Nusa Penida – ongerept droomeiland bij Bali

Nusa Penida – ongerept droomeiland bij Bali

Nusa Penida is de grootste van de drie ‘Nusa’ eilanden even voor de kust van Bali. Het is ook het meest ongerepte eiland, met prachtige kliffen, baaien en geweldige duikplekken waar je manta roggen kunt zien!

Door , laatst bijgewerkt op 11 mei 2022
8 minuten lezen

Inhoud:

 1. Bezienswaardigheden op Nusa Penida
 2. Kelingking Beach
 3. Angel’s Billabong
 4. Duiken op Nusa Penida
 5. Overnachten op Nusa Penida
 6. Reizen naar Nusa Penida
 7. Reiservaringen en tips

Waar staat Nusa Penida om bekend?

Nusa Penida ligt ten oosten van het kleine eiland Nusa Lembongan en het nog kleinere Nusa Ceningan. Het eiland is zo’n 20 km lang en 12 km breed en bestaat voor een groot deel uit kalksteen en ruige landschappen. In tegenstelling tot op Bali wordt hier weinig rijst verbouwd en bestaat de landbouw vooral uit de teelt van granen. Een andere inkomstenbron is de productie van zeewier. Het toerisme staat hier nog wat meer in de kinderschoenen, wat een bezoek aan dit eiland extra bijzonder maakt. Wees er wel snel bij, want er zijn plannen om het eiland verder te ontwikkelen.

Indonesië reis boeken – onze tips!

Top-5 Indonesië reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

Bezienswaardigheden op Nusa Penida

Nusa Penida heeft een ruige kustlijn, met rondom het eiland een aantal schitterende plekken. De meeste bezienswaardigheden op Nusa Penida zijn dan ook van natuurlijke aard. Hieronder de mooiste plekken op Nusa Penida:

Kelingking Beach

Het meest bekende plaatje van Nusa Penida is met recht dat van Kelingking Beach: een wonderschone klif in de vorm van een Tyrannosaures Rex hoofd. Hoe vaak je de foto van deze plek ook al hebt gezien, wanneer je er met eigen ogen voor staat, raak je alsnog ademloos. Het is een machtige plek waar de golven in slow-motion op het strand lijken te slaan en waar je je even heel klein voelt.

 • Er loopt een steil pad over de ‘ruggengraat’ van de T-rex naar beneden naar het strand, dat zeker de moeite waard is. Ook al loop je maar tot halverwege de klif, is het alsnog een bijzondere ervaring! Wel is het verstandig stevige schoenen aan te trekken. Menig toerist struikelt hier over z’n slippers of losliggende stenen.
 • Zwemmen op het strand is hier overigens niet aan te raden, aangezien de golven vrij krachtig kunnen zijn. Toch even een verkoelende duik nemen? Houd er dan rekening mee dat de klim terug naar boven des te zwaarder is. Wees dus spaarzaam met je energie.
Kelingking Beach, Nusa Penida

Zonsondergang bij Kelingking Beach. Foto door Alfons Taekema.

Angel’s Billabong

Angel’s Billabong is een andere populaire bezienswaardigheid op Nusa Penida, aangezien het relatief dicht bij de aankomstpier ligt. Om die reden is het er dan ook vaak wat drukker met dagjesmensen vanaf Bali. Desondanks is Angel’s Billabong een prachtige plek met super helder water in een smaragd groene lagune, omgeven door vulkanische rotsen.

Zwemmen in Angel’s Billabong is alleen aan te raden tijdens laagtij, wanneer de golven rustig zijn. In andere gevallen wordt dit ernstig afgeraden. Er zijn hier zelfs toeristen omgekomen, doordat zij door golven mee de zee in werden getrokken. Incidenteel hangen er dan ook bordjes met dat het verboden is hier te zwemmen.

Angel's Billabong op Nusa Penida

Broken Beach

Vlak achter Angel’s Billabong vind je Broken Beach, of Pasih Uug in het Balinees. Het is een prachtig natuurlijk verschijnsel dat is ontstaan door vulkanische activiteit. Deze heeft er mede voor gezorgd dat hier een gigantisch ‘gat’ in de kust is ontstaan, waar het water uit de zee naar binnen stroomt via een opening in de klif. Boven de ingang van het water is een natuurlijke brug ontstaan waar je overheen kunt lopen. Langs de kant van Broken Beach vind je een aantal kraampjes waar je water en snacks kunt kopen.

Broken Beach, Nusa Penida Broken Beach, Nusa Penida

Broken Beach vanaf boven gezien. Foto door Alfons Taekema.

Atuh Beach

Helemaal in het zuidoosten van het eiland ligt het prachtige Atuh Beach, met een wit zandstrand dat omringd is door hoge kliffen en opmerkelijke rotsformaties. Om het plaatje compleet te maken zijn er vlak voor de kust enkele kleine eilandjes, waarbij er één een bijzonder gevormde natuurlijke boog heeft.

Atuh Beach, Nusa Penida

Rotsformaties bij Atuh Beach.

In de buurt van Atuh Beach vind je ook de schitterende Rumah Pohon Tree House dat uitkijkt op de kliffen en de zee. Je kunt er zelfs in slapen als je wilt! Je kunt deze hier op Booking.com boeken v.a. €35 per nacht.

Tree house, Nusa Penida

De Rumah Pohon Tree House bij Atuh Beach.

Suwehan Beach

Suwehan is een nog onontdekt strand op Nusa Penida dat je alleen kunt bereiken via een rotsachtig pad met natuurlijk gevormde traptreden. Omdat er zo weinig bezoekers naar dit witte zandstrand gaan, heb je deze vrijwel helemaal voor je alleen.

Goa Giri Putri Cave

Goa Giri Putri is een tempel in een grot die zich halverwege een berg bevindt. De grot is bereikbaar via een steile kronkelende trap en een kleine ingang. Het plafond is hier in het begin erg laag, maar laat je hierdoor niet afschrikken, want het wordt steeds hoger. Er kunnen naar verluid zelfs zo’n 5.000 mensen in deze grot. De lokale bevolking gebruikt de grot voor yoga en meditatie.

Peguyangan waterval

De Peguyangan waterval (of Guyangan waterval) zelf is in feite niet heel spectaculair: het is een kleine waterval die rechtstreeks in de zee uitkomt. Wat deze plek wél bijzonder maakt, is de fotogenieke en steile blauwe trap die tegen de klif is aangebouwd. De trap biedt een geweldig uitzicht over de kustlijn van Nusa Penida en komt uiteindelijk uit bij de waterval. Hier vind je onderaan ook een klein natuurlijk zwembadje met een uitzicht op de zee.

Crystal Bay

In het westen van Nusa Penida ligt de prachtige baai Crystal Bay, die zijn naam dankt aan het kristalheldere water en de goede zichtbaarheid onderwater. Het is dan ook niet voor niks één van de meest populaire duikplaatsen rondom het eiland.

 • Ook voor snorkelaars is het een prachtige plek om het onderwater landschap met vele koralen en vissen te ontdekken. Duikers kunnen hier met een beetje geluk de gigantische Mola Mola (Maanvis) tegenkomen.
 • De baai zelf heeft een prachtig lang wit zandstrand met palmbomen en het is er doorgaans vrij stil, dus ideaal om te ontspannen of te gaan picknicken.
Crystal Bay, Nusa Penida

Duiken op Nusa Penida

Voor de meeste duikers die een bezoek aan Bali brengen, zijn de duiken bij Nusa Penida het hoogtepunt. Vanuit Sanur vertrekken er dagelijks boten richting Nusa Penida om daar rond het eiland te gaan duiken. Op Nusa Penida zelf vind je echter ook een handjevol duikscholen, waarvan de meeste in de buurt van Toyapakeh. Het merendeel van de duikers gaan duiken bij het hierboven genoemde Crystal Bay en bij Manta Point, dé plek om manta roggen te kunnen zien! Deze plek is een schoonmaakstation voor de lokale reuze mantas, die vaak in grote groepen naar dit planktonrijke water trekken.

Duiken Nusa Penida

Een manta rog bij Manta Point.

Overnachten op Nusa Penida

Nusa Penida is vrij groot vergeleken met buureilanden Nusa Lembongan en Nusa Ceningan. Wil je de meeste bezienswaardigheden zien zonder dat je je hoeft te haasten? Dan is het wel aan te raden om te overnachten op het eiland. Het aanbod aan hotels op Nusa Penida is niet heel groot, dus is het wel verstandig om vooraf te reserveren.

Kijk hier op Booking.com voor het overzicht aan hotels. De meeste accommodaties vind je in de omgeving van de pier in Toyapakeh, waar de boten aanmeren. Enkele tips zijn het nieuwe Hotel Arsa Santhi Nusa Penida, de Manta Cottages with Sea View en het The Mesare Resort.

LEES OOK: Dít zijn de 20 mooiste eilanden van Indonesië

Hoe kom je op Nusa Penida?

Je bereikt Nusa Penida door een boot te nemen vanaf Bali (vliegtickets naar Bali zijn er vanaf €600). Vanaf Bali vertrekken de meeste boten naar Nusa Penida vanuit Sanur.

 • Dagelijks gaan er verschillende speedboten op en neer die er zo’n 30 minuten over doen. DWI Manunggal Fast Boat vertrekt om 8:00, 11:00, 15:30 en 18:00 uur vanaf Sanur, 7:00, 9:00, 14:30 en 17:00 uur vanaf Nusa Penida terug naar Bali.
 • De prijs voor een enkele reis is 350.000 IDR en 550.000 IDR voor een retourtje. Maruti Express hanteert vrijwel dezelfde prijzen en vertrekt om 7:30, 8:30, 10:00 en 16:00 uur vanaf Sanur en 7:30, 9:00, 15:00 en 16:30 uur vanaf Nusa Penida.

Kijk bij 333 Travel naar een bouwsteen voor een zelf samen te stellen Indonesië rondreis. Jammer genoeg maakt een bezoek aan Nusa Penida – nog geen – deel uit van groepsreizen van bekende touroperators, maar je kunt natuurlijk ook zelf de boot nemen vanaf Bali. Reis na je avonturen op de Nusa eilanden door naar bijvoorbeeld de Gili eilanden of Lombok.

Indonesië reis boeken – onze tips!

Top-5 Indonesië reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

3 Nusa Penida reiservaringen en tips

 • Kay Roedelof op 08-05-2019

  “Hoogtepunt van mijn reis door Bali”

  Na al vele hoogtepunten te hebben gehad in Bali was Nusa Penida een van mijn laatste bestemmingen.
  Ik ben er in totaal 3 dagen geweest, en wat was het geweldig.
  Wat een contrast met andere plekken in Bali. Hier geen jungle, maar ruige kliffen, blauw water, enorme golven, prachtig
  binnenland. Nusa Penida is nog redelijk authentiek, inclusief authentieke wegen (lees: een keer aangelegd en nooit meer aan gedacht).
  Het eiland heeft enorm veel highlights die nooit in een dag gedaan kunnen worden. Drie/vier dagen is voldoende.
  Crystal bay wel druk met daytrippers vanuit Bali op het einde van de dag, inclusief boten met harde muziek. Enige minpunt wat ik kan bedenken.
  Verwacht wordt dat Nusa Penida de komende jaren veel drukker wordt, het is binnen drie kwartier vanuit Sanur te bereiken namelijk..
  Hoogtepunt: Diamond Beach en Peguyangan waterval.

 • Nanda op 18-11-2017

  “Nog niet zo op toeristen ingesteld”

  We gingen met een public boat vanuit Sanur op Bali naar Nusa Penida. Dit eiland was toen wij er waren nog helemaal niet op toeristen ingesteld. Er waren een paar eenvoudige accomodaties bij het hoofdstadje. Wij verbleven bij Namaste Bungalows, mooie bungalows met een klein te warm zwembad met te veel chloor. Ze hadden er een grappig aapje. We huurden twee scooters maar hadden vrij vlot een lekke band. Er was bij dat dorpje gelijk een jongetje die de scooter meenam en even later weer vol terug bracht. Dat was aardig. Rustig rijden was het wel met veel gaten in de weg, dus de volgende dag weer een lekke band. Een authentiek, wat rommelig eiland. Slechts een handje toeristen waren er. Het lukte ons niet om vanuit dit eiland naar Lembongan( er pal naast) te gaan er ging wel een boot naar Padang Bay op Bali. Maar goed het is al weer een paar jaar geleden. Inmiddels zijn er er heel wat hotels bijgekomen hoorde ik

 • Denise Rooimans op 28-10-2017

  “Prachtige snorkelplekken”

  Nusa Penida is zo mooi!! Ga meerdere snorkelplekken af! (Sommige stukken zijn wel heel druk met toeristen) Maar wij hadden het geluk dat onze boot naar rustig gelegere plekken ging en we bij Manta Point super mooi beelden hebben kunnen maken!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Nusa Penida reiservaring en tips!

Ben jij in Nusa Penida geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief