Seyðisfjörður & de fjorden in het oosten van IJsland

Seyðisfjörður & de fjorden in het oosten van IJsland

Het oosten van IJsland wordt gekenmerkt door reusachtige fjorden, vergeten boerderijen en charmante kustplaatsen. Egilsstaðir is de hoofdstad van de omgeving, maar Seyðisfjörður is de plek van waaruit je de omgeving op een traditionele manier kunt verkennen.

Door , laatst bijgewerkt op 2 januari 2023
5 minuten lezen

Waar staan Seyðisfjörður & omgeving om bekend?

Seyðisfjörður is een kustplaats die 27 kilometer ten oosten van Egilsstaðir ligt. Egilsstaðir is een soort van de hoofdstad van de regio waar festivals plaatsvinden in de zomer en je iets meer luxe treft. Naar Egilsstaðir vertrekken de bussen vanuit Reykjavík en Akureyri en de stad heeft een vliegveld. Maar Seyðisfjörður is het meer dan waard om in te verblijven tijdens je ontdekkingstocht door het oosten van IJsland.

IJsland vakantie boeken – onze tips!

Seyðisfjörður

Seyðisfjörður is een levendige stad, dus je kunt hier prima een aantal dagen vertoeven. Er zijn genoeg restaurants en hotels in de stad te vinden. De stad ademt daarnaast een en al historie uit. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Seyðisfjörður een terugvalbasis voor de Engelse en Amerikaanse militairen. Voor de kust van Seyðisfjörður ligt een schip dat door de Duitsers werd gebombardeerd.

 • Daarnaast bestaat de stad uit 19-eeuwse houten huisjes in alle kleuren van de regenboog en wordt het omringd door met sneeuw bedekte bergen. In deze bergen vind je veel bijzondere watervallen. Niet voor niets woont hier een grote groep artiesten en kunstenaars.
 • Ten oosten van Seyðisfjörður liggen nog twee interessante plaatsjes, genaamd Skálanes en Mjóifjörður. Skálanes is een boerderij gelegen in een natuurreservaat en Mjóifjörður is een mooi fjord met watervallen en kliffen. Beide plaatsen zijn bereikbaar vanuit Seyðisfjörður.
Seyðisfjörður Seyðisfjörður Seyðisfjörður

Stroom en water val in de vallei van Seyðisfjörður.

Lagarfljóts

Lagarfljóts is een dorpje gelegen aan het meer Lagarfljótsormur, ten zuiden van Egilsstaðir. De legende gaat dat er een monster in het meer leeft. De Worm, zoals het beest genoemd wordt, is naar horen zeggen voor het laatst gezien in 2012 door een lokale boer.

 • Dit moment werd vastgelegd en zorgde op YouTube voor meer dan vijf miljoen kijkers. Het gespotte monster haalde zelfs het internationale nieuws.
 • Het meer is 50 meter diep en 38 kilometer lang. Het water van het meer is het resultaat van een gesmolten ijskap. Rondom het meer kun je wandelen en heel misschien, als je geluk hebt, de Worm spotten.

Oddskarð & Svartafjall gebergte

Oddskarð is een bergpas in het Svartafjall gebergte. Dit gebergte is 1021 meter hoog en is een van de hoogste bergen van IJsland. Het Svartafjall gebergte en de bergpas Oddsskarð is gelegen op het schiereiland onder Seyðisfjörður. Het bekendste plaatsje nabij het gebergte is Neskaupstaður. Oddskarð bergpas werd in de jaren ’70 gegraven op een hoogte van 623 meter. Waag je in de slingerende haarspeldbochten van het Svartafjall gebergte en passeer de 625 meter lange claustrofobische Oddskarð tunnel.

Seyðisfjörður

Berglandschap met een waterval in de buurt van Seyðisfjörður.

Stöðvarfjörður

In het gezellige dorpje Stöðvarfjörður wonen niet meer dan 200 mensen. Het in het gelijknamige fjord gelegen dorpje staat bekend om haar bijzondere omgeving en het indrukwekkende museum Steinasafn Petru. Dit museum is door een oudere dame opgezet. De collectie heeft zij gedurende haar hele leven bij elkaar gesprokkeld: van stenen en mineralen tot kristallen en agaten.

Egilsstaðir

Huisjes in de omgeving van Egilsstaðir.

Borgarfjörður Eystri

Dit kleine dorpje is gelegen in een prachtige omgeving waar rotsformaties uit de grond schieten en de Dyrfjöll bergen op de achtergrond dansen. In de omgeving kun je goed hiken en vanuit Borgarfjörður Eystri kun je leuke activiteiten boeken, waaronder een eilandtour naar Hafnarhólmi waar een grote groep puffins woont. Meer landinwaarts kun je meer te weten komen over de legendarische elven van IJsland.

Reizen naar Seyðisfjörður & omgeving – hoe kom je er?

Seyðisfjörður & omgeving is te bereiken via zowel het vliegtuig als de bus. Vanaf Reykjavík vliegen er dagelijks vijf vliegtuigen tussen Reykjavík en Egillstaðir. Bussen rijden vanuit Akureyri en Reykjavík ook naar Egilsstaðir. In Egilsstaðir kun je de bus nemen naar Seyðisfjörður.

 • Volg je met een huurauto de Route 1? Dan kom je vanzelf uit bij Egilsstaðir. Via de 96 kun je afslaan naar Seyðisfjörður. Kijk voor huurauto’s op IJsland bij Sunny Cars.
 • Kijk voor autorondreizen die Seyðisfjörður & omgeving aandoen bij TUI, Riksja Travel, De Jong Intra Vakanties of BBI Travel.
 • Seyðisfjörður is ook te bereiken met veerboten die vertrekken uit Engeland, Noorwegen en Denemarken. Niet de snelste manier om er te geraken, maar wel een unieke.

Beste reistijd Seyðisfjörður & omgeving

De beste periode om Seyðisfjörður & omgeving te bezoeken is tussen mei en september. In deze periode zijn alle wegen begaanbaar en heb je op de fjorden een mooi en ver uitzicht over land en zee. In de winter kan het zelfs zo zijn dat de wegen afgesloten worden en je de regio alleen kan bereiken per vliegtuig.

IJsland vakantie boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

4 Seyðisfjörður & omgeving reiservaringen en tips

 • Claire op 29-04-2019

  “Rustig mooi dorpje”

  Via een afdalend weggetje kom je bij het mooie Seydisfjordur terecht. Het is hier heel stil, maar een hele fijne plek om tot rust te komen. Maak een mooie hike tussen al het groen en over de kleine bruggetjes of loop door het stadje en bekijk de leuke gekleurde kerkjes en gebouwtjes.

 • . op 08-04-2019

  “Rustig en authentiek stukje Ijsland”

  Alles aan Ijsland is prachtig maar helaas zijn steeds meer plekken wijd ontdekt door veel toeristen. Seydisfjordur is dat nog niet. Het is een rustig plaatsje waar je met een enorme afdalende weg naar toe rijdt. In het plaatsje is niet veel te beleven maar je krijgt hier fijn de echte Ijslandse cultuur en rust mee. Er is een hike te doen naar een mooi punt met een vuurtoren vanwaar veel puffins gezien kunnen worden. Bescherm je hoofd tegen de vervelende vogels die je willen prikken!

 • Niels Verhoeven op 30-12-2017

  “Stilzwijgend genieten”

  Een onontdekt gebied, het oosten van Ijsland. Wat is het zonde, maar ook weer niet dat dit prachtige stukje niet wordt gezien door mensen. Een deken van rust valt over je heen als je aankomt in Seydisfjördur. Het natuurschoon is adembenemend, de stilte bekruipt je gedachten en voor even sta je stil in de tijd. Verstoor de rust hier niet, maar neem een kijkje in deze oase van vredigheid.

 • Amy van Loon op 27-11-2017

  “Heerlijk om te wandelen en kajakken”

  Seydisfjordur is de haven van IJsland, de plek waar je aan land komt als je met de boot naar IJsland komt. Net als de rest van IJsland is dit weer een klein schattig dorpje, met een paar cafeetjes waar je lekker kunt eten. Wandel in de ochtend door dit dorpje heen en breng een bezoekje aan de kleine galerijtjes die hier te vinden zijn.

  Voor mij is dit de eerste plaats waar ik het noorderlicht heb gezien. Dat maakt het nog een stukje bijzonderder. Dit betekend natuurlijk niet dat je hier altijd het noorderlicht kunt zien.

  Hier in de omgeving kun je in de zomer een kano huren en de boel per water verkennen. Ook heb je vanaf hier een aantal mooie wandelroutes. Op z'n 20 minuten wandelen vanaf de vis fabriek kom je uit bij een muzikaal monument. Ook kom je langs een waterval en kom je uit bij een kerkje.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Seyðisfjörður & omgeving reiservaring en tips!

Ben jij in Seyðisfjörður & omgeving geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief