27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 2 januari 2023

Behalve de hoofdstad Boedapest, zijn er in Hongarije nog meer mooie plekken en bezienswaardigheden te ontdekken, met ook veel mooie natuur. Welke highlights moet je sówieso zien tijdens een roadtrip of rondreis? Bekijk hier de 7 must see mooiste plekken & bezienswaardigheden van Hongarije!

Overnacht 3 nachten in Boedapest v.a. €65 p.p!

Hongarije: een land in Centraal-Europa, doorsneden door de romantische Donau, met prachtige natuur. De Hongaarse hoofdstad, Boedapest, is ongetwijfeld de mooiste stad aan deze rivier. Boedapest kent zowel historische burchten, paleizen en kerken als drukbezochte bad- en koffiehuizen. Ten zuidwesten van Boedapest ligt het overbekende Balatonmeer, een langgerekt meer dat qua oppervlakte het grootste is in Centraal-Europa. Het Balatonmeer, met aan de noordelijke oever indrukwekkende vulkanische heuvels, is een van de grootste toeristische trekpleisters van het land. Het oosten van Hongarije bestaat voornamelijk uit een laagvlakte. Het typische landschap van de zogenaamde ‘Hongaarse poesta’ werd vroeger gebruikt om schapen te laten grazen en paarden te fokken. Nog steeds vind je op de poesta beroemde paardenfokkerijen, waar ervaren ruiters hun kunsten vertonen aan het publiek. In de omgeving van Debrecen, de tweede stad van het land, bevinden zich beroemde warmwaterbronnen en wellnesscentra. De mooiste natuur van Hongarije? Talrijke vakantiegangers trekken naar het noorden van Hongarije, waar je een adembenemend landschap aantreft met watervallen, grotten, meren, wijngaarden en de toppen van het Mátra- en Bükkgebergte.

1. Boedapest

Boedapest, Hongarije

Boedapest bestond uit de twee steden Boeda en Pest. Inmiddels zijn ze samengevoegd en zorgt alleen de rivier de Donau er nog voor dat de stad in twee delen is gesplitst. Elke kant heeft zijn eigen hoogtepunten en cultuur. Boeda is gebouwd op heuvels en heeft zijn prachtige burcht en historische wijk; Pest ligt op een vlakker landschap en vormt het economische-, politieke- en uitgaanscentrum van de stad. De architectuur van Boedapest is prachtig, met vele barokke en neoklassieke gebouwen. Ook wordt de stad geroemd om zijn vele warmwaterbronnen en badhuizen, van neoklassiek en Turks tot modern. Boedapest barst van de romantiek en heb je er talloze mooie uitzichtplekken (vanaf de bruggen of de heuvels). In de zomer wordt de stad overladen door festivalgangers die naar het beroemde Sziget festival gaan. Elk jaar treden zo’n 1.000 verschillende artiesten op, in alle muziekstijlen, van beroemd tot net ontdekt.

Lees meer Boedapest bezienswaardigheden, tips en ervaringen.

2. Het Balatonmeer

Balatonmeer, Hongarije

Het legendarische Balatonmeer, een van de drukst bezochte gebieden in Hongarije, is zowel geliefd onder Hongaren als buitenlandse toeristen. Als je buiten de zomervakantiemaanden om gaat, kun je genieten van meer rust. Het Balatonmeer is een fijne plek voor watersporten en om te relaxen. Het meer is op het diepste punt 2 meter diep, waardoor het water erg snel opwarmte.

Lees meer Balatonmeer bezienswaardigheden, tips en ervaringen.

3. Hongaarse Poesta

Hongaarse Poesta

De poesta is een vlak steppelandschap in het oosten van Hongarije. Droog en zonnig, maar heel dun bevolkt. Het gebied staat bekend om zijn herders met kuddes schapen en om zijn ruiters, die je kunt vergelijken met de cowboys uit het Wilde Westen van Amerika. Van oudsher wordt de poesta gebruikt om grote kuddes schapen, runderen en paarden te laten grazen op de eindeloze vlakte. De poesta werd bevolkt door schaapherders (juhász), varkenshoeders (kanász), rundveehouders (gulyás) en natuurlijk paardenfokkers en ruiters (csikós). Tegenwoordig wordt de poesta bedreigd door de oprukkende akkerbouw. Natuurreservaten beschermen de nog overblijvende delen van de poesta. Het natuurreservaat van Hortobágy is het bekendste daarvan.

Lees meer Hongaarse Poesta bezienswaardigheden, tips en ervaringen.

4. Debrecen

Debrecen, Hongarije

Debrecen is de op een na grootste stad van Hongarije, zo’n 25 kilometer ten oosten van het Nationaal Park Hortobágy. Debrecen is een universiteitsstad en het centrum van de Hongaarse Gereformeerde Kerk. De stad wordt daarom ook wel het ‘Calvinistische Rome’ genoemd. Neem zeker een kijkje in de Grote Kerk van Debrecen (Református Nagytemplom), met haar 3.000 zitplaatsen een van de grootste kerken in het land. Wie overigens dacht dat Michiel de Ruyter alleen bekend was in Nederland, heeft het mis. Voor de Grote Kerk van Debrecen prijkt het fiere standbeeld van de Nederlandse zeeheld, die hier wordt geëerd omdat hij in 1674 26 Hongaarse predikanten bevrijdde.


Top 3 Hongarije specialisten

TUI

TUI

TUI biedt een uitgebreid aanbod van stedentrips naar Boedapest, inclusief hotel en vlucht vanaf Amsterdam of Eindhoven.
Bezoek website


ANWB

ANWB

Naast erkende campings biedt de ANWB een ruim aanbod aan autovakanties naar Hongarije en diverse rondreizen.
Bezoek website


Prijsvrij

Prijsvrij

Bij online-reisbureau Prijsvrij kun je o.a. makkelijk en goedkoop je eigen stedentrip naar Boedapest samenstellen door een vlucht en hotel te combineren.
Bezoek website


Meer Hongarije reisorganisaties

De Jong Intra Vakanties
De Vakantiediscounter
Booking.com
SNP
Natuurhuisje

5. Szeged

Szeged, Hongarije

Ook in universiteitsstad Szeged vind je de typisch Hongaarse bouwstijlen terug, met fraaie oude paleizen, een levendig stadsplein met vele cafeetjes en een aantal relaxte parken. Szeged heeft als bijnaam ‘De stad waar de zon altijd schijnt’. De meer dan 2000 zonuren per jaar maken van Szeged de kleurrijkste en warmbloedigste stad van Hongarije. Szeged is tevens de Hongaarse bakermat van de Pick salami en de scherpe rode paprika.

6. Noord-Hongarije

Szalajka-dal, Noord-Hongarije

Wie meer wil zien van Hongarije dan alleen de bruisende hoofdstad Boedapest, het drukbezochte Balatonmeer of het eindeloze steppelandschap van de Hongaarse poesta, moet ook Noord-Hongarije bezoeken met zijn mooie natuur. Daar vind je de middelhoge bergtoppen van het Mátra- en Bükkgebergte. Verwacht hier geen spectaculaire ravijnen, duizenden meters hoge bergen of watervallen die zich honderden meters naar beneden storten. Het rustige berglandschap is echter wel goed voor vele uren wandelplezier en een ‘must’ voor natuurliefhebbers. De hoogste bergtop van Hongarije, de Kékes, bereikt een hoogte van 1.014 meter. Grotten en watervallen vind je in Noord-Hongarije in overvloed. Het Nationaal Park Aggtelek herbergt de grootste stalactietengrot van het land: de Baradlagrot, die zich uitstrekt over een lengte van maar liefst 26 kilometer. Wie gek is op lipizzanerpaarden moet beslist naar het plaatsje Szilvásvárad, met de bekendste lipizzanerstoeterij in Hongarije. Het dorpje ligt in het schilderachtige dal Szalajka, waar je niet uitgekeken raakt op de watervallen en prehistorische grotten. Ook de wijngaarden rond Tokaj brengen beroemde Hongaarse wijnen voort. Kortom, een deel van Hongarije dat je niet mag overslaan tijdens je vakantie in dit veelzijdige land.

Lees meer Noord-Hongarije bezienswaardigheden, tips en ervaringen.

7. Eger

Eger, Hongarije

In het noorden van Hongarije vind je ook de stad Eger, tussen het Mátra- en Bükkgebergte in. Eger is een historische stad met een schat aan barokke gebouwen. Aan het fraaie Dobóplein vind je het stadhuis en de Minorietenkerk, een staaltje van barokke bouwkunst. De basiliek aan de rand van het centrum is de op een na grootste kerk in het land. De burcht van Eger stamt uit de 13de eeuw en speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Hongarije. In het jaar 1552 werd de burcht belegerd door het Turkse leger, maar de Hongaarse krijgers weerstonden de belegering. Je kunt de onderaardse gangen van de burcht onder leiding van een gids bezoeken. Beklim ook eens de 97 treden van de Ottomaanse minaret in het noorden van de stad; een 40 meter hoge minaret die herinnert aan de Turkse aanwezigheid in de regio.

Naar Hongarije?

Meer lezen:


 , , , , , , ,

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)