Chichén Itzá is de bekendste Mayasite in Mexico. Het hoort bij de Zeven Nieuwe Wereldwonderen en is een absolute must-see. Het kan er druk zijn, maar dat doet niets af aan het reusachtige prachtgebied vol piramides, tempels en ruïnes.

Reizigers over Chichén Itzá

Lees alle uitgebreide reiservaringen

Chichén Itzá bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 17 Chichén Itzá reiservaringen

Laatst bijgewerkt op 31 december, 2019

Chichén Itzá – de onmisbare Mayasite

Als je in Yucatán op vakantie bent en je wilt eigenlijk maar één Mayasite bezoeken, dan moet dat wel Chichén Itzá zijn. Ja, het is er groot en druk, maar het maakt ook een onvergetelijke indruk. Het leuke aan Chichén Itzá is dat er zoveel verschillende gebouwen zijn. Hoewel de geschiedenis van Chichén Itzá nogal ingewikkeld is, kun je die ook laten voor wat het is en gewoon de sfeer op je in laten werken. Zie voor je hoe op het ‘balspeelveld’ de ploegen elkaar bevochten en hoe de toeschouwers vanaf de zijkant het spel volgden. Probeer te beseffen wat er zich afspeelde op het ‘Platform van de Schedels’ in de Mayatijd. Het ging er af en toe bloederig aan toe bij de Maya’s.

Chichén Itzá is enorm groot en je kunt er uren ronddwalen. Hoe verder weg van het grote veld, hoe rustiger. En hoe meer kans op mooie vogels, want deze regio is óók beroemd om zijn vogelleven!

Vliegtickets Mexico

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Mexico
V.a. 422

Overnachten in Chichén Itzá

Vergelijk alle hotels in Chichén Itzá
Bekijk hotels

Geschiedenis Chichén Itzá

Chichén Itzá

Chichén Itzá vormt een mengelmoes van bouwstijlen. Dit is gekomen omdat de stad eigenlijk twee keer is gesticht. De eerste keer was in de 5e eeuw na Christus, en die stad ging ten onder. Daarna kwam er een opleving in de 10e eeuw toen de Tolteken uit het noorden het gebied veroverden. Chichén Itzá is toen ‘verbouwd’ in Maya-Tolteekse stijl en er is veel aan toegevoegd. ‘Gewone’ mensen woonden hier overigens niet, het voetvolk woonde buiten de zone met tempels en ceremoniële gebouwen. Bijzonder aan Chichén Itzá is ook dat de stad nog tot laat in de Maya-periode werd bewoond en gebruikt, van ongeveer 600 tot 1300 na Christus.

El Castillo

Zodra je in Chichén Itzá door het entreegebouw wandelt en de site op kuiert, overvalt je meteen de grootste piramide van allemaal: El Castillo. Deze 30 meter hoge en vrij goed gerestaureerde piramide staat helemaal vrij, waardoor de afmetingen nog imposanter worden. De zijkanten zijn alle vier 55 meter lang. El Castillo is niet echt een kasteel zoals de naam doet vermoeden; het diende als tempel voor de god Kukulcán (Gevederde Slang). Eigenlijk is het gewoon een gigantische sokkel voor de tempel die bovenop staat. El Castillo heeft een trap aan alle vier de zijden, waarvan er twee echt mooi zijn gerestaureerd. De vier trappen bestaan uit 91 treden per stuk, plus het platform als laatste trede. In totaal zijn dat dus 365 treden, evenveel als er dagen in een jaar zijn. Aan de voet van de trap aan de westzijde liggen twee imposante slangenkoppen met de bek open. Tijdens de lente- en herfstequinox, rond 20 maart en 21 september, doet zich een bijzonder verschijnsel voor langs de trap: de ondergaande zon werpt de schaduw van de getrapte zijde van het gebouw op de zijkant van die trap, en die schaduw beweegt zich naar beneden als de zon zakt, zodat hij tenslotte uitkomt bij de kop van de slang. Met een beetje fantasie lijkt het net of er een slang van schaduw en licht naar beneden kruipt. Helaas is het niet langer toegestaan om El Castillo te beklimmen.

Chichén Itzá

Slangenkop bij de grote piramide.

Balspeelveld

Vlakbij de grote piramide bevindt zich het Grote Balspeelveld, waar de Maya’s hun balspel ‘pok-ta-pok’ speelden, een soort voorloper van het moderne basketbal. Eigenlijk zijn er wel acht balspeelvelden in Chichén Itzá, waarvan dit niet alleen het grootste is, maar tevens het grootste dat in heel Midden-Amerika en Mexico is gevonden. Het Grote Veld is 160 meter lang en bestaat uit een langwerpig terrein met aan de beide zijkanten een muur met een stenen ring, waar de bal doorheen geworpen moest worden. Het moet razend moeilijk zijn geweest om dit Mayaspel te spelen, want je mocht geen handen en voeten gebruiken, de rubberen bal kon wel vier kilo wegen en die ring zit meters hoog. Er wordt wel eens gezegd dat het verliezende team aan de goden werd geofferd, maar hier is geen bewijs voor.

Het Grote Balspeelveld

Het Grote Balspeelveld.

Het Grote Balspeelveld

Stenen ring in het Grote Balspeelveld.

Heilige Cenote

Iets noordelijk van El Castillo loopt een pad naar de Heilige Cenote, een 35 meter diepe natuurlijke bron. Hier zijn vele rijkdommen van goud, jade en koper uit opgebaggerd, naast honderden menselijke beenderen, die waarschijnlijk van mensenoffers zijn. Er is overigens nog een cenote op de site: Xcoloc.

Andere gebouwen op de site

Naast het grote balspeelveld ligt het indrukwekkende Tzompantli, oftewel het Platform van de Schedels, waar honderden doodshoofden in zijn gebeeldhouwd. Hier vonden mensenoffers plaats. Oostelijk van El Castillo staat het Complex van de Duizend Zuilen waar een beeld van ‘chac mool’ te zien is, een type stenen beeld dat werd gebruikt in precolumbiaans Meso-Amerika. Chac mools hebben de vorm van een liggend persoon, met het hoofd omhoog en een schaal op de buik. Vanaf de Tempel van de Duizend Zuilen lopen paden door het bos naar verderop gelegen gebouwen en piramides, zoals het observatorium El Caracol en het Nonnenklooster. Het is zeker aan te raden om daar naartoe te wandelen, want die gebouwen zijn weer heel anders, en het is daar vaak iets minder druk.

Tempel van de Duizend Zuilen

Tempel van de Duizend Zuilen.

El Caracol

El Caracol.

Chichén Itzá – hoe kom je er?

Chichén Itzá ligt in Yucatán, vlakbij de steden Valladolid en Mérida, en is per huurauto of bus goed te bereiken. De wegen en bewegwijzering zijn goed. Veel hotels en reisbureautjes aan de kust van Yucatàn (bijvoorbeeld in Playa del Carmen) organiseren excursies naar Chichén Itzá.

Chichén Itzá trekt dagelijks duizenden bezoekers. Het is aan te raden om vroeg te gaan, zodat het nog wat koeler is en je de grootste drukte voor kan zijn. In het entreegebouw zijn winkeltjes, toiletten en een pinautomaat.

Top 3 Mexico specialisten

Riksja Mexico
Riksja Mexico

Zelf je Mexico reis samen stellen met bouwstenen.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Ruim aanbod aan groepsreizen, individuele rondreizen en singlereizen.
Bezoek website

TUI
TUI

Goedkope strandvakanties in Playa del Carmen, Cancun, Tulum en de Rivièra Maya.
Bezoek website

Beste reistijd Chichén Itzá

Chichén Itzá is het hele jaar door goed te bezoeken. Er is wel een natte en een droge tijd. De natte tijd loopt van mei tot oktober.

Mexico rondreis aanbiedingen

17 Chichén Itzá reiservaringen en tips • 32 landen bezocht
  14 reviews
  10 waarderingen

  “Toeristisch toch heel bijzonder”

  Geplaatst 05-05-2019

  Chichen Itza is natuurlijk een super toeristisch trekpleister. Het is ook wel zeker iets wat de meeste van ons gezien willen hebben. Zo stond ik er zelf ook in. Dan de vraag ga je er zelf heen of met een gids? Wij hebben gekozen voor het laatste. Op deze manier skip je grotendeels de lange wachtrij maar belangrijker nog je krijgt een verhaal en achtergrond informatie te horen. Anders blijven het enkel stenen waar je naar zit te kijken. Al met al dus zeker een aanrader want het is nog steeds verbazingwekkend!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 32 landen bezocht
  26 reviews
  5 waarderingen

  “Bizar”

  Geplaatst 04-05-2019

  Het is bizar als je bedenkt hoe ze Chichén Itzá ooit gebouwd moeten hebben. Er is nu nog steeds geen verklaring voor, dit maakt van deze plek echt een magische plek. Wij zijn hier met eigen vervoer naar toe gereden, dat was prima te doen. De locatie staat duidelijk aangegeven en de wegen zijn goed. Bij Chichén Itzá zijn veel toeristen kraampjes, maar de verkopers zijn niet opdringerig

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 62 landen bezocht
  31 reviews
  3 waarderingen

  “Tegenvaller”

  Geplaatst 15-04-2019

  Als je nog nooit eerder Maya ruïnes hebt gezien, dan is dit vast een leuk uitstapje. Wij hadden echter al in Honduras en Guatemala mooie ruïnes gezien, en vergeleken daarbij was dit een tegenvaller. De meeste ruïnes waren replica's en er waren zo ontzettend veel toeristen, dat de hele charme van de ruïnes weg was. Daarnaast staan er overal kraampjes en opdringerige verkopers.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 27 landen bezocht
  27 reviews
  23 waarderingen

  “1 van de wereldwonderen”

  Geplaatst 28-11-2017

  Het is ongeveer 3 a 4 uur rijden vanaf playa del Carmen richting Chichén Itzá. Deze locatie zoals te verwachten meer toerisme dan bij tulum of coba. Het is zeker de moeite waard om het park te bezoeken met name de tempel zelf is een imposant bouwwerk! Een nadeel zijn de opdringerige verkopers die overal staan.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 0 reviews
  0 waarderingen

  “Toeristisch”

  Geplaatst 25-11-2017

  De tempel bij Chichen Itza is erg mooi en goed onderhouden, echter is het erg toeristisch opgezet en wordt het door veel mensen bezocht. De tempels die wat kleinschaliger zijn en de cenotes hebben meer indruk gemaakt!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 28 landen bezocht
  26 reviews
  18 waarderingen

  “Had er wel meer van verwacht”

  Geplaatst 24-11-2017

  Wat ik jammer vond aan Chichen Itza, was dat er eigenlijk niet meer was dan het bekende gebouw en een paar gebouwen eromheen. Eigenlijk wist ik dat wel, maar toch stelde het me teleur. Het was er ook nog mega druk, super veel toeristen. Het is wel iets dat je gezien moet hebben als je in Mexico bent, maar niet iets waar je nog een keer naar toe zou moeten.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • “ga hier niet heen”

  Geplaatst 15-11-2017

  Sorry, geen goede ervaring met Chichen Itza. Het is een enorme tourist trap, vol met Amerikanen die een excursie hebben vanuit hun hotel in Cancun. Wij waren met een kleine (en verder prima) reisorganisatie, Bamba, maar werden onverwacht in een grote bus vol Amerikanen gepropt, op weg naar Chichen Itza. Het tempelterrein is megadruk, lawaaierig en commercieel ingestoken en was zeker niet eens zo mooi als de Maya tempels die we in Guatemala hadden gezien, of die van Tulum. Neem de tijd om daar dus heen te gaan en sla Chichen Itza gewoon over.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 36 landen bezocht
  97 reviews
  109 waarderingen

  “mooi maar kom vroeg genoeg”

  Geplaatst 09-11-2017

  Chitzen Itza is mooi. Chitzen Itza is indrukwekkend. Chitzen Itza behoort tot de 7 wereldwonderen. Chitzen Itza is een voorbeeld van de Maya cultuur maar...........Wanneer je hier niet vroeg bent gaat alle charme verloren. Doordat de stad slechts op 2 uur rijden van zowel Cancun als Playa Del Carmen ligt is dit de meest toeristische plaats van Mexico. De toeristen die verder in hun grote mega resort een strandvakantie houden komen hier op daguitstap wat maakt dat vanaf tien uur s'morgens de tientallen bussen volgestouwd met dagjesmensen de site overstelpen en ervoor zorgen dat de charme van de stad totaal weg is. Vroeg komen is de boodschap! Chichén Itzá was een belangrijke stad van de Maya´s, gelegen op het schiereiland Yucatán in Mexico. In deze stad staat onder andere de Piramide van Kukulcan die is opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Chichén Itzá kwam pas in de negende eeuw tot bloei, dit is relatief laat in de geschiedenis van het Maya rijk. De piramide van Kukulcan ook El Castillo genoemd is een trappenpiramide en de bekendste tempel van de stad. Het is een piramide met trappen aan alle 4 de kanten met daarboven een plateau. De 4 trappen hebben 91 treden met het plateau als laatste trap. Samen zijn dat 365 treden, de dagen in een jaar. 2x per jaar vind hier een bijzonder verschijnsel plaats. Tijdens het "lentepunt" en het "herfstpunt" werpt de zon een speciale schaduw op de trappen die op een kruipende slang lijkt.Dit zijn ook de enige twee dagen in een jaar dat de Zon precies in het oosten opkomt en in het westen ondergaat. Kukulcan betekend dan ook gevederde slang. Als je weet dat de tempel in de 9e eeuw gebouwd is vraag je je af hoe de Maya's de trappen precies in de 4 windstreken hebben kunnen bouwen. Waarom er precies 365 treden zijn hoewel ze niet onze kalender kenden en hoe ze in die tijd zo nauwkeurig het oosten en het westen hebben kunnen bepalen. Werkelijk een meesterwerk dus. Ook het Het Juego de Pelota is de moite. De oude balspelplaats, is de grootste van Mexico en bovendien ook de beste bewaarde van het land. Totaal is het speelveld 3.276 m2 en de speelringen zijn nog terug te zien aan de omheiningsmuren van het speelveld. Deze zijn fraai versierd met reliëfs. Hier zie je ook allerlei hagedissen op de muren zich warmen in de Mexicaanse zon. Andere bezienswaardigheden zijn de Tempel van de Krijgers en de Zaal van Duizend Zuilen. De zuilen zijn versierd met twee grote slangenkoppen en markeerden oorspronkelijk de weg naar de piramide. Chitzen Itza is dus terecht één van de 7 wereldwonderen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 14 landen bezocht
  26 reviews
  8 waarderingen

  “Indrukwekkend bouwwerk met oude historie”

  Geplaatst 05-11-2017

  Chichén Itzá is beslist een aanrader als je in Yucatan bent. Wij hadden een Nederlandssprekende gids, die erg enthousiast vertelde over het leven van de Maya's destijds. De verschillende bouwwerken in de ruïnestad zijn dan ook stuk voor stuk indrukwekkend om te zien! Als je meer wilt weten over de geschiedenis van Mexico, dan moet dit zeker op je bucketlist.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 30 landen bezocht
  15 reviews
  0 waarderingen

  “Amazing”

  Geplaatst 01-11-2017

  Een wereldwonder wordt het ook wel genoemd. Het staat op de lijst van de 7 wereldwonderen en mijns inziens terecht. Wat een prachtig bouwwerk. Als je je bedenkt hoe dat in die tijd gebouw is kan je je dit bijna niet voorstellen.

  Wij zijn vanuit playa del carmen met een bus richting dit geweldige bouwwerk gegaan. Een lange trip maar zeker de moeite waard. Eenmaal aangekomen zie je ondanks de vele toeristen een machtig mooi complex. De gebouwen zijn stuk voor stuk geweldig om te bezoeken. Tip: ga wel met een gids om zodoende voldoende info te verkrijgen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Chichén Itzá reiservaring en tips!

Ben jij in Chichén Itzá geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Mexico specialisten

Riksja Mexico

Riksja Mexico

Stel zelf de Mexico rondreis samen die bij jouw wensen past door bouwstenen te combineren tot een complete rondreis.
Bezoek website


FOX Verre Reizen

FOX Verre Reizen

FOX heeft een ruim aanbod aan Mexico groepsreizen, individuele rondreizen en singlereizen, ook mogelijk met andere landen!
Bezoek website


TUI

TUI

TUI heeft het grootste en goedkoopste aanbod aan Mexico strandvakanties in Playa del Carmen, Cancun, Tulum en de Rivièra Maya.
Bezoek website

Meer Mexico reisorganisaties

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis, lokaal geregeld
Bezoek website

Shoestring
Shoestring

Mexico on a budget.
Bezoek website

Kras Reizen
Kras

Privé flydrives & groepsrondreizen.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Zeer geliefde groepsreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

‘Vakanties voor reizigers’.
Bezoek website

Tenzing Travel
Tenzing Travel

Individuele Mexico reizen op maat.
Bezoek website

YourWay2Go
YourWay2Go

Zelf samenstellen.
Bezoek website

De Vakantiediscounter
De Vakantie Discounter

Voordelige strandvakanties Yucatan.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Mexico

Alle bezienswaardigheden in Mexico

Vliegtickets naar Mexico


Hotels in Mexico zoeken

Hotels in Mexico zoeken

Boek je rondreis naar Mexico

Riksja Mexico
1. Riksja Mexico

Zelf je reis samen stellen.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
2. FOX Verre Reizen

Groepsreizen, individuele rondreizen en singlereizen.
Bezoek website

TUI
3. TUI

Goedkope strandvakanties.
Bezoek websiteBekijk 385 Mexico rondreizen
Vanaf €657 incl. vliegticket

Vliegtickets Mexico

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Mexico
V.a. 422

Volg ons op Facebook