Dingle schiereiland in Ierland: de mooiste bezienswaardigheden van Dingle Peninsula

Dingle schiereiland in Ierland: de mooiste bezienswaardigheden van Dingle Peninsula

Roadtrip of rondreis maken door schiereiland Dingle in Ierland? Een indrukwekkende kustlijn, schilderachtige plaatsjes en een overweldigend landschap: dat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van de Dingle Peninsula. Hier wordt de Ierse taal nog gesproken en ervaar je het echte, authentieke Ierland.

Door , laatst bijgewerkt op 18 september 2022
7 minuten lezen

Waar staat schiereiland Dingle om bekend?

Het Ierse schiereiland Dingle bevindt zich in het graafschap Kerry, in het zuidwesten van Ierland. Dingle is wat minder bekend dan het zuidelijker gelegen schiereiland Iveragh, waar talloze toeristen jaarlijks de befaamde ‘Ring of Kerry’ rijden. Toch is Dingle absoluut de moeite waard. Dingle staat bekend om zijn ruige kustlijn en zijn weidse landschap met ongeëvenaarde vergezichten. Een absoluut hoogtepunt tijdens elke Ierland rondreis!

 • Het schiereiland ligt vrij afgezonderd en heeft hierdoor zijn authentieke karakter weten te handhaven. Hier hoor je nog de oorspronkelijke Ierse taal spreken en zijn de straatnaambordjes vaak alleen maar in het Iers.
 • Het schiereiland kent een heel lange geschiedenis, en dat is merkbaar aan de talloze archeologische sites en historische bezienswaardigheden die je er terugvindt.

Ierland vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Ierland reisaanbieders

De ‘Slea Head Drive’ is een toeristische autoroute op het schiereiland, beginnend en eindigend in de stad Dingle. Een gedeelte van deze route maakt deel uit van de befaamde ‘Wild Atlantic Way’, een autoroute die de indrukwekkende westkust en zuidkust van Ierland volgt. Wie liever te voet gaat, volgt het 179 kilometer lange wandelpad dat volledig langs de kustlijn van Dingle loopt. Trek er wel minstens 8 dagen voor uit!

Dingle bezit mooie zandstranden, maar wie in de zon op een warm strand wil gaan liggen moet rekening houden met het wispelturige Ierse weer. Maar zelfs op een regenachtige dag is er niets dat je belet om volop van de ruigheid en ongereptheid van het landschap op Dingle te genieten.

De stad Dingle

Wie het schiereiland bezoekt, mag natuurlijk het gelijknamige stadje Dingle niet overslaan. Let wel goed op de borden als je hiernaartoe rijdt: op wegwijzers zie je vaak alleen maar de Ierse benaming ‘An Daingean’ staan. De stad Dingle bezit een kleine vissershaven en ligt aan een mooie baai.

 • In deze baai kun je de beroemdste inwoner van Dingle spotten: de dolfijn Fungie.
 • Fungie werd door de lokale vissers gevoerd toen zijn moeder was verdwenen en is sindsdien een echte mensenvriend. Grote kans dat je hem ziet wanneer je met een bootje op Dingle Bay gaat varen.
Dingle, Ierland

In het stadje Dingle vallen vooral de kleurrijke huisjes op, geverfd in alle kleuren van de regenboog. Ook aan pubs, waar natuurlijk de beroemde biersoort Guinness wordt getapt, is er zeker geen gebrek.

Sinds enkele jaren bezit het stadje een whiskeydistilleerderij (Dingle Distillery), die je via een geleide rondleiding mag bezoeken en waar je natuurlijk van de lokale whiskey mag proeven. Het Dingle Oceanword Aquarium huisvest de grootste verzameling haaien in Ierland.

Roadtrip Slea Head Drive & meer bezienswaardigheden Dingle

Wie op vakantie is op het schiereiland Dingle, moet simpelweg de Slea Head Drive gereden hebben. Deze toeristische route begint en eindigt in de stad Dingle en is zo’n 50 kilometer lang. Je rijdt de Slea Head Drive het best met de klok mee. Hiermee voorkom je hinder van talrijke toeristische autobussen die meestal in de tegenovergestelde richting rijden. Tijdens de rondrit kom je langs talloze bezienswaardigheden, waarvan je de onderstaande niet mag missen.

Slea Head Drive, Dingle

Kliffen aan de kust van de Slea Head Drive.

Dunbeg Fort

Een eerste halte op je route vormen de ruïnes van Dunbeg Fort, een fort uit de ijzertijd. Het fort werd spectaculair op de rand van de kliffen gebouwd. Het uitzicht over de oceaan en de duizelingwekkende afgrond die bijna voor je voeten ligt, zijn ronduit overweldigend.

Beehive Huts

Wat verderop rijd je voorbij eeuwenoude stenen hutten die lijken op grote bijenkorven, de zogenaamde ‘Beehive Huts’. Waarschijnlijk waren dit lang geleden kleine familiewoningen. Archeologen weten niet zeker wanneer ze gebouwd zijn, maar het is mogelijk dat ze dateren uit de bronstijd. In die tijd waren de bewoners blijkbaar niet zo lang, want je moet je flink bukken om door de deuropening te gaan.

Beehive Huts, Dingle

Coumeenoole Beach

Coumeenoole Beach, aan het westelijke uiteinde van het schiereiland, mag je niet overslaan. Dit is een van de mooiste stranden van Dingle. Let wel een beetje op als je in zee gaat zwemmen, want er zijn hier verraderlijke stromingen.

 • Voor een strandwandeling is Coumeenoole Beach echter ideaal. Even ‘uitwaaien’ kan hier geen probleem zijn, want meestal staat er een sterke wind.
 • Coumeenoole Beach werd wereldwijd bekend als een filmlocatie van de bekende Britse film ‘Ryan’s Daughter’. Een eindje verderop zie je de Blasket Islands liggen.
Coumeenoole Beach, Dingle

Blasket Islands

Deze kleine eilandjes vlak voor de kust zijn tegenwoordig niet meer bewoond. Tot in 1953 leefden er echter mensen op deze eilanden, die nog het authentieke Iers spraken. Op bevel van de Ierse overheid moesten zij de eilanden verlaten, omdat hun veiligheid niet meer gegarandeerd kon worden.

Het was dan ook geen pretje om op deze desolate eilanden te leven die vaak geteisterd werden door felle wind en stormen. Wie het grootste eiland (Great Blasket) wil bezoeken, kan in de zomer een veerboot nemen vanuit het plaatsje Dunquin. De restanten van het verlaten dorp waar ooit 175 mensen leefden, zijn er nog steeds te zien.

Blasket Islands, Dingle

Dingle – accommodatietips

 • Beenoskee Bed and Breakfast ★★★
  B&B in Cappateige, op loopafstand van het strand. Met mooie tuin, tuinmeubelen en zonneterras.
 • Dingle Skellig Hotel ★★★★
  Viersterrenhotel op slechts 200 meter van Dingle Bay. Met 3 zwembaden, restaurant, fitnessruimte en wellnessruimte. De wellnessruimte omvat een jacuzzi, solarium en sauna.
 • Vakantiehuis Dun an Oir
  Vakantiehuis in Dun an Oir, dicht bij de westkust. Met tuin, terras en tuinmeubelen. Met uitzicht op de zee en de bergen.
 • Pension An Portán Guest House and Restaurant ★★★
  Pension in Dunquin met uitzicht op de Blasket Islands. Elke kamer heeft een eigen badkamer. Met tuin en tuinmeubelen.

Riasc Monastic Settlement

Liefhebbers van eeuwenoude ruïnes komen een eindje verderop aan hun trekken, bij de ruïnes van het Riasc Monastic Settlement. Waarschijnlijk stammen deze overblijfselen van een vroegmiddeleeuws klooster uit de 6de eeuw na Christus. Merk vooral de ruïnes van de vierkantige bidkapel en de gegraveerde stenen platen op.

Gallarus Oratory

Het is niet helemaal duidelijk wanneer het Gallarus Oratory werd gebouwd. Sommige historici beweren dat het een vroege Ierse kerk was uit de 6de tot de 9de eeuw. Volgens anderen was het een Romaanse kerk uit de 12de eeuw. In elk geval loont het de moeite om dit stenen gebouw met zijn opmerkelijke vorm te bezoeken. De stenen zijn op elkaar gelegd zonder mortel ertussen, maar binnenin het Oratory ben je volledig beschut tegen regen en wind, zelfs na de vele eeuwen die dit gebouw heeft getrotseerd.

Gallarus Oratory, Dingle

Overige bezienswaardigheden op Dingle

Dingle telt buiten Coumeenoole Beach nog veel meer mooie zandstranden. Neem bijvoorbeeld ook een kijkje op het langgerekte Inch Beach, een strand van bijna 6 kilometer lang. Het strand wordt veel bezocht door surfers, maar ook wandelaars komen hier volop aan hun trekken. Het zandstrand aan Ventry Bay behoort eveneens tot de mooiste stranden op het schiereiland.

Inch Beach, Dingle

Inch Beach.

In het noorden van Dingle vind je het Maharees Peninsula: een landtong met duinen en een zandstrand waar watersporters zich thuis voelen.

Wie niet naar het strand verlangt maar liever de bergen in wil, moet beslist de hoogste bergpas van Ierland bezoeken. De Conor Pass is met zijn hoogte van 456 meter misschien niet de spectaculairste bergpas die je je kunt voorstellen, maar het uitzicht dat hij biedt loont zeker de moeite.

Zoek je naar een specifieke Ierland rondreis die Dingle aandoet? SNP Natuurreizen biedt een 10-daagse wandelvakantie Traditioneel Ierland aan. Voor wie liever meegaat op een georganiseerde rondreis, is de 17-daagse rondreis Zuid- en West-Ierland & Dublin – Celtic Coats van ANWB vakanties een leuke optie.

Ierland vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Ierland reisaanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel jouw Dingle reiservaring en tips!

Ben jij in Dingle geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief