Bijilo Forest Park (Gambia): aapjes kijken in de jungle!

Bijilo Forest Park (Gambia): aapjes kijken in de jungle!

Bijilo Forest Park in Gambia staat bekend om de enorme hoeveelheden apen die hier leven. De bijnaam 'Monkey Town' is alles zeggend over dit park waar je je in de Afrikaanse jungle waant!

Door , laatst bijgewerkt op 18 september 2021
4 minuten lezen

Bijilo Forest Park

Het Bijilo Forest Park is een natuurpark bestaande uit 53 hectare bos aan de kust van de Atlantische Oceaan, vlakbij de bekende toeristenstranden en op ongeveer een half uurtje rijden van de hoofdstad Banjul. Bijilo is één van de bekendste en meest bezochte bezienswaardigheden van Gambia, en terecht! Dit natuurpark bezoek je voornamelijk voor de enorme hoeveelheid aan apen, het andere kleine wildlife dat hier leeft en om de Afrikaanse jungle te beleven. Vanuit alle kustplaatsen worden excursies en tours georganiseerd. Bijilo Forest Park wordt ook wel het Bijilo National Park genoemd.

Gambia vakantie boeken – onze tips!

Apen, apen en nog meer apen

Wil je apen spotten dan is Bijilo ‘the place to be’ in Gambia! In het park leven diverse soorten apen, zoals de Rode Colobus apen (ook wel Franje-aap genoemd), de Green Monkey en de Campbell Mona Monkey. De laatste twee worden in Nederland ook wel meerkat genoemd: de groene meerkat en de Campbell meerkat. Al deze apen zijn uniek voor Gambia en de omliggende Afrikaanse landen. Nergens anders ter wereld leven zij in het wild. Onderweg naar het park kun je wat nootjes kopen waarmee je de apen dichterbij kunt lokken voor een paar goede foto’s, maar officieel is het verboden de dieren zelf te voeren.

Bijilo Forest Park aap Bijilo Forest Park

Green Monkey.

Ander wildlife

Naast apen leeft er nog meer wildlife in het Bijilo Forest Park. Dit is voornamelijk klein wildlife zoals stekelvarkens, mangoesten (ook al bekend als familie van de meerkatten), de Afrikaanse Civetkat, eekhoorns en de Senegalese Bushbaby. Daarnaast kun je ook nog vele kleinere dieren zien zoals hagedissen, enorme spinnen, termietenheuvels en meer dan 100 vogelsoorten.

Bijilo Forest Park vogel

Eén van de vele vogelsoorten in het Bijilo Forest Park.

Gids: ja of nee?

Bij een bezoek aan het Bijilo Forest Park heb je diverse opties voor het inhuren van een gids. Je kunt vanaf de plek waar je verblijft, bijvoorbeeld Banjul, Serekunda of Kololi een tour met gids boeken. Deze zorgt dan vaak voor vervoer van en naar het park en is tevens je gids wanneer je in het park bent. Dit kun je zien als een excursie waarbij voor alles is gezorgd. Daarnaast kun je ook zelfstandig naar park gaan en bij de ingang een gids nemen. Voordeel hiervan is dat deze gids vaak gespecialiseerd is in alles omtrent het park en dus wellicht meer kan vertellen. Een gids is hier sowieso aan te raden, aangezien het voor leken vaak lastig is de verschillende apen te herkennen.

Wandelen in Bijilo

In Bijilo Forest Park is één bekend wandelpad van 4.5 km lang dat dwars door het natuurpark loopt. Onderweg zijn bordjes geplaatst om je de weg te wijzen. De omgeving varieert van bosgebied, zandduinen en kreupelhout. Her en der nabij het pad zijn uitzichtpunten of rustplekken gemaakt om even van de omgeving te genieten. Zo heb je op één plek een weids uitzicht over de oceaan, terwijl je op een andere plek kans hebt om babyapen te zien!

Bijilo dorp, Gambia

Het lokale dorpje vlakbij het bos.

Reizen naar Bijilo Forest Park – hoe kom je er?

Het Bijilo park ligt op de zuidoever op een klein half uurtje rijden vanaf de hoofdstad Banjul. Van daaruit kun je een taxi nemen of een complete excursie boeken naar het natuurpark. Vanuit de bekende toeristische stranden van Kololi en de Senegambia Strip waar vele hotels liggen is het maar ongeveer 10 minuten lopen naar de ingang van het Bijilo Forest Park.

Klimaat & beste reistijd Bijilo Forest Park

Met gemiddeld 30 graden is de temperatuur in Gambia het hele jaar door zeer aangenaam. In de maanden van mei tot en met oktober valt de meeste regen. De beste reistijd om Gambia en daarmee ook Bijilo te bezoeken is daarom in de maanden november tot en met april.

Gambia vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Bijilo Forest Park reiservaring en tips!

Ben jij in Bijilo Forest Park geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief