Serekunda (Gambia) – het Gambiaanse stadsleven

Serekunda (Gambia) – het Gambiaanse stadsleven

Echte bezienswaardigheden kent Gambia’s grootste stad Serekunda niet. Wat je hier wel goed kunt doen is het Gambiaanse stadsleven ontdekken en ervaren.

Door , laatst bijgewerkt op 19 september 2021
4 minuten lezen

Serekunda

Serekunda (ook wel geschreven als Serrekunda) is met 370.000 inwoners de grootste stad van Gambia. De stad werd door de Portugezen gesticht in de 17e eeuw en vervolgens vestigden de Britten zich hier in de 18e eeuw. Serekunda is gelegen aan de Atlantische Oceaan op ongeveer een half uurtje rijden van de hoofdstad Banjul. De stad bestaat voornamelijk uit laagbouw of gebouwen met enkele verdiepingen. Combinaties van hout, steen en golfplaat zorgen voor een divers Afrikaans straatbeeld. Naast bebouwing staat Serekunda ook bekend om de stranden aan de nabijgelegen kust.

Gambia vakantie boeken – onze tips!

Serekunda Market

Middenin de stad ligt de bruisende Serekunda Market. Hier koopt en verkoopt de lokale bevolking alles wat je je maar kunt bedenken: etenswaren, batik doeken, haarstukjes, levende geiten en kleurrijke sieraden. Bezoek deze markt voornamelijk om de Afrikaanse sfeer te proeven en een beeld te krijgen van hoe de lokale bevolking leeft in Gambia. Loop langs alle kraampjes en verbaas je over de diversiteit aan koopwaar terwijl de vriendelijke standhouders je proberen te overtuigen hun waar te kopen. Ook voor souvenir shoppen, zoals Afrikaanse maskers, handgemaakte armbandjes en kleurrijke schilderijen kun je hier terecht. Afdingen is een must!

Serekunda Market

Serekunda Market. Fotocredit: Uspn, CC BY-SA 3.0.

Afrikaans worstelen

Een van de grootste sporten in Gambia is het Afrikaans worstelen en dit wordt dan ook zeer serieus genomen door de inwoners. Serekunda beschikt over een groot stadion dat bekend staat om de vele worstelwedstrijden. Het Bakoteh stadion ligt in de gelijknamige wijk middenin de stad. Het worstelen gaat er meestal vreedzaam aan toe en is een goed tijdverdrijf voor de zondag, wanneer de meeste wedstrijden plaatsvinden. Leuk om te bezoeken!

Serekunda

Serekunda straatbeeld. Fotocredit: Uspn, CC BY-SA 3.0.

Batik Factory bezoek

In Gambia dragen veel vrouwen zogenaamde batik-doeken als jurk, rok of als sjaal voor om het hoofd. In Serekunda ligt een batik fabriekje waar je kunt zien hoe deze batik doeken gemaakt worden en waar je natuurlijk ook naar hartenlust je eigen doeken kunt inkopen. Volg het proces van ontwerp en productie tot het eindresultaat. De batik factory ligt in de wijk Dippa Kunda.

Serekunda

Serekunda. Fotocredit: Uspn, CC BY-SA 3.0.

De stranden nabij Serekunda

Aan de Atlantische Oceaan ten westen van de stad ligt de beroemde Gambiaanse kust met zijn mooie kilometerslange stranden, zoals die van Kololi en Kotu. Aan het strand liggen vele hotels, resorts en guesthouses. Vanaf het strand is het ongeveer 5 kilometer naar het centrum van Serekunda. Naast dat dit de mooiste stranden zouden zijn, zijn dit ook de drukste stranden van Gambia. De nabijheid van de stad Serekunda met 370.000 inwoners zorgt ervoor dat deze stranden niet alleen populair zijn bij reizigers maar ook bij de lokale bevolking.

Reizen naar Serekunda – hoe kom je er?

Serekunda ligt, net als Banjul, op de zuidoever van de Gambia Rivier. Met de taxi of huurauto is het ongeveer 30 minuten rijden van Banjul naar Serekunda. Je kunt ook de lokale minibusjes nemen of een lift vragen. Vanaf het vliegveld is het tevens ongeveer 30 minuten rijden. Wil je vanuit Serekunda naar de noordoever van Gambia, dan kun je hier via Banjul naartoe gaan.

Klimaat & beste reistijd Serekunda

In Serekunda ligt de temperatuur het gehele jaar rond de 30 graden. In de maanden mei tot en met oktober valt gewoonlijk de meeste regen. De beste reistijd om naar Serekunda te gaan is daarom van november tot en met april wanneer het droog en zonnig is!

Gambia vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

3 Serekunda reiservaringen en tips

 • Claire op 29-04-2019

  “Drukke markt”

  De meeste toeristen bezoeken Serekunda voor de markt. Het is hier erg druk en er gaan veel toeristentours heen. Desondanks voelde ik me op deze markt niet fijn. De mensen zijn niet vriendelijk en doordat ze gewend zijn aan toeristen zijn ze erg uit op je geld. De markt van Banjul heeft dit minder.

 • Annet van der Stel op 25-11-2017

  “Kleurrijk, fotogeniek, maar helaas erg onaardige mensen”

  Een bezoek aan de markt in Serekunda is heel leuk. Er is veel te zien, kramen met kleurrijk fruit, opgestapeld, gedroogde-gerookte vis, pindaverkoopsters, kola noten, kruiden, groenten, kleding, souvenirs, dieren ook is beslist de moeite. Ga met een gids, die kan je door leuke smalle straatjes leiden.
  Wat ik echt teleurstellend vond was de hevige verontwaardigde reactie als je alleen al je fototoestel optilde. Heey Heeey werd er dan hard geschreeuwd door vooral de vrouwen. Tevoren vragen of het goed was ontlokte heel vaak boze reacties. Best begrijpelijk dat men het niet op prijs stelt, maar dit was echt agressief en niet prettig. Gelukkig was er dankzij onze gids een vrouw die pinda´s verkocht en wel op de foto wilde.

 • Desiree Schmitz op 27-10-2017

  “Serekunda markt”

  Een bezoek aan de Serekunda markt is al een leuke activiteit tijdens je vakantie.
  het is een markt die je gratis kan bezoeken. ongelofelijk hoe druk het hier is en om te zien hoe de lokale mensen hun inkopen doen voor zowel kleding - groene - fruit en souvenirs.
  pas je aan en kijk je ogen uit op de druk bezochte markt.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Serekunda reiservaring en tips!

Ben jij in Serekunda geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief