Kerstmarkten Duitsland in 2023: dít zijn de 10 leukste!

Kerstmarkten Duitsland in 2023: dít zijn de 10 leukste!
in Europa, laatst bijgewerkt op 11 oktober 2023
12 minuten lezen · 0 reacties

In Duitsland weten ze hoe ze kerstmarkten moeten organiseren. Vanaf half november trekken dan ook busladingen vol Nederlanders naar Duitse steden toe om gezellig langs kraampjes te struinen, glühwein te drinken en kerstinkopen te doen. Ben ook jij van plan een kerstmarkt in Duitsland te bezoeken, maar twijfel je welke stad leuk is? Dit zijn de 10 leukste plekken en steden in Duitsland om in de kerstsfeer te komen!

Inhoud:

 1. Kerstmarkten in Duitsland
 2. Kerstmarkt Keulen
 3. Kerstmarkt Aken
 4. Kerstmarkt Berlijn
 5. Kerstmarkt Leipzig
 6. Kerstmarkt Essen
 7. Kerstmarkt CentrO Oberhausen
 8. Kerstmarkt München
 9. Kerstmarkt Hamburg
 10. Kerstmarkt Dresden
 11. Kerstmarkt Frankfurt
 12. Overnachtingstips kerstmarkten

Kerstmarkten in Duitsland: ze zijn er weer!

De grauwe wintermaanden staan weer voor de deur. Waar veel mensen moeite hebben met afname van daglicht en warmte, leven liefhebbers van kerst helemaal op. Het huis decoreren, een boom versieren en cadeaus inpakken: het mag allemaal weer. En wat is nou een betere plek om hier inspiratie voor op te doen dan op een kerstmarkt? Trek dus gauw een dikke jas aan, kies een van de grote of juist knusse kerstmarkten in Duitsland uit dit overzicht en beleef een romantisch dagje weg.

Wanneer beginnen de kerstmarkten in Duitsland?

De meeste kerstmarkten in Duitsland vinden plaats in de weken voorafgaand aan kerst. Kun je echter niet wachten tot het zover is? Sommige Duitse steden zetten hun kerstmarkten al op begin of halverwege november.

Wie van plan is met de trein naar een kerstmarkt in Duitsland te gaan, kan beter zo snel mogelijk een treinticket boeken. Last minute worden tickets namelijk een stuk duurder. Hetzelfde geldt voor hotels, vooral tijdens speciale kerstevenementen. Wacht dus niet te lang met boeken.

1. Kerstmarkt Keulen

 • Waar: de Neumarkt, Roncalliplatz, Alter Markt, Heumarkt, Chocolademuseum
 • Wanneer: van 23 november t/m 23 december 2023
Kerstmarkt Keulen

De kerstmarkten in Keulen behoren tot de mooiste van Duitsland en kennen elk een eigen thema. Met name de kerstmarkt tegenover de Dom op de Alter Markt heeft iets magisch over zich. Op deze sfeervol aangeklede markt bevinden zich zo’n 160 kramen, waar je terecht kunt voor een origineel kerstcadeau. Je vindt hier naast kwalitatieve hebbedingetjes namelijk ook kunstzinnige voorwerpen uit heel Europa en bijzondere lekkernijen, die je elders niet zo gauw vindt.

Een niet te missen evenement is The Super Christmas Market in Bürgerhaus Stollwerk op 9 en 10 december, maar ook schaatsen op de Heumarkt en een ritje in het 48 meter hoge reuzenrad maken een bezoek aan de kerstmarkt in Keulen compleet.

Tip: vergeet niet om de andere kerstmarkten in Keulen ook te bezoeken! Mensen die hun voeten willen sparen of met kinderen op pad zijn, kunnen in de Christmas Market Express stappen. Deze toeristentrein rijdt af en aan tussen de verschillende markten tussen pakweg 10 uur ‘s ochtends en 7 uur ‘s avonds.

Bekijk onze actuele Keulen hotel deals voor december (korting tot 48%!)

Kerst in Keulen?

Bekijk & vergelijk alle aanbiedingen:

2. Kerstmarkt Aken

 • Waar: in de straten en stegen rondom de dom van Aken
 • Wanneer: 24 november t/m 23 december 2023
Kerstmarkt Aken

Wanneer je het hebt over kerstmarkten in Duitsland, is Aken misschien niet de eerste stad die in je opkomt. Jammer, want Aken staat met regelmaat in de top 5 van beste Europese kerstmarkten. Een plaats die deze Duitse stad ook zeker verdient: in de 4 weken voor kerst wordt het gebied rondom de dom van Aken en het stadhuis omgetoverd tot een magisch kerstdorp.

Overal staan middeleeuwe kerstkramen, lopen mensen arm in arm rond met warme glühwein en laat de geur van Akense printen – een soort peperkoek – je watertanden. Ook de setting met de kathedraal van Aken op de achtergrond, geeft je het gevoel in een sprookje te zijn beland.

Omdat Aken net over de Nederlandse grens ligt en de kerstmarkt in een paar uur te bezoeken is, gaan veel Nederlanders hier maar een dagje naartoe. Ideaal voor als je wel de sfeer van een Duitse kerstmarkt wilt proeven, maar geen zin hebt om buiten de deur te slapen.

Kerst in Aken?

Bekijk & vergelijk alle aanbiedingen:

LEES OOK: Kerstmarkten Nederland in 2023: dít zijn de 10 leukste!

3. Kerstmarkt Berlijn

 • Waar: in het centrum en de buitenwijken van Berlijn
 • Wanneer: de meeste kerstmarkten starten 27 november 2023 en duren t/m 26 december 2023
Kerstmarkt Berlijn

Waar sommige steden een paar kerstmarkten hebben, telt Berlijn er meer dan 60. Echte christmas shopaholics moeten dus in de hoofdstad van Duitsland zijn! De bekendste kerstmarkten vinden plaats aan de Gendarmenmarkt, in de Gedächtniskirche en aan de Alexanderplatz. Ook te midden van de wolkenkrabbers aan de Potsdamer Platz is een leuke kerstmarkt te vinden, vergezeld door een 70 meter lange rodelbaan. Iets van het centrum af bij Schloss Charlottenburg staat ook een markt vol kerstkramen, die romantische stellen met name kunnen waarderen.

Ook de kerstmarkt in Spandau zal in de smaak vallen met haar renaissance fair, net als Lucia Christmas Market die gehuld is in Scandinavische sferen en de ronde ijsbaan bij de kerstmarkt van Berlin City Hall. Een laatste aanrader is de middeleeuwse kerstmarkt bij de RAW Compound met goochelaars en acrobaten. Je hoort het wel: in kerstmarkten geen gebrek in Berlijn. Trek minimaal een paar dagen uit om de mooiste Weihnachtsmarkten te ontdekken!

Bekijk onze actuele Berlijn hotel deals voor december (korting tot 48%!)

Kerst in Berlijn?

Bekijk & vergelijk alle aanbiedingen:

4. Kerstmarkt Leipzig

 • Waar: rondom het stadscentrum en met name bij de Marktplatz
 • Wanneer: 28 november t/m 23 december 2023
Kerstmarkt Leipzig

Ook de kerstmarkt in Leipzig is al vele malen verkozen tot een van de mooiste van Europa. Niet alleen vanwege het historisch karakter van de stad waar al sinds 1458 kerstmarkten worden gehouden, maar ook vanwege het grote aanbod aan marktkramen: meer dan 250 kooplui stallen hun waren uit op en rondom de Marktplatz. Je portemonnee raakt er waarschijnlijk een stuk leger, maar je maag een stuk voller.

Op de markt zijn zowel leuke handgemaakte producten en kerstcadeaus te vinden als hotdogs, gepofte kastanjes en geglazuurde appels. Vergeet ook niet een ritje te maken in het 38 meter hoge reuzenrad op de Augustusplatz, waar de leukste kerstmuziek uit de speakers schalt.

Bekijk onze actuele Leipzig hotel deals voor december (korting tot 48%!)

Kerst in Leipzig?

Bekijk & vergelijk alle aanbiedingen:

5. Internationale kerstmarkt Essen

 • Waar: op en rondom de Kennedyplatz
 • Wanneer: 17 november tot en met 23 december 2023
Kerstmarkt Essen

De mooist verlichte kerstmarkt in Duitsland? Die vind je in Essen. Zo’n 450.000 lichtjes werpen een warme gloed op zo’n 250 kraampjes die zich in het stadscentrum bevinden. De meeste kerstkramen staan uitgesteld op Kennedyplatz, maar wandel ook zeker naar enkele andere pleinen en straten.

Zo is er voor kinderen van alles te doen, kun je je onderdompelen in de middeleeuwen op de middeleeuwse markt op de Flashmarkt en is het mogelijk een ritje te maken in een 45 meter hoog reuzenrad op de Burgplatz. Het ontbijt overslaan kan niet zoveel kwaad in Essen: overal in de stad zijn culinaire hapjes van over de hele wereld te verkrijgen.

Bekijk onze actuele Essen hotel deals voor december (korting tot 48%!)

Kerst in Essen?

Bekijk & vergelijk alle aanbiedingen:

6. Kerstmarkten in Oberhausen

 • Waar: o.a. in het winkelcentrum Centro en op de oude markt van Oberhausen
 • Wanneer: 18 november t/m 23 december 2023
Kerstmarkt Oberhausen

De kerstmarkten van Oberhausen behoren tot de drukst bezochte van Duitsland. De stad kent meerdere prachtige locaties waar naar hartelust kerstinkopen gedaan kunnen worden. Het populairst is de kerstmarkt in winkelcentrum Centro. Naast 200 winkels telt het volledig versierde winkelcentrum een kerstmarkt zo’n 150 kraampjes met leuke hebbedingen en een keur aan lekkers (tip: probeer eens een aardappelpannenkoek). De markt bestaat uit drie delen elk met een eigen thema.

Blijf echter niet in het winkelcentrum plakken: ook de kerstmarkt op de Oude markt verdient een bezoek. Deze markt, die opgesteld is tussen bomen – is een stuk intiemer en heeft een sprookjesachtiges karakter. Op het podium worden ‘s middags optredens gegeven en in het weekend trakteert een zingende kerstman op liedjes en cadeaus.

Bekijk onze actuele Oberhausen hotel deals voor december (korting tot 48%!)

Kerst in Oberhausen?

Bekijk & vergelijk alle aanbiedingen:

7. Kerstmarkt München

 • Waar: op de Marienplatz, maar ook elders in de stad
 • Wanneer: 27 november tot en met 24 december 2023
Kerstmarkt München

München kent meerdere kerstmarkten, maar is er maar één die als de originele wordt beschouwd. Dat is de oudste kerstmarkt van de stad bevindt zich in het centrum aan de Marienplatz, die zowel in het binnen- als buitenland naam heeft verworven. Hier staan zo’n 140 kramen in Alpine thema, waar zowel handgemaakte producten als cadeau artikelen staan uitgesteld, vergezeld door de geur van braadworst, warme chocomel en glühwein.

Blijf ook even bij de glasblazers en brandhout schilders staan die hun talenten vertonen en neem een uniek souvenir mee naar huis. Vergeet daarnaast niet om een bezoek te brengen aan de middeleeuwse adventsmarkt op de Wittelbackerplatz en een rondje te schaatsen op de ijsbaan op de Stachus.

Bekijk onze actuele München hotel deals voor december (korting tot 48%!)

Kerst in München?

Bekijk & vergelijk alle aanbiedingen:

8. Kerstmarkt Hamburg

 • Waar: bij het Rathaus, maar ook elders in de stad
 • Wanneer: 27 november tot en met 23 december 2023
Kerstmarkt Hamburg

Ook deze Duitse Hanzestad is een interessante optie voor als je aan één kerstmarkt niet genoeg hebt. Verspreid over Hamburg bevinden zich namelijk zo’n vijftien kerstmarkten, waarvan die aan de Rathausmarkt de bekendste is. Deze markt waar traditie centraal staat draagt ook wel de naam de ‘Historischer Weihnachtsmarkt’. Je zult hier dus geen massaproducten vinden, enkel originele cadeaus.

Ook de Bergedorfer Weihnachtsmarkt bij het Schlosspark is een bezoek waard. Deze kleine, kindvriendelijke markt staat bekend om z’n mooie belichting en kenmerkende lichtshow. Trek trouwens goede schoenen aan, ook een wandeling over de boulevard van de Jungfernstieg is een must. Je vindt hier een immens reuzenrad! Het absolute hoogtepunt van deze kerstmarkt in Duitsland vormen de kerstparades op de zaterdagen (twee keer per dag) in december.

Bekijk onze actuele Hamburg hotel deals voor december (korting tot 48%!)

Kerst in Hamburg?

Bekijk & vergelijk alle aanbiedingen:

9. Kerstmarkt Dresden

 • Waar: op de Striezelmarkt en nog enkele locaties in Dresden
 • Wanneer: wisselt per markt; de laatste kerstmarkt begint op 30 november en eindigt op 7 januari 2024
Kerstmarkt Dresden

De oudste kerstmarkt van Duitsland staat in het Saksische Dresden. Dit is echter niet de enige kerstmarkt in de stad, in Dresden zijn er maar liefst 9 te vinden. De populairste kerstmarkt is die aan de Striezelmarkt met haar grote versierde sparren en grote Erzgebirgische piramide. ‘Striezel’ is een Duits woord voor ‘stol’, die op tal van plekken op de markt terug te vinden is.

Op zaterdag 9 december vindt er zelfs een heus Stollenfest plaats in de oude binnenstad, waarbij een grote kerststol van zo’n 3.000 kilo wordt aangesneden met een mes van 1,5 meter. Ook voor kinderen is het leuk om naar Dresden te gaan. De verschillende kerstmarkten beschikken over attracties als een reuzenrad en carrousel. Ook worden er shows gegeven en levende sprookjes nagespeeld.

Bekijk onze actuele Dresden hotel deals voor december (korting tot 48%!)

Kerst in Dresden?

Bekijk & vergelijk alle aanbiedingen:

10. Kerstmarkt Frankfurt

 • Waar: aan de oevers van de Main, over de Römerberg en St. Paulusplein, de Hauptwache
 • Wanneer: 27 november tot en met 21 december 2023
Kerstmarkt, Frankfurt

We eindigen dit overzicht van kerstmarkten in Duitsland met de eeuwenoude kerstmarkt van Frankfurt. Deze kerstmarkt met honderden kerstkraampjes en duizenden lichtjes trekt ieder jaar zo’n miljoen bezoekers en met goede reden. Zowel de uitgebreide en creatieve decoraties als de prachtige omgeving van de Römerberg maken een bezoek tot een unieke ervaring. Ook je smaakpapillen komen voor verrassingen te staan als je ‘Bethmännchen’ of ‘Quetschemännchen’ proeft. We verklappen niet wat erin zit, daarvoor moet je maar naar Frankfurt gaan.

Vind je het leuk om meer te weten te komen over de Frankfurtse kersttradities? Meld je dan aan voor een guided christmas tour. Deze 90 minuten durende tour voert langs de mooiste historische gebouwen in Frankfurt. Vergeet trouwens niet om langs de Pink Christmas Market te wandelen op de Friedrich-Stolze-Platz. Deze kerstmarkt is erg geliefd onder de queer community en kent zelfs een roze kerstboom! Niet al je kerstinkopen kunnen halen op een van de kerstmarkten? Aan de winkelstraat Zeil zul je ongetwijfeld slagen.

Kerst in Frankfurt?

Bekijk & vergelijk alle aanbiedingen:

Kerstmarkten over de grens: ál onze aanbiedingen op een rij!

Kerstmarkt in buitenland bezoeken mét hotelnachting en eventuele vlucht? Bekijk ál onze kerst-aanbiedingen voor o.a. Praag, Wenen, Düsseldorf, Dresden, Keulen, Berlijn, Boedapest en Antwerpen!

Meer lezen:

Tags: ,

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief