Een indrukwekkende kustlijn, schilderachtige plaatsjes en een overweldigend landschap: dat zijn de belangrijkste troeven van het Ierse schiereiland Dingle. Hier wordt de Ierse taal nog gesproken en ervaar je het echte, authentieke Ierland.

Dingle bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Een indrukwekkende kustlijn, schilderachtige plaatsjes en een overweldigend landschap: dat zijn de belangrijkste troeven van het Ierse schiereiland Dingle. Hier wordt de Ierse taal nog gesproken en ervaar je het echte, authentieke Ierland.

Dingle bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Dingle, schiereiland bekend om zijn uitgestrekte vergezichten

Het Ierse schiereiland Dingle bevindt zich in het graafschap Kerry, in het zuidwesten van Ierland. Dingle is wat minder bekend dan het zuidelijker gelegen schiereiland Iveragh, waar talloze toeristen jaarlijks de befaamde ‘Ring of Kerry’ rijden. Toch is Dingle absoluut de moeite waard. Dingle staat bekend om zijn ruige kustlijn en zijn weidse landschap met ongeëvenaarde vergezichten. Het schiereiland ligt vrij afgezonderd van de rest van Ierland en heeft hierdoor zijn authentieke karakter weten te handhaven. Hier hoor je nog de oorspronkelijke Ierse taal spreken en zijn de straatnaambordjes vaak alleen maar in het Iers. Het schiereiland kent een heel lange geschiedenis, en dat is merkbaar aan de talloze archeologische sites en historische bezienswaardigheden die je er terugvindt.

Vliegtickets Ierland

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Ierland
V.a. 29

Overnachten in Dingle

Vergelijk alle hotels in Dingle
Bekijk hotels

Het belangrijkste stadje op het schiereiland heet eveneens ‘Dingle’, maar op wegwijzers zie je vaak alleen maar de Ierse benaming ‘An Daingean’. Het stadje is een bekend toeristisch centrum met als belangrijkste inwoner de dolfijn Fungie.

De ‘Slea Head Drive’ is een toeristische autoroute op het schiereiland, beginnend en eindigend in de stad Dingle. Een gedeelte van deze route maakt deel uit van de befaamde ‘Wild Atlantic Way’, een autoroute die de indrukwekkende westkust en zuidkust van Ierland volgt. Wie liever te voet gaat, volgt het 179 kilometer lange wandelpad dat volledig langs de kustlijn van Dingle loopt. Trek er wel minstens 8 dagen voor uit!

Dingle bezit mooie zandstranden, maar wie in de zon op een warm strand wil gaan liggen moet rekening houden met het wispelturige Ierse weer. Maar zelfs op een regenachtige dag is er niets dat je belet om volop van de ruigheid en ongereptheid van het landschap op Dingle te genieten.

De stad Dingle

Wie het schiereiland bezoekt, mag natuurlijk het gelijknamige stadje Dingle niet overslaan. De stad Dingle bezit een kleine vissershaven en ligt aan een mooie baai. In deze baai kun je overigens de beroemdste inwoner van Dingle spotten: de dolfijn Fungie. Fungie werd door de lokale vissers gevoerd toen zijn moeder was verdwenen en is sindsdien een echte mensenvriend. Veel kans dat je hem ziet wanneer je met een bootje op Dingle Bay gaat varen.

Dingle, Ierland

In het stadje Dingle vallen vooral de kleurrijke huisjes op, geverfd in alle kleuren van de regenboog. Ook aan pubs, waar natuurlijk het beroemde Guinnessbier wordt getapt, is er zeker geen gebrek.

Sinds enkele jaren bezit het stadje een whiskeydistilleerderij (Dingle Distillery), die je via een geleide rondleiding mag bezoeken en waar je natuurlijk van de lokale whiskey mag proeven. Het Dingle Oceanword Aquarium huisvest de grootste verzameling haaien in Ierland.

Slea Head Drive

Slea Head Drive, Dingle

Kliffen aan de kust van de Slea Head Drive.

Wie op vakantie is op het schiereiland Dingle, moet simpelweg de Slea Head Drive gereden hebben. Deze toeristische route begint en eindigt in de stad Dingle en is zo’n 50 kilometer lang. Je rijdt de Slea Head Drive het best met de klok mee, om niet gehinderd te worden door de talrijke toeristische autobussen die meestal in de tegenovergestelde richting rijden. Tijdens de rondrit kom je langs talloze bezienswaardigheden, waarvan je de onderstaande niet mag missen.

Dunbeg Fort

Een eerste halte op je route vormen de ruïnes van Dunbeg Fort, een fort uit de ijzertijd. Het fort werd spectaculair op de rand van de kliffen gebouwd. Het uitzicht over de oceaan en de duizelingwekkende afgrond die bijna voor je voeten ligt, zijn ronduit overweldigend.

Beehive Huts

Beehive Huts, Dingle

Wat verderop rijd je voorbij eeuwenoude stenen hutten die lijken op grote bijenkorven, de zogenaamde ‘Beehive Huts’. Waarschijnlijk waren dit lang geleden kleine familiewoningen. Archeologen weten niet zeker wanneer ze gebouwd zijn, maar het is mogelijk dat ze dateren uit de bronstijd. In die tijd waren de bewoners blijkbaar niet zo lang, want je moet je flink bukken om door de deuropening te gaan.

Coumeenoole Beach

Coumeenoole Beach, Dingle

Coumeenoole Beach, aan het westelijke uiteinde van het schiereiland, mag je niet overslaan. Dit is een van de mooiste stranden van Dingle. Let wel een beetje op als je in zee gaat zwemmen, want er zijn hier verraderlijke stromingen. Voor een strandwandeling is Coumeenoole Beach echter ideaal. Even ‘uitwaaien’ kan hier geen probleem zijn, want meestal staat er een sterke wind. Coumeenoole Beach werd wereldwijd bekend als een filmlocatie van de bekende Britse film ‘Ryan’s Daughter’. Een eindje verderop zie je de Blasket Islands liggen.

Blasket Islands

Blasket Islands, Dingle

Deze kleine eilandjes vlak voor de kust zijn tegenwoordig niet meer bewoond. Tot in 1953 leefden er echter mensen op deze eilanden, die nog het authentieke Iers spraken. Op bevel van de Ierse overheid moesten zij de eilanden verlaten omdat hun veiligheid niet meer gegarandeerd kon worden. Het was dan ook geen pretje om op deze desolate eilanden te leven die vaak geteisterd werden door felle wind en stormen. Wie het grootste eiland (Great Blasket) wil bezoeken, kan in de zomer een veerboot nemen vanuit het plaatsje Dunquin. De restanten van het verlaten dorp waar ooit 175 mensen leefden, zijn er nog steeds te zien.

Dingle – accommodatietips

Beenoskee Bed and Breakfast

Beenoskee Bed and Breakfast

B&B in Cappateige, op loopafstand van het strand. Met mooie tuin, tuinmeubelen en zonneterras.

Dingle Harbour Vakantiewoningen

Dingle Harbour Vakantiewoningen

Ruime vakantiewoningen op 1 kilometer van de stad Dingle, met uitzicht op de haven. Woningen per 2 geschakeld. Met tuin en picknicktafel.

Dingle Skellig Hotel

Dingle Skellig Hotel

Viersterrenhotel op slechts 200 meter van Dingle Bay. Met 3 zwembaden, restaurant, fitnessruimte en wellnessruimte. De wellnessruimte omvat een jacuzzi, solarium en sauna.

Riasc Monastic Settlement

Liefhebbers van eeuwenoude ruïnes komen een eindje verderop aan hun trekken, bij de ruïnes van het Riasc Monastic Settlement. Waarschijnlijk stammen deze overblijfselen van een vroegmiddeleeuws klooster uit de 6de eeuw na Christus. Merk vooral de ruïnes van de vierkantige bidkapel en de gegraveerde stenen platen op.

Gallarus Oratory

Gallarus Oratory, Dingle

Het is niet helemaal duidelijk wanneer het Gallarus Oratory werd gebouwd. Sommige historici beweren dat het een vroege Ierse kerk was uit de 6de tot de 9de eeuw. Volgens anderen was het een Romaanse kerk uit de 12de eeuw. In elk geval loont het de moeite om dit stenen gebouw met zijn opmerkelijke vorm te bezoeken. De stenen zijn op elkaar gelegd zonder mortel ertussen, maar binnenin het Oratory ben je volledig beschut tegen regen en wind, zelfs na de vele eeuwen die dit gebouw heeft getrotseerd.

Overige bezienswaardigheden op Dingle

Dingle telt buiten Coumeenoole Beach nog veel meer mooie zandstranden. Neem bijvoorbeeld ook een kijkje op het langgerekte Inch Beach, een strand van bijna 6 kilometer lang. Het strand wordt veel bezocht door surfers, maar ook wandelaars komen hier volop aan hun trekken. Het zandstrand aan Ventry Bay behoort eveneens tot de mooiste stranden op het schiereiland.

Inch Beach, Dingle

Inch Beach.

In het noorden van Dingle vind je het Maharees Peninsula: een landtong met duinen en een zandstrand waar watersporters zich thuis voelen.

Wie niet naar het strand verlangt maar liever de bergen in wil, moet beslist de hoogste bergpas van Ierland bezoeken. De Conor Pass is met zijn hoogte van 456 meter misschien niet de spectaculairste bergpas die je je kunt voorstellen, maar het uitzicht dat hij biedt loont zeker de moeite.

Top 3 Ierland specialisten

Pharos Reizen
Pharos Reizen

Pharos Reizen – onderdeel van de ANWB – is specialist in rondreizen en fly drives naar Ierland, inclusief overtocht.
Bezoek website

Kras
Kras

Kras heeft een ruim aanbod met zo’n 20 verschillende Ierland-reizen waaronder individuele flydrives en groepsreizen (ook busreizen!).
Bezoek website

Echt Ierland
Echt Ierland

Specialist voor een bijzondere Ierland vakantie. Met verblijf in kleinschalige hotels. En reizen in een rustig reistempo.
Bezoek website

Ierland rondreis aanbiedingen

Deel jouw Dingle reiservaring en tips!

Ben jij in Dingle geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Ierland specialisten

Pharos Reizen

Pharos Reizen

Pharos Reizen - onderdeel van de ANWB - is specialist in rondreizen en fly drives naar Ierland, inclusief overtocht.
Bezoek website


Kras

Kras

Kras heeft een ruim aanbod met zo’n 20 verschillende Ierland-reizen waaronder individuele flydrives en groepsreizen (ook busreizen!).
Bezoek website


Echt Ierland

Echt Ierland

Specialist voor een bijzondere Ierland vakantie. Met verblijf in kleinschalige hotels. En reizen in een rustig reistempo.
Bezoek website

Meer Ierland reisorganisaties

TUI
TUI

Stedentrips.
Bezoek website

SNP
SNP

Natuurreizen.
Bezoek website

Booking.com
Booking.com

Hotels & appartementen.
Bezoek website

De Vakantiediscounter
De Vakantie discounter

Internet-only prijzen.
Bezoek website

BBI Travel
BBI Travel

O.a. autorondreizen.
Bezoek website

De Jong Intra Vakanties
De Jong Intra Vakanties

Autoreizen & accommodaties.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Groepsrondreizen.
Bezoek website

SRC Reizen
SRC Reizen

Flydrives & cultuurreizen.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Ierland

Alle bezienswaardigheden in Ierland

Vliegtickets Ierland


Hotels in Ierland zoeken

Hotels in Ierland zoeken

Boek je rondreis naar Ierland

Pharos Reizen
1. Pharos Reizen

Autorondreizen.
Bezoek website

Kras
2. Kras

Ruim aanbod rondreizen.
Bezoek website

Echt Ierland
3. Echt Ierland

Ierland specialist.
Bezoek websiteBekijk 89 Ierland rondreizen
Vanaf €111 incl. vliegticket

Vliegtickets Ierland

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Ierland
V.a. 29

Volg ons op Facebook

Volg ons op Pinterest