Palermo (Sicilië): álle bezienswaardigheden, info & tips voor je vakantie!

Palermo (Sicilië): álle bezienswaardigheden, info & tips voor je vakantie!

Palermo is de hoofdstad van Sicilië, het grootste eiland van Italië. Het ligt aan de noordwestkust van het Italiaanse eiland en staat bekend om haar vele gezichten. De Siciliaanse stad is een smeltkroes van culturen en dat is goed te zien aan de bijzondere bezienswaardigheden en te proeven in de keuken. Ook van plan om Palermo te bezoeken tijdens een vakantie op Sicilië? Op deze pagina delen we de leukste bezienswaardigheden, activiteiten en tips.

Door , laatst bijgewerkt op 31 augustus 2023
12 minuten lezen

Hoe staat Palermo bekend?

De Grieken, Romeinen, Feniciërs, Arabieren, Normandiërs … al deze volkeren hebben hun sporen achtergelaten in de Siciliaanse hoofdstad. Palermo heeft in het verleden vele overheersers gekend; er wordt zelfs gesteld dat er geen stad ter wereld is die zo vaak veroverd is geweest. Dit maakt Palermo niet zozeer een mooie, maar wel een interessante stad met een rauw randje.

Je vindt er nog het échte Sicilië: overal scooters, nauwe straten met waslijnen en lokale markten vol verse groenten en fruit. Ga sowieso eten in een van de authentieke buurt-trattoria’s vol leven en luidruchtigheid! Een aanrader is de Mercato Ballarò. Deze rauwe straatmarkt vol schreeuwende marktlui moet je bezocht hebben. Naast de vele verse vis-, vlees- en groentekramen kun je er ook heerlijk snacken.

Palazzo San D

Piazza san Domenico.

Tot het eind van de twintigste eeuw had Palermo een niet al te beste reputatie. De maffia kwam meer dan eens in het nieuws. Gelukkig heeft de levendige hoofdstad dit imago aardig van zich af weten te schudden en ontdekken steeds meer toeristen de culturele kant van de stad én het streetfood dat overal op markten en op straat te vinden is.

Sicilië vakantie boeken 2023 – onze tips!

Top 5 Sicilië vakantie aanbieders

Palermo ervaringen van bezoekers!

Palermo is een fascinerende stad met mediterrane en soms ook oosterse invloeden. Het historisch centrum wordt beschouwd als het mooiste deel van de stad, waar zich enkele van de meest interessante bezienswaardigheden bevinden. Ook de streetfood cultuur, de smalle straten en sfeervolle pleinen maken Palermo tot een must visit als je op Sicilië bent.

Mercato di Ballaro

Mercato di Ballaro.

Ook op de Facebookpagina Verslaafd aan Italië wordt er positief over Palermo gesproken, al klinkt hier er daar een kritische noot. Een greep uit de vele Facebook reacties:

“Vanuit het gezellige en mooie Cefalu hebben we Palermo bezocht. Auto gratis geparkeerd bij het station en toen lekker verder met de trein, heel goed te doen. Palermo is een heerlijk rauw en authentiek, net een openluchtmuseum. Op elke hoek van de straat is wel iets moois te zien. Ik vond het geweldig!”

– Monic van Puijenbroek

“Palermo is een leuke stad, maar niet ideaal om je vakantie te vieren. Beter zoek je een hotel in Mondello. Dat is een kustplaats naast Palermo (op 10 minuten rijden). Wij zijn toen in het hotel Splendid la Torre verbleven. Het mooie is dat je dan – buiten het zwembad van het hotel – ook toegang hebt tot het strand waar de lokale bevolking ook verblijft met prima eettentjes en nog meer zwembaden.”

– Ike Simoncini

“Mooie stad met vele mooie gebouwen, maar ook een lange straat met winkeltjes, leuke zijstraatjes, eettentjes, haven. Genoeg te zien daar.”

– Petra Spenkelink

“Palermo is mooi, maar ook gigantisch druk. Wij hebben het eiland rond gereden met 7 hotels. Het een nog mooier dan het andere.”

– Gwyneth Jean Paris Koch

“Palermo vond ik niets. Te druk, te chaotisch maar vooral erg vies! Je kunt het wat mij betreft overslaan. Wel zeer de moeite waard vonden wij Noto en Marzamemi.”

– Esther Sluijters

“Vier keer ben ik in Palermo geweest, drie keer in Taormina. In Céfalu één keer. Alle drie plaatsen zijn prachtig. Waarbij ik uiteraard de historische centra bedoel.

Palermo is natuurlijk veel groter dan de andere twee plaatsen. Maar als ik Palermo bijvoorbeeld met Napoli mag vergelijken? Dan vind ik het centrum van Palermo veel mooier.”

– Edwin Lobker

Kathedraal van Palermo

Kathedraal van Palermo.

Dak van de kathedraal van Palermo

Dak van de kathedraal.

VIDEO: Palermo filmpje!

Wat is er te doen in Palermo?

Van historische bezienswaardigheden bezoeken tot over markten struinen om de lokale keuken uit te proberen en van ontspannen op de stranden tot het bruisende nachtleven induiken: in Palermo is van alles te beleven. De meeste vakantiegangers trekken één of twee dagen uit om Palermo te ontdekken; ideaal voor een eerste indruk. De Siciliaanse hoofdstad beter leren kennen? Dan raden we aan om er minimaal 3 tot 5 dagen voor uit te trekken.

Centrum Palermo

Het centrum van Palermo is doordrenkt van charme en behoort tot de meest fascinerende plekken op het eiland. Het bestaat uit een labyrint van straten en stegen waar markten, pleinen en historische gebouwen elkaar afwisselen.

Quattro Canti Palermo

Quattro Canti.

Een van de mooiste routes door het centrum start bij Porta Felice, een barokke stadspoort aan het einde van de Via Vittorio Emanuele. Wie deze straat volgt, komt uit op het plein Quattro Canti: het hart van de oude stad. Het wordt ook wel Il Teatro del Sole (theater van de zon) genoemd vanwege het lichtspel op de vier gebouwen en hun gevels.

Via Maqueda Palermo

Via Maqueda.

Aan Quattro Canti ligt ook Via Maqueda, een levendige voetgangersstraat vol restaurants, bars en winkels. Ongeacht het moment van de dag; het is hier altijd gezellig. Aan de straat bevinden zich ook tientallen historische gebouwen, waaronder enkele palazzo’s en kerken.

Neem als je in het centrum bent ook zeker even een kijkje bij de Pretoria Fontein op het Piazza Pretoria. Deze fontein uit de zestiende eeuw wordt ook wel de ‘fontein van de schande’ genoemd vanwege de vele beelden van naakte riviergodinnen en nimfen.

Pretoria fontein Palermo

Pretoria Fontein op Piazza Pretoria.

Andere plekken in het centrum die niet overgeslagen mogen worden zijn de kathedraal, de kerk Chiesa di Santa Caterina d’Alessandria en Palazzo Reale / Palazzo dei Normanni. Het Museo Archeologico Regionale Antonio Salinas is eveneens een aanrader. Het museum bezit een grote collectie Carthaagse en Oud-Griekse voorwerpen en is gevestigd in een voormalig klooster uit de zeventiende eeuw.

Vind je het leuker om op sleeptouw genomen te worden dan zelf in een reisgids te loeren? Laat je door een local rondleiden tijdens deze highlights & hidden gems of Palermo tour. Mocht je al vaker in Palermo zijn geweest, dan is deze ‘off the beaten track in Palermo: Kalsa Tour‘ ene aanrader!

3x goed beoordeelde hotels in Palermo:

Casa Nostra Boutique Hotel

Casa Nostra Boutique Hotel ★★★

Boutiquehotel op 500 meter van de kathedraal. Heeft een tuin met zwembad, een restaurant en een terras. Kamers hebben een minibar.

Bekijken
B&B Hotel Palermo Quattro Canti

B&B Hotel Palermo Quattro Canti ★★★★

Charmant hotel naast Piazza Quattro Canti. Heeft een dakterras met een schitterend uitzicht en kamers met airco en smart-tv.

Bekijken
Porta Felice

Porta Felice & Spa ★★★★

Hotel in het oude centrum van Palermo met 33 kamers, een restaurant, rooftop terras en wellness. Kamers hebben airco.

Bekijken

Palermo stranden

In de buurt van Palermo ligt een van de mooiste stranden van Sicilië, Mondello Beach. Dit strand ligt op ongeveer 11 kilometer van het centrum en is goed te bereiken met het openbaar vervoer of een huurauto. Het strand staat bekend om haar witte zand dat afsteekt tegen het turquoise water en het wordt zowel bezocht door locals als toeristen.

Mondello Beach

Luchtfoto Mondello Beach.

In het hoogseizoen kan het er flink druk worden. Op een klein deel van Mondello Beach worden strandstoelen verhuurd, de rest is vrij toegankelijk. Ligt het strand toch wel erg vol? Ook Addaura Beach en Spiaggia dell’Arenella zijn prima opties.

Palermo bezienswaardigheden

Palermo biedt een interessante mix van bezienswaardigheden. Het grootste deel bevindt zich in of rondom het centrum, al is daarbuiten ook veel te ontdekken. Vergeet niet dat Palermo de op vier na grootste stad van Italië is. De stad goed leren kennen kan dus niet in één dag.

Cappella Palatina

De Capella Palatina is een kapel in het Palazzo dei Normanni, een van de mooiste paleizen van Palermo. De kapel werd tussen 1130 en 1140 gebouwd in opdracht van Rogier II. Deze Normandische koning liet de kapel bekleden met edelstenen en marmer door Byzantijnse architecten. De vele mooie mozaïeken beelden gebeurtenissen uit het leven van Jezus Christus en de apostel Paulus uit het Oude Testament uit en de plafonds zijn versierd met Arabische houtsnijkunst.

cappella palatina palermo

Door goud omgeven mozaieken in Capella Palatina, Palazzo dei Normanni.

Cattedrale di Palermo

Cattedrale di Palermo is een lust voor het oog. De kathedraal uit de veertiende eeuw staat bekend als een iconisch meesterwerk door het samenspel van verschillende architectonische stijlen. De gevel en het gotische portaal trekken de aandacht aan de buitenkant. Binnen geven de marmeren vloeren, de metershoge zuilen en de vele kunstwerken de kathedraal een gevoel van grootsheid en spirituele verhevenheid. De entree voor het openbare deel van de kathedraal is gratis.

Kathedraal van Palermo

Kathedraal van Palermo.

Het monumentale gebied – dat de koninklijke graven, de crypte en de schatkamer omvat – is tegen betaling te bezoeken. Ook de daken van de kathedraal vallen hieronder (tip: prachtig uitzicht!). Op bepaalde data is de Cattedrale di Palermo ook ‘s avonds geopend.

Teatro Massimo

Teatro Massimo is het grootste operagebouw van Italië. Het gebouw ligt aan de Piazza Verdi en staat bekend om zijn perfecte akoestiek. Tijdens een rondleiding kun je het podium, de foyer, het auditorium en de weelderige kamers bekijken. Ook is het mogelijk om op de top van het gebouw te staan voor een prachtig uitzicht over Palermo. Leuk weetje: een van de laatste scènes van The Godfather III is gefilmd op de treden van het operagebouw.

Teatro Massimo

Teatro Massimo.

Chiesa e Monastero di Santa Caterina d’Alessandria

Chiesa e Monastero di Santa Caterina d’Alessandria is een rooms-katholieke kerk in het historische centrum van Palermo. Van oorsprong vervulde het gebouw de functie van verpleeghuis, al werd het in de 15e eeuw verbouwd tot Dominicaans klooster.

Klooster Santa Caterina

Binnentuin.

De inpandige kerk, die werd gebouwd tussen 1580 en 1596, heeft een prachtige koepel met fresco’s uit de Renaissance. Beklim ook zeker het dakterras voor een 350 graden uitzicht over Palermo. Eindig het bezoek met een plak cake van de daar gevestigde bakkerij I Segreti el Chiostro.

Catacombe dei Cappuccini

De Catacombe dei Cappuccini – oftewel de catacomben van de Kapucijners – is een van de vreemdste bezienswaardigheden van Palermo. In de catacomben bevinden zich meer dan 8.000 min of meer gemummificeerde lichamen en geraamtes van geestelijken en rijke inwoners van Palermo. In de gangen hangen zowel mannen, vrouwen als kinderen. Omdat de lichamen gemummificeerd werden, zijn ze relatief goed bewaard gebleven, al verschilt de toestand per lichaam.

catacomben van de capucijnen Palermo

Catacomben van de Capucijnen.

De laatste monnik werd in 1871 aan de catacombe toegevoegd, de laatste niet-geestelijke in 1920. Een van de laatste doden die aan de Catacombi dei Cappuccini werd toegevoegd, was de kleine Rosalia Lombardo die overleefd aan de gevolgen van een longontsteking op tweejarige leeftijd. De catacombe is dagelijks geopend, een kaartje kost €3.

Top 3 fly & drives Sicilië:

Etna

Sicilië – fly drive van SRC Reizen

8-daagse fly & drive met verblijf in sfeervolle middenklasse hotels in Catania, Piazza Armerina, Agrigento, Palermo (2 nachten) en Taormina (2 nachten).

Bekijken
Cefalu

15-daagse fly-drive Siciliaanse Schatten (TUI)

Individuele rondreis met huurauto; startend en eindigend in Palermo. Komt o.a. langs Siracusa, Cefalù en de Etna.

Bekijken
Catania

Fly & Drive Charming Sicily Catania (Sunweb)

8-daagse rondreis met huurauto vanaf Catania. Bezoek aan o.a. Mount Etna, Taormina, de Nebrodi Bergen, Cefalù, Monreale en Syracuse.

Bekijken

La Martorana

La Martorana is een van de mooiste kerken in Palermo, al zou je dit niet direct zeggen als je nog buiten staat. Het is namelijk de pracht en praal binnenin de kerk wat La Martorana zo bijzonder maakt. Net als La Cappella werd La Martorana gebouwd tijdens de heerschappij van koning Rogier II. Op het interieur werden kosten nog moeite gespaard. Kunstenaars versierden de kerk met goud en levensgrote mozaïeken van Bijbelse taferelen.

Streetfood in Palermo

In Palermo is er sprake van een heuse street food cultuur. Op straat en op de diverse markten (o.a. Mercato del Capo, Mercato Ballaro en Mercato Vucciria) worden Siciliaanse gerechten bereid, waaronder Arancina (gefrituurde rijstballetjes), Panelle (gefrituurde kikkererwtenkoekjes) en Pane con Milza (brood met milt en long van een kalf). Ook zijn er veel kraampjes te vinden met slakken, mosselen en inktvis. Je kunt op eigen gelegenheid de stad afstruinen naar lekker eten, maar ook meegaan met een streetfood tour.

Kraampjes op de Ballaro markt.

Palermo klimaat & beste reistijd

Sicilië heeft een mediterraan klimaat met hete, droge zomers en zachte, natte winters. In juli en augustus kan het er flink heet worden, de meeste vakantiegangers besluiten daarom Sicilië te bezoeken in de maanden voor of na het hoogseizoen. Over het algemeen worden mei, juni, september en begin oktober als de beste reismaanden beschouwd. In deze periode is het gemiddeld tussen de 22 en 27°.

Reizen naar Palermo: hoe kom je er?

Je kunt op verschillende manieren in Palermo geraken, al is het vliegtuig pakken de snelste optie. Er vertrekken directe vluchten vanaf Amsterdam, Rotterdam, Brussel en Düsseldorf. Een retourticket is te boeken vanaf €150. Bekijk en vergelijk prijzen op Cheaptickets.nl. Een huurauto reserveren kan via SunnyCars. Je kunt ook met de auto naar Sicilië afreizen door met de ferry te reizen vanaf Genua, Civitavecchia of Napels.

Sicilië vakantie boeken 2023 – onze tips!

Top 5 Sicilië vakantie aanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Palermo reiservaring en tips!

Ben jij in Palermo geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief