Waar staat Tallinn om bekend?
De oude stad – ook wel Vanalinn genoemd – is het pronkstuk van Tallinn. Het behoort tot de best bewaarde stadscentra van Europa en heeft een vermelding op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Daarnaast is Tallinn het economische en culturele centrum van Estland. Ook op het gebied van digitale innovaties heeft Tallinn – net als de rest van Estland – naam gemaakt: het barst er van de start-ups, coworking spaces en tech evenementen.

Panorama van de oude stad.
Stedentrip Tallinn boeken – onze tips!
- Bebsy – stedentrips met vluchten
→ Bekijk aanbiedingen - Cheaptickets.nl – voordelige vliegtickets
→ Bekijk aanbiedingen - Booking.com – losse hotels
→ Bekijk aanbiedingen - GetYourGuide – activiteiten & tickets
→ Bekijk aanbiedingen - Withlocals – foodtours Tallinn
→ Bekijk aanbiedingen
Is Tallinn leuk? Ervaringen van bezoekers!
Tallinn wordt steeds populairder als bestemming voor een stedentrip en met goede reden. De hoofdstad heeft een middeleeuws centrum en puilt uit van de imposante gebouwen. Ook is er een scala aan leuke restaurants, winkels en cafés te vinden; vooral in hipsterwijk Kalamaja.
In de zomer is Tallinn een ideale bestemming voor een stedentrip: het is er niet al te warm, het beschikt over een stadsstrand en er zijn veel parken te vinden. In 2023 werd Tallinn zelfs uitgeroepen tot de groenste hoofdstad van Europa!
Ook in de wintermaanden weten mensen Tallinn te vinden. In de periode rond kerst ziet de Hanzestad er magisch uit, vooral als er een pak sneeuw ligt. Vanaf eind november openen de eerste kerstmarkten en wordt het stadhuisplein omgetoverd tot een waar winterwonderland.

Viru poort in de winter.
In blogs en op review sites klinken ook positieve geluiden over Tallinn. Een greep uit de vele online recensies:
“Tallinn is in onze ogen DE leukste stad voor een (korte) stedentrip in Europa. Een paar jaar geleden waren we al eens in deze stad. Toen combineerden we Tallinn met Helsinki en Riga.”
“Een heel mooi stadje en is een bezoek meer dan waard. De stadsmuur (Viru Gate) staat er al sinds de middeleeuwen en is nog in zeer goede staat. Leuk om te bekijken, zeker omdat de bloemenmarkt er naast ligt.”
– Cynthia Kessenich
“Ik ben echt blij verrast door de hoofdstad van Estland, Tallinn! Wat een leuke en kleurrijke stad.”
– Henriëtte van travelaroundwithme.com
“Tallinns oude binnenstad is niet geschikt voor rollators, maar wel om lekker te wandelen.”
– Benny Nijland
“Een stedentrip naar Tallinn is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je op citytrip wilt, maar wat een leuke, compacte stad is dit. Op de koudste dag van het jaar vloog ik in drie uur naar Tallinn. Gelijk wist ik dat ik de juiste keus had gemaakt om hier in de winter naartoe te gaan. ”
– Manon Prins op TripTalk
“Er is veel te zien en te doen in Tallinn in relatief korte tijd. Op de kaart lijkt alles nog best groot, maar eigenlijk is het gewoon een groot dorp. Voordat je het weet, heb je al een rondje gelopen.”

Zicht op de middeleeuwse stad.

Terrassen in het centrum.
VIDEO: Tallinn filmpje!
Wat is er te doen in Tallinn (& omgeving)?
Struinen door het park van het Kadriorg paleis, een van de vele musea bezoeken en de stad van boven aanschouwen vanaf het Kohtuotsa platform: in Tallinn is van alles te doen. Het heeft een knus karakter aan de ene kant, maar ook een alternatief gezicht. In de stad zijn veel oude gebouwen uit de Sovjet tijd gerenoveerd en weer helemaal hip geworden.
Ook de natuur rondom Tallinn is prachtig: vanaf de Estse hoofdstad kunnen leuke dagtrips gemaakt worden naar Lahemaa National Park en eilanden zoals Saaremaa Island. Tallinn is ook een goede uitvalsbasis om een dagtrip te maken naar Helsinki. Vanuit de haven vertrekken eveneens boten naar Stockholm, de hoofdstad van Zweden.
Old town
De oude stad – ook wel Vanalinn genoemd – is de trekpleister van Tallinn. Het succes van de Hanzestad in de 13e tot 16e eeuw zorgde ervoor dat veel fraai gedecoreerde gebouwen in het centrum kwamen, waaronder openbare gebouwen, kerken en koopmanshuizen. Omdat de meeste van deze bouwwerken in goede staat bewaard zijn gebleven, heeft Vanalinn een vermelding op de Werelderfgoedlijst gekregen.

Slenteren door de oude stad.
Het is goed om te weten dat het centrum uit twee delen bestaat: de benedenstad en de bovenstad. De delen worden door elkaar gescheiden van een stadsmuur en staan middels twee poorten met elkaar in verbinding: Lühike jalg (het ‘Korte Been’) en Pikk jalg (het ‘Lange Been’). De benedenstad wordt het drukst bezocht. Hier is de rijkdom uit de middeleeuwen goed te zien.
- In de benedenstad zijn meerdere mooie kerken te vinden, waaronder de Sint Nicolaaskerken (Niguliste kirik en Nikolai kirik), de Sint-Olafkerk en de Heiligegeestkerk.
- Het raadhuisplein is de centrale plek in de benedenstad. Je vindt hier het raadhuis en het is ook de plek waar markten, festivals en muziekfeesten plaatsvinden.
- In de benedenstad barst het van de toeristische winkels, terrassen en restaurants. Een van de leukste – en drukste – plekken om een hapje te eten, is in de Veru straat bij de Viru poort.

Viru poort.
Het hoger gelegen stuk van Vanalinn wordt aangeduid met Toompea, de Domberg in het Nederlanders. Hier woonden vroeger de adel en de geestelijken. Vanaf de berg konden ze letterlijk en figuurlijk neerkijken op de gewone bevolking.
De Alexander Nevski-kathedraal is het mooiste gebouw op de berg en ligt tegenover het kasteel. Andere bezienswaardigheden op Toompea zijn de Domkerk, het Huis van de Estlandse Ridderschap en de toren Pikk Hermann (Lange Herman).

Alexander Nevsky kathedraal.
- De stadsmuur en torens maken een belangrijk onderdeel uit van de oude stad. In totaal beslaat de muur zo’n 1,85 kilometer en op veel plaatsen is de muur maar liefst drie meter dik. Er staan nog 26 van de naar schatting veertig torens overeind. Op een aantal plaatsen is het mogelijk om de stadsmuur te beklimmen.
- De benedenstad is echt een wirwar van straten. Van plan om naar de bovenstad te gaan? Dan is de Pikk jalg volgen de meest voor de hand liggende optie. Het pad uit de veertiende eeuw begint bij de gelijknamige poort en loopt tussen twee muren naar boven. Op het pad zitten vaak schilders die hun werk verkopen.

Pikk jalg.
3x stedentrips Tallinn met vluchten:
Kadriorg Paleis en Park
Het Kadriorgpaleis behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Tallinn. Het paleis met haar lichtrode muren en groene dak ligt in het gelijknamige park en is gebouwd in opdracht van tsaar Peter de Grote.
Sinds 2006 doet het zomerpaleis – dat een dependance is van het kunstmuseum van Estland – dienst als museum. In het paleis is een verscheidenheid aan kunst te vinden van Nederlandse, Italiaanse en Russische kunstenaars.

Kadriorg Paleis.
Alleen het park bezoeken kan ook. Het park werd als tuin van het paleis aangelegd en verloor haar functie in de 20e eeuw. Vanaf dat moment werd het park ook toegankelijk voor de normale bevolking.
Het zogenoemde Zwanenmeer is – naast het paleis – een van de mooiste plekken in het park. Verspreid over het hele park bevinden zich meerdere musea. Ook aan mooie bloemen en planten is geen gebrek. Toegang tot het park zelf is gratis.
Patarei gevangenis
De Patarei gevangenis is een voormalige gevangenis in Tallinn en ligt vlak naast het maritieme museum . Het werd tussen 1829 en 1840 gebouwd als zeefort in opdracht van tsaar Nicolaas I. Vanaf 1919 fungeerde het fort als gevangenis. Tijdens de bezetting van de Sovjets werden er veel staatsvijanden van de KGB opgesloten.

Voormalige gevangenis, nu gesloten.
De gevangenis werd pas in 2004 gesloten en kon bezocht worden. Jammer genoeg werd de gevangenis in 2016 gesloten. In 2026 zal een tentoonstelling in een deel van de gevangenis geopend worden.
Musea in Tallinn
In en rondom Tallinn zijn diverse musea te vinden. Voor wie meer wil leren over de geschiedenis van de stad, kan terecht in het stadsmuseum Tallinna Linnamuuseum dat zich in de oude binnenstad bevindt. Op iets meer dan 5 minuten lopen van dit museum ligt het Tallinna Maritiem Museum, een interactief museum over de maritieme geschiedenis van Estland.
Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Kumu, het grootste kunstmuseum van Estland. Alleen al het gebouw waarin het museum gevestigd zit, ziet er indrukwekkend uit.

Kumu Art Museum.
Het KGB museum is ook zeker een bezoek waard. Het bevindt zich op de 23e verdieping van het Viru hotel en vormde de werkplek van de Russische geheime dienst. De verdieping bestond officieel niet en is nog volledig in tact. Het is niet mogelijk om het museum op eigen gelegenheid te bezoeken, maar wel met een rondleiding. Vooraf aanmelden is verplicht.
- Geschiedenisliefhebbers kunnen zich verder verdiepen in het Estland van vroeger in het Archeologisch Museum, het Maagdentoren-museum (over de banketbakkersindustrie) en het Historisch Museum.
- Interesse in een bepaald onderwerp? In Tallinn bevindt zich ook een fotografiemuseum, een openluchtmuseum met oudere sacrale kunst en het Tallinn University of Technology Museum.

KGB museum, op de 23e verdieping van het Viru hotel.
Food tours & lokale gerechten
Tallinn kent een gevarieerde culinaire scene met traditionele gerechten aan de ene kant en internationale keukens aan de andere. In de Estse keuken wordt veel gewerkt met bloedworst, gerookte ham en wild. Kilu is een van de populairste gerechten, een soort ingemaakte haring dat op een stuk zwart brood met gekookt ei wordt geserveerd. Ook Mulgikapsat wordt graag gegeten in Estland, een soort zuurkool met parelgerst en vlees.

Worst en aardappelen: typisch voor de Estse keuken.
Bier – ôlu – behoort tot de meest geliefde dranken in Estland. Ook de Letse kruidendrank Black Balsam valt bij de Esten in de smaak. Pas wel op; bijna de helft van het drankje bestaat uit alcohol. Om een goed beeld te krijgen van de traditionele keuken, kun je een foodtour doen. Probeer sowieso een Kiluvõileib als je in Tallinn bent: een traditionele sandwich met een dun laagje Baltische sprot en eventuele toppings.
- Zoek je naar een plaats om lunch te scoren? Ga eens naar de Balti Jaama markthal of de Nōmme Turg en laat je verrassen door ambachtelijke producten, kazen en vleeswaren.
- Ook voor vegetariërs en vegans is voldoende keuze in Tallinn. Goede restaurants met vega(n) gerechten zijn F-Hoone, het 100% glutenvrije Kivi Paber Käärid en het moderne Vegan Restoran V.
Uitgaan & nachtsclubs
Tallinn kent een bruisend nachtleven. In het weekend weten veel Finnen uit Helsinki de hoofdstad van Estland te vinden om een avondje te stappen. Het uitgaansleven speelt zich grotendeels af in het oude stadscentrum.
Rondom het stadhuisplein bevinden zich een groot aantal clubs, discotheken en bars. Het soort uitgaansgelegenheden is gevarieerd; er zijn zowel grote nachtclubs, fancy cocktailbars als knusse cafés met live muziek te vinden.

Kerstmarkt op het stadhuisplein.
Extra Tallinn tips
Om een goede eerste indruk van Tallinn te krijgen raden we aan om er 2 tot 3 dagen heen te gaan. Heb je langer de tijd? Hieronder nog een aantal tips voor wat te zien en doen in Tallinn:
- In Tallinn zijn diverse uitzichtpunten te vinden. Een van de mooiste uitzichtpunten is het Patkuli viewing platform op de top van de Toompea. Je bereikt het platform door een trap met 157 treden te beklimmen. Andere mooie punten voor een panorama over de stad zijn het Kohtu uitzichtpunt, het Piiskopi uitzichtpunt en de Helleman toren (laatstgenoemde is gratis met de Tallinn Card, net als de 314 meter hoge televisietoren).

Patkuli viewing platform.
- De voormalige visserswijk Kalamaja met haar oude, gekleurde huizen is niet de enige alternatieve wijk in Tallinn. Ook Rotermanni is een leuke buurt om doorheen te lopen. Deze historische wijk wordt gekenmerkt door fabrieksgebouwen die een grondige transformatie hebben ondergaan. Eveneens een aanrader is Telliskivi; een bruisende, creatieve wijk op een voormalig industrieterrein.
3x hippe hotels in Tallinn
Klimaat & beste reistijd
In Tallinn heerst een gematigd zeeklimaat. Hierdoor is er een langere periode met koud: in de wintermaanden komt het kwik zelden boven het vriespunt en kan het behoorlijk koud zijn. Wel is er kans op sneeuw!
Van mei t/m september liggen de temperaturen gemiddeld boven de 15 graden; ideaal voor een stedentrip. In juli en augustus wordt het tussen de 20 en 25 graden, juni is de zonnigste maand met zo’n 10 zonuren per dag.
Reizen naar Tallinn: hoe kom je er?
Tallinn is het snelst te bereiken met het vliegtuig. Vanaf Amsterdam vertrekken er directe vluchten naar de hoofdstad van Estland. Een retourticket kost rond de €200 en kan geboekt worden via Cheaptickets.nl. Tallinn kan goed gecombineerd worden met andere Baltische Staten of Scandinavische bestemmingen. Er varen met grote regelmaat ferry’s tussen Tallinn en Helsinki. De overtocht neemt tussen de 2 en 3 uur in beslag.
Er liggen plannen om een spoortunnel met een lengte van 92 kilometer tussen de steden aan te leggen. Naar verwachting wordt deze tunnel tussen 2030 en 2035 in gebruik genomen. Het is ook mogelijk om met de boot van Tallinn naar Stockholm te gaan, al ben je dan een stuk langer onderweg. Deze overtocht duurt zo’n 17 uur.
Stedentrip Tallinn boeken – onze tips!
- Bebsy – stedentrips met vluchten
→ Bekijk aanbiedingen - Cheaptickets.nl – voordelige vliegtickets
→ Bekijk aanbiedingen - Booking.com – losse hotels
→ Bekijk aanbiedingen - GetYourGuide – activiteiten & tickets
→ Bekijk aanbiedingen - Withlocals – foodtours Tallinn
→ Bekijk aanbiedingen
Over de schrijver - Jasmijn Veldhuizen
Jasmijn heeft twee passies - schrijven en reizen - en combineert deze in haar werk als redacteur en blogger bij 27vakantiedagen. Ze is een heuse Griekofiel, maar ook dol op stedentrips en auto- of treinvakanties in heel Europa. Lees meer over Jasmijn
Opmerkingen? Aanvullingen?
Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!