Waar staat Reims om bekend?
De bekendheid van Reims laat zich niet beperken door Frankrijks landsgrenzen. De stad wordt beschouwd als het centrum van de champagneproductie en herbergt een aantal van de meest gerenommeerde champagnehuizen ter wereld. Daarnaast is het een heel oude stad met een geschiedenis die terugvoert naar de Romeinse tijd.

Terras met uitzicht op de kathedraal.
De kathedraal van Reims is niet alleen een uitstekend voorbeeld van de gotische stroming, maar heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de Franse geschiedenis. In de kathedraal – ook bekend als Cathédrale Notre-Dame de Reims – werden namelijk de koningen van Frankrijk gekroond, waaronder Lodewijk XIV.
Is Reims leuk? Ervaringen van bezoekers!
Reims is dé stad van de Champagnestreek. Je kunt er diverse champagnehuizen bezoeken, genieten van fine dining en uren spenderen op de vele terrassen. Ook in historisch opzicht is Reims een interessante bestemming met bezienswaardigheden als de Porte de Mars (Romeinse Poort), Basilique Saint-Remi en het Palais du Tau.
In blogs en op reviewsites laten reizigers zich positief uit over Reims. Een greep uit de vele online ervaringen:
“Ik heb de kathedraal bezocht toen ik langs Reims kwam, rondje door deze kathedraal is zeker de moeite waard. Op zondagochtend was er nog een mis gaande en mocht je niet overal komen. Desondanks genoeg te zien. Maar het fijnst is het om daarna in de zon op de terrasjes ervoor te gaan zitten en het aanzicht met een glas Champagne voor je nogmaals op je in te laten werken. Complete ervaring.”
– Suzan van Stralen

Porte de Mars.
“Bij de Porte Mars dringt de oudheid van Reims goed tot je door. Het ernaast gelegen (zo te zien vrij nieuw) park is de moeite waard om een wandeling te maken, zeker met mooi weer erg gezellig. Er zijn tentjes in het park om een ijsje of frisje te halen.”
– Patricia Van Den Berg
“Pommery is een leuk champagnehuis om te bezoeken. Je kan kiezen tussen een rondleiding met of zonder gids. Als je binnenkomt krijg je een papier met daarop een toelichting wat er te zien is. Ook kan je een app downloaden voor meer informatie. De caves zijn heel indrukwekkend om te zien. Als afsluiter krijg je een glas champagne. Verder is er veel mooie kunst te zien.”
– Suzanne van Winsen
“Buiten een paar champagnehuizen is de kathedraal het enige om echt te gaan bezoeken. Verder is er niet veel te beleven in Reims. Ik raad aan om het dorpje Laon te bezoeken op 15 minuten afstand van Reims. Dat maakt veel goed aan het bezoek aan Reims.”
– Pascal Meyers
“Reims is een heerlijke stad als de zon schijnt. Het plein vóór de kathedraal met het indrukwekkende ruimtegevoel, de vele drank- en eetgelegenheden en de charmante indeling met boompjes is bijzonder aangenaam en rustgevend. Enkele honderden meter verder is er een winkelstraat waar het aangenaam vertoeven is en die wat lijkt op de Ramblas in Barcelona.”
– Guido Tijtgat

Place Royale.
Wat is er te doen in Reims?
De kathedraal bewonderen, van champagne nippen en de boulevards met winkels en restaurants afstruinen. Reims is een leuke stad voor een een- of meerdaags bezoek. Ook is het – net als Epernay – een ideaal startpunt voor de Montagne de Reims, een route van de Route Touristique du Champagne.
Ook op het gebied van cultuur heeft Reims veel te bieden. Er is een groot aantal musea te vinden, waaronder het museum in Palais du Tau, Musée de Beaux-Arts en Musée de la Reddition. Ook vinden er veel festivals, concerten en tentoonstellingen plaats.
Tip: via GetYourGuide kun je tickets kopen voor diverse bezienswaardigheden in Reims. Ook kun je er leuke activiteiten reserveren, waaronder rondleidingen door de kathedraal en champagnetours inclusief proeverij.
Centrum
Reims heeft een historisch centrum om u tegen te zeggen. De kathedraal vormt het onbetwiste middelpunt en is een must om te bezoeken. Naast de kathedraal bevindt zich het bruisende Place Drouet d’Erlon.
Het plein wordt gedomineerd door de Subé-fontein en omringd door talloze terrassen, cafés en restaurants. In de zomermaanden wordt er ‘s avonds een licht- en geluidshow gehouden rond een uur of elf ‘s avonds (met uitzondering van maandagen).

Fontaine de la Solidarité, Place Drouet d’Erlon.

Subé La Fontaine (achterop het plein).
Winkelen en markt
Binnen de Champagne-Ardenne regio geldt Reims als dé plek om te winkelen. Met name rondom Place Drouet d’Erlon – en Rue de Vesie – kan uitstekend geshopt worden. In de aangrenzende straten bevinden zich boutiques van chique merken en grote winkelketens.
Net als in Parijs is er in Reims ook een filiaal van het beroemde warenhuis Galeries Lafayette te vinden. Op woensdag-, vrijdag- en zaterdagochtend is er een overdekte markt in de levendige Halles du Boulingrin. Op vrijdag wordt er van 16.00 tot 20.00 uur een organische markt gehouden.
Verblijftips: 3x hotels in het centrum van Reims
Restaurants en delicatessen
Wie honger heeft gekregen van al het winkelen, heeft keuze te over. In Reims barst het van de bakkers, chocolatiers, kaaswinkels en andere delicatessenzaken. Fossier is een adresje dat niet overgeslagen mag worden. Je kunt hier allerlei lekkernijen halen als koek (tip: de Biscuits Roses de Reims), snoep en beschuit.

Champagne met Biscuits Roses de Reims.
Meer zin om uitgebreid te tafelen? Reims is een culinaire stad met een gevarieerd aanbod aan restaurants. Naar goedkope restaurants is het soms zoeken, chique eetgelegenheden zijn er in overvloed, waaronder 5 restaurants met Michelinster.
Cathédrale Notre-Dame de Reims
De Cathédrale Notre-Dame de Reims is de trekpleister van Reims. De kathedraal uit de 13e eeuw behoort tot de voornaamste gotische bouwwerken van Frankrijk en staat sinds 1991 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In de kathedraal zijn maar liefst 25 Franse koningen gekroond, van Lodewijk VIII in 1223 tot Karel X in 1825. De bekendste kroning die in de kathedraal heeft plaatsgevonden, is die van Karel VII (1429) in aanwezigheid van Jeanne d’Arc.

Le Sourire de Reims (‘de Glimlachende Engel’)
- Tot de mooiste delen van de kathedraal, die is opgedragen aan de maagd Maria, behoren de gebrandschilderde ramen, gotische bogen en ingewikkelde sculpturen. Het exterieur van de kathedraal is voorzien van meer dan 2.300 beelden. De Glimlachende Engel, te vinden boven het noordelijke portaal, is het bekendste beeld van de kathedraal en het symbool van Reims.
- Ook indrukwekkend om te zien is de koningsgalerij met 56 beelden van Franse koningen. Deze beelden hebben een hoogte van 4,5 meter. Ga ook zeker de kathedraal in om het Gotische orgel (met 6742 pijpen!), het 15e-eeuwse astronomische uurwerk en het beeld van Jeanne d’Arc te bewonderen.
- Tijdens de Eerste Wereldoorlog raakte de kathedraal flink beschadigd. Na de oorlog werd de kathedraal gerestaureerd, mede dankzij enorme donaties van de familie Rockefeller; een zeer rijke Amerikaanse bankiersfamilie. Na de Tweede Wereldoorlog vonden in Reims eveneens een groot aantal herstelwerkzaamheden plaats.

Koningsgalerij.
Een bezoek aan de kathedraal is gratis, voor het beklimmen van de 40 meter hoge toren (met 250 treden!) is een ticket nodig. Dit ticket kan gekocht worden in het naastgelegen Palais du Tau (tot 2025 gesloten vanwege renovaties) of via de officiële website van de kathedraal. Let op: het beklimmen van de toren kan enkel met een guided tour in het Frans.
Musea in Reims
In Reims zijn meerdere indrukwekkende musea te vinden, die inzicht geven in de rijke cultuur en geschiedenis van de stad. Een van de bekendste musea is het Musée des Beaux-Arts, het Museum voor Schone Kunsten. Bezoekers kunnen er werken van onder meer Monet, Renoir en Poussin bewonderen.
Het Palais du Tau, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, geeft een goed beeld van hoe Franse kroningsceremonies verliepen en heeft een imposante collectie met relikwieën en koninklijke kleding. Het was traditie dat de Franse kroonprins voor de kroning in het Palais du Tau verbleef en na de kroning er een enorm banket hield.

Palais du Tau.
Een ander veelbezocht museum is het Musée Hôtel Le Vergeur op het Place du Forum. Het museum bevindt zich in een 15e-eeuws gebouw (een van de mooiste van Reims!) en behoorde aan het begin van de 20e eeuw toe aan Hugues Krafft, een baron uit de Reimse upper class. In het museum kunnen bezoekers de imposante kamers met antiek meubilair en zijn kunstcollectie met werken van Dürer bewonderen.
Andere interessante musea die – afhankelijk van je interesses – de moeite waard zijn, zijn het Capitulatiemuseum (waar de Duitsers zich formeel gewonnen gaven in 1945) en het Reims-Champagne Motor Museum; een van de vijf grootste automusea van Frankrijk.
Kerken in Reims
De kathedraal is niet het enige religieuze bouwwerk in Reims dat het bezoeken waard is. Verspreid over de stad bevinden zich nog enkele bezienswaardige kerken, waaronder Église Saint-Jacques; een van de oudste kerken van Reims. De buitenkant van de kerk valt – in tegenstelling tot de kathedraal – vooral op door haar eenvoud. In de kerk bevinden zich echter prachtige glas-in-loodramen, gemaakt door buitenlandse kunstenaars als Joseph Sima, Vieira da Silva en Benoît Marcq.

Basilique Saint Remi.
De oudste kerk van Reims is de Basilique Saint Remi uit 852, vernoemd naar de patroonheilige van de stad. De gotische kerk ligt naast de gelijknamige abdij en heeft een Romaanse oorsprong. Door de eeuwen heen is de Basilique Saint Remi diverse keren verwoest en heropgebouwd. De laatste grootschalige verbouwing vond plaats na de Eerste Wereldoorlog. In de abdij is een museum te vinden, gewijd aan de kunstgeschiedenis uit de streek rondom Reims.
Tot slot verdient de Basilique Sainte-Clotilde een vermelding. Deze basiliek in neo-Byzantijnse stijl werd in 1896 gebouwd en vormde een eerbetoon aan de vrouw van koning Clovis, die haar man had bekeerd tot het het katholicisme. Het ontwerp van de basiliek is geïnspireerd op dat van de St. Pieter in Rome en de kerk van St. Augustine in Parijs.
Een champagnehuis bezoeken
Een bezoek aan Reims is niet compleet zonder een van de prestigieuze champagnehuizen aan te doen. G.H. Mumm – met maar liefst 25 km aan wijnkelders onder de stad! – is een van de voordeligste champagnehuizen om te bezoeken en is het gehele jaar door geopend.
Dit laatste geldt ook voor champagnehuis Pommery , waar zowel de kelders als Villa Demoiselle bezocht kunnen worden. Leuk weetje: het grootste openbare park van Reims, het Champagnepark, behoorde vroeger tot de Domaine Pommerty.

Champagnehuis Pommery.
Andere goede champagnehuizen die in of vanuit Reims bezocht kunnen worden zijn Taittinger, Veuve Clicquot en Lanson. Laatstgenoemde champagnehuis bevindt zich in het hart van Reims en biedt een rondleiding aan die het gehele productieproces van champagne (van wijnstok tot fluit) uit de doeken doet.
Bijzondere gebouwen en bouwwerken
Wandelend door Reims kijk je je ogen uit. Op praktisch iedere straathoek is wel iets te bijzonders te zien. Tot de meest opvallende gebouwen van Reims behoren – naast de eerder genoemde kerken en musea – het Operagebouw van Reims uit 1873 (gebaseerd op het operagebouw in Parijs), het Hôtel de Ville de Reims uit de 17e eeuw (het stadhuis) en de 20e-eeuwse Villa Demoiselle met art-nouveau en art-deco elementen.

Hôtel de Ville de Reims
Ook bijzonder om te zien zijn de dubbele bogengalerijen van Place Royale, de drie zuilengalerijen in het midden van de Place du Forum en de Porte de Mars; de grootste triomfboog van het Romeinse Rijk. Een minder bekend architectonisch hoogstandje is de Carnegie bibliotheek, vlakbij de kathedraal van Reims. Deze openbare en vrij toegankelijke bibliotheek bevat prachtige art-deco versieringen.
3x accommodaties in de Champagnestreek
Beste reistijd
Reims kan het best bezocht worden van mei tot en met september. In deze periode is het overal het algemeen droog en zonnig en in mei, juni en september liggen de temperaturen zo tussen de 20 en 25 graden.
Juli en augustus zijn de warmste (25 – 30+ graden) en meest levendige maanden met tal van festivals en evenementen. De oogsttijd (september en begin oktober) is ook een leuke periode om Reims te bezoeken vanwege de oogstfeesten en activiteiten die door champagnehuizen georganiseerd worden.
Reizen naar Reims: hoe kom je er?
Reims is een stad in het noordoosten van Frankrijk, gelegen halverwege Luxemburg en Parijs. Met de auto is de Franse stad – gerekend vanaf Utrecht – in een uur of 5 te bereiken. Met de trein naar Reims afreizen is ook een optie. Eurostar legt het traject Amsterdam Centraal – Paris-Nord in zo’n 3,5 uur af.
Vanaf hier kunnen reizigers overstappen op de TGV naar Reims (45 minuten). In totaal neemt de treinreis naar Reims (met overstap) iets meer dan 5 uur in beslag. Tickets kunnen geboekt worden vanaf €53 enkele reis bij NS International.
Champagne-Ardenne vakantie boeken – onze tips!
- TUI – allround Frankrijk specialist
→ Bekijk aanbiedingen - Gites – vakantiehuizen
→ Bekijk aanbiedingen - Allcamps – campings & vakantieparken
→ Bekijk aanbiedingen - Natuurhuisje – vakantiehuizen
→ Bekijk aanbiedingen - 27Vakantiedeals – aanbiedingen & arrangementen
→ Bekijk aanbiedingen
Over de schrijver - Jasmijn Veldhuizen
Jasmijn heeft twee passies - schrijven en reizen - en combineert deze in haar werk als redacteur en blogger bij 27vakantiedagen. Ze is een heuse Griekofiel, maar ook dol op stedentrips en auto- of treinvakanties in heel Europa. Lees meer over Jasmijn
Opmerkingen? Aanvullingen?
Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!