Gili Eilanden (Indonesië): Gilo Trawangan, Gilo Meno & Gili Air | Tips, ervaringen

Gili Eilanden (Indonesië): Gilo Trawangan, Gilo Meno & Gili Air | Tips, ervaringen

Voor de kust van Lombok liggen drie paradijselijke eilandjes: Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Aír. De bounty-stranden, wuivende palmbomen, het kristalheldere water en de relaxte sfeer trekken vele backpackers en andere toeristen naar de eilanden.

Door , laatst bijgewerkt op 12 mei 2022
7 minuten lezen

Inhoud:

 1. Duiken op de Gili Eilanden
 2. Gili Trawangan
 3. Gili Meno
 4. Gili Air
 5. Aardbeving op de Gili Eilanden
 6. Hoe kom je er?
 7. Beste reistijd Gili Eilanden
 8. Reiservaringen en tips

Waar staan de Gili Eilanden bekend om?

De Gili-eilanden, voor de kust van Lombok, zijn al jaren geen groot geheim meer. Toch blijven ze een van ’s werelds meest relaxte backpackparadijsjes. De drie eilandjes met elk een eigen karakter zijn elk niet langer dan 3 kilometer. Verplaatsen gaat er per paard en wagen(tje), fiets of lopend. Jaren geleden waren de Gili Eilanden vooral heel populair bij backpackers, maar tegenwoordig is het publiek wat meer divers. Nog steeds hangt er een relaxte hippie sfeer op de eilanden.

Indonesië reis boeken – onze tips!

Top-5 Indonesië reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

Duiken op de Gili Eilanden

De Gili Eilanden vormen een waar walhalla voor duikers en snorkellaars vanwege het indrukwekkende onderwaterleven. Rondom de eilanden vind je koraal met een blauwe kleur, wat bijna nergens anders voorkomt. Je kunt op de Gili Eilanden zeeschildpadden, mantaroggen en rifhaaien zien, evenals honderden soorten gekleurde vissen. Er zijn duikspots voor ieder niveau: van leerling tot pro. Er zijn ook PADI-gecertificeerde duikscholen waar je je duikbrevet kunt halen.

Duiken bij de Gili eilanden

Gili Eilanden – welk eiland kiezen?

Belangrijke vragen die veel reizigers zich zullen stellen: welk eiland is het mooiste en leukste van de Gili Eilanden, wat zijn de verschillen, welk van de eilanden moet je kiezen? Dat ligt eraan wat je zoekt. Feit is wel dat je eigenlijk niet verkeerd kunt gaan. Heerlijk en prachtig zijn ze alle drie! Bovendien: ze liggen érg dicht bij elkaar en ook al verblijf je op het ene eiland, de andere eilanden kun je prima een dagje bezoeken.

Gili Eilanden

Gili Trawangan

Gili Trawangan is het grootste eiland van de drie (maar liefst 2 bij 3 kilometer!) en tevens het drukst bezocht. Op Trawangan vind je het beste nachtleven en de grootste keuze uit accommodaties. Nadeel: het is er soms wel erg druk en het eiland is het meest bebouwd van de drie.

 • De lange boulevard aan de oostkust van het eiland vormt het centrum van Gili Trawangan. Hier bevinden zich de meeste bars, restaurantjes, winkels, duikshops en accommodaties – waaronder veel lowbudget hostels, guesthouses en bungalows.
 • De noordkust van het eiland is iets rustiger en exclusiever. Leuk feitje: Gili Trawangan is het kleinste eiland ter wereld met een eigen Irish Pub, genaamd Tír na nÓg..
Gili Trawangan Gili Trawangan Gili Trawangan

Kijk hier voor een overzicht accommodaties op Gili Trawangan. Onze tips: de Guava Garden en boetiekhotel Pearl of Trawangan (beide v.a. €40 per tweepersoonsbungalow).

Gili Meno

Gili Meno is het middelste eiland; het ligt tussen Gili Trawangan en Gili Air in. Het is qua inwoners het kleinste eiland van de drie Gili’s (er wonen maar 300 mensen). Het eiland is vlak en klein, je kunt er in een uur omheen lopen.

 • Op Gili Meno vind je de allermooiste stranden en het helderste water van de Gili eilanden, plus geprezen duikspots als de Meno Wall, waar je zwemt je tussen de koraalduivels en soldatenvissen.
 • Na negen uur ‘s avonds is er weinig tot niets meer te doen. Het eiland is dus een ideale bestemming voor gezinnen en rustzoekers. Hier waan je je op sommige stukken echt op een onbewoond eiland.
 • De meeste hotels liggen ook op Gili Meno aan de oostkust, rondom een pittoresk strand. In het binnenland vind je kokosnootplantages, een schildpadreservaat en een zoutwatermeer.
Gili Meno Gili Meno Gili Meno

Kijk hier voor een overzicht accommodaties op Gili Meno. Onze tips: het fijne Seri Resort direct aan het witte zandstrand (v.a. €51) of het heerlijke 4* eco resort United Colors of Gili, met prachtig zwembad tussen de palmbomen (v.a. €54).

Gili Air

Gili Air ligt het dichtst bij Lombok en valt qua drukte precies tussen Gili Trawangan en Gili Meno in. Het is qua omvang het kleinste van de drie eilanden maar heeft de meeste inwoners (1.400): een leuke lokale community die voor een eigen sfeer zorgt. Als je Trawangan wat te druk en toeristisch vindt en Meno weer iets té rustig, dan is Gili Air jouw eiland. ‘Air’ presenteert zich als de iets stijlvollere variant van Trawangan, met een wat meer ‘upmarket’ publiek (en accommodaties).

De stranden zijn ook hier spierwit en er is net genoeg drukte om ook ’s avonds gezellig uit te kunnen gaan. Langs het strand liggen schattige bungalows en restaurantjes met heerlijke vers gevangen vis. Wil je hier of op één van de andere eilanden snorkelen? Dan hoef je eigenlijk geen trip te boeken. Je kunt gewoon de zee inlopen en komt meteen al gekleurde koralen met tropische vissen tegen, misschien spot je zelfs een zeeschildpad.

Gili Air

Gili Air. Foto door Alfons Taekema.

Gili Air

Gili Air met Lombok in de verte. Foto door Alfons Taekema.

Kijk hier voor een overzicht accommodaties op Gili Air. Onze tips: de heerlijke Bambu Cottages (v.a. €36) of de wat luxere Salili Bungalows (v.a. €51) op het strand.

Aardbeving op de Gili Eilanden

Op 5 augustus 2018 richtte een aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter een flinke ravage aan op zowel de Gili eilanden als Lombok. De bevingen en vele naschokken zorgden voor grote angst onder zowel de bevolking als toeristen voor een tsunami. Deze bleef uit, maar voor veel mensen was het al te laat. Zo’n 460 mensen lieten het leven en honderdduizenden mensen raakten hun huis kwijt.

Gezien de ligging van Indonesië in de ‘Pacific Ring of Fire’ – een van de meest actieve vulkanische regio’s ter wereld – is het verstandig te allen tijde voorbereid te zijn op een aardbeving, vulkaanuitbarsting of tsunami. Orienteer je bij aankomst op een eiland daarom goed op eventuele evacuatieborden of -routes.

Gili Eilanden, hoe kom je er?

De Gili eilanden zijn per boot bereikbaar vanuit Bali of Lombok. Vanuit Bali varen er dagelijks diverse speedboten die de route Bali, Gili Trawangan en Lombok uitvoeren.

 • De Blue Water Express vaart twee routes, één vanuit Serangan in Zuid-Bali en één vanuit Padangbai in Oost-Bali.
 • Vanuit Lombok varen er kleinere speedboten of lokale boten naar de Gili eilanden. De meeste boten vertrekken vanuit Bangsai of Teluk Kodek.
Gili Eilanden

Georganiseerde Indonesië-rondreizen Gili Eilanden

Georganiseerde rondreizen Indonesië die de Gili Eilanden aandoen zijn vaak in combinatie met Java, Bali en/of Lombok. Check bijvoorbeeld deze individuele rondreizen van 333TRAVEL en Riksja Indonesië, deze groepsreis van Shoestring of deze van Koning Aap. 333 Travel heeft ook een specifieke Bali-Gili Explorer reis. Op Riksja Indonesië van Riksja kun je je eigen Indonesië en Gili Eilanden reis samenstellen met behulp van bouwstenen (o.a. déze Gili bouwsteen).

LEES OOK: Dít zijn de 20 mooiste eilanden van Indonesië

Beste reistijd Gili Eilanden

De beste en drukste tijd om de Gili Eilanden te bezoeken is van mei tot september, waarbij vooral juli en augustus érg druk kunnen worden. Het laagseizoen is van januari tot april, wanneer de meeste regen valt. Juni en oktober zijn ideale tussenmaanden qua prijs-drukte-weer-verhouding.

Indonesië reis boeken – onze tips!

Top-5 Indonesië reisaanbieders
 1. TUI – zonvakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 2. Van Verre – individuele rondreizen op maat
  Bekijk aanbiedingen
 3. Local Hero Travel – bijzondere ontmoetingen
  Bekijk aanbiedingen
 4. Sawadee – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen
 5. Djoser – groeps- & familiereizen
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

75 Gili Eilanden reiservaringen en tips

 • Naomi op 21-05-2019

  “Snorkelen met zeeschildpadden op Gili Air”

  Vanuit Padang Bai in Bali kun je met de fastboat naar de Gili eilanden. Met deze snelle boten duurt het ongeveer 3 kwartier. Je kunt ook met de langzame grote veerboot gaan, dit kost veel minder (ongeveer €2) maar is veel langzamer en ook minder veilig. Wij kozen voor Gili Air, lekker releaxt eiland aangezien wij niet zo van het feesten zijn. Aangekomen worden je koffertjes in het zand gezet en staat een paard en wagen klaar om je naar het hotel te brengen. Er rijden geen auto's, wel een hoop fietsen, die je uiteraard ook kunt huren. Je kunt super snorkelen in het heldere blauwe water en je ziet zelfs zeeschildpadden. Dit is echt een super ervaring! Huur zeker een hutje vlakbij het strand zodat je het releaxte beachlife ervaart. Wij gaan zeker terug!

 • Reizende Annie op 13-05-2019

  “Prachtig. Maar ook druk..”

  Wij zijn naar Gili Trawangan geweest. Ontzettend mooi maar ook erg druk. Het eiland kan het massa toerisme duidelijk niet aan want overal ligt troep. Daarnaast rijden er geen auto's maar paard met wagen. Ik vond sommige paarden er wel erg afgebeuld uitzien, niet leuk voor een dierenvriend.

  Daarnaast is de omgeving wel prachtig. Wij hebben hier gedoken en dat is echt een aanrader hier! Wij doken bij Mango Dive resort, een aanrader om ook te slapen. Qua eten vonden wij de avondmarkt erg gezellig. Keuze genoeg om lekker in buffet style te eten.

 • Shanna de Klerk op 12-05-2019

  “Mooi duiken”

  Wij hebben op de Gili eilanden ons duikbrevet gehaald. De duikschool was overdag erg gezellig en professioneel! Echter had het tevens een hotel en bar, waar 's avonds de duik instructeuren flink aan het door-tanken waren. De wateren rond de eilanden waren bij ons erg schoon, maar heb wel ook een hoop foto's gezien van een hoop plastic. Wij waren op het grootste eiland waar lekker gefeest werd en met een fiets kan je het hele eiland in een halve dag rondfietsen, erg leuk en relaxt!

 • Willem op 10-05-2019

  “Relaxen”

  Alhoewel het een leuke plek is om te duiken, staat deze onderwaterwereld niet in onze top 3. De zeeschildpadden zijn daarentegen wel goed vertegenwoordigt en ook goed te spotten met snorkelen. Het zijn toeristische eilanden, maar dat is voor een paar dagen niet erg. Hierdoor is er veel aanbod aan restaurantjes en overnachtingen voor elk budget.

 • Kay Roedelof op 01-05-2019

  “Gili Air”

  Oh, Gili :D
  Tijdens mijn 3 weken reis in Bali heb ik Gili Air aangedaan.
  Beetje zon, beetje regen, maar wat een leuk eiland!! Erg local nog, overdag superchill, niks moet alles mag.
  Maar 's avonds hangt er een erg leuke vibe aan de zuidwestkant van het eiland. Leuke outdoor lounge bars met zitzakken. Prachtige zonsondergang, en zelfs een vuurshow.
  De stranden vond ik eerlijk gezegd tegenvallen in de periode dat ik er was (maart), maar dit heeft niks afgedaan aan de relaxte sfeer die het eiland heeft. Echt tot rust gekomen!

 • Rianne op 01-05-2019

  “Gili T”

  Als je jong bent en van duiken én een feestje houdt is dit de pace to be. Blauw water, gezellige restaurantjes, schildpadden én genoeg barretjes om je te vermaken. Er hangt een heerlijke sfeer op dit eiland.

 • Ellen op 25-04-2019

  “Heerlijk om bij te komen”

  Dit is echt een goede plek om bij te komen, maar ook om savonds nog een feestje te vieren. Overdag relaxen op het strand of een massage nemen. En savonds zijn er genoeg restaurants en cafe's.
  Het snorkelen is mooi, maar helaas zie je de sporen van het toerisme wel, heel veel dood koraal. Andere mensen die wij daar ontmoet hebben vertelde dat dit met het duiken veel mooier is.

 • Robbin op 18-04-2019

  “Bounty”

  De gilt's zijn ware bounty eilandjes. Erg leuk vonden wij de openlucht bioscoop op Gili Trawangan. Ook erg leuk om een middag een rondje om het eiland te wandelen. De lokale markt is een fijne plek om verse vis te eten. Gili Air en Gili Meno zijn wat rustiger dan Trawangan.

 • Thom op 15-04-2019

  “Heerlijk genieten”

  Fietsend het eiland rond, snorkelen en zwemmen met zeeschildpadden, lekker uit eten, chillen op het strand, schommelen in de zee, duiken en een kamer vol met kakkerlakken. Een kleine sfeerimpressie van Gili Trawangan!

 • Suus op 08-04-2019

  “Gili Trawangan paradijsje”

  Een bezoekje aan Gili stond op mn lijstje omdat ik het grappig vond dat het niet gemotoriseerd was en er alleen paard en wagens rijden. Het geeft een heel authentiek sfeertje, Huur een fiets en fiets een rondje eiland, rust lekker uit op een gave plek langs het strand want wat heb je mooi uitzicht. En neem een duik met je snorkelset om af te koelen. Top locatie om te snorkelen grote kans dat je zeeschildpadden tegenkomt.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Gili Eilanden reiservaring en tips!

Ben jij in Gili Eilanden geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief