27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 6 oktober 2023

Yucatan is rijk aan historie en vol natuurschoon. De diversiteit in attracties trekt zowel natuur- , cultuur- als strandliefhebbers naar het Mexicaanse schiereiland. Of je nu houdt van individuele- of groepsrondreizen, een all inclusive strandvakantie of alles ertussenin, Yucatan verveelt geen moment. We zetten de 7 highlights op een rij.

Door Sietske Tol

1. De Mayasteden in Yucatan

Chichén Itzá

Op Yucatan zijn vele indrukwekkende Mayasteden te vinden. Deze archeologische vindplaatsen stellen historici nog steeds voor raadsels. Duidelijk is dat de Mayabeschaving al vroeg ontwikkeld was op het gebied van astronomie, architectuur en schrift.

Chichén Itzá is één van de zeven nieuwe wereldwonderen en de best bewaarde Mayastad op Yucatan. Het meest tot de verbeelding sprekende gebouw op het enorme complex is de piramide El Castillo. Haar astronomische ontwerp symboliseert de windrichtingen en aspecten van de Mayakalender. Twee keer per jaar, op 21 maart en 21 september, zorgt een spel van zonlicht en schaduw voor een optische illusie; een slang lijkt dan van de noordelijke trap af te dalen.

Tulum is met haar spectaculaire ligging op een klif en uitzicht op de Caribische zee zonder twijfel de mooist gelegen Mayastad. Via trappen daal je gemakkelijk af naar het prachtige strand.

Het complex van Coba is zo uitgestrekt dat je dit het beste kunt verkennen per huurfiets. Vanaf de top van de 42 meter hoge piramide Nohoch Mul heb je een prachtig uitzicht over de ruïnes en het weelderige oerwoud, dat nog een groot deel van deze Mayastad bedekt.

Ekbalam is ten opzichte van de andere Mayasteden compact gebouwd en er heerst een relatieve rust. Weg van de mensenmassa kun je genieten van de prachtige ruïnes in een groen landschap. Net als in Coba kun je in Ekbalam een piramide beklimmen, met vanaf de top van de dertig meter hoge trappiramide een mooi uitzicht over het complex en haar omgeving.

2. De Cenotes in Yucatan

Ik Kil Cenote

Door de kalkstenen bodem van Yucatan stromen vele ondergrondse rivieren. Waar het gesteente verweekt en ingezakt is zijn cenotes ontstaan. In Yucatan zijn duizenden van deze grotten of poelen met water te vinden. Cenotes waren voor de Maya´s heilige bronnen; nu zijn het vooral prachtige plekken om te zwemmen en snorkelen of zelfs te duiken.

Vlakbij Chichén Itzá ligt cenote Ik Kil. Door een grote opening vallen daglicht en meterslange klimplanten in deze ondergrondse cenote. Er zijn verschillende kleine watervallen.

Het stelsel van de onderwatergrot Dos Ojos, vlakbij Tulum, is tenminste 61 kilometer lang. Het is een bijna buitenaards mooie duik- en snorkellocatie. Eveneens dichtbij Tulum ligt de Grand Cenote, een onderwatergrot met mooie stalactieten en stalagmieten.

3. Yucatans mooiste stranden en het Meso-Amerikaanse rif

Playa del Carmen

De witte zandstranden en de Caribische zee zijn misschien wel de grootste trekpleisters van Yucatan. Aan de oostkust van Yucatan grenst het op één na grootste koraalrif van de wereld, het Meso-Amerikaanse rif. Vanuit de bekende badplaatsen Playa del Carmen en Cancún kun je mooie snorkel- en duiktrips maken. De eilanden Cozumel en Isla Mujures zijn erg populair bij duikers.

4. De zeeschildpadden in de baai van Akumal

De zeeschildpad in de baai van Akumal

Pak je snorkelset en neem een duik in de Caribische zee bij Akumal. In deze baai heb je het hele jaar door, vooral in de vroege ochtend en de late middag, de kans om zeeschildpadden te zien. Het observeren van deze prachtige reptielen in hun natuurlijke omgeving is een onvergetelijke ervaring en is bovendien, het vervoer naar Akumal buiten beschouwing gelaten, gratis. Houd wel gepaste afstand van de zeeschildpadden om ze niet te storen.

5. Zwemmen met walvishaaien in Yucatan

Zwemmen met walvishaaien in Yucatan

Elk jaar zijn van midden mei tot medio september walvishaaien in de warme en voedselrijke wateren van de Golf van Mexico te vinden. Excursiesbureaus bieden in die periode dagtrips aan met de mogelijkheid om in de omgeving van Isla Holbox te zwemmen met deze reuzen van de zee. In de maanden juni, juli en augustus bieden veel excursiesbureaus zelfs een geld terug-garantie in geval van het uitblijven van een ontmoeting met deze bijzondere dieren. Anders dan hun naam doet vermoeden zijn de walvishaaien, met een lengte van maximaal vijftien meter, vredige vissen die uitsluitend plankton eten. Blijf wel uit de buurt van de enorme staartvin.

6. Het Sian Ka’an Biosfeerreservaat

Sian Ka’an Biosfeerreservaat

Sian Ka’an is één van de belangrijkste natuurreservaten van Mexico. Je kunt hier op jeepsafari, maar bijvoorbeeld ook tijdens een georganiseerde tocht de mangrovekanalen per boot en drijvend in een zwemvest verkennen (tip: draag je zwemvest eens niet traditioneel om je bovenlijf, maar als een soort luier zodat je letterlijk drijft op het water). Samen met een gids ga je op zoek naar zeekoeien en zie je tegen zonsondergang honderden vogels op Bird Island. In de duisternis vaar je terug door de kanalen en zie je, liggend op je rug in de boot, niet alleen de prachtige sterrenhemel, maar ook honderden vuurvliegjes tussen de mangroven. Het geluid van laag overvliegende vogels maakt het plaatje compleet. Hier gaat het hart van elke natuurliefhebber sneller van kloppen.

7. Het natuurreservaat Rio Lagartos

Rio Lagartos

Het natuurreservaat Rio Lagartos, in de brakke lagunes aan de noordkust van Yucatan, is een paradijs voor vogelliefhebbers. Hier leven bijna vierhonderd verschillende soorten vogels, waaronder grote kolonies flamingo’s. De kustlijn is een belangrijke broedplaats voor zeeschildpadden.

Reizen naar Yucatan

Voordelige strandvakanties naar Yucatan worden o.a. aangeboden door TUI, Prijsvrij.nl en Kras. Rondreizen naar Yucatan kun je boeken en/of zelf samenstellen bij o.a. Mexico online, Djoser en Sawadee. Op eigen houtje naar Yucatan? Begin met een vlucht naar Cancún, je hebt al een retourvlucht vanaf €596. Liever een complete rondreis Mexico? We hebben de leukste reizen voor je op een rijtje gezet.


 , , , , ,

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)