In het Komodo National Park leven de beruchte Komodo varanen en vind je geweldig mooie witte zandstranden. Daarnaast zijn de eilanden vooral weelderig groen en kun je er geweldig duiken.

Reizigers over Komodo National Park

 • “Prachtige natuur en wildlife: van manta's tot komodovaranen”

  Lisa Koops

 • “Komodovaranen zijn geweldig!”

  Iris

 • “Luie maar bijzondere beesten op mooie eilanden”

  Michelle Kuipers

Lees alle uitgebreide reiservaringen

Komodo National Park bezocht?

Dan lezen we graag jouw ervaringen en tips!

Deel jouw reiservaring

Of lees 11 Komodo National Park reiservaringen

Laatst bijgewerkt op 2 januari, 2020

Komodo National Park

Het Komodo National Park beslaat de eilanden Komodo, Rinca en Padar. Hier leven de bijzondere Komodovaranen en vind je de mooiste verlaten witte stranden die je ooit zult zien. Omdat de varanen gevaarlijk kunnen zijn voor mensen mag je het park niet op eigen gelegenheid bezoeken. De lokale gidsen leiden je graag rond en kunnen je veel vertellen over deze bijzondere wezens.

Vliegtickets Indonesië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Indonesië
V.a. 469

Overnachten in Labuan Bajo

Vergelijk alle hotels in Labuan Bajo
Bekijk hotels

Komodo varanen in het Komodo National Park

Komodo varaan

Tussen Flores en Sumbawa liggen de kleinere eilanden Komodo, Rinca en Padar, die samen het Komodo National Park vormen. Er wonen een paar honderd vissers, maar dat zijn niet de bewoners waar het om draait in Komodo National Park. Het park is namelijk uniek vanwege de beroemde Komodovaranen die hier leven. Deze haast prehistorisch ogende dieren zijn de grootste hagedissen ter wereld. Ze kunnen tot 3 meter lang en wel 100 kilo zwaar worden. De varanen zijn echte jagers en eten grote dieren zoals herten of buffels. Op zowel Palau Komodo als op Palau Rinca zijn de varanen te bewonderen. In verband met veiligheid is het overigens verstandig om dit altijd met een gids te doen.

Varaan in het Komodo National Park

Komodo

Van de drie hoofdeilanden in het Komodo National Park is Komodo de bekendste. De meeste bezoekers komen hier aan bij Loh Liang, waar de meeste faciliteiten zijn. Vanaf hier kun je de Komodovaranen gaan bewonderen, of een trekking doen om iets meer rust en stilte op het eiland te vinden. Een korte wandeling duurt hier ongeveer een uur en loopt langs vlakke paden en droge bossen. Deze optie is geschikt voor bezoekers die niet veel tijd hebben, of bijvoorbeeld voor gezinnen met kleine kinderen. Een iets langere hike van 1,5 uur passeert een watergat waar de Timor herten en varkens vaak komen drinken, waar soms varanen liggen te wachten. Je beklimt o.a. de Sulphurea Hill en Frigate Hill, vanwaar je prachtige uitzichten hebt over de eilanden, de baaien en de stranden. Verder is er nog een 2,5 uur durende wandeling die je nog naar een andere heuvel brengt en een hike van 4 tot 8 uur die je naar Mount Ara of de noordkust van het eiland brengt.

Komodo National Park
Komodo National Park

Rinca

Vanwege zijn dichte ligging bij Labuan Bajo op Flores trekt Rinca tegenwoordig net zo veel bezoeker als Komodo, zo niet meer. Aangezien hier meer Komodovaranen leven en er minder beschutting voor ze is, is de kans dat je ze hier ziet een stuk groter. Rinca bestaat voornamelijk uit uitgestrekte graslanden, steile heuvels, struiken en bloeiende cactussen. Het kamp bij Loh Buaya heeft slechts vier kamers en een klein café. Je kunt op Rinca ook een paar hikes maken en op het juiste moment (met name in de ochtend en late namiddag) zou het geen probleem moeten zijn om varanen, apen, buffels, herten en wilde varkens te spotten.

Komodo National Park
Komodo National Park

Padar

Het eiland Padar beschikt over een natuurlijk fenomeen dat je zeker niet mag missen: een roze strand! Dit eigenaardige strand heeft zijn kleur te danken aan de rode koraalfragmenten. Het is zeker een mooie plek om wat tijd door te brengen en om te gaan snorkelen.

Padar, Komodo National Park
Pink Beach, Komodo National Park

Pink Beach.

