaar zit de park snel vol. Met de nationale parkenpas kunnen reizigers die meerdere parken bezoeken entrekosten sparen. Rewdoos en sequioa NP zijn dicht bij en heel indrukwekkend, daarom zou ik ze niet overslaan.

 • Marc op 07-05-2019

  “Meest afwisselende park in California”

  Als je niet veel tijd zou hebben in je verblijf in California zou ik zeker aanraden om in ieder geval Yosimite NP te bezoeken. Van gigantische sequoia's tot prachtige watervallen en meren, rotsen, bergen en meren. Je vind in dit park bijna alles wat je in de natuur mooi zou kunnen vinden. Ook voor avontuurlijke activiteiten kun je hier zeker terecht. De campings zijn prachtig en wandelen is hier zeker de moeite.

 • Jelmer Laernoes op 01-05-2019

  “Divers en prachtig National Park ”

  In 2015 geweest en hebben er heerlijk gereden en gewandeld. Er zijn diverse wandelingen mogelijk. Je vind er bergen, rotsen, watervallen, bossen en beren. We sliepen er in een tentje wat ik 's nachts toch een beetje spannend vond met het idee dat beren op eten afkomen. Natuurlijk doe je je eten in een speciale box, maar je moet niets in je auto vergeten.

 • Naomi Den Ouden op 11-04-2019

  “Hadden we maar langer gehad”

  Prachtige natuur, de bergen, het groen en de vele meren, beekjes en watervallen. We waren in de avond aangekomen en hadden onze camper op een campingplaats net buiten het park geparkeerd. De volgende ochtend werden we wakker en zagen we pas waar we waren, prachtig! We hebben twee dagen gehad om diverse wandelingen te maken, we hebben een wat mindere toeristische plek uitgekozen voor de eerste dag (meadows en Lemont Dome), de volgende dag zijn we naar de Vernall falls gegaan. We hadden graag langer gebleven en meer tochten gedaan.

 • Sofie Beeckmans op 11-03-2018

  “Yosemite National Park”

  We zijn er in 2008 en 2014 geweest en het blijft veruit mijn favoriete National Park. De tweede keer hebben we kunnen kamperen in het park met onze camper en het was echt fantastisch om te ontwaken tussen de torenhoge bomen. Een grote aanrader. Onze kinderen waren toen 4 en 3 jaar en hebben ook meegedaan met het Junior Rangerproject, waarbij ze in elk National Park een badge kunnen verdienen. Dit hielp echt om hen te motiveren voor de wandelingen. Tip: voor een kampeerplaats moet je reserveren en dit gebeurt een jaar op voorhand. Dus er snel bij zijn is de boodschap.

 • Jordy (JOAT Travel) op 26-11-2017

  “populair maar prachtig park”

  Yosemite Valley is de ultieme highlight, het grote overzicht van al het natuurschoon in het park.
  Yosemite is goed te ervaren via alleen de Sceniv Viewpoints, maar ben je meer van het avontuur zijn er zeker een aantal spectaculaire hikes mogelijk. In Juli/Augustus kan het erg druk zijn, vooral in weekend dagen hou daar rekening mee met de planning van een route.

 • Arie op 22-11-2017

  “mooie natuur”

  Prachtig mooi park, mooie grote watervallen. Beste tijd is nadat er veel regen is gevallen, want toen ik er was waren de watervallen wat minimaal. We begonnen bij de tunnel view, prachtig uitzicht. We hebben het uitzichtpoint voor de half dome bezocht, en de tuolumne groove met enorme bomen. Aanrader, is heel leuk om te zien. Je kan met je armen wijd onder de bomen doorlopen en nog steeds raak je beide kanten van de stam niet. We hebben tioga road gereden, super mooie route. Bovenaan lag nog wat sneeuw. Zoek ook eens naar natural swimming pools, je kan er namelijk heerlijk zwemmen en van de waterval afspringen. Het is een groot park, meerdere dagen is aan te raden, zeker met een overnachting in het park zelf.

 • Jordy op 20-11-2017

  “Meerdere dagen !”

  Wat ik volgende keer anders zal doen is in het park verblijven! Nu moest ik heen en weer en het is best een tocht richting het park. Als je in het park verblijft scheelt je dat een hoop tijd. Ik vond dit een schitterend park erg indrukwekkend met al zijn gesteentes en watervallen. Ook de bossen eigenlijk de variatie is hier prachtig. Vele hikes op verschillende niveau's. Ook zie je geregeld herten langs de weg en zouden hier puma's lopen. Die laatste heb ik niet gezien, misschien maar beter ook.

 • Renske Bos op 19-11-2017

  “Amazing!”

  Van plan om een rondreis te maken door West-Amerika? Met camper of auto, rijd vooral naar Yosemite! Dit stukje natuur met maar liefst 3000 km2 is ongerept en prachtig om verschillende wandelingen te doen of gewoon genieten van de ruimte en stilte op een campingside. Houdt 's nachts wel je deurtje dicht, want er kan nog wel eens een beer voorbij komen.
  Je kunt er, afhankelijk van de wandelingen die je wilt gaan maken, meerdere dagen blijven. Wij zijn er 2 nachten-3 dagen geweest, maar dit was eigenlijk tijd te kort om meerdere wandelingen te maken.
  Een aanrader is de wandeling naar Glacier Point. Retour ongeveer 6 uur wandelen, maar je kunt er ook voor kiezen om met de bus naar de top te rijden en vanuit daar circa 8 km. naar beneden te lopen (circa 3uur). Ga in ieder geval vroeg weg zodat je de hele dag de tijd hebt! Het uitzicht op de top van Glacier Point over de vallei is geweldig. Tevens heb je goed zicht op de El Capitan en Half Dome. Probeer tevens bij terugkomst, rondom tijdstip van zonsondergang, een foto te maken van Half Dome. Het bovenste gedeelte van Half Dome kleurt dan prachtig oranje door de zon!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Yosemite National Park reiservaring en tips!

Ben jij in Yosemite National Park geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief