Banjul (Gambia): bezienswaardigheden, tips & ervaringen

Banjul (Gambia): bezienswaardigheden, tips & ervaringen

Banjul is de hoofdstad van Gambia en is bij reizigers met name bekend vanwege het internationale vliegveld. De stad biedt echter meerdere interessante bezienswaardigheden. Bezoek sowieso de kleurrijke lokale markt!

Door , laatst bijgewerkt op 18 september 2021
5 minuten lezen

Hoofdstad Banjul

Banjul is met zijn 35.000 inwoners dan wel de hoofdstad van Gambia, maar het is niet de grootste stad van het land, dat is namelijk Serekunda. Banjul is qua inwoneraantal ook de kleinste hoofdstad van continent Afrika. De stad ligt op een eiland nabij de oceaan aan de westkant van Gambia en is via een brug verbonden met het vasteland. Gambia is in twee delen op te splitsen: het gedeelte ten noorden van de Gambia-rivier en het deel ten zuiden hiervan. Banjul ligt op de zuidoever. Met een veerdienst kan vanuit de hoofdstad de noordoever (bij Barra) worden bereikt.

Gambia vakantie boeken – onze tips!

Britse historie

Banjul is begin 19e eeuw gesticht door de Britten als een handelsstad, vanwege de ligging aan de rivier en de Atlantische Oceaan. Later is Banjul weer in handen gekomen van de Afrikaanse bevolking en zijn de Britten vertrokken. Vanwege deze geschiedenis vind je in het centrum her en der nog oude koloniale gebouwen.

Het centrum van Banjul

Wanneer je de stad inloopt vanuit de haven kom je meteen in het grootste winkelgebied van de stad. Winkelen gebeurt hier op straat bij straatkraampjes of in kleine winkeltjes die aan beide zijden van de straten liggen. Grote bekende merken of enorme supermarkten zijn hier niet. Voor brood wordt de bakker bezocht, voor kleding de naaister en voor schoenen de schoenenmaker.

Banjul

Het centrum van Banjul. Foto via Mega Construcciones.

In de buurt van Ecowas Avenue en Liberation Avenue zijn her en der nog oude koloniale huizen te vinden die doen denken aan de Britse tijd. Sommige huizen zijn zelfs nog van bamboe gemaakt en vervolgens gestukt en wit geverfd. In de 19e eeuw woonden in deze huizen voornamelijk arme immigranten die in de stad hun geluk kwamen zoeken.

In het noorden van de stad ligt het Gambia Nationaal Museum. Dit kleine en volle museum geeft je een goed inzicht in de cultuur en historie van Gambia.

Albert Market

Een van de plekken waar de lokale bevolking en reizigers samenkomen is de bekende Albert Market, de bekendste en leukste bezienswaardigheid van de hoofdstad. Locals komen hier naar toe met hun koopwaar, variërend van schilderijen, groente & fruit, vis en kleding tot sieraden, toiletartikelen en huishoudartikelen. Op de Albert Market beleef je de geuren en kleuren van een echte Afrikaanse markt. De markt is eigenlijk op te splitsen in drie delen: de groente- en fruit markt, de lokale markt en het toeristische gedeelte. Kom je puur om souvenirs te shoppen, dan ben je in dit laatste gedeelte aan het juiste adres. Maar eigenlijk zijn de andere twee gedeeltes veel boeiender. Zorg er sowieso voor dat je de kunst van het afdingen beheerst, de vraagprijzen liggen in eerste instantie ongeveer drie keer zo hoog als de ware prijs.

Albert Market, Banjul

Albert Market. Foto via Mega Construcciones.

Albert Market, Banjul

Albert Market. Foto via Acces Gambia.

Arch 22

Aan de Serekunda-Banjul snelweg ligt, bij het inrijden van Banjul, de Arch 22. Deze poort is gebouwd ter herinnering aan de militaire coup van 1994 waarbij de gekozen Gambiaanse regering omver werd geworpen door het leger. Deze Arch herken je misschien omdat hij ook op de achterkant van het 100-Dalasi bankbiljet staat. Met zijn 35 meter is de Arch een van de hoogste gebouwen van Gambia. Met de lift én vele trappen kom je bovenin de poort, vanwaar je een mooi uitzicht hebt op een deel van Banjul. In de Arch bevindt zich ook een Art & Cultuur Center met enkele informatieve museumstukken. De meeste bezoekers komen echter meer voor het uitzicht vanaf de top dan voor het museum.

Arch 22, Banjul

Arch 22.

King Fahad Moskee

Aangezien Gambia een overwegend Islamitisch land is, vind je in Banjul meerdere moskeeën. Er zijn twee grote moskeeën: de oude Grote Moskee aan dezelfde straat als Arch 22 en de nieuwere King Fahad Moskee, met zijn twee kenmerkende minaretten. Je kunt de binnenkant bekijken, maar toon wel respect door onder andere je schoenen uit te doen.

King Fahad Moskee, Banjul

King Fahad Moskee.

Reizen naar Banjul – hoe kom je er?

Banjul International Airport is de enige luchthaven van Gambia en hier komen dagelijks vluchten aan vanuit Europa. Onder meer Corendon en TUI fly bieden seizoensgebonden directe chartervluchten, vanaf zo’n €250 retour.

Vanaf het vliegveld ben je met een taxi in een klein uurtje in het centrum van Banjul. Sommige hotels bieden een shuttle service van en naar het vliegveld. Het is tevens mogelijk om zelf een auto te huren en deze op te pikken en te droppen op het vliegveld. Mocht je vanuit een andere plaats in Gambia naar Banjul willen reizen, dan kun je het beste een taxi nemen. Andere opties zijn liften of het nemen van een lokale minibus. Vanaf de noordoever van de Gambia rivier kun je Banjul bereiken met een veerpont vanuit de plaats Barra.

Klimaat & beste reistijd Banjul

In Banjul is de temperatuur met gemiddeld 30 graden het hele jaar door zeer aangenaam. In de zomermaanden van mei tot en met oktober valt de meeste regen. De beste reistijd om Banjul te bezoeken is daarom in de maanden november tot en met april. Vandaar dat Banjul een super geschikte plek is om de koude winter in Europa te ontvluchten!

Gambia vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

3 Banjul reiservaringen en tips

 • Claire op 29-04-2019

  “Chaotische stad, leuk voor de markt”

  Indien je nog niet eerder in Afrika bent geweest dan is het de moeite waard om in Banjul naar de immense markt te gaan. Je kan er van alles kopen en het is er heel erg druk. De vele lekkere en vieze geuren zullen je doen verbazen. Een leuk dagtripje!

 • . op 08-04-2019

  “Chaos en Afrikaanse cultuur”

  Wanneer je na een paar dagen luieren aan het strand van Gambia iets anders wil kan je een uitstapje maken naar de hoofdstad van Gambia: Banjul. Dit is meteen een wereld van verschil waarbij je een klein inkijkje in het Gambiaanse leven krijgt. Op de drukke markten van Banjul zie je de verkopers de gekste (en vieste) producten aanprijzen. Pas goed op met het drukke verkeer. Een bezoekje is zeker de moeite waard.

 • Gerben Odink op 19-10-2017

  “Drukke, wat viezige stad met Afrikaanse cultuur”

  De stad is druk, het is een van de weinige grotere steden in Gambia. Hier vindt het openbare leven plaats, er is een grote markt die het bezoeken zeker waard is. De Afrikaanse cultuur / dagelijks leven is hier goed te zien. De mensen zijn zeer vriendelijk. Het is alleen wel viezig, en op de markt zijn er veel vieze geuren.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Banjul reiservaring en tips!

Ben jij in Banjul geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief