Lovćen Nationaal Park (Montenegro)

Lovćen Nationaal Park (Montenegro)

Het Lovcen Nationaal Park tussen Kotor en Cetinje en beslaat zo’n 60 km2 van het centrale en hoge gedeelte van het Lovcen gebergte. Het park werd in 1952 opgericht en is naast een bijzonder mooi natuurpark ook een interessante bron van Montenegrijnse historie en cultuur.

Door , laatst bijgewerkt op 14 september 2021
4 minuten lezen

Lovćen Nationaal Park

Overal in Lovćen Nationaal Park vind je traditionele oude stenen woonhuizen, kerkjes en berghutten (katuns). De hoogste toppen van het nationaal park zijn Štirovnik (1749 m) en Jezerski Vrh (1657 m). Op de laatste ligt het beroemde Petrović Njegos Mausoleum, één van de belangrijkste bezienswaardigheden van het park.

Vakantie Montenegro boeken – onze tips!

Top-5 Montenegro reisaanbieders

Flora en Fauna

Het wonderlijke aan het Lovćen Nationaal Park is dat het onder invloed staat van twee klimaten: het mediterrane en landklimaat. De concentratie van deze klimaten op een klein oppervlak heeft geresulteerd in een grote diversiteit aan flora en fauna en een overvloed aan leven. Je vind in het park 2000 soorten bomen en planten, 200 vogelsoorten, 85 soorten vlinders en grote zoogdieren zoals wolven, beren, wilde zwijnen en vossen.

Historische en culturele bezienswaardigheden

Mausoleum Petar II Petrovic Njegos

Op de top van de Jezerski Vrh piek ligt het mausoleum van de beroemde Montenegrijnse dichter en filosoof Njegos. Zijn bekendste werk ‘Gorski Vijenac – De Bergkrans’ is wereldberoemd en gaat over de eeuwenlange strijd tegen de Turkse overheersing. Je bereikt het Mausoleum via 461 traptreden. Een hele klim, maar je krijgt er het mooiste uitzicht van Montenegro voor terug. Een alternatief is per auto via een haarspeldbochtenroute omhoog, maar doe dit alleen als je een ervaren chauffeur bent.

Lovćen Nationaal Park Lovćen Nationaal Park uitzicht

Uitzicht op de baai van Kotor vanaf de berg Lovćen.

Bergdorp Njeguši

Njeguši lijkt een slaperig bergdorp tegen de hellingen van de Lovćen berg, maar het is beroemd om meer dan één reden. Ten eerste was het de geboorteplaats van de koninklijke dynastie die eeuwenlang over Montenegro regeerde. Ten tweede komt de beste lokale kaas en prosciutto (Njeguški sir en Njeguški pršut genoemd) uit Njeguši. In het dorp zijn diverse proeverijen en kun je zien hoe de ham en kaas gemaakt worden. Ten derde is het dorp een prachtig voorbeeld van de goed bewaard gebleven traditionele architectuur uit de regio.

Njeguši, Montenegro

Bergdorpje Njeguši.

Ivanova Korita

De belangrijkste hub naar het nationaal park is Ivanova Korita. Hier vind je een aantal accommodaties en restaurants en in de winter een 350 meter lange skipiste. Ook ligt er een avonturenpark met een klimparcours hoog in de bomen. Ivanova Korita is het een vertrekpunt van de meeste wandelroutes door het park.

Ivanova Korita

Het avonturenpark van Ivanova Korita.

Praktische info

In het park ligt een bezoekerscentrum, hier zijn brochures met wandelroutes en algemene informatie over het park te verkrijgen. Ook kun je hier een individuele groepstour boeken onder leiding van een professionele gids.

Reizen naar Lovćen Nationaal Park – hoe kom je er?

Het Lovćen Nationaal Park is per auto via meerdere routes bereikbaar. De snelste manier om er te komen is via de Lovćenska weg vanuit Cetinje. Aan het einde van de weg is de toegang tot het park en kun je een kaartje kopen. De entree bedraagt €3 (kinderen tot 7 jaar mogen gratis naar binnen).

Georganiseerde rondreizen die het Lovćen Nationaal Park aandoen zijn o.a. deze van TUI en deze van Sawadee.

Beste reistijd Lovćen Nationaal Park

Het park is in principe het hele jaar door te bezoeken. Maar wil je teveel regen vermijden, plan je trip dan tussen mei en oktober.

Vakantie Montenegro boeken – onze tips!

Top-5 Montenegro reisaanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 Lovćen Nationaal Park reiservaring

  • Nicole op 10-04-2019

    “Letterlijk een van de hoogtepunten”

    Het park zelf is al bijzonder mooi. Handig ook dat je het water uit de fonteintjes onderweg gewoon kunt drinken. Maar het letterlijke hoogtepunt is natuurlijk wel de berg Lovcen. Met goed weer kun je vanaf hier zelfs Italië zien, en ook zie je alle omringende landen. Toen ik er was, was het weer wat minder. Maar we keken alsnog op de wolken neer. Je betaalt entree voor het park en entree voor het mausoleum. De trappen lijken een aardige klim, maar het valt echt mee. Er zijn echter weinig hekjes, dus voor ouders: let op je kinderen. Het mausoleum zelf is strak en modern.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Lovćen Nationaal Park reiservaring en tips!

Ben jij in Lovćen Nationaal Park geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief