Kerstmarkten Nederland in 2023: dít zijn de 10 leukste! (+ alle data)

Kerstmarkten Nederland in 2023: dít zijn de 10 leukste! (+ alle data)
in Europa, laatst bijgewerkt op 11 oktober 2023
11 minuten lezen · 0 reacties

Kerstmarkten, Nederlanders houden ervan. In november en december stappen we dan ook massaal in de auto of bus om de leukste markten in kerstsferen af te struinen in Duitsland of België. Maar kerstmarkten in Nederland? Die vergeten we vaak. Zonde, want ook in ons eigen land zijn tal van leuke, verrassende kerstmarkten te vinden. Benieuwd welke kerstmarkt in Nederland je in 2023 niet mag missen? Dit zijn de leukste plekken en steden om in de kerstsfeer te komen.

Inhoud:

 1. Kerstmarkten in Nederland
 2. Het Amsterdamse Winterparadijs
 3. Magisch Maastricht
 4. Kerststad Valkenburg
 5. Kerstmarkt Haarlem
 6. De Grootste Kerstmarkt van het Oosten
 7. Royal Christmas Fair The Hague
 8. Winterfair Gouda
 9. Charles Dickens festijn
 10. Castle Christmas Fair
 11. Country & Christmas Fair
 12. Overnachtingstips kerstmarkten

Kerstmarkten in Nederland 2023: ze zijn er weer!

De koude wintermaanden zijn in aantocht. Waar veel mensen ietwat moeite hebben met de afname van zon en warmte, leven liefhebbers van kerst helemaal op. Het huis versieren, een boom optuigen en cadeaus inpakken: het mag allemaal weer. En wat is nou een betere plek om hier inspiratie voor op te doen dan op een kerstmarkt?

Trek dus gauw je winterjas aan, kies een van de grote of juist knusse kerstmarkten in Nederland uit dit overzicht en beleef een romantisch dagje weg.

Wanneer beginnen de kerstmarkten 2023 in Nederland?

De meeste Nederlandse kerstmarkten vinden plaats in december, in de weken voorafgaand aan Kerstmis. Er zijn echter ook een aantal kerstmarkten in Nederland die al in november beginnen! Wat dacht je van de beroemde ondergrondse kerstmarkt van Valkenburg, of de fantastische Country & Christmas Fair bij Slot Zeist? Bekijk hieronder onze 10 favoriete kerstmarkten in Nederland van 2023 inclusief alle data en locaties!

1. Het Amsterdamse Winterparadijs in de RAI – Amsterdam

 • Waar: in en om de RAI in Amsterdam.
 • Wanneer: 14 t/m 30 december 2023
 • Wat kun je verwachten: indoor kerstmarkt met zeer veel activiteiten (o.a. lichtsculpturen, een ‘wonder helling’, zweefmolen en sneeuwtuin) voor jong en oud + leuke optredens van bekende artiesten
Het Amsterdamse Winterparadijs

Hebben zowel de wintermaanden als de kerstdagen een speciaal plekje in jouw hart? Dan moet je absoluut een keer naar het Amsterdams Winterparadijs in Amsterdam toe. In en om de RAI vinden namelijk tal van activiteiten plaats die het innerlijke kind in ons naar boven halen. Van schaatsen onder een hemel vol lichtjes en vliegen in een hoge zweefmolen tot struinen over een sprookjesachtige kerstmarkt en dansen bij de silent après-ski.

Ook het entertainmentgehalte van het Amsterdams Winterparadijs is hoog: er treden tientallen bekende artiesten op, waaronder Flemming, Jeroen van der Boom, Snelle, Tino Martin, Bilal Wahib en Emma Heesters.

Bekijk onze actuele Amsterdam hotel deals voor december (korting tot 48%!)

Kerst in Amsterdam?

Bekijk & vergelijk alle aanbiedingen:

2. Magisch Maastricht

 • Waar: op en rondom de Vrijthof
 • Wanneer: 30 november t/m 31 december 2023
 • Wat kun je verwachten: uitgebreide kerstmarkt met gezellige kerstkramen, typische kerstlekkernijen, een indrukwekkende schaatsbaan en een 45 meter hoog reuzenrad
Magisch Maastricht

Over welke kerstmarkt in 2023 in Nederland de mooiste is, valt te twisten. Toch heeft die in Maastricht bij veel mensen wel een streepje voor. De Vrijthof is normaal gesproken al een van de meest gezellige pleinen van Nederland, maar tijdens de kerstmarkt wordt het ook één van de meest magische.

Naast een scala een leuke kraampjes maakt ook het winkelaanbod Maastricht tot een geliefde keuze. Zowel grote ketens als kleine boutiques zijn geheel in kerstsferen gehuld, dus met het vinden van kerstcadeaus en -versieringen moet het goed komen.

Bekijk onze actuele Maastricht hotel deals voor december (korting tot 44%!)

Kerst in Maastricht?

Bekijk & vergelijk alle aanbiedingen:

3. Kerststad Valkenburg

 • Waar: door heel Valkenburg (boven- en ondergronds)
 • Wanneer: 17 november 2023 t/m 7 januari 2024
 • Wat kun je verwachten: kerstkraampjes in grotten, kerstparade, voorstellingen, attracties (o.a. een rodelbaan), wandelingen en kerstshoppen
Kerststad Valkenburg

Waar kerst normaal maar 48 uur duurt, geniet je in Valkenburg 51 dagen lang van kerstpret. Valkenburg wordt namelijk omgetoverd tot een kerststad, die zijn weerga niet kent. Een van de hoogtepunten in Kerststad Valkenburg vormt de kerstmarkt in de Gemeentegrot (17 november t/m 30 december), de grootste en meest bezochte ondergrondse kerstmarkt van Europa. Ook de kerstmarkt in de Fluweelengrot en in Santa’s Village (hartje Valkenburg) zijn aanraders.

Ga je met kinderen naar Valkenburg toe? Dan mag een bezoek aan Winter Wonderland in de ondergrondse gangen van de Wilhelminagroeve niet ontbreken. Hier staat een van de mooiste kerststallen van Europa. Maak aansluitend een ritje met de kabelbaan naar de grootste verlichte kerstboom van Limburg: de Wilhelminatoren. Liever romantisch samen Kerststad Valkenburg ervaren? Loop een wandeling van Route d’Amuse en ontdek het prachtige landschap van de Geul.

Bekijk onze actuele Valkenburg kerstmarkt aanbiedingen (hotelovernachtingen íncl. entree Gemeentegrot!)

Kerst in Valkenburg?

Bekijk & vergelijk alle aanbiedingen:

4. Kerstmarkt Haarlem

 • Waar: rondom de Grote Markt, Botermarkt, de Raaks en de Grote Houtstraat
 • Wanneer: 8 t/m 10 december 2023
 • Wat kun je verwachten: honderden kerstkramen, optredens van koren in monumentale panden en een orkest in het centrum
Kerstmarkt Haarlem

De kerstmarkt van Haarlem behoort tot de grootste en gezelligste kerstmarkten van Nederland. Helaas staat deze markt er maar één weekend, dus plan een bezoek aan Haarlem alvast in. Met name de sfeer te midden van de 300+ kramen maakt een bezoek aan de kerstmarkt in Haarlem tot een unieke ervaring.

Ook het amusementsprogramma met kerstconcerten (o.a. in de Grote Zaal van de Philharmonie en in de Groenmarktkerk) draagt hieraan bij. Bezoek de Schagchelstraat die omgetoverd wordt tot ‘Het Straatje van Emma’ en ontdek de leuke activiteiten voor kinderen op de Groenmarkt (op zaterdag en zondag van 11.00 tot 18.00 uur).

Bekijk actuele Haarlem hotel deals voor 9, 10 en 11! (korting tot 34%!)

Kerst in Haarlem?

Bekijk & vergelijk alle aanbiedingen:

LEES OOK: Kerstmarkten Duitsland in 2023: dít zijn de 10 leukste!

5. De Grootste Kerstmarkt van het Oosten – Winter Arnhem 2023!

 • Waar: de binnenstad van Arnhem
 • Wanneer: zondag 17 december vanaf 12.00 uur
 • Wat kun je verwachten: kerstmarkt, optredens van orkesten en koren, fotomoment Kerstman en Kerstvrouw, Christmas Express stoomtrein
De Grootste Kerstmarkt van het Oosten

Op zondag 17 december 2023 staat de binnenstad van Arnhem volledig in het teken van kerst. De kerstmarkt van Arnhem is een van de meest geliefde kerstmarkten van Nederland. Ondernemers uit de binnenstad pakken dan groots uit en vullen de straten met kerstkramen vol kerstkransen, kleurrijke kerstballen en unieke kerststallen.

Op de kerstmarkt in Arnhem komen tienduizenden bezoekers af, houd hier dus rekening mee als je kerstinkopen wilt doen. Je hebt tot 18.00 uur om je slag te slaan: daarna is het tijd om bij te komen bij een van de terrasjes of restaurants met een hapje of drankje. Of trek je terug in een sfeervol hotel vlakbij op de Veluwe!

Bekijk actuele Arnhem / Veluwe hotel deals voor december (korting tot 37%!)

Kerst in Arnhem of op de Veluwe?

Bekijk & vergelijk alle aanbiedingen:

6. Royal Christmas Fair The Hague – Den Haag

 • Waar: aan o.a. het Lange Voorhout in het historisch centrum van Den Haag
 • Wanneer: 7 t/m 23 december 2023 (m.u.v. maandag 18 december)
 • Wat kun je verwachten: 16-daagse kerstmarkt met kersthuisjes, een bijzondere programmering met kinderactiviteiten, optredens van koren, muzikale optredens, e Royal Christmas Bus
Royal Christmas Fair The Hague

Nederlands mooiste kerstmarkt, zo omschrijven organisatoren de achtste editie van de Royal Christmas Fair in Den Haag. Ook hier staan wederom sfeervolle kerstkraampjes op je te wachten met ambachtelijk houtsnijwerk en zachte vachten aan de ene kant, en warme flammkuchen en glühwein aan de andere.

De kerstinkopen in the pocket? Woon dan een van de voorstellingen bij of vlij neer op het terras om onder het genot van warme chocolademelk te genieten van de kerstmuziek. Gratis toegankelijk.

Bekijk actuele Den Haag hotel deals voor december(korting tot 39%!)

Kerst in Den Haag?

Bekijk & vergelijk alle aanbiedingen:

LEES OOK: De 12 mooiste kerstmarkten van Europa!

7. Winterfair Gouda – Gouda

 • Waar: de Goudse Sint-Jan in Gouda
 • Wanneer: vrijdag 15 december (11.00 tot 22.00 uur) en zaterdag 16 december (10.00 – 17.00 uur) 2023
 • Wat kun je verwachten: een food court, stands met een groot en divers aanbod, optredens en een concert op kaarsjesavond
Winterfair Gouda

In Gouda is het altijd gezellig, maar in de periode voor kerst toch net iets meer dan anders. In het weekend voor kerst wordt de Goudse Sint-Jan gehuld in een winterse sfeer om helemaal in de kerststemming te komen en de laatste inkopen te doen.

Zelf raden we aan om vrijdag de 15e naar Gouda af te reizen, dan vindt ook ‘Gouda bij Kaarslicht’ plaats: een van de oudste lichtfeesten van Nederland. ‘s Avonds branden er 1.500 kaarsen achter ramen van het historisch stadhuis en nog eens duizenden achter de ramen van de panden in de binnenstad.

Naast de winterfair in de Goudse Sint-Jan worden ook elders in Gouda activiteiten georganiseerd. Zo vinden er diverse concerten, voorstellingen en optredens plaats: in musea, in kerken en op straat. Ook het ontsteken van de kerstboom (vrijdag 15 december tussen 19.00 en 20.00 uur) mag niet gemist worden. Nog niet bekend in Gouda? Loop dan een van de speciale kerstwandelingen om de stad beter te leren kennen.

Bekijk Gouda hotel arrangementen voor 15 en 16 december

Kerst in Gouda?

Bekijk & vergelijk alle aanbiedingen:

8. Charles Dickens festijn – Deventer

 • Waar: (de Walstraat in) het Bergkwartier van Deventer
 • Wanneer: zaterdag 16 en zondag 17 december 2023
 • Wat kun je verwachten: sprookjesachtige taferelen uit de boeken van Charles Dickens, gezellige kerstkraampjes, kerstconcerten en hoorspelwandeling ‘Dickens Walk’ (dit laatste m.u.v. 16 en 17 december)
Dickens Festijn, Deventer

Dit jaar vindt alweer de 31e editie van het Charles Dickens festijn plaats. Tijdens deze editie zal de Walstraat in Deventer wederom worden omgetoverd tot een Engels decor waar ruim 950 personages – waaronder Scrooge en Oliver Twist – uit de boeken van Charles Dickens tot leven komen. Jaarlijks trekt het gratis festijn zo’n 140.000 bezoekers. Houd dus rekening met een wachttijd bij de ingang.

Het tweedaagse evenement wordt gecombineerd met een kerstmarkt op de Brink op zondag 17 december van 11.00 tot 18.00 uur. Het plein zal vol staan met kraampjes vol kleding, speelgoed, snoep, ambachtelijke voedingswaren en handgemaakte artikelen. Ook elders in het Bergkwartier en in het centrum vinden activiteiten plaats, waaronder ook kerstconcerten in de Lebuinuskerk en Broederenkerk.

Bekijk Deventer hotel arrangementen voor 10 en 11 december

Kerst in Deventer?

Bekijk & vergelijk alle aanbiedingen:

9. Castle Christmas Fair – Velsen

 • Waar: Buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid
 • Wanneer: 16 tot en met 19 november van 11.00 tot 22.00 uur
 • Wat kun je verwachten: inspirerende workshops, sfeervolle (big)bands en (kerst)koren, leuke stands en winterse lekkernijen
Castle Christmas Fair

De Castle Christmas Fair op Buitenplaats Beeckestijn heeft zichzelf gedoopt tot dé Kerst en Lifestyle fair van Noord-Holland en met goed recht. Op de kerstmarkt zijn namelijk meer dan 130 verkoop- en culinaire stands te vinden van zowel lokale bedrijven als internationale merken.

Wissel het shoppen af met het bijwonen van een van de 50 live optredens en neem ook een kijkje bij de producten op het gebied van lifestyle, mode en wonen. Let op: voor het bijwonen van de Castle Christmas Fair heb je een ticket nodig.

Tip: pak er een nachtje of langer aan vast in bijvoorbeeld Haarlem of aan de noordzeekust vlakbij!

Bekijk nabijgelegen hotel aanbiedingen in Haarlem voor 16 tot 19 december

Kerst nabij Velsen?

Bekijk & vergelijk alle aanbiedingen:

10. Country & Christmas Fair Slot Zeist – Zeist

 • Waar: Slot Zeist in Zeist
 • Wanneer: 21 t/m 26 november 2023
 • Wat kun je verwachten: sfeervolle, verwarmde stands met brocante, antiquiteiten, sieraden, outdoorkleding, delicatessen, kerstcadeaus en wijnen in een sprookjesachtig decor
Country & Christmas Fair

Het monumentale Slot Zeist vormt met zijn 17e-eeuwse charme en Engelse landschapspark het perfecte decor voor de 25e Country & Christmas Fair. In de lommerrijke tuinen van het slot worden bomen vol lichtjes afgewisseld met verwarmde stands. Hier vind je vooral brocante, antiquiteiten en sieraden. Ook bijzondere delicatessen en wijnen zijn volop verkrijgbaar.

Deze kerstmarkt in Zeist is vooral geschikt voor wie eens wat anders wil zien dan de standaard kerstspullen die op menig kerstmarkt te verkrijgen zijn. Let op: de Country & Christmas Fair vond voorheen op Kasteel de Haar plaats in Utrecht.

Bekijk provincie Utrecht hotel aanbiedingen voor november en december (korting tot 42%!)

Kerst in Utrecht?

Bekijk & vergelijk alle aanbiedingen:

Kerstmarkten over de grens: ál onze aanbiedingen op een rij!

Kerstmarkt in buitenland bezoeken mét hotelnachting en eventuele vlucht? Bekijk ál onze kerst-aanbiedingen voor o.a. Praag, Wenen, Düsseldorf, Dresden, Keulen, Berlijn, Boedapest en Antwerpen!

Meer lezen:

Tags: ,

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief