Leipzig (Duitsland) stedentrip? De leukste bezienswaardigheden & tips!

Leipzig (Duitsland) stedentrip? De leukste bezienswaardigheden & tips!

Leipzig: een stad in Oost-Duitsland, waar de opstand tegen de voormalige republiek DDR de kop opstak. Een universiteitsstad die prat gaat op haar componisten en haar rijke geschiedenis. Een stad die een citytrip meer dan waard is. We nemen je mee langs alle Leipzig bezienswaardigheden & tips!

Door , laatst bijgewerkt op 19 februari 2023
6 minuten lezen

Inhoud:

 1. Bezienswaardigheden
 2. Nikolaikirche
 3. Marktplatz & Altes Rathaus
 4. Het Völkerschlachtdenkmal
 5. Musea in Leipzig
 6. De universiteit van Leipzig
 7. Meer bezienswaardigheden
 8. Overnachten in Leipzig
 9. Leipzig stedentrip boeken

Stedentrip Leipzig: bakermat van het verzet tegen het communisme

Leipzig ligt in het oosten van Duitsland, in de deelstaat Saksen. Tot 1990 behoorde de stad tot de Duitse Democratische Republiek DDR. Het was in Leipzig dat de protesten tegen de overheersende communistische partij in 1989 het daglicht zagen. Vooral de Nikolaikirche was het centrum van de revolutie. Tegenwoordig herinnert het museum Runde Ecke aan de activiteiten van de gevreesde geheime politie, de Stasi, tijdens de DDR-periode.

Leipzig had veel te lijden onder de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Het historische centrum werd na de oorlog zorgvuldig terug opgebouwd. Naast de Nikolaikirche trekt ook de Thomaskirche veel bezoekers. In Leipzig werkten en woonden tal van bekende componisten, waaronder Johan Sebastian Bach, Georg Telemann en Richard Wagner. In het Mendelssohn Huis zie je de originele meubels, muziekbladen en brieven van Felix Mendelssohn Bartholdy. Het Völkerschlachtdenkmal herinnert aan een bloedige slag tegen de troepen van Napoleon in 1813.

Leipzig stedentrip boeken – onze tips!

Bezienswaardigheden in het oude stadscentrum

Nikolaikirche

De Nikolaikirche is een van de belangrijkste kerken in Leipzig. De oorspronkelijke kerk stamt uit de 12de eeuw. In de loop der eeuwen werd de Nikolaikirche verschillende malen verbouwd in gotische stijl. Het classicistische interieur van de kerk dateert van het einde van de 18de eeuw. Het maandaggebed in de Nikolaikirche groeide in de jaren 80 van de vorige eeuw uit tot demonstraties tegen het DDR-regime.

Nikolaikirche, Leipzig

Marktplatz en Altes Rathaus

Centraal in het oude stadscentrum vind je het marktplein (Marktplatz), met aan de oostelijke rand het fraaie oude stadhuis (Altes Rathaus). Het Altes Rathaus is een van de opvallendste renaissancegebouwen in de stad. Tegenwoordig is in het Altes Rathaus het Stadtgeschichtliches Museum Leipzig gevestigd, een museum over de geschiedenis van Leipzig. Een ander markant gebouw in de buurt van het marktplein is de Oude Beurs (Alte Börse).

Marktplatz en Altes Rathaus, Leipzig

Thomaskirche

De Thomaskirche werd wereldberoemd omdat niemand minder dan Johan Sebastian Bach dirigent en koorleider was van het jongenskoor. De geschiedenis van de Thomaskirche gaat terug tot de 13de eeuw. Op het einde van de 15de eeuw werd de kerk verbouwd in laatgotische stijl. Bemerk vooral de opvallende achthoekige toren en het zeer steile dak van de kerk. Aan de Thomaskirche is een beroemd jongenskoor verbonden, het Thomanerchor.

Thomaskirche, Leipzig

Het Völkerschlachtdenkmal

In 1813 versloegen de legers van Pruisen, Oostenrijk, Rusland en Zweden de troepen van Napoleon in de Slag bij Leipzig. Het kolossale monument dat herinnert aan deze bloedige slag werd precies honderd jaar later, in 1913, ingewijd. Het bevindt zich op ongeveer vijf kilometer ten zuidoosten van het centrum. Het Völkerschlachtdenkmal is een van de grootste oorlogsmonumenten in Europa. Op de eerste etages van het monument leer je alles over het verloop van de veldslag. Je kunt tot helemaal bovenaan de koepel komen, waar je een adembenemend uitzicht hebt over de omgeving. Het monument is 91 meter hoog.

Völkerschlachtdenkmal, Leipzig

Welke musea bezoeken in Leipzig?

Runde Ecke

Bezoek zeker het museum ‘Runde Ecke’. Dit gebouw behoorde in het DDR-tijdperk tot de Stasi, de beruchte inlichtingendienst van de DDR. In het huidige museum bevinden zich nog de dossiers met inlichtingen over de burgers van Leipzig. De werkwijze en de organisatie van de Stasi wordt uitgebreid uit de doeken gedaan.

Mendelssohn Haus

De voormalige woning van componist Felix Mendelssohn Bartholdy is omgetoverd tot een museum. De werkkamer van Mendelssohn werd in de originele staat terug ingericht. Verder krijg je er de muziekvellen, aquarellen en brieven van de componist te zien.

Bach Museum

Naast Mendelssohn kreeg ook Bach een museum in Leipzig. Ook hier vind je originele muziekstukken en persoonlijke voorwerpen van Bach. Je kunt er interactief experimenteren met klanken en muziek.

Bach Museum, Leipzig

Grassi Museum

Het Grassi Museum is gevestigd in een opvallend gebouwencomplex ten oosten van het stadscentrum. Er zijn drie afzonderlijke musea in ondergebracht: een museum voor toegepaste kunst, een muziekinstrumentenmuseum en een museum voor volkenkunde.

Grassi Museum, Leipzig

Overnachten in Leipzig – 5x tips

 • Seminaris Leipzig ★★★★
  Rustig gelegen 4-sterren hotel op korte afstand van het centrum van Leipzig. Beschikt over een uitstekend restaurant, ruime kamers en een wellness met sauna.
 • Five Elements Hostel Leipzig
  Hostel in het historische hart van Leipzig. Kamers met eigen badkamer. Lounge met een gemeenschappelijke keuken. Huisdieren toegelaten. Gratis wifi in heel de accommodatie.
 • Aparthotel Central Leipzig
  Aparthotel op 300 meter van de dierentuin. Volledig uitgeruste keuken en eigen badkamer. Gratis wifi in heel de accommodatie. Privé parkeren tegen betaling.
 • Hyperion Hotel Leipzig ★★★★★
  Luxueus vijfsterrenhotel naast het centraal station. Met fitnesscentrum, uitgebreide wellnessfaciliteiten en fietsverhuur. Huisdieren toegelaten. Privéparkeergelegenheid. Gratis wifi..
 • Vienna House Easy Leipzig City ★★★★
  Modern hotel (geopend in 2018) in het hart van Leipzig op 2 minuten lopen van het centraal station. Heeft een multifunctionele lobby, een fitnessruimte met uitzicht op de stad en een ontbijtzaal in bakkerij-stijl.

De universiteit van Leipzig

Heel wat bekende personen studeerden aan de universiteit van Leipzig, onder wie Richard Wagner, Friedrich Nietzsche en Johann Wolfgang Goethe. De universiteit is verspreid over meer dan 30 locaties in de stad.

 • Bezienswaardig is de universiteitsbibliotheek aan de Beethovenstrasse. De bieb bevat meer dan 5,5 miljoen werken, waaronder belangrijke historische manuscripten. De botanische tuin (Botanischer Garten) van de universiteit aan de Johannisallee is de oudste in Duitsland en omvat ca. 10000 verschillende plantensoorten op een oppervlakte van 3,5 hectaren.
 • Een opvallend gebouw dat vroeger tot de universiteit behoorde, is de Panoramatoren aan de Augustusplatz. Tegenwoordig zijn er in deze toren verschillende bedrijven gevestigd. Ga vooral eens naar de bovenste (31ste) verdieping: daar tref je een restaurant inclusief dakterras aan, met een 360-graden uitzicht over de omgeving.
Universiteit van Leipzig

LEES OOK: De 15 mooiste grote steden van Duitsland!

Andere bezienswaardigheden in Leipzig

 • Aan de Augustusplatz bevindt zich het Operahuis van Leipzig (Opernhaus Leipzig). Het huidige operagebouw dateert van 1960. In de buurt vind je ook het concertgebouw Gewandhaus.
 • De Zoo van Leipzig (Zoologischer Garten) bevindt zich ten noorden van het stadscentrum. In de zoo leven er zo’n 850 verschillende diersoorten, verdeeld over zes verschillende thema-werelden. Aan de zoo grenst het Leipziger Auwald, een groen gebied met veel bos doorkruist door waterlopen.
 • De nieuwe Leipziger Messe werd opgericht op een terrein ten noorden van het centrum. Het complex bestaat uit vijf expositiehallen en een enorme glazen handelsbeursgebouw.
 • Een interessant park in Leipzig is het Clara Zetkin Park ten zuidwesten van het centrum. Dit park van 125 hectaren is een geliefde ontspanningsplaats voor de inwoners van Leipzig.
 • Wie met kinderen op citytrip gaat in Leipzig, mag niet vergeten het themapark Belantis te bezoeken. Dit themapark ligt zo’n twintig kilometer ten zuiden van het stadscentrum. Belantis omvat tal van leuke attracties voor kinderen én volwassenen, met als thema het Middellandse Zeegebied.
Operahuis in Leipzig

Het Operahuis in Leipzig.

Leipzig stedentrip boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Leipzig reiservaring en tips!

Ben jij in Leipzig geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief