Duiken in Egypte: de mooiste plekken voor duiken & snorkelen

Duiken in Egypte: de mooiste plekken voor duiken & snorkelen

De schatten onderwater zijn net zo bewonderenswaardig als de vele culturele bezienswaardigheden van Egypte. Na één duik snap je meteen hoe de Rode Zee aan zo’n goede reputatie komt. Dit zijn enkele van de mooiste duikplekken in Egypte op rij.

Door , laatst bijgewerkt op 13 februari 2023
5 minuten lezen

Waar duiken in Egypte? Een introductie

Je kunt het hele jaar door duiken in de Rode Zee, maar vooral in hartje zomer als de zee kalm is en de zichtbaarheid optimaal, kun je de gevarieerde riffen, tropische koralen en vissen in alle kleuren het best bewonderen. Dankzij het onderwaterspektakel bij Ras Mohamed National Park en de Straat van Gubal werd het noordelijke deel van de Rode Zee gekozen tot een van de zeven onderwater wereldwonderen in 1989. Hiervoor zijn bekende badplaatsen als Hurghada en El Gouna de beste uitvalsbasissen. Maar ook in het zuidelijke deel (vanuit bijvoorbeeld Marsa Alam) zijn mooie duikplekken te vinden. Vanuit de iconische Egypte badplaats Sharm-el-Sheik maak je makkelijk duikexcursies naar het prachtige Nationaal Park Ras Mohammed, maar kun je ook duiken in de Golf van Akaba, waar je o.a. de beroemde Blue Hole vindt.

Egypte vakantie boeken – onze tips!

Duiken in Egypte tip 1: de Blue Hole

Laten we beginnen bij een van Egyptes meest beruchte duikplekken: de Blue Hole, beschouwd als een van de beste maar ook gevaarlijkste duikplekken ter wereld. Op deze plek nabij Dahab zit een groot gapend gat in het rifplateau van tachtig meter doorsnede en zo’n 130 meter diep. Deze duiksite heeft een ongekende aantrekkingskracht op veel duikers.

 • De prachtige koralen en rifvissen lokken je de diepte in waar een ark je op een diepte van 56 meter weer terug naar open zee voert.
 • Het is verleidelijk om dit te proberen, maar in werkelijkheid is het een duik met een hoge moeilijkheidsgraad.
 • Als recreatief duiker kun je dus beter meer aan het oppervlak blijven, waar ook genoeg valt te ontdekken.
 • Als uitvalsbasis is het kleine laidback surfersplaatsje Dahab ideaal, maar wie duiken in de Blue Hole wil combineren met een all-inclusive vakantie kan ook prima in Sharm-el-Sheikh terecht.
Blue Hole, Egypte

Duiken in Egypte tip 2: Straat van Gubal en Tiran

De Straat van Gubal ligt aan de westelijke zijde van Sinaï. Hier zijn door de jaren heen veel schepen gestrand en gezonken, waaronder het beroemde SS Thistlegorm schip uit de Tweede Wereldoorlog. Aan de andere kant van Sinaï vind je de Straat van Tiran. Door de sterke stroming groeit het koraal hier in overvloede, wat op zijn beurt weer interessante onderwaterdieren aantrekt. Meest logische uitvalsbasissen voor duikexcursies hier zijn Hurghada en El Gouna.

SS Thistlegorm, Egypte

Duiken in Egypte tip 3: Ras Mohamed National Park (bij Sharm el Sheikh)

Sharm el Sheikh en het nabijgelegen Na’ama Bay vormen samen de drukste duikplekken van Egypte. Toch is een bezoek aan het beschermde natuurpark Ras Mohamed (op zo’n 25 kilometer afstand) zeker de moeite waard. Dankzij de grote diversiteit aan koraal en vissen, zoals de napoleonvis, de koraalduivel en de zeeschildpadden, en de vele plateaus die je hier kunt vinden is dit een van de mooiste duikplekken ter wereld. Deze duiklocatie heeft alles wat een duiker zich maar kan wensen. Duikspots die hier bekend zijn, zijn onder meer Shark Reef, Eel Garden en het Jolanda wrak.

Sharm el Sheikh duiken

Duiken in Egypte tip 4: Giftun eiland

Op een overbrugbaar afstandje varen vanaf de populaire badplaats Hurghada ligt Giftun eiland. Dit wordt niet voor niets ook wel Paradise Island genoemd; het is namelijk een klein paradijsje bestrooid met wit zand en omgeven door prachtige koraalriffen.

 • Sinds 1986 vormt Giftun eiland een nationaal park dat – met goed recht – beschermd wordt.
 • Op het eiland vind je ligbedjes, parasols en een bar; hier zal het je aan niets ontbreken.
 • Een klein bootje kan je naar de kleurrijke riffen voor de kust brengen om te snorkelen.
Giftun eiland, Egypte

Duiken in Egypte tip 5: Elphinstone-rif

In Marsa Alam kun je enkele resorts vinden, maar de echte drukte van het Noorden van Egypte ontbreekt hier. Ook op de verschillende duiksites. Bij Elphinstone Reef heb je de kans om een witpunthaai of hamerhaai te spotten, maar ook kleurrijke papegaaivissen en barracuda’s kunnen je tegemoet zwemmen. Houd er rekening mee dat hier soms een sterke wind de kop op kan steken, de stromingen maken het dan moeilijk om te duiken.

Elphinstone-rif, Egypte

Duiken in Egypte tip 6: Abu Nuhas – wrakduiken

Een van de mooiste wrakduiken in de Rode Zee is al eerder in dit lijstje genoemd, namelijk de SS Thistlegorm. Maar bij Abu Nuhas kun je ook je hart ophalen. Abu Nuhas betekent niet voor niets “Vader van het ongeluk”.

 • Voor de kust liggen vijf scheepswrakken op zo’n dertig meter diepte die op het rif zijn gevaren en zijn gezonken.
 • Op vier ervan kun je duiken: de Carnatic, de Giannis D, de Crisoula K en de Kimon M. Welke je ook kiest: het wordt sowieso een onvergetelijke ervaring.
Abu Nuhas - wrakduiken Egypte

LEES OOK: De leukste badplaatsen & mooiste stranden van Egypte!

Egypte vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 Duiken in Egypte reiservaring

 • Peter Buster op 12-04-2019

  “"Een wereld onder water ongelooflijk mooi is"”

  Op dit moment ongeveer 6 keer aan de Rode Zee geweest. Van alle plaatsen waar we geweest zijn is Sharm-el-Sheik uiteindelijk wel de mooiste plaats al is El Quseir zeker plaats nummer 2. Zelden zoveel vissen gezien. Wat je het meest bij blijft zijn de koralen, roggen, haaien. In een woord fantastisch. Probeer vooral te gaan in toerist rustige tijden. Je ziet meer vis.
  Hotels en duikscholen zijn er genoeg en het is redelijk geprijsd. Een aanrader. Mensen zijn vriendelijk.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Duiken in Egypte reiservaring en tips!

Ben jij in Duiken in Egypte geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief