27 Vakantiedagen

Laatst bijgewerkt op 15 januari 2024

Tsjechië heeft tal van mooie plekken en bezienswaardigheden, maar welke regio’s en plaatsen moet je sówieso zien tijdens een roadtrip of zijn leuk voor een vakantie? Bekijk hier de 6 must see mooiste plekken & bezienswaardigheden van Tsjechië!

27Vakantiedeals Praag

Tsjechië ligt niet zo ver van Nederland – na een dagje autorijden ben je er – en groeit stilaan uit tot een erg geliefd vakantieland. Tsjechië heeft de vakantieganger flink wat te bieden: indrukwekkend natuurschoon, historische stadjes, een schitterende hoofdstad en tal van mogelijkheden voor buitenactiviteiten, zowel in de zomer als in de winter. Praag behoort tot de mooiste hoofdsteden van Europa, een stad die je simpelweg gezien moet hebben.

Ook plaatsen als Pilsen, Karlovy Vary en Ceský Krumlov zijn absolute hoogtepunten voor iedereen die in cultuur en geschiedenis is geïnteresseerd. Natuurliefhebbers halen hun hart op aan het Lipnomeer in Zuid-Bohemen of het Boheems Paradijs en het Reuzengebergte in Noord-Bohemen. Voeg daarbij de relatief lage prijzen voor overnachtingen in Tsjechië, en je begrijpt waarom dit land een toeristische topbestemming aan het worden is.

1. Praag

Stedentrip Praag

Het is misschien wel de allermooiste stad van Midden-Europa: Praag, hoofdstad van Tsjechië. Niet zo hip en happening als andere Europese steden, maar wij zijn en blijven fan. Naar Praag ga je juist om hipsterbars en organische koffietentjes te mijden. Struin over oude klinkerstraten op zoek naar authentieke kroegen waar je de oude Oost-Europese sfeer nog kunt proeven en waar ’s winters de kachel hoog staat, pullen bier anderhalf euro kosten en je de honger stilt met bloedworst en lever.

Karelsburg, Praag

Het mooie van Praag is dat de stad prachtig is in alle seizoenen. In de winter loop je er (hopelijk) door een besneeuwd sprookje. In de lente vind je al snel terrasjes op het fraaie oude stadsplein (‘Staroměstské náměstí’) met zijn beroemde astronomische klok. Mijd wel de zomervakantie, dan is het er echt té druk met toeristen en is het schuifelen over de Karelsbrug.

Lees meer Praag bezienswaardigheden, tips en ervaringen.

2. Boheems Paradijs

Vranov kasteel, Boheems Paradijs

Een ‘must’ voor iedereen die van indrukwekkende natuur houdt: het Boheems Paradijs. De torenhoge rotszuilen zijn er ronduit indrukwekkend en vormen een uniek landschap, dat verder bestaat uit bossen, meren, rivierdalen en historische kastelen. Het gebied ligt op zo’n 100 kilometer ten noordoosten van Praag, ongeveer tussen de steden Turnov, Jičín en Mladá Boleslav, met een oppervlakte van ca. 700 vierkante kilometer. Het Boheems Paradijs is een beschermd natuurgebied dat erg geliefd is bij wandelaars en fietsers. Sinds 2005 is het een UNESCO geopark.

Prachovské skály, Boheems Paradijs

Lees meer Boheems Paradijs bezienswaardigheden, tips en ervaringen.

3. Karlovy Vary

Tržní kolonáda, Karlovy Vary

Karlovy Vary was ooit een exclusief kuuroord voor de rijken der aarde, maar is tegenwoordig een toeristische topper in West-Tsjechië. Een stad waar je kennismaakt met de heilzame werking van warmwaterbronnen en waar je nog tal van andere bezienswaardigheden ontdekt. Karlovy Vary, ook wel gekend met de Duitse benaming Karlsbad, is al sinds 1522 een vermaard kuuroord in het westen van Tsjechië.

De stad kende haar bloeitijd in de 18de en 19de eeuw. Toen kwamen de groten der aarde, waaronder beroemdheden als Mozart, Napoleon en Goethe, naar Karlovy Vary om zich te laten verwennen in de kuurcentra. De ondergrondse warmwaterbronnen leveren water waaraan een geneeskrachtige werking wordt toegeschreven. Verspreid over de stad vind je fonteintjes en kraantjes waar je van het heilzame water mag proeven. Uiteraard zijn er ook spa’s waar je je kunt onderdompelen in het heilzame water of profiteren van een modderbad.

Maria Magdalena kerk, Karlovy Vary

Bewonder in het historische gedeelte van de stad de schitterende zuilengangen, de fraaie prieeltjes, de kleurrijke gevels van de huizen, de mooie kerkjes en gezellige pleintjes. Karlovy Vary is misschien een beetje vergane glorie, maar wel een interessante stad voor een leuke dagtrip.

Lees meer Karlovy Vary bezienswaardigheden, tips en ervaringen.

4. Noord-Bohemen

Pravcická brána, Noord-Bohemen

Noord-Bohemen grenst aan Duitsland en Polen en staat bekend om zijn fraaie heuvellandschappen en middelhoge bergen. Een schilderachtige streek met indrukwekkende natuurfenomenen, waaronder vulkanische basaltzuilen, natuurlijke rotsbogen, rivierkloven en watervallen. In de buurt van de Duitse grens tref je een van de fraaiste heuvellandschappen van het land aan, dat ook wel Tsjechisch Zwitserland (České Švýcarsko) wordt genoemd.

Tegen de grens met Polen vind je het Reuzengebergte, het hoogste berglandschap van Tsjechië. De rivier de Elbe stroomt dwars door Noord-Bohemen en op haar vruchtbare oevers wordt er aan wijnbouw gedaan. De streek kent een groot aantal interessante steden, waaronder Liberec en Terezin, beter bekend als Theresienstadt.

Liberec, Noord-Bohemen

Lees meer Noord-Bohemen bezienswaardigheden, tips en ervaringen.


Top 3 Tsjechië specialisten

TUI

TUI

TUI biedt een uitgebreid aanbod van stedentrips naar Praag, inclusief hotel en vlucht vanaf Amsterdam of Eindhoven.
Bezoek website


ANWB

ANWB

De ANWB is specialist in autovakanties naar Tsjechië en heeft een ruim aanbod aan rondreizen.
Bezoek website


De Jong Intra

De Jong Intra

De Jong Intra Vakanties biedt bus- en autovakanties naar Tsjechië aan evenals stedentrips Praag met vlucht vanuit Nederland, België of Duitsland.
Bezoek website


Meer Tsjechië reisorganisaties

De Vakantiediscounter
Booking.com
SNP
Natuurhuisje

5. Pilsen

Plein van de Republiek, Pilsen

Pilsen ligt in het westen van Tsjechië en is, na Praag, de grootste stad in Bohemen. De naam Pilsen is onlosmakelijk verbonden met de pils, een lichte biersoort die Josef Groll voor het eerst in Pilsen brouwde. Tegenwoordig heeft de pils de wereld veroverd en wordt dit bier door talloze brouwerijen over heel de aardbol geproduceerd. De originele pils, de Pilsner Urquell, wordt nog steeds gebrouwen in de oorspronkelijke fabriek te Pilsen.

Pilsen heeft zijn groei en welvaart niet alleen te danken aan het bier. De in Pilsen geboren ingenieur Emil Škoda vestigde in de stad een machinebedrijf waar ooit duizenden arbeiders werkten.

Grote Synagoge, Pilsen

De historische stadskern telt tal van bezienswaardigheden, onder meer een fraai stadhuis, een indrukwekkende kathedraal, een enorme Joodse synagoge en een uitgestrekt onderaards gangenstelsel. Daarnaast vind je in de stad verschillende interessante musea, waaronder (natuurlijk) een brouwerijmuseum, maar ook een technologiemuseum en een marionettenmuseum. Kortom, een stad die je niet mag overslaan als je in Tsjechië bent.

Lees meer Pilsen bezienswaardigheden, tips en ervaringen.

6. Zuid-Bohemen

Lipnomeer, Zuid-Bohemen

Zuid-Bohemen is een deel van Tsjechië gelegen tussen de hoofdstad Praag en de grens met Oostenrijk. Het magnifieke Bohemer Woud, een bosrijke en bergachtige streek langs de grenzen van Tsjechië, Duitsland en Oostenrijk, ligt gedeeltelijk in Zuid-Bohemen.

Aan natuurschoon is er zeker geen gebrek in deze regio waar bossen, bergen, velden, riviertjes en meren elkaar afwisselen. Geen wonder dat hier het grootste nationaal park van Tsjechië ligt: het nationaal park Šumava. Voeg daarbij nog historische stadjes en eeuwenoude dorpjes, waar je regelmatig een glimp opvangt van kastelen en landhuizen die weggelopen lijken uit een sprookjesfilm.

Hluboka kasteel, Zuid-Bohemen

Zuid-Bohemen is een geliefde vakantiebestemming, zowel voor de Tsjechen zelf als voor buitenlandse toeristen. Watersportliefhebbers komen aan hun trekken op de meer dan 5.000 meertjes in de regio. De bossen en velden worden doorkruist door tal van wandelwegen en fietspaden. De belangrijkste toeristische hotspots in de regio die je niet mag overslaan, zijn het Lipnomeer, de steden Ceský Krumlov en Ceské Budejovice, evenals het niet te missen sprookjeskasteel Hluboka.

Lees meer Zuid-Bohemen bezienswaardigheden, tips en ervaringen.

Naar Tsjechië?

Meer lezen:


 , , , , , ,

1 reactie

  • avatar
    Anne Appleton op 05-06-2021
    Gast

    Info auto/ camping vakantie naar Tsjechië 2 volwassenen,een 15 jarige tiener,,stacaravan twee kamer en badkamer, tiener club dichtbij water,zwembad,winkels en restaurants loop afstand

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)