Luxor & de Vallei der Koningen (Egypte)

Luxor & de Vallei der Koningen (Egypte)

Luxor wordt vaak bestempeld als het grootste openluchtmuseum ter wereld, maar zelfs deze titel doet deze geweldige stad niet genoeg eer aan. Hier vind je een zee aan bezienswaardigheden uit de Egyptische Oudheid, aan de oevers van de Nijl.

Door , laatst bijgewerkt op 23 april 2022
6 minuten lezen

Inhoud:

 1. Bezienswaardigheden
 2. Activiteiten in Luxor
 3. Reizen naar Luxor
 4. Hoeveel dagen Luxor?
 5. Beste reistijd Luxor
 6. Reiservaringen en tips

Eeuwenoud Luxor in Egypte – een introductie

Het huidige Luxor is gebouwd op de resten van Thebe, de toenmalige hoofdstad van Egypte. Veel tempels en tombes uit deze tijd zijn bewaard gebleven en elk jaar worden er hier weer nieuwe ontdekkingen gedaan. Dit is dé plek om je onder te dompelen in de geschiedenis en cultuur van Egypte. De Nijl is als een levensader door deze stad die middenin de woestijn ligt. De oevers van deze rivier en het gebied erachter zijn bezaaid met monumenten.

Op de oostelijke oever bevinden zich tempels ter verering van de goden en farao’s, terwijl aan de westelijke oever de tombes te vinden zijn van de overledenen. Ook groeien er op de oevers van deze wereldberoemde rivier groene palm- en bananenbomen die scherp afsteken tegen de dorre achtergrond. Luxor is een stad die stikt van de bezienswaardigheden, maar deze grandeur heeft ook zijn keerzijde; het is namelijk een drukke stad vol opdringerige verkoopmannen, bedelende kinderen en dartelende toeristen.

Egypte vakantie boeken – onze tips!

Wat is er te zien in Luxor?

Er is zó veel te ontdekken in Luxor. Waar te beginnen? Misschien bij de meest bekende tempel van Luxor: de Karnak Tempel, met twee vierkante kilometer het grootste tempelcomplex van Egypte. Door recente reconstructies aan de tempel krijg je een goed idee van hoe het er in zijn glorietijd uitzag.

 • Next up: de Tempel van Luxor (ook ’s nachts te bewonderen). Deze tempel werd volgens wetenschappers vooral gebruikt voor godenverering. De zeven grote zuilen die Toetanchamon bij de toegangshal plaatste, maken het tot een indrukwekkend geheel.
 • Ook de Kolossen van Memnon zijn niet te missen. Dit zijn twee gigantische beelden van achttien meter hoog van farao Amenhotep III. Er wordt gedacht dat dit de enige overblijfselen zijn van wat ooit de grootste tempel van Egypte was.
Karnak Tempel, Luxor

De ingang van de Karnak Tempel.

Karnak Tempel, Luxor

Kolommen in Hypostyle Hall van de Karnak Tempel.

Kolossen van Memnon, Luxor

De Kolossen van Memnon.

De Vallei der Koningen is de begraafplaats van de farao’s uit het Nieuwe Rijk, met onder andere het graf van de meeste bekende farao Toetanchamon. Iets minder bekend is de Vallei der Koninginnen. Hier liggen voornamelijk koninginnen en koningskinderen begraven uit het Nieuwe Rijk van het Oude Egypte. Tussen deze twee valleien in ligt de Vallei der Nobelen.

Ook in de buurt ligt de Tempel van Hatsjepsoet, een tempel voor een van de weinige vrouwelijke farao’s van Egypte die verrassend mooi opgaat in het kalksteenmassief dat de achtergrond van de tempel vormt. En dan heb je nog lang niet alles gezien. Ook de Tempel van Ramses III is een bezoekje waard, een van de best bewaarde tempels. Of de Tempel van Seti I net buiten Luxor. En ga ook zeker naar het Luxor Museum, een niet al te groot museum waar de topstukken op overzichtelijke wijze worden tentoongesteld en toegelicht.

Tempel van Hatsjepsoet, Luxor

Tempel van Hatsjepsoet.

LEES OOK: De 7 mooiste plekken & bezienswaardigheden van Egypte

Activiteiten in Luxor

Heb je even genoeg van de musea, archeologische sites en Egyptische oudheden? Misschien dat een Nijlcruise in dat geval een welkome afwisseling is. Het is de perfecte manier om op ontspannen wijze de schoonheid van het land te ontdekken, terwijl je langzaam de langste rivier ter wereld af dobbert. Ook tijdens deze cruise zul je enkele tempels bezoeken, maar ook dorpjes langs de Nijl die een goed beeld geven van het dagelijks leven langs de rivier. Onder meer Corendon en Djoser bieden Nijlcruises aan.

 • Een andere optie is om een Felucca te huren, een traditionele Egyptische zeilboot. Binnen enkele uren zeil je stroomopwaarts richting Bananen Eiland waar je verse bananen kunt eten en een kopje Egyptische thee (shai) kunt nippen.
 • Ook een ballonvaart is een unieke ervaring, omdat dit je de kans geeft om de indrukwekkende tempels en tombes te zien bij het warme licht van de zonsopgang.
Felucca op de Nijl, Luxor

Een Felucca op de Nijl.

Ballonvaart, Luxor

Reizen naar Luxor – hoe kom je er?

Je kunt geen directe vlucht boeken naar Luxor, maar moet altijd een tussenstop maken. Met een beetje geluk sta je dan binnen zeven uur op de luchthaven, maar veel vluchten duren ook langer. Een retourticket vind je soms al v.a. €350. Kijk bijvoorbeeld op Tix.nl of Cheaptickets.nl voor de beste deals.

De luchthaven is zo’n twaalf kilometer van het stadscentrum verwijderd. Er is geen officiële bus richting het centrum en ook geen vaste prijs voor de taxi’s. Spreek dus voor je in de taxi stapt een duidelijke prijs af. Dit moet zo rond de 100 EGP (ca. €6) liggen. Wil je jezelf de onderhandeling besparen? Bestel dan vooraf een taxi online of vraag aan je hotel of zij vervoer kunnen regelen.

Hoeveel dagen Luxor?

Veel toeristen bezoeken Luxor als dagtrip vanuit Hurghada, El Gouna of Marsa Alam. De busrit duurt tussen de 4 en 6 uur enkele reis. Een dagtrip Luxor is dus erg intensief. Je kunt ook kiezen voor een 2-daagse variant met hotelovernachting in Luxor. Dit geeft je meer vrijheid om de bezienswaardigheden van Luxor om een relaxte manier te verkennen.

Sommige nijlcruises – waaronder deze van Corendon – geven je ook 2 dagen de tijd om de stad te verkennen. Bezoek je Luxor als onderdeel van een zelf uitgestippelde rondreis door Egypte? Dan raden we je aan om 3 dagen uit te trekken. Voor wie dit teveel tijd inneemt, adviseren we 2 volle dagen.

Klimaat en beste reistijd Luxor

In de zomer liggen de temperaturen rond de 40 ℃ (als het niet hoger is) en doordat Luxor in het binnenland van Egypte ligt, mist het verfrissende zeebriesje hier dat in de badplaatsen wel aanwezig is. Voor een dagje sightseeing zijn deze temperaturen niet ideaal. Vandaar dat het verstandiger is om Luxor in de winter te bezoeken.

 • In de periode tussen november en maart is de temperatuur een stuk schappelijker, zo tussen de 22 en 30 ℃.
 • Ook valt er ‘s winters weinig tot geen neerslag. Een paraplu kun je dus thuislaten!
 • Let wel: in maart kun je last hebben van de khamsin. Dit is een zeer warme woestijnwind die vaak veel zand bevat.

Egypte vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

3 Luxor reiservaringen en tips

 • Teun op 12-05-2019

  “Prachtige tempels”

  Luxor is een van de bestemmingen met prachtige tempels en tombes. Met een nijlcruise was dit een van de plekken die wij zijn afgereisd, net als Karnak en Edfu. Heel bijzonder om een keer gezien te hebben. Het hebben van een gids (zit al bij een nijlcruise) is handig om achter de interessante en indrukwekkende verhalen achter de tempels te komen. De verkopers bij de tempels kunnen agressief uit de hoek komen.

 • Sander op 18-04-2019

  “Veel tempels en oudheden nabij stad niet bijzonder”

  In de omgeving zijn zeer veel oudheden, tempels en tombes. Met name de Koningsgraven zijn heel indrukwekkend en moeilijk voor te stellen dat zulke oude bouwwerken zo goed in tact zijn gebleven. Van buiten zie je slechts zand en rotsen maar binnen waan je je in de wereld van de Farao's. Genoeg te doen voor een paar dagen terwijl de stad zelf niets voorstelt.

 • Daphne Smit op 13-04-2019

  “Tempels”

  Dit is een van de redenen geweest voor mij om naar Egypte te gaan. De prachtige tempels, sfinxen en cultuur. Rondom alle "sites" is alles goed geregeld. Hier is alles netjes opgeruimd en schoon. Ook loopt er genoeg personeel om alles in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat de toeristen niks kapot maken. Als je in Egypte bent is dit zeker de moeite waard.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Luxor reiservaring en tips!

Ben jij in Luxor geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief