Kalimantan (Indonesisch Borneo): Highlights, tips & reiservaringen

Kalimantan (Indonesisch Borneo): Highlights, tips & reiservaringen

Kalimantan is het Indonesische deel van Borneo, het beslaat het centrale en zuidelijke deel van het eiland. Op Kalimantan vind je oeroude bossen, een gevarieerd wildleven en een bevolking met eeuwenoude tradities.

Door , laatst bijgewerkt op 5 mei 2022
5 minuten lezen

Inhoud:

 1. Tanjung Puting National Park
 2. De drijvende markt van Banjarmasin
 3. De traditionele Dayak cultuur
 4. Derawan eilanden
 5. Pontianak
 6. Reizen naar Kalimantan
 7. Beste reistijd Kalimantan
 8. Reiservaringen en tips

Waar staat Kalimantan (Indonesisch Borneo) bekend om?

De regenwouden op Kalimantan zijn enkele van de laatste onaangetaste oerwouden ter wereld. In deze wouden leeft de grootste groep overgebleven orang-oetans. Deze prachtige wezens kun je (net als in Maleisisch-Borneo) van dichtbij aanschouwen tijdens een boottocht over de zwartwaterrivieren. Andere hoogtepunten van Kalimantan zijn de drijvende markten van Banjarmasin, enkele prachtige tropische eilanden, het onderwaterleven, de traditionele Dayak cultuur en het authentieke mens- én dierenleven langs de lange Mahakam rivier.

Indonesië reis boeken – onze tips!

Top-5 Indonesië reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

Kalimantan is een enorm gebied van wel 544.150 km² waar zo’n 14 miljoen mensen leven. Dit zijn wat ons betreft de hoogtepunten en mooiste plekken van Kalimantan:

Tanjung Puting National Park

Het Tanjung Puting National Park is het bekendste nationale park van Kalimantan en ook meteen de beste plek ter wereld om de orang-oetans van dichtbij te zien. Bij Pondok Tanggui is een opvangcentrum voor de dieren. Hier worden ze verzorgd totdat ze weer terug kunnen naar de natuur.

 • Het Tanjung Puting National Park is goed toegankelijk, je hoeft geen hele goede conditie te hebben om het te zien.
 • Er worden (meerdaagse) boottochten door de jungle georganiseerd. Zo kun je de bijzondere natuur héél relaxed ervaren!
 • Naast de orang-oetans leven er onder meer zonneberen, wilde varkens, luipaarden, pythons, gibbons en meer dan 200 vogelsoorten in het park.
Orang-oetan in het Tanjung Puting National Park Tanjung Puting National Park

De drijvende markt van Banjarmasin

Kalimantan wordt niet voor niets het eiland van de duizend rivieren genoemd. Vele dorpen en steden liggen aan het water. Een bezoek aan de drijvende markt (‘pasar tarapung’) van Banjarmasin, de grootste stad van Zuid-Kalimantan, mag tijdens je Kalimantan reis niet ontbreken.

De stad staat bekend als het Venetië van Azië. De markt bestaat uit vele bootjes van waaruit de lokale bevolking verse etenswaren verkoopt. Ook de apeneilanden in Banjarmasin zijn leuk om te bezoeken. Je kunt hier makaken en neusapen voeren, de laatste komen alleen op Kalimantan voor.

De drijvende markt van Banjarmasin De drijvende markt van Banjarmasin De drijvende markt van Banjarmasin

De traditionele Dayak cultuur

De Dayak of ‘Dajaks’ zijn de oorspronkelijke bewoners van Kalimantan. Hoewel het christendom en de islam de Dayak cultuur beïnvloed hebben, leven de bewoners nog steeds volgens de waarden van het animisme (de leer die ervan uitgaat dat alle – ook niet levende – dingen een ziel hebben en de verering van geesten en dieren bedrijft).

 • Hoe noordelijker op Kalimantan, hoe traditioneler de bevolking nog is. De Dayak leven aan de oevers van de grote rivieren met hele families samen in zogenaamde ‘long houses’ met prachtig houtsnijwerk. De Ze leven van visvangst, landbouw en de jacht.
 • Vroeger stonden de Dayak bekend als koppensnellers: wanneer iemand gedood werd namen ze zijn hoofd mee als trofee. Deze rituelen komen nu niet meer voor.
Dayak cultuur

Houten Dayak dorp aan de Mahakam rivieroever.

Dayak cultuur

Dayak vrouw opzoek naar goud in de rivier.

Derawan eilanden

De Derawan eilanden zijn een tropische droom. De archipel telt 31 eilandjes en ligt ten oosten van Kalimantan. Derawan is tevens één van de beste duiklocaties ter wereld. Het water is er kristalhelder: tijdens een duik kun je reuze schildpadden, zeekoeien, dolfijnen, reuzenmanta’s, barracuda’s en vele tropische vissen tegenkomen.

De eilandjes zijn een populaire broedplaats voor zowel de grote groene schildpad als de karetschildpad. Op het eiland Kakaban vind je nog iets bijzonders; hier ligt het ‘jellyfish lake’, een meer met kleine kwallen die niet steken. Je kunt bij de kwallen snorkelen, een bijzondere ervaring! Naast de prachtige onderwaterwereld heeft Derawan een aantal schitterende witte stranden, waarvan Maratua en Nabucco de bekendste zijn.

Derawan eilanden Derawan eilanden

Pontianak

Pontianak is een bruisend handelsstadje aan de westkust van Kalimantan. Het stadje is in 1770 gesticht door de Arabier Syarif Abdul Rahman. Pontianak is een perfect vertrekpunt voor de Dayak nederzettingen in Kupuas Hulu. In de stad zelf kun je heerlijk eten bij de vele restaurants of bij de warungkraampjes die je overal in de stad vindt. Ook shoppen kan hier prima. Er zijn genoeg winkeltjes met souvenirs, stoffen en goud.

Pontianak

Reizen naar Kalimantan – hoe kom je er?

Vanuit Jakarta worden directe vluchten uitgevoerd op Palangkaraya, Banjarmasin, Pontianak en Balikpapan. Let er op dat je alleen een visa on arrival kunt krijgen in Pontianak en Balikpapan. Het vliegveld van Balikpapan heeft internationale verbindingen met Kuala Lumpur en Singapore. Je kunt er dus met één overstap heenvliegen vanaf zo’n €850.

Ook vanuit andere grote steden in Indonesië, zoals Denpasar (Bali) of Makassar, kun je Kalimantan bereiken. Een binnenlandse vlucht met bijvoorbeeld Citilink of Lion Air kost tussen de €30 en €50. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van de vele bootverbindingen. Ferry maatschappij Pelni heeft het grootste aanbod aan lijndiensten.

LEES OOK: Dít zijn de 20 mooiste eilanden van Indonesië

Georganiseerde rondreis Kalimantan

In tegenstelling tot Maleisisch-Borneo wordt Kalimantan maar door weinig reizigers bezocht. Specifieke Kalimantan rondreizen worden alleen door specialistische reisorganisaties aangeboden. Kijk bij Van Verre of Sawadee.

Beste reistijd Kalimantan

Kalimantan kent een tropisch regenwoudklimaat met veel neerslag. Het echte regenseizoen ligt tussen december en maart. De beste tijd om het eiland te bezoeken is dan ook tussen juni en oktober.

Indonesië reis boeken – onze tips!

Top-5 Indonesië reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

2 Kalimantan reiservaringen en tips

 • Michelle Kuipers op 01-11-2017

  “Geweldige boottocht door de jungle”

  Tanjung Puting National park is een van de dingen die me is bij gebleven, een hoogtepunt in mijn reis. Met een boot en gids vaar je over de rivier en ga je naar de voederplekken van de orang-oetangs. Onderweg op het water zie je naast het water wilde orang-oetangs, neusapen, en in het water zie je zelfs krokodillen. Bij de trip van meestal 3 dagen, zitten eten en drinken al bij in. Er wordt ontzettend goed voor je gezorgd. En ook voor mensen die alleen reizen is dit ook heel goed te doen. Er zijn ook organisaties waarbij je met anderen (vreemden) mee kan gaan, zodat je niet alleen bent. En dit ook voor een goede prijs!
  Ik had zelf het geluk dat ik op een boot terecht kwam met maar 2 anderen (terwijl er plek was voor 10). We hadden een erg grote boot voor ons drieën en de crew (maar die slaapt beneden). De gidsen weten ontzettend veel van de apen, en ook van de andere dieren die er rondlopen, zoals slangen, vogels of spinnen. Zeker de moeite waard!

 • Max Gerrits op 24-04-2017

  “Orang utans kijken in Tanjung Putin National Park”

  Pangkalan Bung is het vertrekpunt voor een rondvaart door het Tanjung Putin National Park. In dit oliestadje zelf is erg weinig te beleven. De lokale bevolking is niet gewend aan toeristen en dus je bent hier zelf snel de toeristische trekpleister. Reden te meer om een aantal nachten door te brengen in de jungle van het nabijgelegen National Park Tanjung Putin.

  In de haven of in je hotel kun je eenvoudig een boot tour door het National Park boeken. Op deze boot verblijf je een of meerdere nachten en vaar je langs de voor toeristen toegankelijke feeding stations voor orang utans. In dit junglereservaat leven zowel wilde als semi-wilde orang utans die om verschillende redenen bijgevoerd moeten worden. Je vaart een aantal dagen stroomopwaarts de jungle in en overnacht 's nachts op het dek van de boot. De meereizende kapitein, kok en gids zorgen voor een onvergetelijke ervaring! Naast de orang utans zie je ook gegarandeerd groepen neusapen door de bomen slingeren en met wat geluk een krokodil. Zwemmen wordt hier sterk afgeraden...

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Kalimantan reiservaring en tips!

Ben jij in Kalimantan geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief