27 Vakantiedagen

Reizen binnen Gambia – openbaar vervoer & transport

Het wegennet in Gambia is niet erg uitgebreid. Rondom de steden Banjul en Serekunda en de toeristische gebieden van Kotu en Kololi liggen meerdere verharde wegen. Zodra je het drukbevolkte en toeristische gebied verlaat wordt het asfalt steeds minder. Veel wegen bestaan uit gravel en rood zand met her en der flinke kuilen en bulten.

Auto & motor

In Gambia, met name in de regio van Banjul, Serekunda en de toeristische stranden, zijn meerdere autoverhuurbedrijven gevestigd. Dit zijn zowel bekende internationale namen als lokale verhuurbedrijven. Bij het huren van een auto is het vereist dat je minimaal 23 jaar oud bent en in het bezit bent van een internationaal rijbewijs. Dit kun je in Nederland bestellen bij de ANWB. Het is belangrijk om goed verzekerd te zijn, aangezien de verkeersregels in Gambia minder strikt worden nageleefd dan je wellicht gewend bent. Vaak heeft degene die het hardst rijdt of het hardst toetert voorrang. Op de weg zie je lopende mensen en dieren, hand gedreven karren, fietsers en brommers, scheurende minibusjes die te pas en te onpas stoppen en auto’s en overbeladen vrachtwagens. Dat in combinatie met de vaak slechte wegcondities in het binnenland kan het rijden soms een uitdaging maken. Wil je buiten de gebaande paden het binnenland intrekken dan is het raadzaam om een 4WD te huren.

Taxi

In Gambia kent men speciale toeristen-taxi’s die te herkennen zijn aan hun groene kleur. Deze taxi’s worden geregeld gecontroleerd en moeten daarom goed verzekerd en in goede staat zijn. In de praktijk valt dit echter vaak vies tegen. Deze taxi’s bieden ritjes aan tegen vastgestelde tarieven die door de meeste chauffeurs worden gehandhaafd. De prijzen staan op de taxiborden in de toeristische gebieden. Onderhandelen of vragen om korting wanneer je een langere rit maakt is hier niet vreemd. De gewone taxi’s in Gambia zijn geel van kleur en deze worden voornamelijk door de lokale bevolking gebruikt. In het toeristische gedeelte aan de kust mag een gele taxi geen toerist oppikken en vervoeren en ben je daarom aangewezen op de groene taxi’s. Buiten het toeristische gedeelte zijn er geen groene taxi’s en kun je een gele taxi nemen. Tip: wanneer je tevreden bent over een taxichauffeur dan kun je om zijn nummer vragen en hem inschakelen voor al je taxiritjes.

Bush taxi

De zogenaamde ‘bush taxi’ kan een auto of een minibusje zijn dat volgens een vaste route op en neer van de ene naar de andere plek rijdt. Deze bush taxi’s kennen geen dienstregeling, de taxi vertrekt wanneer de auto of het busje vol zit. Hierdoor kan het zijn dat je soms lange tijd moet wachten alvorens je naar je bestemming vertrekt. Onderweg stopt de bush taxi te pas en te onpas om mensen op te pikken of uit te laten stappen. Het startpunt en het eindpunt staan altijd vast, tussentijds instappen kan door de taxi al zwaaiend te vragen te stoppen langs de kant van de weg. De bush taxi’s zijn meestal geel met een groene streep en de bush minibusjes hebben een geel nummerbord waaraan ze herkenbaar zijn. De bush taxi’s rijden zowel in de stedelijke druk bevolkte gebieden als in de binnenlanden van Gambia.

Vliegtuig

Gambia heeft maar één vliegveld, namelijk het Banjul International Airport gelegen in de hoofdstad Banjul. Vanuit Europa landen er dagelijks meerdere (charter)vluchten op dit vliegveld. Gambia kent geen nationale lijndiensten aangezien er maar één luchthaven is. Het is wel mogelijk om een microlight vliegtuigje met piloot te huren om zo naar de meer afgelegen delen van Gambia te vliegen. Er zijn her en der enkele landing strips voor dit soort kleine toestellen.

Boot

Vanuit Banjul op de zuidoever varen enkele veerponten af en aan naar de noordoever van de rivier, naar de plaats Barra. De veerponten hebben een officiële dienstregeling, in de praktijk komt hier echter weinig van terecht. Ook kunnen er lange wachtrijen ontstaan gezien de vele passagiers die gebruik maken van de dienstregeling. Het is ook mogelijk om de Gambia Rivier op deze plek over te steken met een traditionele pirogue. Dit wordt ten zeerste afgeraden vanwege het vele bootverkeer op de rivier en het feit dat de rivier hier nogal wild kan zijn. Vanuit de haven in Banjul vertrekken geregeld bootjes de rivier op in oostelijke richting de binnenlanden in. Deze boten kennen geen dienstregeling, passagiers komen gewoon opdagen en hopen ergens een plekje te bemachtigen.

Lees verder: Eten & drinken >

Top 3 Gambia specialisten

TUI

TUI

Omdat TUI fly direct op Bijilo Forest Park vliegt, biedt TUI scherpe pakketprijzen. En niet alleen voor grote hotels; ook meerdere kleinschalige sfeeradresjes!
Bezoek website


Dé Vakantiediscounter

Dé Vakantiediscounter

Prijswinnend online-reisbureau met breed aanbod aan goedkope Gambia-vakanties, met vertrek van diverse vliegvelden (ook buiten Nederland!).
Bezoek website


Corendon

Corendon

Ook Corendon’s eigen vliegmaatschappij vliegt op Gambia. Ze bieden diverse all inclusives en vaak goede last minutes.
Bezoek website

Meer Gambia reisorganisaties

Sawadee
Sawadee

Bijzondere rondreis Gambia & Senegal.
Bezoek website

Stip Reizen
Stip Reizen

Goedkope pakketvakanties.
Bezoek website

Boek je rondreis naar Gambia

TUI
1. TUI

Goedkope pakketvakanties.
Bezoek website

Corendon
3. Corendon

All inclusives en last minutes.
Bezoek websiteBekijk Gambia rondreizen
Vanaf €605 incl. vliegticket

Vliegtickets Gambia

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Gambia
V.a. 346