De geïsoleerde eilanden bieden daarnaast één van de mooiste duiklocaties ter wereld. De warme- en koude stroom creëert voedzaam water dat vele dieren aantrekt. Je kunt hier dolfijnen, haaien, reuzenmanta’s en zelfs blauwe vinvissen spotten. Het landschap in het Komodo National Park is weelderig en groen en op vele plaatsen vind je kleine baaitjes met fabuleus mooie, stralend witte strandjes.

Reizen naar het Komodo National Park – hoe kom je er?

De dichtstbijzijnde stad bij het Komodo National Park is Labuan Bajo op Flores. Hier is een luchthaven aanwezig waar je vanaf Bali naartoe kunt vliegen. In Labuan Bajo vind je een aantal faciliteiten, zoals restaurants, hotels, pinautomaten en meer. Vanaf hier zijn er tal van reisbureau’s die je kunnen helpen met een trip naar het Komodo National Park.

Georganiseerde rondreizen naar het Komodo National Park

Je kunt er ook voor kiezen om een georganiseerde reis naar het Komodo National Park te maken. Het Komodo National Park en Flores zijn niet de meest geijkte Indonesië bestemmingen, maar dat is precies wat ze zo bijzonder maakt. Een aantal gespecialiseerde reisorganisaties bieden rondreizen naar de Kleine Sunda Eilanden, waaronder Flores en het Komodo National Park. Tips: kijk voor groepsreizen hier bij Djoser, Koning Aap of Sawadee en voor individuele rondreizen hier bij Van Verre of Riksja Indonesië.

Top 3 Indonesië specialisten

Better Places
Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Emile, de reisspecialist die er woont. Stuur hem je wensen en hij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website

Van Verre
Van Verre

Individuele rondreizen op maat naar alle eilanden van Indonesië. Onze reisspecialisten helpen je graag met het samenstellen van jouw Indonesië reis.
Bezoek website

Original Asia
Original Asia

De mooiste privé-reizen, geheel op maat en altijd perfect afgestemd op jouw wensen.
Bezoek website

Beste reistijd Komodo National Park

De beste tijd van het jaar om het Komodo National Park te bezoeken is tussen juni en oktober. In deze periode heb je de minste kans op neerslag. Het regenseizoen loopt van december tot maart.

Indonesië rondreis aanbiedingen

11 Komodo National Park reiservaringen en tips • 26 landen bezocht
  13 reviews
  3 waarderingen

  “Naar Flores voor de Komodo varanen”

  Geplaatst 19-05-2019

  Als onderdeel van onze reis naar Indonesie namen we een binnenlandse vlucht naar Flores om vanuit Labuan Bajo op komodo-varanenjacht te gaan. Na verschillende docu's en filmpjes op YouTube was ik wel erg geinteresserd geworden en aangezien we toch in de buurt waren...
  Labuan Bajo is een plek die je best kan overslaan, ik vond het totaal niet interessant. Het bestaat met name uit reisbureaus naar de eilanden in de omgeving, waaronder natuurlijk als topper Komodo en Rinca. Wij kozen voor Rinca, in combinatie met een paar snorkelplekken.
  Met een speedboot togen we naar het eiland. Vanaf hier maakten we een wandeling in gezelschap van een jonge ranger die niet zo heel goed Engels sprak. Dit mocht de pret niet drukken. De eerste varanen zagen we, zoals je ook op internet leest, bij het dorp onder de 'keuken'-hut. Wat zijn ze groot! En lui... ze lagen heel rustig, zonder zich veel te bewegen in het zonnetje. Ontkend wordt dat de dieren hier gevoerd worden, maar hun buiken leken goed vol te zitten.
  Toen het bos in, een stuk verderop waren we van een afstand getuige van een moedervaraan die gaten aan het graven was om later haar eieren in te leggen. Daarna nog een andere varaan genietend in de zon. Naast de varanen was het een prachtige wandeling. We hebben allerlei andere dieren gezien. De hitte was redelijk te doen, maar neem veel water mee!
  Het snorkelen daarna was niet heel bijzonder en had van mij niet gehoeven. Het hoogtepunt waren de varanen, blij dat ik ze heb mogen zien! Aan het einde van de dag kwamen we weer terug in Labuan Bajo. Mooie tocht voor een dag!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 47 landen bezocht
  27 reviews
  28 waarderingen

  “Komodovaranen zijn geweldig!”

  Geplaatst 20-11-2017

  Komodo National Park en Rinca National Park zijn beide hele mooie parken. Komodovaranen in het wild zien is heel bijzonder. We hebben wandelingen over de eilanden gemaakt, maar eigenlijk zie je ze het beste in het dorp. Daar vind je ze overal. Desalniettemin is de wandeling ook heel mooi. En dan kun je ze echt zoeken, wat natuurlijk veel leuker is dan er over te struikelen in het dorp. Rondom de eilanden is het super mooi snorkelen.
  Komodovaranen zijn heel gevaarlijke dieren. Dus kom niet te dichtbij. Ze kunnen een mens doden. Zeker een kind.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 28 landen bezocht
  13 reviews
  37 waarderingen

  “Prachtige natuur en wildlife: van manta's tot komodovaranen”

  Geplaatst 10-11-2017

  Vanuit Labuan Bajo heb ik een met Alba cruise een dagtrip naar Komodo gemaakt. Om 6 uur vertrokken we met een speedboot, waarna we binnen een uur op Padar waren. Hier kun in ongeveer een half uur naar boven klimmen en heb je een super mooi uitzicht over drie stranden die zwart, roze en witgekleurd zijn. Ze zijn inmiddels bezig om een trap aan te leggen, wat het lopen een stuk makkelijk maakt, maar wat mij betreft wel afbreuk doet aan de ervaring. Het was wel heel fijn dat we hier nog vroeg op de ochtend waren, want dan is de temperatuur nog niet heel hoog en loop je nog deels in de schaduw omhoog.
  Na Padar gingen we door naar Komodo, alwaar je met rangers het eiland over kunt om de beroemde komodovaranen te spotten. De rangers lopen met een stok rond voor het geval een komodovaraan het op een lopen zet. Ze schijnen nog behoorlijk hard te kunnen lopen en je wilt er zeker niet door gebeten worden, in de bek van deze beesten zitten meer dan 65.000 bacteriën waar geen enkel antibioticum tegen bestand is. Een beet betekent dan ook vrijwel altijd dat er geen redden meer aan is. Zolang je de beesten rustig hun gang laat gaan, m.n. tijdens het eten, is er niks aan de hand gelukkig. Ze zijn erg imponerend om te zien, een unieke ervaring tijdens een reis naar Indonesië.
  Hierna zijn we op drie plekken gaan snorkelen: Taka Makkassar (een paradijselijke stukje wit strand van ongeveer 60 vierkante meter waar je heerlijk kunt snorkelen), Manta point (waar wij het geluk hadden maar liefst 4(!) manta's gezien te hebben) en Kanawa Island (waar het echt prachtig snorkelen is tussen de zeesterren, Nemo's en schildpadden).
  Echt een geweldige dagtrip, die je zelfs vanaf Bali in 2 dagen kunt doen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 16 landen bezocht
  26 reviews
  10 waarderingen

  “Luie maar bijzondere beesten op mooie eilanden”

  Geplaatst 02-11-2017

  Om de Komodo draken te zien moet je naar de Rinca of Komodo eilanden. Je kunt hiervoor makkelijk een dagtrip boeken vanuit Labuan Bajo, of je kan een 4 daagse boottrip boeken van Labuan Bajo naar Lombok, of andersom. Tijdens de 4 daagse trip ga je naar beide eilanden waar de Komodo draken leven, en je gaat naar alle mooie duik/uitzicht spots. Voor een dagtrip kan je of naar Rinca met een paar snorkelplekken, of je gaat naar het Komodo eiland met 2 snorkelplekken en je gaat naar Padar. Als je moet kiezen zou ik voor de dagtrip naar Komodo gaan. Rinca is een beetje een dood eiland, terwijl komodo wat meer te zien is. Maar wat het verschil maakt, is Padar. Wat een geweldig uitzicht heb je daar! Dat wil je echt niet missen. De komodo draken zelf zijn ontzettend luie beesten, ze krijgen hun energie van de zon. Maar kijk uit, ze zijn ontzettend snel en gevaarlijk.
  Tip: Als je een dagtrip wilt maken vanuit Labuan Bajo, en je bent met minimaal 3 personen, dan kan je zelf een boot huren in de haven. Je kunt er gewoon heenlopen en een van de mensen op de boten aanspreken. Dit is een stuk goedkoper dan dat je op een groepstrip meegaat met anderen. Daarnaast kan je zelf kiezen hoe lang je wilt rondkijken met een gids op de Komodo of Rinca eilanden.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 18 landen bezocht
  13 reviews
  3 waarderingen

  “Bezoek aan het Komodo eiland Rinca”

  Geplaatst 28-10-2017

  Vlakbij Flores Komodo National Park. Deze bestaat uit 3 eilanden en hier leven de Komodo draken. Dit is nu nog maar de enige plek ter wereld waar ze in het wild leven. Een bezoek aan de Komodo draken konden we daarom tijdens onze reis natuurlijk niet overslaan en dus besloten we een naar het eiland Rinca te gaan waar naar zeggen de meeste Komodo draken leven. De Komodo draken schijnen de grootste en meest dodelijke hagedissen ter wereld te zijn! Een Komodo draak kan tot wel 3 meter lang worden en door de gifklieren in de bek is een beet van het dier vaak dodelijk. We hebben helaas geen jonge Komodo draken gezien. Volwassen Komodo draken zijn enorm en leven op de grond, maar de jongen leven vooral in bomen om zo niet ten prooi te vallen aan de volwassenen, het zijn namelijk ook kannibalen. Wanneer je een rondleiding krijgt over het eiland en op zoek gaat naar de Komodo draken wordt je door een gespecialiseerde gids rondgeleid. De gids heeft een lange stok bij zich om eventuele agressieve Komodo's op afstand te houden. Omdat ze koelbloedig zijn liggen ze overdag vaak te zonnen en komen ze vrij sloom over, echter kunnen vanuit het niets ineens heel snel uithalen. Tevens zul je ze gegarandeerd te zien krijgen. Omdat er in het basiskamp zich eten bevind zijn er hier altijd wel een aantal in de buurt te vinden. Ik kan met voorsprong zeggen dat de Komodo draak toch wel het meest indrukwekkende dier is wat ik ooit heb gezien!

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 23 landen bezocht
  13 reviews
  8 waarderingen

  “Mooie beesten”

  Geplaatst 24-10-2017

  Het Komodo National Park kun je goed bereiken vanaf Labuan Bajo. Ze waren ons vergeten dus we kwamen wat later aan bij de Komodo's. Dat was een klein nadeel, omdat de varanen wat minder beweeglijk zijn (het is warmer dus ze zitten in de chill-modus), maar de drukte van bezoekers was wel voorbij. Dus we konden daar op ons gemak rondlopen. De varanen lopen gewoon vrij rond en er is antibiotica aanwezig in geval van nood ;)

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 11 landen bezocht
  7 reviews
  1 waardering

  “Pink Beach”

  Geplaatst 29-12-2015

  Dichtbij het eiland Komodo ligt Pink Beach. Een strand wat bij de vloedlijn een roze gloed heeft door de kleine stukjes koraal wat is afgebroken en aanspoelt op het strand. Je kunt hier prachtig snorkelen en er zijn verschillende vissoorten en koraal te zien.
  Echter is Pink Beach natuurlijk een echte toeristentrekker op de route voor Komodo en Rinca dus als het even kan zorg dan dat je met een klein bootje meteen s'ochtends vroeg hier al gaat snorkelen. Wij waren namelijk de enige die s'ochtends vroeg aan het snorkelen waren en zo voelt het even alsof je Pink Beach voor je alleen hebt.

  Let wel op tijdens het snorkelen want de boten mogen niet aanmeren bij pink beach in verband met het koraal. Je springt dus van de boot en zwemt een klein stuk richting pink beach om daadwerkelijk op het strand te zijn. Er is in dit kleine stukje zee wel kans op een zeer sterke stroming! Let hier goed op, en zodra je merkt dat je afdrijft laat dit dan meteen weten aan je mede reizigers. Zelf ben ik een ervaren zwemmer maar de stroming waar hier sprake van was, was voor mij zeer pittig!


  • 0 landen bezocht
   0 reviews
   0 waarderingen
   Geplaatst op 27 december 2016 22:24

   Hoi, heb je deze reis vanuit Bali geboekt? En is het een 3 daagde reis of langer, En ben je naar flores gevlogen? Is het goed te doen om aan boord te slapen? Veel vragen, hoop dat je ze kan beantwoorden, wij willen richting Rinca , we zijn 55 & 60 jaar .

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 54 landen bezocht
  74 reviews
  9 waarderingen

  “Komodo echt een aanrader”

  Geplaatst 29-12-2015

  Ga vooral zo snel mogelijk wel uit Labuan Bajo op Flores, want dat is een vieze en ongezellige stad. Maar een excursie naar Rinca en Komodo is wel echt een aanrader. Een behoorlijke kans om deze unieke dieren in het wild te zien (en dan bedoel ik niet onder de keukens daar) en ook de natuur op de eilanden is prachtig met nog genoeg andere dieren om te zien zoals makaken, herten, wilde zwijnen etc. En onderweg naar de eilanden kun je prachtig snorkelen. Op Flores zelf zijn we niet verder gekomen dan Labuan Bajo, dus dat bewaren we voor een volgende keer want het schijnt er wel nog echt ongerept Indonesië te zijn.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren

 • “Flores veelzijdig en paradijselijk Komodo”

  Geplaatst 28-12-2015

  Op Flores is iedere dag weer een verrassing. Van de kleurrijke kratermeren van de Kelimutu vulkaan tot de paradijselijke Tujubelas eilanden tot de traditionele stammen in Bajawa en Wae Rebo in het mangarai gebied. Komodo Np is ook schitterend. Wij voeren op een grote boot met een groep van 16 personen in 3 dagen van Flores naar Sumbawa langs Komodo, Rinca en tal van andere schitterende baaien en eilandjes.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren • 11 landen bezocht
  7 reviews
  1 waardering

  “Komodo National Park”

  Geplaatst 27-12-2015

  Komodo National Park op Komodo, volgens vele reisgidsen de plek om te bezoeken als je opzoek gaat naar de Komodo varaan.
  Echter zijn er veel toeristen die af komen op het nationale park op het eiland Komodo, en dit maakt de charme van dit prachtige eiland toch iets minder. Tijdens onze reis naar Komodo varen we met een kleine bootje tussen de prachtige eilanden door maar wanneer we aankomen bij het eiland Komodo zien we hier tot onze verbazing een onzetten grote en hoge steiger om ons bootje aan te leggen. Het eiland blijkt een populaire stop voor cruise schepen en juist daarom is er een grote steiger aangelegt voor cruise schepen. Iets wat ik zelf onzettend jammer vind, en ik ben ook erg blij dat we het eiland bezoeken aan het einde van de dag wanneer er bijna geen toeristen meer op het eiland zijn.

  Omdat het al tegen het einde van de middag loopt wanneer we het eiland bezoeken is het alleen nog mogelijk om de korte route te doen over het eiland onder begeleiding van een ranger. Een mooie route maar toch komen we bijna geen Komodo's tegen. Wanneer de ranger ons als laatste dan toch nog meeneemt naar het uitzicht punt van het eiland ligt daar toch nog een grote Komodo te genieten van de laatste zonnestralen.

  Het eiland Komodo is zeker een aanrader om te bezoeken tijdens je zoektocht naar de Komodo varaan maar wil je toch iets meer natuur en minder grote groepen toeristen maak dan zeker een stop op het in de buurt gelegen eiland Rinca! Hier leven ook Komodo's en voelt het meer alsof je op zoek gaat naar de Komodo in de natuurlijke omgeving zonder al te veel toeristen.

  Reageren

  Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

  Annuleren


Deel jouw Komodo National Park reiservaring en tips!

Ben jij in Komodo National Park geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Top 3 Indonesië specialisten

Better Places

Better Places

Ontwerp je individuele rondreis samen met Emile, de reisspecialist die er woont. Stuur hem je wensen en hij maakt voor jou een reisvoorstel op maat.
Bezoek website


Van Verre

Van Verre

Individuele rondreizen op maat naar alle eilanden van Indonesië. Onze reisspecialisten helpen je graag met het samenstellen van jouw Indonesië reis.
Bezoek website


Original Asia

Original Asia

Original Asia is een creatieve en innovatieve touroperator met veel oog voor detail. De mooiste privé-reizen, geheel op maat en altijd perfect afgestemd op jouw wensen.
Bezoek website

Meer Indonesië reisorganisaties

Local Hero Travel
Local Hero Travel

Je eigen reis,
lokaal geregeld.
Bezoek website

TUI
TUI

Rondreizen & Bali vakanties.
Bezoek website

Djoser
Djoser

Geliefde groepsreizen.
Bezoek website

FOX Verre Reizen
FOX Verre Reizen

Individuele, groeps- en singlereizen.
Bezoek website

Bali Travel
Bali Travel

Exclusieve en unieke maatwerkreizen.
Bezoek website

Kras
Kras

Voordelige rondreizen.
Bezoek website

Sawadee
Sawadee

Groepsreizen & familiereizen.
Bezoek website

333 Travel
333 Travel

Individueel en op maat.
Bezoek website

Bezienswaardigheden Indonesië

Alle bezienswaardigheden in Indonesië

Vliegtickets naar Indonesië


Hotels in Indonesië zoeken

Hotels in Indonesië zoeken

Boek je rondreis naar Indonesië

Better Places
1. Better Places

Individuele rondreizen.
Bezoek website

Van Verre
2. Van Verre

Reizen op maat naar Azië.
Bezoek website

Original Asia
1. Original Asia

De mooiste privé-reizen, geheel op maat.
Bezoek websiteBekijk 601 Indonesië rondreizen
Vanaf €329 incl. vliegticket

Vliegtickets Indonesië

Vind de goedkoopste vliegtickets naar Indonesië
V.a. 469

Volg ons op Facebook