De binnenlanden van Gambia – ontmoet de bevolking!

De binnenlanden van Gambia – ontmoet de bevolking!

Wanneer je de Gambia rivier landinwaarts volgt kom je al snel in de binnenlanden van Gambia. Hier tref je het echte Afrikaanse leven in de bush.

Door , laatst bijgewerkt op 19 september 2021
5 minuten lezen

Gambia – De binnenlanden

Gambia is voornamelijk bekend vanwege zijn zandstranden aan de Atlantische kust. Dwars door het land van oost naar west loopt de Gambia Rivier. Wanneer je deze rivier vanuit de kust landinwaarts volgt dan verlaat je al snel het drukke toeristische deel van Gambia. Het eerste deel van de rivier wordt nog geregeld bezocht met dagtripjes vanuit Banjul en de stranden, maar zodra je het eilandje Kunta Kinteh achter je laat kom je in authentiek en niet-toeristisch Gambia terecht. We zetten de highlights daarvan op een rij.

Gambia vakantie boeken – onze tips!

Janjanbureh

Het stadje Janjanbureh ligt in het oosten van Gambia op het gelijknamige eiland in de Gambia rivier. In het koloniale tijdperk was deze plaats bekend onder de naam Georgetown en speelde het een belangrijke rol bij de slavenhandel. Het koloniale verleden is tegenwoordig nog goed zichtbaar in Janjanbureh (het eiland heette toen MacCarthy Island). In de buurt van de veerpont liggen nog enkele historische gebouwen uit de tijd van de Portugezen en de Britten. Met de veerpont kun je de noordoever bereiken en onderweg is de kans groot dat je nijlpaarden of krokodillen spot. Aan de zuidkant van Janjanbureh Island verbindt een 100-meter lange brug het eiland met het vaste land.

Janjanbureh

De ferry bij Janjanbureh. Fotocredit: Uspn, CC BY-SA 3.0.

Slavenkamp bij Jajanbureh

Voormalig slavenkamp bij Jajanbureh.

Tegenwoordig is Janjanbureh voornamelijk een handelsplaats voor rijst en pindanootjes. Op en nabij het eiland zijn meerdere overnachtingsmogelijkheden, voornamelijk ecolodges. Het is een goede uitvalsbasis voor een één- of meerdaagse river cruise om wildlife en vogels te spotten. De rivier is tevens een geweldige locatie voor de rood-oranje Afrikaanse zonsondergangen!

Wassu Stone Circles

Twintig kilometer ten noorden van het eiland Janjanbureh liggen de tot Unesco werelderfgoed bekroonde Wassu Stone Circles. Dit werelderfgoed bestaat uit 11 cirkels van 10 tot 20 enorme stenen, een soort Gambiaanse ‘stonehenge’. De stenen variëren in grootte van 4 tot 6 meter en wegen honderden kilo’s. Men gaat er vanuit dat dit in de oudheid een begraafplaats was voor koningen en aanverwanten. Nog steeds is niet duidelijk hoe deze grote en zware stenen hier zijn gekomen. De mythe bestaat dat een ieder die de stenen, en daarmee de rust, verstoord vervloekt raakt.

Wassu Stone Circles, Gambia

Wassu Stone Circles. Fotocredit: Uspn, CC BY-SA 3.0.

Kunkilling Forest Park

Op 10 minuten rijden van Janjanbureh ligt ook het Kunkilling Forest Park. Je zult hier weinig bezoekers tegenkomen en hebt de Afrikaanse bush voor jezelf alleen. Dit park staat voornamelijk bekend vanwege de vele vogelsoorten die hier wonen. Met een beetje geluk spot je de zeldzame Roodkopsvalk of de Watertrapper. Voor vogelliefhebbers is dit een must-do; Kunkilling is een zeer geliefde plek voor vogelsafari’s.

Kunkilling Forest Park, Gambia

Vogels spotten in het Kunkilling Forest Park.

Kleine plattelandsdorpjes

Zowel op de noord- als de zuidoever van de Gambia Rivier liggen – diep in de binnenlanden van Gambia – vele kleine plattelandsdorpjes, zoals Kuntaur, Kunting en Demba Kunda. Eigenlijk zijn hier geen echte bezienswaardigheden en het ene dorpje is niet beter of mooier dan het andere. In deze dorpjes zie je echter het echte Gambiaanse leven. De vrouwen verkopen hun groente en fruit op de markt, de mannen zijn in de weer met de gevangen vis en de kinderen rennen rond in het rode zand. De huizen zijn kleinschalig en vaak traditioneel gebouwd met rieten daken. In de dorpen worden de plaatselijke tradities en gebruiken nog veelal gebruikt en nageleefd. Wellicht kun je een lokale dans aanschouwen of wordt je bij iemand thuis uitgenodigd voor een drankje!

Gambia Rivier

Groep vogels bij de Gambia Rivier.

Gambia Rivier boottocht

Met een bootje over de Gambia rivier.

Reizen naar de binnenlanden – hoe kom je er?

Wanneer je de binnenlanden van Gambia over het water wilt verkennen, dan kun je het beste vanuit de hoofdstad Banjul vertrekken. Vervoer is meestal een lokale houten boot met een motor zodat je niet afhankelijk bent van peddelaars.

Indien je de binnenlanden in wilt trekken met de auto dan heb je de keuze uit de zuidoever en de noordoever te gaan. Aangezien Banjul en de toeristische gebieden op de zuidoever liggen, is het wanneer je vanuit hier vertrekt het snelst om via de zuidoever richting het oosten van het land te rijden. Dit bespaart je namelijk een overtocht met de ferry tussen Banjul en Barra. Vanuit Banjul is het ruim 4 uur rijden naar Janjanbureh. Het beste is daarom om een meerdaagse trip naar de binnenlanden te maken. Indien je geen eigen auto hebt, dan is het ook mogelijk om een bush taxi te nemen vanuit Banjul naar Sanjuli Kunda op de zuidoever of Lamin Koto op de noordoever.

Tip: georganiseerde rondreizen die de binnenlanden van Gambia (waaronder Janjanbureh en Wassu) aandoen vind je o.a. hier bij TUI en Sawadee.

Binnenlanden Gambia – klimaat & beste reistijd

In Gambia is de temperatuur met gemiddeld 30 graden het hele jaar door zeer aangenaam. In de zomermaanden van mei tot en met oktober valt de meeste regen. Sommige aanbieders van river cruises bieden minder of geen cruises aan tijdens periodes met veel regen. Ook is het tijdens regenbuien lastiger om wildlife te zien, aangezien zij zich dan eerder verschuilen voor de regen. De beste reistijd om Gambia te bezoeken is in de maanden november tot en met april.

Gambia vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

4 De binnenlanden reiservaringen en tips

 • Claire op 29-04-2019

  “Zonder toeristen, heel indrukwekkend”

  Zodra je iets het binnenland van Gambia ingaat kijk je je ogen uit. Het leven is hier zo anders. Je kan naar één van de kleine dorpjes gaan en ook al versta je de mensen niet, ze vinden het geweldig om je te zien en je de dorpjes te rond te leiden. Je ziet hier hoe de mensen in hutjes wonen en water halen bij de dorpsput. Heel indrukwekkend..

 • Aniek op 02-11-2017

  “Zeer indrukwekkend”

  Het is heel bijzonder om de binnenlanden of de dorpen binnen te gaan met een local. Je ontmoet snel iemand op het strand, maar volg daarbij wel je gevoel met wie je dit aandurft. We hebben een geweldige jonge man leren kennen die ons meenam naar zijn dorp en ons ontzettend veel uitleg gaf en ons bij verschillende 'compounds' heeft voorgesteld. Een ongelofelijke ervaring. Dus.. vertrouw op je gevoel. Voelt het niet goed, niet meegaan!

 • Michel Bosch op 29-10-2017

  “Vogelspot paradijs”

  Hoewel wij niet erg warm liepen voor het land zelf, moeten we wel toegeven dat je in Gambia heel goed vogels kunt spotten. Wij waren bij het Marakissa River Camp, en hier hadden ze zelfs lage hutjes gebouwd waarin je perfect de vele gekleurde vogeltjes kunt spotten. Niet normaal hoeveel verschillende vogels je hier ziet. Grote kleine mooi gekleurde. Maar het allermeeste zie je de geel met zwarte wever vogels. Is vogelspotten ook je hobby, dan is Gambia een goede keuze!

 • Desiree Schmitz op 27-10-2017

  “door de mangroves”

  ga met een boot door de mangroves in het binnenland en ga op zoek naar verschillende vogelsoorten en let op de apen die door de bomen slingeren en nieuwschierig naar je zijn. een goede gids vertelt je alle highlights van de mangroven en de verschillende soorten vogels die daar leven. een leuke dagtour vanuit kololi.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw De binnenlanden reiservaring en tips!

Ben jij in De binnenlanden geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief