Vakantie Bonaire? Álle bezienswaardigheden, tips & ervaringen!

Vakantie Bonaire? Álle bezienswaardigheden, tips & ervaringen!

Bonaire wordt ook wel “Het Groene Eiland” genoemd. Niet alleen door het mooie groene landschap, maar het is een waar eco-paradijs voor zowel de zonaanbidder als de avontuurlijke vakantieganger.

Laatst bijgewerkt op 10 juni 2022

Inhoud:

 1. Bezienswaardigheden
 2. Klein Bonaire
 3. Kralendijk
 4. Washington Slagbaai Nationaal Park
 5. Mooiste stranden van Bonaire
 6. Duiken & snorkelen
 7. Uitgaan
 8. Eten & drinken
 9. Overnachten op Bonaire
 10. Reizen naar Bonaire
 11. Beste reistijd Bonaire
 12. Reiservaringen en tips

Waar staat Bonaire bekend om?

Het tropische eilandje Bonaire ligt vlak voor de kust van Venezuela in het Caraïbisch gebied. De hoofdstad van het eiland is Kralendijk. Dit is een verbastering van het woord Koralendijk (dijk van koraal). Bonaire is een zogenaamde bijzondere gemeente binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Met Aruba en Curaçao behoort het tot de ABC- eilanden die samen de Kleine Antillen vormen. Je vindt er enkele paradijselijke stranden en baaien en kunt er fantastisch duiken. Met slechts vijftienduizend inwoners is Bonaire het dunst bevolkt van de drie eilanden. Mede daardoor is het er relatief rustig eiland en krijgt de natuur vrij spel. De voertalen zijn Nederlands en Papiaments.

Bonaire vakantie boeken – onze tips!

Bezienswaardigheden Bonaire: wat moet je zien op Bonaire?

Klein Bonaire

Dit onbewoonde eiland ligt achthonderd meter voor de kust van Kralendijk en maakt deel uit van het Bonaire National Marine Park. Klein Bonaire is vanuit Kralendijk in tien minuten per boot of watertaxi te bereiken. De meeste toeristen komen er om te snorkelen en duiken, maar je kunt er ook ‘gewoon’ op het strand verblijven. Het eilandje is beschermd gebied en daarom slechts deels toegankelijk.

Klein Bonaire

Kralendijk

De enige plaats van importantie op Bonaire is de hoofdstad Kralendijk. Kralendijk is een leuke en sfeervolle plaats waar je gezellig kunt winkelen, uitgaan of uit eten kunt gaan. In het centrum van Kralendijk vind je prachtige authentieke panden die in verschillende pasteltinten geverfd zijn. Als er een cruiseschip aanmeert in de haven dan verandert het stadje in bedrijvige marktplaats waar veel souvenirs en lokale producten te koop worden aangeboden.

Kralendijk, Bonaire

Washington Slagbaai Nationaal Park

Men doet er veel aan om de natuur te beschermen op Bonaire en het Washington Slagbaai Nationaal Park is hier een voorbeeld van. Het park ligt op het uiterste noordpunt van het eiland en is iedere dag geopend van 8:00 tot 17:00 uur. De toegang is eenmalig 25 dollar (als je 25 dollar hebt betaald, heb je de rest van het jaar vrij toegang). Er zijn zowel recreatieve als educatieve activiteiten te ondernemen in het park. Je kunt er bijvoorbeeld: duiken, snorkelen, kajakken of vogels spotten. Het is mogelijk om zowel te voet, met de auto of per mountainbike het park te verkennen.

Washington Slagbaai Nationaal Park, Bonaire

Salinas

In het noorden van Bonaire vind je zoutmeren en in het zuiden zoutpannen.

 • Na het toerisme is de zoutwinning namelijk de grootste bron van inkomsten van het eiland. Jaarlijks wordt er zo’n 700.000 ton gewonnen en geëxporteerd.
 • Er wordt een bacterie aan het water toegevoegd, zodat het zout gewonnen kan worden en dit geeft het water een roze kleur.
 • De Salinas zijn een mooi en haast surrealistisch beeld in het Caraïbisch landschap en zijn daarom het bezichtigen meer dan waard.
Salinas, Bonaire

Zijn er ook mooie stranden op Bonaire?

Een algemene opvatting is dat je voor de mooie stranden op Aruba en Curaçao moet zijn en voor het duiken op Bonaire. Toch zijn er ook op Bonaire mooie stranden te vinden. Behalve zandstranden heeft het eiland ook koraal- en rotstranden. Vrijwel alle stranden bevinden zich aan de westkant van het eiland en door de altijd waaiende noordoostelijke wind is dit ook de enige plek waar het goed vertoeven is. De beste stranden zijn: Eden Beach / Spice Beach, Te Amo Beach, Coco Beach en Sorobon Beach. Bij deze stranden moet je wel entree betalen.

Te Amo Beach, Bonaire

Te Amo Beach.

Duiken en snorkelen

Bonaire is het eiland bij uitstek om te duiken. Door de aanwezigheid van veel koraalriffen rondom het eiland komen er jaarlijks duizenden duikers het eiland bezoeken. Op de meeste duikplekken loop je zo het water in om te duiken of te snorkelen.

 • Als je gaat duiken rondom Bonaire moet je eerst een korte oriëntatiecursus volgen.
 • Ook moet je een eenmalige zogenaamde ‘natural fee’ van tien dollar betalen als je het water wilt betreden (dit geldt trouwens ook voor zwemmers, dus eigenlijk voor iedereen).
 • De beste duikplekken liggen aan de westkant van het eiland en bij Klein Bonaire.
 • Ongeveer de helft van alle duikplekken is ook zeer geschikt om te snorkelen.
Duiken Bonaire

Uitgaan

Er is geen opzwepend nachtleven met veel discotheken op Bonaire, maar lekker uitgaan kun je er wel degelijk. Het uitgaansleven concentreert zich voornamelijk rond Kralendijk. Hier vind je veel bars en cafés die ook regelmatig evenementen organiseren. Ook worden er strandfeesten op Bonaire georganiseerd. Bekende en populaire bars zijn: Little Havana Club, Karel’s Beach Bar, Spice Beach Club en het City Café. Verder heeft het eiland heeft ook een casino.

Eten en drinken

In tal van gerechten van Bonaire wordt kippen- en geitenvlees gebruikt, omdat dit niet ingevoerd hoeft te worden. Vanzelfsprekend worden er ook veel vissen en schelpdieren gegeten op het eiland. Deze dieren worden gevangen in de wateren rondom het eiland. Typische Bonairiaanse hoofdgerechten zijn de sòpi (gevulde soep), stobá (stoofschotel) en de sòpitu (vispotje).

Overnachten

Over het hele eiland verspreid zijn er hotels en resorts te vinden. Je kunt hier bijvoorbeeld studio’s, appartementen of bungalows huren. Het Eden Beach Resort en het Van der Valk Plaza behoren tot de bekendere resorts waar het je aan niets ontbreekt. In de heuvels van het centraal gelegen Lagoen Hill kun je villa’s huren. Als je voor het duiken naar Bonaire gaat dan moet je zeker in het Hotel Captain Don Habitat zijn. Duikers vanuit de hele wereld overnachten hier.

Reizen naar Bonaire – hoe kom je er?

De beste optie om naar Bonaire te reizen, is per vliegtuig. Er vertrekken dagelijks directe vluchten van Schiphol naar Bonaire en andersom (al vanaf €500 met TUI fly). De vlucht duurt ongeveer negen uur. Ook chartervluchten hebben een ruim aanbod en vliegen zeker wekelijks naar het Flamingo Airport Bonaire. Je kunt ook voor een vlucht kiezen met een of meerdere tussenstops, vaak is dit goedkoper, maar de reisduur is ook langer. Een andere mogelijkheid om Bonaire te bereiken, is het boeken van een cruise. Vanuit Amerika doen diverse cruiseschepen het Caraïbisch gebied aan. Als je reisdoel uitsluitend Bonaire is dan is dit geen reële optie.

Klimaat & beste reistijd Bonaire

Weinig neerslag en aangenaam hoge temperaturen zorgen ervoor dat Bonaire het hele jaar door prima te bezoeken is. Door de noordoostenwind is het nooit te warm en de maximale temperatuur rond de dertig graden. De temperatuur van het zeewater schommelt tussen een aangename 26 en 29 graden. Qua weer zijn de mooiste maanden januari tot en met augustus. In de late zomer en in het najaar kan het soms hard waaien en is er kans op een regen- of onweersbui. Dit komt voornamelijk door orkaanactiviteiten op honderden kilometers van het eiland. De kans op een orkaan op Bonaire is, door de ligging vlakbij het vasteland van Zuid-Amerika, bijzonder klein.

Bonaire vakantie boeken – onze tips!

2 Bonaire reiservaringen en tips

 • op 24-11-2017
  5

  “Duikparadijs! ”

  Een week naar Bonaire gereisd. Super ervaring. Mooie natuur en heerlijk lekker weer gedurende het hele jaar. Het hoogtepunt was voor mij toch wel echt het duiken en zwemmen met schildpadden. Klein Bonaire is zeker een aanrader! Vooral als je aankomt en je loopt een beetje door, dan ben je echt op een onbewoond eiland. Wij hebben regelmatig wat gedronken in het vd Valk hotel in Bonaire. Je kunt daar heel mooi snorkelen en er is een leuke cocktailbar op het strand. Verder kun je op Bonaire heerlijk eten. Zowel op kleine marktjes als in luxere restaurants. Wij hadden een scooter gehuurd en hebben daarmee het hele eiland gezien. Van de zoutvlaktes tot Kralendijk. Omdat Bonaire zo klein is kun je in een week alles makkelijk zien.

 • op 06-11-2017
  4

  “Rustig en relaxed bonaire”

  Halverwege september ben ik in m'n eentje naar Bonaire gegaan. In die tijd is het erg rustig, dus voor een soloreiziger kan ik aanraden om niet in het laagseizoen Bonaire te bezoeken. Desondanks werd ik erg leuk ontvangen in een B&B van Nederlandse eigenaren. Zij hebben een tour rond het eiland en een scooter voor me geregeld. Ook hebben ze voor duikles en een paar mooie duiken gezorgd. De onderwaterwereld bij Bonaire is echt heel mooi, dus voor duikers kan ik het eiland zeker aanraden!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
4.7 16139 - reviews totaal

Deel jouw Bonaire reiservaring en tips!

Ben jij in Bonaire geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?