Tanji – authentiek vissersdorp in Gambia

Tanji – authentiek vissersdorp in Gambia

Tanji is een typisch Afrikaans vissersdorpje gelegen aan de Atlantische Oceaan. Net ten noorden van het dorp ligt het Tanji Bird Reserve waar je tientallen Afrikaanse vogels kunt spotten!

Door , laatst bijgewerkt op 20 september 2021
4 minuten lezen

Tanji

De ligging van Tanji aan de oceaan biedt de lokale inwoners een belangrijke bron van inkomsten. Bijna alles in en om het dorp draait om de visvangst. Een combi van een bezoek aan het vissersdorp, het nabijgelegen museum en het nationaal park vormt een leuk uitstapje vanuit de (iets noordelijker gelegen) stranden van Gambia. Je bezoekt Tanji zelf voornamelijk om het dagelijkse Afrikaanse leven in een vissersdorpje mee te maken!

Gambia vakantie boeken – onze tips!

Tanji Beach

Op het strand van Tanji kom je niet om te zwemmen. Dit is namelijk de plek van samenkomst van de lokale bevolking om te handelen in vis. Overal liggen gekleurde vissersboten en visnetten en het ruikt overduidelijk naar vis. Je ziet mannen in traditionele houten bootjes, ook wel pirogues genaamd, de oceaan aan opgaan. Bij terugkomst wordt de gevangen vis uitgeladen op het strand en maken de vrouwen de vissen schoon. De handelaren verdringen zich erom heen. Er wordt geboden, afgedongen en gepingeld en uiteindelijk is er een deal. De vrouwen zorgen ervoor dat de gescheurde visnetten weer aan elkaar worden geknoopt en de mannen kunnen de zee weer op voor de volgende vangst. Naast verse vis eten de Gambianen ook graag gedroogde vis. Her en der in het dorpje zie je daarom enorme rijen aan visjes uitgestald op rieten daken of op een batik doek in de zon. Dit zijn de meestal erg kleinschalige visdrogerijen die vaak gewoon bij mensen thuis worden opgericht en zo een hele familie kunnen onderhouden. Mocht je toch graag willen zwemmen tijdens je bezoek aan Tanji, dan kun je over het strand een kilometer naar het zuiden lopen. Hier tref je een stuk strand zonder vissers!

Tanji

Tanji Beach. Foto door Mark Hodson.

Tanji vis

Vis ligt te drogen.

Tanji Village Museum

Het dorpsmuseum van Tanji bestaat uit meerdere traditionele rieten hutjes. Zoals dat ook in het Gambiaanse dorpsleven gaat zijn de huisjes verdeeld in verblijven voor mannen en voor vrouwen. Je ziet hoe de Gambiaanse vrouwen hun huishouden runnen en welke tools de mannen gebruiken voor hun arbeid. Ook staan er meerdere traditionele muziekinstrumenten tentoongesteld waaronder de populaire djembé. Een rustig wandelpaadje biedt je meer inzicht in de flora en fauna van Gambia. Een brochure vertelt meer over welke traditionele werking bepaalde planten hebben volgens de Gambianen en hoe je deze in het dagelijks leven het beste kunt gebruiken.

Tanji vogel

Zilverreiger.

Tanji Bird Reserve

Ten noorden van het dorp ligt het Tanji Bird Reserve bestaande uit 612 hectare aan pure natuur. Ongestoord door mensen en bebouwing leven hier meer dan 300 vogelsoorten, zoals de reiger, de aalscholver en de grote mantelmeeuw. Je vind hier zowel Afrikaanse vogelsoorten als vogels die vanuit het noorden van en naar Afrika migreren. In het nationaal park liggen meerdere wandelpaden en vogelspotplekken. De natuur bestaat voornamelijk uit mangrove bossen, lage struikgewassen en her en der een meertje.

Tanji kapgier

Kapgier.

Reizen naar Tanji – hoe kom je er?

Het dorp Tanji ligt op een klein uurtje rijden vanaf de hoofdstad Banjul en op een half uurtje van Kololi en Kotu, vanwaar excursies worden georganiseerd. Maar je kunt er ook op jezelf heen. Vanuit Serekunda gaan geregeld gedeelde taxibusjes richting Tanji. Mocht je vanuit Kotu of Kololi met de taxibusjes richting Tanji willen gaan, dan moet je overstappen in Brusubi. In Tanji zelf heb je geen vervoer nodig, je kunt lopen vanuit het dorpje naar het strand. Het Tanji museum ligt ongeveer 2 kilometer ten zuiden van het dorpje Tanji en het Bird Reserve ligt 3 kilometer ten noorden van het dorp. Dit is lopend te doen, al is een auto hierbij wel handig.

Klimaat & beste reistijd Tanji

Met gemiddeld 30 graden is de temperatuur in Gambia het hele jaar door zeer aangenaam. In de maanden van mei tot en met oktober valt de meeste regen. In Gambia wordt het hele jaar door gevist. Het soort vis dat men vangt kan soms per seizoen verschillen. De beste reistijd om Gambia en daarmee ook Tanji te bezoeken is in de droge tijd in de maanden november tot en met april.

Gambia vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

2 Tanji reiservaringen en tips

 • Annet van der Stel op 25-11-2017

  “Indrukwekkend!! moet je gezien hebben”

  Dit vond ik het hoogtepunt van onze vakantie in Gambia. De drukte op het strand, de bakken met vis die werden binnengedragen, wat een spektakel. Mannen en vrouwen liepen met manden heen en weer naar de boten, om de vis daar op te halen.
  De kleurrijke boten met de visnetten erin, heel bijzonder. Indrukwekkend was ook de hoeveelheid vis die aan wal gebracht werd. Vele vele kruiwagens vol. Je moet niet vies zijn van vis, op het strand ligt van alles en daar sta je dan wel in. We waren gewaarschuwd voor de vislucht maar dat viel reuze mee.
  Daarna de rokerijen bezocht, gevuld met rijen vis met daaronder vuur. Ook vis geproefd, lichte rooksmaak en was lekker. Wij waren er rond 16.30 uur, ik denk dat het nog leuker is er eerder te zijn, dan kun je de boten zien binnen komen. Ze lagen er al toen wij arriveerden.

 • Desiree Schmitz op 27-10-2017

  “Visafslag Tanji”

  De visafslag Tanji is heel erg indrukwekkend. het is beste om hier in de namiddag naar toe te gaan. zo rond 15:30 tot 18:00.
  je kunt dan zien hoe de gambianen hun vis binnen halen voor de verkoop of voor familie.
  Zorg dat je een goede gids mee hebt die je meer vertelt over hoe zij te werk gaan.
  als je goed kijkt zie je de gambianen die uit het water komen met de vis dat ze altijd een vis over de bak heen gooien op het strand. Dit is dan voor de familie. officieel is namelijk anders voor de verkoop.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Tanji reiservaring en tips!

Ben jij in Tanji geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief