Mexico-Stad: álle bezienswaardigheden, tips & ervaringen

Mexico-Stad: álle bezienswaardigheden, tips & ervaringen

Mexico-Stad is ontzagwekkend en fascinerend en heeft een rijke geschiedenis. De vele wijken hebben een eigen karakter en het is dan ook zeker aan te raden buiten het centrum te gaan kijken.

Door , laatst bijgewerkt op 4 oktober 2022
8 minuten lezen

Inhoud:

 1. Geschiedenis Mexico-Stad
 2. Openbaar vervoer in de stad
 3. Leukste wijken
 4. Eten & uitgaan in Mexico-Stad
 5. Overnachten in Mexico-Stad
 6. Hoeveel dagen Mexico-Stad?
 7. Reizen naar Mexico-Stad
 8. Beste reistijd Mexico-Stad
 9. Reiservaringen en tips

Waar staat Mexico-Stad bekend om?

In de immense stad Mexico City met 20 miljoen inwoners komt het goede en slechte samen. Schitterende pleinen, bruisende wijken, groene parken en boeiende musea tegenover sloppenwijken, criminaliteit, verkeerschaos en smog. Mexico-Stad is overweldigend. Stap in een typische groene kevertaxi of Turibus (waen laat je gewoon eens doelloos rondrijden. De indrukken die je opdoet zijn onvergetelijk. Bezoek ook het Nationaal Museum voor Antropologie en probeer het fantastische street food in La Merced Market.

Mexico reis boeken – onze tips!

Top-5 Mexico reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

Geschiedenis Mexico-Stad

Mexico City bestond al in de tijd van de Azteken, al was het toenmalige ‘Tenochtitlán’ meer een soort Venetië, met kanalen en bruggen, gebouwd in het meer Texcoco. De Azteken stichtten het in 1325 op de plaats waar ze een adelaar met een slang in zijn snavel zagen landen op een cactus. Dit beeld is verwerkt in de Mexicaanse vlag.

De Spaanse veroveraars kwamen in 1519 en verwoestten het grootste deel van de stad. Daarna bouwden ze op de restanten hun eigen hoofdstad. Bovenop de Azteekse tempels bouwden de Spanjaarden kerken en ze namen hun intrek in de paleizen. In de 20ste eeuw begon Mexico City te groeien van een half miljoen naar meer dan 22 miljoen inwoners. Enorme krottenwijken ontstonden aan de rand van de stad.

Openbaar vervoer in de stad

Mexico City heeft een uitgebreid metronetwerk, ook naar het vliegveld. Verder zijn er uiteraard taxi’s, bussen en een sneltram.

Wat zijn de leukste wijken in Mexico-Stad?

Per metro en tram kun je verschillende interessante wijken/gedeeltes gemakkelijk bereiken.

Het centrum

Het centrum van Mexico-Stad vind je rond het centrale plein, het Zócalo. Dit enorme maar kale plein wordt omringd door grote regeringsgebouwen en de grote kathedraal van de stad. Eén van de gebouwen is het Presidentieel Paleis, waar muurschilderingen van Diego Rivera te zien zijn.

Zócalo in Mexico-Stad

Het Zócalo in Mexico-Stad bij nacht.

Een bezienswaardigheid is ook La Catedral Metropolitana en de ernaast gelegen kerk Sagrario Metropolitano. Hier vlakbij zijn de ruïnes van de Templo Mayor van de Azteken gelegen en een openluchtmodel van Tenochtitlán. De Templo Mayor is bij toeval ontdekt in 1978. Er is ook een museum bij.

Palacio de Bellas Artes

Het Palacio de Bellas Artes museum.

Tussen het Zócalo en de Alameda Central liggen enkele winkelstraten (Avenida Madero) waar veel te zien is aan koloniale panden en paleizen. In veel daarvan zijn nu banken en restaurants gehuisvest, maar ze zijn toegankelijk.

 • Aan het einde van de Avenida Madero staat de Torre Latinoamericana, waar vandaan het uitzicht prachtig is op een heldere dag.
 • Aan de overkant zie je het Palacio de Bellas Artes museum, gebouwd in een mix van stijlen, waaronder art nouveau en art deco. Er zijn binnen ook heel grote muurschilderingen te zien.

Bosque de Chapultepec

Bosque de Chapultepec is een enorme historische heuvel in de stad die nu het het grootste park van Mexico-Stad vormt. Het park is populair bij zowel de Mexicanen zelf als bij toeristen, je vindt er o.a. een dierentuin, grote vijvers en enkele musea. In het park ligt het beroemde Nationaal Museum voor Antropologie of ‘Museo Nacional de Antropología’.

 • Hiervoor kun je gemakkelijk een halve dag uittrekken, en als je serieus geïnteresseerd bent in Mexicaanse geschiedenis en inheemse volkeren, dan ben je ook zo een dag bezig.
 • Met name in de zaal over de Azteken zijn vele schitterende stukken te zien. Voor wie in Palenque had willen afdalen naar de tombe van koning Pakal, is hier een replica van zijn grafkelder.
 • Veel bezoekers van het Nationaal Museum voor Antropologie concentreren zich op de regio die ze hebben bezocht of gaan bezoeken; je kunt toch nooit alles zien. De uitleg is er ook in het Engels.
Bosque de Chapultepec

Xochimilco

Deze zuidelijke wijk van Mexico-Stad is goed bereikbaar met de metro en de tram. In Xochimilco heerst een prettige, wat dorpse sfeer. In vroeger tijden was Xochimilco nog niet vastgegroeid aan de stad en werd hier het voedsel van de Azteken verbouwd. Er lag een ondiep meer, waar men eilanden in had gebouwd. Ze waren verbonden door een heel stelsel van kanalen en daarvan bestaat een groot gedeelte nog altijd.

Je kunt een soort gondelbootjes (trajineras) huren om er doorheen te varen. Als je even genoeg hebt van de drukke stad is Xochimilco een goede escape. Je kunt ook een bezoek brengen aan het Parque Ecológico, waar je kunt wandelen, fietsen, vogels kijken of een bootje huren.

Xochimilco

Kleurrijke Mexicaanse gondels in Xochimilco.

Coyoacán

Ook Coyoacán is pas in de loop der tijden onderdeel van de stad geworden en heeft zijn eigen dorpse sferen bewaard. Hier vind je de Parochie van Johannes de Doper met mooie plafondschilderingen. Bezoek in Coyoacán ook het museumhuis van Frida Kahlo, ook bekend als het Blauwe Huis. Hier heeft zij echt gewoond en je ziet haar meubels, rolstoel en schilderspullen.

La Villa de Guadalupe

La Villa de Guadalupe is eigenlijk een soort voorstad van Mexico-Stad en ligt ten noorden van het centrum. De buurt is beroemd vanwege de twee bijzondere kerken gewijd aan de Maagd Guadalupe. Deze Maagd vind je overal in Mexico, zij wordt zozeer aanbeden dat ze ook wel de Koningin van Mexico wordt genoemd.

 • Zij verscheen in 1531 aan een boer genaamd Juan Diego. In de 18e eeuw is op die plek een basiliek gebouwd voor haar, maar die was al snel aan de kleine kant voor alle gelovigen.
 • Daarom is er een enorm nieuw gebouw neergezet, dat niet echt op een kerk lijkt, maar waar duizenden mensen tegelijk in passen. Het heeft een bijzondere ronde architectuur. Er is ook een religieus museum bij.
 • Als je in de buurt bent rond 11 en 12 december is het helemaal een belevenis. Tien dagen lang wordt dan door tienduizenden pelgrims uitbundig feestgevierd in naam van de maagd.
La Villa de Guadalupe

Eten & uitgaan in Mexico-Stad

In deze internationale stad vind je alle mogelijke keukens. Echt Mexicaans eten doe je in een klein tentje, ‘taquería’ genaamd. Op het Zócalo zijn grote hotels met dakterrassen waar je uitzicht over het plein hebt. De beste wijken om uit eten te gaan zijn:

 • Het centrum
 • Levendig Condesa en Polanco
 • De Zona Rosa

Polanco en vooral Condesa zijn ook de betere wijken voor het nachtleven. Wat sjiekere clubs zitten in Lomas. Houd er wel rekening mee dat het in clubs vrij prijzig kan worden en dat het deurbeleid streng kan zijn, zeker op drukke avonden. Een wat meer laagdrempelig uitgaansalternatief is de Zona Rosa, waar live muziek wordt gespeeld en waar veel gay bars zijn. Maar de mogelijkheden in Mexico-Stad zijn eigenlijk eindeloos. Een optie is ook nog om mee te gaan op een Night Club Tour, vaak met lokale gids en enkele drankjes inbegrepen.

Overnachten in Mexico-Stad: welke wijk?

Zona Rosa heeft een goede keus in de mid-range prijsklasse. In de wijk Polanco vind je de duurdere hotels en prijzige ketens. Langs de Paseo de la Reforma, zeg maar ‘de Champs Elysees van Mexico City’, zitten ook veel ketens. Voor backpackeropties en goedkopere hotels moet je vooral in het centrum zijn. Kijk hier voor het enorme aanbod hotels in Mexico-Stad (gebruik de prijsfilter- en kaartfunctie!).

Mexico-Stad – hoe kom je er?

Mexico-Stad heeft een internationaal vliegveld, o.a. KLM heeft directe vluchten vanuit Amsterdam. Reken op minimaal €625 voor een retourticket met overstap of minimaal €850 voor een direct retourticket. Vanaf het vliegveld kun je met de metro naar de stad reizen. Een officiële taxi is een comfortabel en veilig alternatief, de tarieven zijn afhankelijk van naar welk stadsdeel je wilt.

Als je de stad in of uit wilt zijn er vier grote busstations. Wil je naar een bestemming ten westen van de stad reizen? Dan neem je het westelijke busstation. Wil je naar het noorden? Dan neem je het noordelijke, etc. De busstations zijn te bereiken per metro. Alle grote en kleine busmaatschappijen hebben daar hun kantoortjes. Voor wie het schiereiland Yucatan wilt verkennen, kan beter vliegen op Cancun.

Hoeveel dagen Mexico-Stad?

Om ál het moois van Mexico-Stad te ontdekken en de stad echt even in je op te nemen, heb je minimaal 3 dagen nodig. 1 nachtje is écht te weinig om de stad goed te leren kennen. Kies daarom altijd voor minimaal 2 nachten als je Mexico-Stad bezoekt!

Beste reistijd Mexico-Stad

Mexico-Stad is het hele jaar goed te bezoeken. De stad in het binnenland van Mexico ligt op ruim 2200 meter boven zeeniveau, waardoor de temperatuur meestal niet al te hoog is. De meeste regen valt tussen juni en oktober.

Mexico reis boeken – onze tips!

Top-5 Mexico reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties
  Bekijk aanbiedingen
 2. Riksja Travel – zelf samenstellen
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

8 Mexico-Stad reiservaringen en tips

 • Richard Tronco op 11-05-2019

  “Gigantische stad”

  Betreft een gigantische stad, maar gelukkig een knus centrum. Zoek de hoogte op om over de stad te kunnen kijken. Waar veel mensen denken dat het heel gevaarlijk is, heb ik dat niet ervaren.
  Laat je meeslepen in de dagelijkse gang van de inwoners. Drinkt een tequila in een echt Mexicaanse bar.
  Het museum is een prachtig gebouw dat je bezocht moet hebben. Verder kan je meedoen aan andere tours. Mexico stad is een goede basis om te starten met een reis door Mexico heen.

 • Sander op 01-05-2019

  “Indrukwekkend en machtig”

  Deze stad is echt gigantisch en alles is groot en druk, zeker als je vanuit rustigere andere delen van het land komt. Leuk om op het dak van de Kathedraal te lopen en uit te kijken over het uitgestrekte Zocalo, 1 van de andere enorme bouwwerken te bezichtigen of een intense voetbalwedstrijd bij te wonen! Ook het nabij Teotihuacán mag niet ontbreken aan een bezoek, dit was de voor die tijd ook al gigantische stad in de oudheid al voor de Maya's. Ook heeft de stad nog wel zijn rustigere plekjes en straatjes maar het gevoel blijft hier druk en groot.

 • Milou Brand op 10-11-2017

  “Wat een reusachtige stad”

  Mexico-stad is echt een enorme stad. Meerdere keren heb ik deze stad bezocht maar nog steeds heb ik lang niet alles gezien. Veel mensen denken dat het gevaarlijk is en mijden de stad. Maar gelukkig heb ik hier niets van gemerkt. Ook in Nederland in Amsterdam moet je op je hoede zijn voor zakkenrollers.

  In het centrum verbleef ik in een leuk hostel aan de Zocalo, het grote centrale plein van de stad. Erg leuk om hier te kijken naar alle mensen die voorbij komen, een souvenir te kopen of een bezoek te brengen aan de toeristische attracties die aan het plein gelegen zijn als het Nationaal Paleis. Op dit plein is altijd iets te beleven, rond kerst en oud en nieuw is hier een ijsbaan en er zijn vele festiviteiten gedurende het jaar.

  Een tip: aan de rand van de stad vind je Xochimilco. Erg leuk om hier bootje te varen in de kleurrijke bootjes met de drijvende tuinen. Voor mensen die van musea houden is het Antropologisch museum echt een aanrader. Zelf houd ik eigenlijk niet van musea, maar hier keek ik mijn ogen uit. Ook erg interessant omdat je veel over de cultuur van Mexico te weten komt.

 • Emma op 01-11-2017

  “De miljoenenstad!”

  Mexico City ofwel Ciudad de Mexico es muy muy grande! Gelukkig als je een aantal goede wijken weet te vinden heb je snel je weg gevonden. De wijken Roma en Codesa zijn mijn favoriete wijken. Het voelt een beetje Europees aan en veel buitenlanders wonen ook in deze wijken. Toch heb ik in Mexico City een angstig gevoel. Ik ga graag met het OV en normaal gesproken in Mexico voelde ik mij nergens opgelaten of bangig. Maar in Mexico City wel. Waar het door komt? Tja, meerdere redenen denk ik. Voornamelijk omdat de locals vertelllen dat je moet oppassen. Let op je waardevolle spullen en let vooral op als je het OV neemt. Je hoort en leest nare verhalen. Verhalen die jou ook kunnen overkomen. Natuurlijk kan dit overal te wereld gebeuren. Maar alsnog als (blonde) vrouw alleen reizen in Mexico City voelde niet altijd fijn. Toch heeft het wel wat te bieden en zijn er leuke activiteiten te doen in de stad.

 • Jolein op 28-10-2017

  “De moeite waard”

  Een bezoek aan Mexico-Stad ligt niet voor de hand, omdat de meeste reizigers zich focussen op de kustprovincie Yucathan. Toch is het zeker de moeite waard en vlieg je vanaf het internationale vliegveld ook makkelijk naar Cancun en weer terug.

  Mexico-Stad is groot, heel groot, en heel erg druk. De stad heeft de oppervlakte van de provincie Utrecht en er wonen zo'n 16 miljoen mensen. Sommige wijken zijn onveilig, maar in andere wijken kun je prima in het donker rondlopen. Ik ben vooral in Roma Norte en Condessa geweest. Dit zijn de luxere wijken waar de rijkere Mexicanen wonen, maar ook veel expats. Je vindt hier heel veel leuke en hippe restaurants, boetiekjes en cocktailbars.

  De wijk Centro Historico is vooral overdag leuk om te bezoeken, met oa het Harry Potter-achtige oude postkantoor, het prachtige Museum de Belles Artes, de kathadraal en Zocalo. Ook tof; bezoek de bovenste verdieping van de Latino Americano toren en je hebt een fantastisch uitzicht over de stad. Je kunt hier ook een drankje drinken of eten. 's Avonds laat is Centro Historico een wat minder fijne buurt om rond te lopen, dus zorg dat je dan voor je restaurant wordt afgezet en ook binnen weer op je Uber wacht als je naar huis gaat. Overdag is er niets aan de hand.

  Teotihuacan is makkelijk te bereiken per bus, vanaf het busstation in het noorden van Mexico-Stad. Perfect voor een dagtripje en een echte must-see. Deze gigantische tempel is bewoond door de Maya's, maar niet door hen gebouwd. Het is nog steeds een mysterie wie deze tempels/oude stad heeft opgericht.

  Vanuit Mexico-Stad zijn San Miguel de Allende en Guanajuato ook goed per bus te bereiken. Je doet hier respectievelijk 5 en 6,5 uur over, dus het is leuk om er een paar nachtjes hotel aan vast te plakken. Dit zijn twee kleurrijke plaatsjes waar een gemoedelijke, ontspannen sfeer hangt. Waar je lekker kunt eten en er veel aandacht is voor kunst en muziek.

 • Denise Rooimans op 28-10-2017

  “Mexico-Stad”

  Mexico-Stad is erg arm en veel vuile delen van de stad. Vliegveld is prima daar en was blij met het vervoer van een taxi naar het hotel. Mexico heeft wel mooie natuur! Goed letten op je eigen veiligheid met je persoonlijke spullen.

 • debbie op 23-10-2017

  “Zeer grote stad”

  Mexico-Stad is een zeer grote stad met enorme pleinen en straten. Op elke hoek van de straat staat een politieagent om de veiligheid te kunnen garanderen. Veel toeristen zijn er niet. Wij verbleven rond de Zocalo, een enorm plein waar elke dag de vlag gehesen wordt. Vanaf hier hebben wij de stad verkent met de hop-on-op-off bus. Normaal nemen wij die niet graag maar dit leek ons een manier om de stad te kunnen verkennen omdat alles een stuk van elkaar af ligt. Helaas is het verkeer zo druk, dat lopen waarschijnlijk sneller gaat dan deze bus. Geen aanrader dus.

  Een must see in Mexico stad is het museum voor de antropologie. Wat een fantastisch mooi museum is dit. Dit is helemaal gewijd aan de geschiedenis en bevat een van de grootste archeologische collecties ter wereld. Zo zijn er graftomben, reconstructies van tempels van de eeuwenoude Azteken en Maya's met als topstuk de Azteekse zonnesteen.

  Het is een grote stad met een reputatie maar door de hoeveelheid politie hebben wij er ons toch geen moment onveilig gevoeld.

 • Liesje op 16-12-2015

  “Geweldige stad waar je niet uitgekeken raakt”

  Heb Mexico City meerdere keren bezocht, in verschillende jaargetijden ook. In December is er rond het Zocalo een grote markt in de straatjes en het hele plein is met lichtjes versierd. Heel veel lekker streetfood te koop. Feest bij de Basilica de Guadelupe is ook erg leuk om mee te maken, is net Koninginnedag. Pelgrims uit het hele land komen daar. Veel dansers met enorme verentooien, erg leuk om te zien. Metro werkt supergoed, daar heb ik eigenlijk alles mee gedaan wat niet te lopen valt. Al met al een superstad waar je niet uitgekeken raakt.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Mexico-Stad reiservaring en tips!

Ben jij in Mexico-Stad geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief