Bonaire in een notendop
Het tropische eilandje Bonaire ligt vlak voor de kust van Venezuala in het Caraïbisch gebied. De hoofdstad van het eiland is Kralendijk. Dit is een verbastering van het woord Koralendijk (dijk van koraal). Bonaire is een zogenaamde bijzondere gemeente binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Met Aruba en Curaçao behoort het tot de ABC-eilanden.
Je vindt er paradijselijke stranden en baaien en kunt er fantastisch duiken. Met slechts vijftienduizend inwoners is Bonaire het dunst bevolkt van de drie eilanden. Mede daardoor is het er relatief rustig eiland en krijgt de natuur vrij spel. De voertalen zijn Nederlands en Papiaments.
Hoe lang duurt vliegen naar Bonaire?
Een directe vlucht naar Bonaire neemt zo’n 10 uur in beslag. De meeste vliegtuigen vanuit Nederland, België en Duitsland maken echter een tussenstop op Aruba of Curacao. Hierdoor ben je in veel gevallen een paar uurtjes langer onderweg. TUI fly biedt rechtstreekse vluchten (en ook met tussenstop) aan, KLM stopt onderweg op Aruba.
Wat is de beste periode om naar Bonaire te gaan?
Weinig neerslag en aangenaam hoge temperaturen zorgen ervoor dat Bonaire het hele jaar door prima te bezoeken is. Door de noordoostenwind is het nooit te warm en de maximale temperatuur rond de dertig graden. De temperatuur van het zeewater schommelt tussen een aangename 26 en 29 graden.
Qua weer zijn de mooiste maanden januari tot en met augustus. In de late zomer en in het najaar kan het soms hard waaien en is er kans op een regen- of onweersbui. Dit komt voornamelijk door orkaanactiviteiten op honderden kilometers van het eiland. De kans op een orkaan op Bonaire is, door de ligging vlakbij het vasteland van Zuid-Amerika, bijzonder klein.
Is Bonaire een dure vakantiebestemming?
Bonaire is geen goedkope bestemming, maar ook niet schrikbarend duur. Met name geïmporteerde producten zijn aan de prijs, in de supermarkt ben je dan ook meer geld kwijt dan thuis. Ook voor zaken als kleding en uit eten gaan moet meer afgerekend worden. Benzine is dan wel weer goedkoper dan in Nederland.
Verder heeft ook de wisselkoers tussen de euro en de Amerikaanse Dollar (betaalmiddel op Bonaire) invloed op hoe duur een vakantie op Bonaire uitpakt. Wel naar Bonaire toe, maar niet de hoofdprijs betalen? Bij Corendon en TUI zijn regelmatig scherpe last minutes te vinden. Soms betaal je hier zelfs minder voor dan de prijs van een vliegticket.
Hoe groot is Bonaire vergeleken met Nederland?
Bonaire heeft een oppervlakte van 288 m2. Hiermee is het anderhalf keer zo groot als het waddeneiland Texel en viermaal kleiner dan Utrecht, de kleinste provincie van Nederland. Bonaire is ongeveer 38,5 kilometer lang en is tussen de vier en acht kilometer breed. Om een goede indruk te krijgen van het eiland, kiezen veel vakantiegangers ervoor om een auto te huren en één dag het noorden van het eiland te verkennen en één dag voor het zuiden uit te trekken.
Bonaire vakantie boeken – onze tips!
- TUI – pakketdeals
→ Bekijk aanbiedingen - dé VakantieDiscounter – internet only-prijzen
→ Bekijk aanbiedingen - Corendon – all inclusive specialist
→ Bekijk aanbiedingen - Cheaptickets.nl – losse vliegtickets va. €500 retour
→ Bekijk aanbiedingen - Booking.com – hotels en appartementen
→ Bekijk aanbiedingen - Sunny Cars – Auto huren op Bonaire
→ Bekijk aanbiedingen
Is Bonaire leuk? Ervaringen van bezoekers!
Bonaire is bij Nederlanders een geliefd, maar nog relatief rustig eilandje voor zon en tropische temperaturen, zeker ook in onze koudere maanden. Het eiland is ook populair bij duikliefhebbers en wordt geroemd om zijn prachtige onderwaterwereld.
Op onze Facebookpagina’s van De Wereld in 27 Vakantiedagen en Het Mooiste van Nederland reageren bezoekers enthousiast over het eiland. Een greep uit de vele recente Bonaire ervaringen:
“Bonaire is een rustig, maar wel mooi eiland. Onderwater is het prachtig. Bonaire is ook een heerlijk eiland om te ontdekken met een huurauto. Het eiland rondrijden en alle snorkelplekken ontdekken, mooi natuurpark waar je een hele dag kan vertoeven. Pink Beach, Sorobon, de slavenhuisjes, de Zoutpannen bij het Pekelmeer: dat is een mooie route.
Bij de poort van de zoutwinning staat een houten kist, daarin liggen zoutstenen om mee te nemen. Onderweg kom je daar het spookhotel tegen met prachtige graffiti aan de binnenkant. Een bezoek aan de ezelopvang is ook de moeite waard. Deze mensen doen heel goed werk op vrijwillige basis.”
– Monique Jagers-de Boon
“Bonaire is erg klein, maar mooi. Gezellig met prachtig blauw water en mooie vissen!”
– Heleen van Lochem
“Bonaire, maar ook Curaçao en Aruba: alle 3 de eilanden zijn geweldig met heerlijk weer en alles in de relax stand. Mooie stranden, heerlijke baaien, fijne temperatuur en door de wind heerlijk uit te houden. Op Bonaire kun je duiken zonder gids: koop een duikgids en de hele onderwater wereld ligt voor je open, dit wordt prima omschreven met moeilijkheidsgraad.”
– Christel van Dun
“De zoutpannen zijn een absolute tip. Blij dat ik deze in het echt heb mogen aanschouwen.”
– Rian van Gestel
“Ik ben op alle drie de ABC-eilanden geweest in iets meer dan een jaar. Het leuke ervan vind ik dat ze allemaal weer anders zijn en allemaal de moeite waard. Wel een auto huren, dan zie je het meest, dan de minder toeristische plekjes opzoeken, rustige strandjes met super helder water met prachtige vissen en schildpadden, lekker eten bij de foodtrucks en vooral alles op het gemak doen en genieten.” ”
– Noranda Hoevenaren
“Super mooi eiland. Een aanrader!”
– Aaf Brouwer
“Ik ben geboren op Aruba en heb daar tot mijn 20e gewoond. Daarna om het jaar op vakantie geweest. Ik zeg altijd tegen mijn Nederlandse vrienden dat je een combi ABC-vakantie moet nemen. De eilanden zijn alle drie net even anders. Curaçao is meer Nederlands gericht dus voel je als Nederlander snel thuis. Aruba is echt erg Amerikaans, ook de bevolking is behoorlijk veramerikaanst. Bonaire is een gemeente van Nederland dus ook erg Nederlands, op de typische Boneriaan na.”
– Thalia A Croes-Wiersma
“Tip: het nieuwe Van der Valk Plaza Beach & Dive Resort op Bonaire! Nu al prachtig, maar gaat straks als het nieuwe hoofdgebouwd helemaal klaar is vast nog mooier worden.””
– Karin van der Hoek
“Ik ben net terug gekomen uit Bonaire. De sfeer is daar super relaxed. Duiken is fantastisch. Kan tippen aan Greet Barrier Reef! Je kan vanuit de kant zo de zee in lopen. Aanrader is duiklocatie South pier. Verder heb je de mogelijk om in een golfkarretje het eiland te bezichtigen. Erg leuk om te doen.”
– Ellen Gitz
VIDEO: Bonaire filmpje
Bonaire in 2024: wat is nieuw, wat is leuk?
Het toerisme op Bonaire blijft zich ontwikkelen, al blijft het eiland rustiger dan Aruba of Curacao. Dat wil echter niet zeggen dat er niets te beleven valt, in tegendeel! Ook in 2024 is er weer van alles te zien en doen op Bonaire. Hieronder delen we de belangrijkste festiviteiten die op de kalender staan én vertellen we je meer over de ontwikkelingen op het eiland.
Leuke festivals en evenementen:
- Carnaval: festiviteiten ter ere van carnaval in februari (precieze data volgen).
- Rincondag: een cultureel en folkloristisch feest met festiviteiten in het dorp Rincon (30 april).
- Bonaire Regatta:, jaarlijkse zeilraces tussen het eiland en klein Bonaire (begin oktober).
- Bari festival: festival met traditionele muziek, eten en dans (begin oktober t/m eind december).
- Bijzondere feestdagen: Maskerade; traditioneel nieuwjaarsfeest (eerste zondag na Drie Koningen), Carnaval; het belangrijkste feest op Bonaire (6 januari t/m 21 februari), Petrusdag (29 juni) en Dag van de Vlag (6 september) en Sinterklaas (5 december).
Ook op het gebied van sport organiseert Bonaire diverse evenementen. Naast Bonaire Regatta worden ook mountainebike-, fiets- en hardloopwedstrijden georganiseerd. Ook vormt het eiland het decor van verschillende watersportwedstrijden. Denk aan windsurfen, maar ook aan vissen en triathlons. Liever lui, dan moe? Ook dan zit je goed op Bonaire. Het eiland kent een paar luxe all inclusive resorts, waar je op je wenken bediend wordt.
Een van de meest recente toevoegingen aan het hotelaanbod is het Van Der Valk Plaza Beach & Dive Resort Bonaire: een super-de-luxe all inclusive hotel met een eigen duikschool. Net als veel andere nieuwe hotels op Bonaire, is ook dit hotel verduurzaamd.
Sowieso is duurzaamheid een belangrijk aspect voor inwoners van Bonaire: ze koesteren de natuur en zijn er trots op. Er worden dan ook allerlei maatregelen getroffen om het eiland te beschermen. Op de website van Stinapa Bonaire kun je hier meer over lezen.
Wil je nog veel meer weten over het eiland Bonaire? Lees dan hieronder rustig verder voor álle highlights, bezienswaardigheden én onze verblijftips!
Bezienswaardigheden Bonaire: wat moet je zien op Bonaire?
De meeste vakantiegangers komen naar Bonaire toe om te duiken. Dat betekent echter niet dat er boven water niets te ontdekken valt; in tegendeel! Dit zijn de leukste dingen om te zien en doen op ‘Flamingo Island’.
Klein Bonaire
Dit onbewoonde mini-eiland ligt achthonderd meter voor de kust van Kralendijk en maakt deel uit van het beschermde Bonaire National Marine Park. Klein Bonaire is vanuit Kralendijk in tien minuten per boot of watertaxi te bereiken. De meeste toeristen komen er om te snorkelen en duiken, maar je kunt er ook ‘gewoon’ op het strand met de toepasselijk naam ‘No Name Beach’ verblijven.
Pas wel goed op; tussen het zand kunnen eieren van zeeschildpadden liggen. Kom je een nog niet ontdekt nest tegen? Maak hier dan melding van bij de Sea Turtle Conservation Binaire (STCB).
- Klein Bonaire is uniek in zijn soort: niet alleen omdat het één van de weinige onbewoonde eilanden is, maar ook omdat het water tussen Bonaire en Klein Bonaire in ontzettend diep (180 meter) is.
- Ondanks het beperkte oppervlakte (6 m2) van Klein Bonaire, leven er een ongekende hoeveelheid diersoorten. Meer dan 50 verschillende vogels en reptielen leven op het eiland.
- Naast vissen in alle kleuren leven er ook kwallen rondom Klein Bonaire. Deze kunnen vervelend steken, net als brandkoraal, zee-egels en schorpioenvissen.
Verblijftips Bonaire: 2x all inclusive hotels
LEES OOK: All inclusive Bonaire? In déze 2 allin-resorts kan het (én dit zijn de verschillen)!
Kralendijk
De enige plaats van importantie op Bonaire is Kralendijk. De hoofdstad ligt aan de westelijke kant van het eiland en vormt een leuke en sfeervolle plaats waar je gezellig kunt winkelen, uitgaan of uit eten kunt gaan. In het centrum vind je prachtige authentieke panden die in verschillende pasteltinten geverfd zijn. Als er een cruiseschip aanmeert in de haven dan verandert het stadje in bedrijvige marktplaats waar veel souvenirs en lokale producten te koop worden aangeboden.
- Plaza Wilhelmina vormt het centrale plein van Kralendijk. Het is hier aangenaam vertoeven op de bankjes onder de bomen. Naast toeristen komen ook locals hier graag.
- Interesse in geschiedenis? In Kralendijk bevinden zich twee musea: het Terramar Museum en het Bonaire Museum of Natural History. De Musea zijn niet groot, maar wel de moeite waard.
- Kralendijk vormt het vertrekpunt van veel excursieboten en watertaxi’s. De kans is dan ook groot dat je sowieso een keertje in Kralendijk komt.
Washington Slagbaai Nationaal Park
Men doet er veel aan om de natuur te beschermen op Bonaire en het Washington Slagbaai Nationaal Park is hier een voorbeeld van. Het oudste park van de Caribbean beslaat het uiterste noordpunt van het eiland en is in het hoogseizoen iedere dag geopend van 8.00 tot 17.00 uur. De toegang is eenmalig 40 dollar (als je 40 dollar hebt betaald, heb je de rest van het jaar vrij toegang).
Er zijn zowel recreatieve als educatieve activiteiten te ondernemen in het park. Je kunt er bijvoorbeeld: duiken, snorkelen, kajakken of vogels spotten. Het is mogelijk om zowel te voet, met de auto of per mountainbike het park te verkennen. Ook het water op gaan behoort tot de mogelijk: in het nationale park kun je kajakken, scuba duiken en snorkelen.
- Tot 14.30 uur worden bezoekers toegelaten in het park. De meeste vakantiegangers gaan echter ’s ochtends vroeg naar binnen, zodat ze alle tijd hebben om het park te verkennen. Een ticket kan online gekocht worden via STINAPA Bonaire.
- In Washington Slagbaai Nationaal Park is de kans groot om leguanen, hagedissen, papegaaien en flamingo’s tegen te komen. Houd je ogen dus goed open en je camera klaar!
Salinas
Op Bonaire zijn een groot aantal salinas ofwel zoutmeren te vinden. Dit zijn binnenmeren waar wel water in kan stromen, maar niet eruit. De natuur heeft hier veel profijt van: de salinas vangen namelijk veel regenwater en modder op. Hiermee wordt voorkomen dat koraalrif ‘stikt’. Gaat het niet om een natuurlijk zoutmeer, maar om een aangelegde variant? Dan spreken we van zoutpannen. Deze zijn met name in het zuiden van Bonaire te vinden.
- Na het toerisme is de zoutwinning de grootste bron van inkomsten van het eiland. Jaarlijks wordt er zo’n 700.000 ton gewonnen en geëxporteerd. Er wordt een bacterie aan het water toegevoegd, zodat het zout gewonnen kan worden en dit geeft het water een roze kleur.
- De Salinas zijn een mooi en haast surrealistisch beeld in het Caraïbisch landschap en zijn daarom het bezichtigen meer dan waard. Je kunt zelf opzoeken waar de salinas zich bevinden en een route uitstippelen, maar ook met een dagexcursie mee gaan.
Zijn er ook mooie stranden op Bonaire?
Een algemene opvatting is dat je voor de mooie stranden op Aruba en Curaçao moet zijn en voor het duiken op Bonaire. Toch zijn er ook op Bonaire mooie stranden te vinden. Behalve zandstranden heeft het eiland ook koraal- en rotstranden. Vrijwel alle stranden bevinden zich aan de westkant van het eiland en door de altijd waaiende noordoostelijke wind is dit ook de enige plek waar het goed vertoeven is.
De beste stranden zijn: Eden Beach / Spice Beach, Te Amo Beach, Coco Beach en Sorobon Beach. Bij deze stranden moet je wel entree betalen. Liever het geld in je portemonnee houden? Op Bonaire zijn ook genoeg gratis stranden te vinden. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan Bachelor’s Beach voor het aanschouwen van een mooie zonsondergang, Boca Slagbaai in Washington Slagbaai Nationaal Park om te snorkelen en het beroemde 1000 steps beach om de échte duikers aan het werk te zien.
Duiken en snorkelen op Bonaire
Bonaire is het eiland bij uitstek om te duiken. Door de aanwezigheid van veel koraalriffen rondom het eiland komen er jaarlijks duizenden duikers het eiland bezoeken. Op de meeste duikplekken loop je zo het water in om te duiken of te snorkelen.
- Als je gaat duiken rondom Bonaire moet je eerst een korte oriëntatiecursus volgen.
- Ook moet je een eenmalige zogenaamde ‘natural fee’ van tien dollar betalen als je het water wilt betreden (dit geldt trouwens ook voor zwemmers, dus eigenlijk voor iedereen).
- De beste duikplekken liggen aan de westkant van het eiland en bij Klein Bonaire.
- Ongeveer de helft van alle duikplekken is ook zeer geschikt om te snorkelen.
Verblijftips Bonaire: 3x kleinschalige hotels
Uitgaan
Er is geen opzwepend nachtleven met veel discotheken op Bonaire, maar lekker uitgaan kun je er wel degelijk. Het uitgaansleven concentreert zich voornamelijk rond Kralendijk. Hier vind je veel bars en cafés die ook regelmatig evenementen organiseren. Ook worden er strandfeesten op Bonaire georganiseerd. Bekende en populaire bars zijn: Little Havana Club, Karel’s Beach Bar, Spice Beach Club en Pureocean Beachside Bar. Verder heeft het eiland heeft ook een casino.
Eten en drinken
In tal van gerechten van Bonaire wordt kippen- en geitenvlees gebruikt, omdat dit niet ingevoerd hoeft te worden. Vanzelfsprekend worden er ook veel vissen en schelpdieren gegeten op het eiland. Deze dieren worden gevangen in de wateren rondom het eiland. Typische Bonairiaanse hoofdgerechten zijn de sòpi (gevulde soep), stobá (stoofschotel) en de sòpitu (vispotje).
Leuk weetje: eind 2021 hebben Jonnie en Thérese Boer (eigenaren van driesterrenzaak de Librije in Zwolle) een restaurant met een Aziatisch tintje geopend op Bonaire. Het restaurant genaamd Senang bevindt zich – net als à-la-carterestaurant Brass Boer – bij het Delfins Beach Resort. Het duo had de smaak flink te pakken: in 2022 openden ze ook nog een derde zaak genaamd Boertiek; een klein en gezellig koffiezaakje dat ook fungeert als boutiquewinkel.
Auto huren Bonaire
De leukste manier om Bonaire te verkennen is door met een auto op pad te gaan. Je kunt een pakketreis met een huurauto boeken (tip: zie Corendon), maar ook een huurauto boeken via betrouwbare aanbieders als SunnyCars.
Houd er op Bonaire rekening mee dat de kwaliteit van de wegen niet altijd even goed is; soms kom je flinke gaten tegen. Snelwegen zijn er niet; er zijn met name provinciale (eenrichtings)wegen. De maximale snelheid binnen de bebouwde kom bedraagt 40 km/h, daarbuiten 60 km/h.
Daarnaast is het goed om te weten dat verkeer van rechts géén voorrang heeft en dat het strafbaar is om onder invloed van alchohol te rijden. Verder is het handig om van te voren te bedenken waar je met de huurauto naartoe wilt op Bonaire. Mocht je een natuurpark in willen gaan, dan is een hogere pickup aan te raden.
Tot slot is het goed om te weten dat je overal op Bonaire gratis mag parkeren, met uitzondering van de parkeerplaats bij de luchthaven. De minimum leeftijd om een auto te huren op Bonaire ligt op 21 jaar. Je dient 2 jaar in het bezit te zijn van een rijbewijs. Tot 25 jaar gelden er beperkingen voor welke auto je mag huren.
Vliegen naar Bonaire
De beste optie om naar Bonaire te reizen, is per vliegtuig. Er vertrekken dagelijks vluchten van Schiphol naar Bonaire en andersom (al vanaf €500 met TUI fly). De vlucht met tussenstop duurt ongeveer twaalf uur. Een andere mogelijkheid om Bonaire te bereiken, is het boeken van een cruise. Vanuit Amerika doen diverse cruiseschepen het Caraïbisch gebied aan. Als je reisdoel uitsluitend Bonaire is, dan is dit geen reële optie.
Bonaire vakantie boeken – onze tips!
- TUI – pakketdeals
→ Bekijk aanbiedingen - dé VakantieDiscounter – internet only-prijzen
→ Bekijk aanbiedingen - Corendon – all inclusive specialist
→ Bekijk aanbiedingen - Cheaptickets.nl – losse vliegtickets va. €500 retour
→ Bekijk aanbiedingen - Booking.com – hotels en appartementen
→ Bekijk aanbiedingen - Sunny Cars – Auto huren op Bonaire
→ Bekijk aanbiedingen
Gerelateerde bestemmingen
Over de schrijver - Alfons Taekema
Alfons is een gepassioneerd fotograaf, ervaren reiziger en mede-oprichter van 27vakantiedagen. Hij woonde o.a. in Thailand en Indonesië en weet alles over Azië, maar adoreert ook de schitterende natuur overal in Europa. Lees meer over Alfons
Opmerkingen? Aanvullingen?
Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!