Weekendje Deventer? Bezienswaardigheden, activiteiten & tips wat te doen in Deventer! (+ waar boeken?)

Weekendje Deventer? Bezienswaardigheden, activiteiten & tips wat te doen in Deventer! (+ waar boeken?)

Weekendje weg in Deventer? De karaktervolle oude stad aan de IJssel kent een rijke historie en een prachtig oud centrum, met volop unieke bezienswaardigheden en gave activiteiten voor een leuke stedentrip. Ontdek hier wat te doen in Deventer en bekijk direct de leukste hotels en beste aanbiedingen!

Door , laatst bijgewerkt op 13 februari 2023
8 minuten lezen

Inhoud:

 1. Bezienswaardigheden
 2. Activiteiten & tips wat te doen
 3. Winkelen
 4. Eten & uitgaan
 5. Overnachten: 5x leuke hotels!
 6. Weekendje Deventer boeken

Stedentrip Deventer

Weekendje of nachtje weg in Deventer? De oude Hanzestad Deventer staat bekend als de parel van het oosten en is een echte publiekslieveling. De pittoreske historische binnenstad is erg fotogeniek met fraaie gevels, pleinen en fotogenieke smalle straten. De karaktervolle arbeidersstad aan de IJssel in zuidelijk Overijssel groeide in enkele decennia uit tot een stad die wordt bezocht door fijnproevers uit binnen- en buitenland.

Deventer heeft voor ieder wat wils: leuke koffie- en lunchtentjes, een bierbrouwerij, een foodhall en een stadsstrand. Het Havenkwartier, dat vroeger een belangrijke haven was, is nu een ontmoetingsplek met hippe hotels en restaurants. De iconische Brink is hét enorme centrale plein van Deventer, een levendige plek met veel cafés en de oude Waag. Voor prachtige gebouwen moet je in het Bergkwartier zijn: bezoek de Grote Kerk voor en stukje cultuur én een mooi uitzicht over de stad en de IJssel. Van bovenaf lijkt Hanzestad Deventer net een schilderij, met de rivier de IJssel die door het landschap slingert. Lees hieronder verder voor alle bezienswaardigheden, activiteiten en tips wat te doen tijdens je weekendje Deventer.

Weekendje Deventer boeken – onze tips!

Top-5 bezienswaardigheden Deventer

1. Brink & Waag

De Brink is hét (kolossale!) monumentale centrale plein in de oude binnenstad van Deventer. Het autovrije plein is met recht een van de indrukwekkendste stadspleinen van Nederland. Het barst er van de terrassen, cafés en restaurants. Maar er zijn ook volop historische monumenten te vinden, uit meerdere eeuwen. Een groot aantal panden wordt beschouwd als Rijksmonumenten, waaronder de prominente Waag uit 1528 (!). In de 15e en 16e eeuw was Deventer een stad waar handelaren en verkopers hun spullen verkochten. De Waag was vroeger de plek waar alle koopwaren werden gewogen voordat ze verkocht werden. Het is het oudste waaggebouw in Nederland en huisvest nu een museum over de stedelijk geschiedenis van Deventer.

Brink, Deventer

Andere interessante bezienswaardigheden op de Brink in Deventer zijn:

 • Het pand Kronenburg uit ca. 1500, nu het in 1932 opgerichte Speelgoedmuseum.
 • Het huis De Drie Haringen uit 1575.
 • Het voormalig woonhuis van Rutger Jan Schimmelpenninck.
 • Het Penninckhuis uit de 16e eeuw (met schuilkerk), waar nu de VVV huisvest.
 • De gebouwen van het voormalige Kantongerecht Deventer (17e-19e eeuw).
 • Het gebouw van Magazijn de Zon in art-nouveaustijl van F.M.J. Caron (1905, later V&D).
 • De in Amsterdamse School gebouwde voormalige Luxor-bioscoop (1918).
 • De gereconstrueerde laatgotische gevel van Brink 69, van het voormalig Heilige Geest Gasthuis.
 • De Wilhelminafontein uit 1898, met het beeld van de Deventer stedemaagd.
 • Het bronzen beeld van Nobelprijswinnaar Albert Schweitzer, gemaakt door Pieter de Monchy in 1975.

2. De Lebuinuskerk of Grote Kerk

Bezichtig in Deventer sowieso de Lebuinuskerk of Grote Kerk. Wist je dat de bouw van deze gotische hallenkerk 75 jaar duurde? Van 1450 tot 1525! De imposante kerk is nog steeds in gebruik voor diensten en regelmatig worden er evenementen gehouden. Als je zin hebt, kun je de Lebuinustoren beklimmen en loop je in 220 treden naar 46 meter hoogte. Neem ook een kijkje in het naastgelegen en in bijzondere stijl ontworpen stadhuis, dat werd uitgeroepen tot ‘Gebouw van het jaar’ in de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg staat.

Lebuinuskerk, Deventer

3. Het Bergkwartier

Stadswandeling maken? Dan mag je het pittoreske Bergkwartier (de Walstraat en omliggende straten) absoluut niet overslaan. Dit is Deventer op zijn mooist en meest idyllisch. Hier bevinden zich tal van gerestaureerde oude pandjes in smalle straten. De Walstraat was tot in de jaren zestig sterk verpauperd, maar tegenwoordig zijn er veel leuke boetiekjes en sfeervolle restaurants.

Wat mag je nog meer niet missen in het Bergkwartier?

 • De Proosdij, het oudste stenen woonhuis van Nederland, op de hoek van de Sandrasteeg. Het onderste deel van de muur stamt uit het jaar 900. Het pand dateert echter uit 1130 en omvat de oudste stadspoort van Nederland.
 • Wandel ook binnen bij de Sint-Nicolaaskerk of Bergkerk, een van oorsprong romaanse kruisbasiliek op een oude rivierduin in het Bergkwartier.
 • In de Golstraat staat de Grote Synagoge van Deventer uit 1892. Zoals veel andere gebouwen in het Bergkwartier, was het na de Tweede Wereldoorlog flink vervallen. Gelukkig is de Synagoge in volle glorie hersteld en wordt deze weer gebruikt voor Joodse diensten.
Bergkwartier, Deventer

4. Het Speelgoedmuseum

Al eerder genoemd, maar een eigen kopje waard: het historische Speelgoedmuseum bevindt zich op de Brink in Deventer en werd in 1932 opgericht. Het is gevestigd in twee laatmiddeleeuwse koopmanshuizen en bezit een grote collectie speelgoed uit het heden en verleden: van 2000 oude treinen en mechanisch speelgoed tot 200 poppenhuizen, kijkdozen, toverlantaarns en een rijke verzameling kinderboeken en -prenten. Er zijn ook afwisselende exposities, leuk voor kinderen én volwassenen. Kinderen hoeven niet alleen te kijken maar mogen ook met (een deel van) het speelgoed spelen!

5. Boerderijmuseum De Pothaar

Leuk tripje maken iets buiten Deventer? Proef de sfeer van vroeger in boerderijmuseum De Pothaar. Het boerenbedrijf is inmiddels gemoderniseerd maar verteld de geschiedenis van de verschillende generaties die op de Sallandse boerderij hebben gewoond in het museum. Je vindt er historische spullen zoals werktuigen, foto’s en klederdracht van vroeger.

Activiteiten & tips wat te doen in Deventer

Wat te doen in Deventer? Naast de genoemde bezienswaardigheden zijn dít leuke activiteiten om te ondernemen!

 • Allereerst: beklim de toren van de Lebuinuskerk of Grote Kerk voor een fantastisch uitzicht op de stad en IJssel en maak een stadswandeling door het hierboven genoemde Bergkwartier!
 • Deventer heeft diverse parken waar je doorheen kunt wandelen om te ontsnappen aan de drukte van de stad of genieten van een mooi uitzicht op de stad. Een geliefd stadspark is het Rijsterborgherpark, dat tussen het station Deventer en de binnenstad ligt. Ook een wandeling door het uiterwaardengebied van Plantsoen de Worp is de moeite waard.
 • Ga langs bij het Deventer Koekhuisje, een winkeltje met verschillende souvenirs en Deventerse specialiteiten, waaronder natuurlijk de Deventer koek. Deze wereldberoemde kruidkoek wordt al sinds de Middeleeuwen in Deventer gebakken. De stad heeft er zelfs een bijzondere bijnaam aan overgehouden: Koekstad.
 • Bij de in 2016 geopende stadsbrouwerij DAVO kun je kiezen uit allerlei zelfgebrouwen bieren zoals een Hang Out, Roadtrip of Surf Ale. Elke zaterdagmiddag wordt er een proeverij georganiseerd, maar je kunt ook gewoon binnenlopen in het Proeflokaal om een biertje te drinken en een hapje te eten.
 • Kinderen t/m twaalf jaar kunnen hun lol niet op bij Kunstijsbaan De Scheg. Dit overdekte speelparadijs met ruim tienduizend m2 speeloppervlakte heeft diverse attracties zoals een buikschuifbaan van 23 meter lang!
 • Leer meer over landbouw, het boerenleven en de productie van melk en vlees bij Kinderboerderij De Ulebelt. Loop tussen de diverse boerderijdieren, wandel door de thematuinen of ga naar de speelplaats; een leuk uitje voor het hele gezin.
 • De Deventer Boekenmarkt is een jaarlijks evenement in het centrum en langs de IJsselkade. Het is de grootste boekenmarkt van Europa, ieder jaar gehouden op de eerste zondag van augustus. Een ander niet te missen evenement in Deventer is het Dickens Festijn, in het weekend voor Kerstmis in het middeleeuwse Bergkwartier.
Deventer Dickens Festijn, Deventer

Verklede kinderen tijdens het Dickens Festijn.

Overnachten in Deventer – 5x leuke hotels

 • Boutique Hotel FINCH ★★★★
  Stijlvol boetiekhotel met een bar en uitzicht op de stad, leuk ingerichte kamers en uitstekende beoordelingen (9,3 op Booking!).
 • Pillows Luxury Boutique Hotel Aan De IJssel ★★★★
  Bijzonder overnachten in luxe hotel gevestigd in een neoklassiek gebouw uit de 19e eeuw, met spectaculair uitzicht op de rivier en de stad!
 • Bed and Breakfast Het Colmerhof
  Luxe, kleinschalige b&b aan de rand van Deventer in een mooie groene omgeving met veel wandel- en fietspaden.
 • Hotel Fletcher Hotel Gilde ★★★
  Prima budgetkeuze voor een goedkoop nachtje of weekendje Deventer, gevestigd in een voormalige pastorie uit 1751 en op slechts 550 meter van de Brink.
 • Grand Boutique Hotel-Restaurant Huis Vermeer ★★★★
  Prachtig kleinschalig boetiekhotel pal tegenover de grote Lebuniuskerk, met eigen (Frans) restaurant en indrukwekkende muurschilderingen binnen.

Winkelen in Deventer

Winkelen in Deventer? In Deventer kun je prima shoppen in de woonwinkels, speciaalzaken en inspirerende galeries. De populaire winkelstraten zijn de Walstraat en de kleine en grote Overstraat. Op loopafstand kun je heel Deventer moeiteloos door. Beloning verdiend? Het ijs van Gio’s is niet te versmaden. Maar op De Brink zit ook gewoon de grootste ijssalon ter wereld, Talamini. Pal tegenover zit overigens Kaashandel De Brink, al jaren achtereen uitgeroepen tot beste kaaswinkel van Nederland.

LEES OOK: 15x leuke steden in Nederland voor een nachtje of weekendje weg!

Eten en uitgaan in Deventer

Heb je zin om lekker te borrelen of dineren, dan ben je in Deventer op de juiste plek. Bij de Brink kun barst het van de cafés en restaurants, met volop leuke terrassen (ook met heaters!). Enkele favoriete cafés van locals zijn: De Heks, De Hip, de Bisschop en de Buren. Bezoek zeker ook de hippe bierbrouwerij Davo en de Deventer foodhall (Fooddock).

Deventer

Deventer is recent ook nog uitgeroepen tot Evenementenstad van het jaar, vanwege evenementen als het Dickens Festijn (100.000 bezoekers jaarlijks), het internationale Deventer op Stelten en de grootste boekenmarkt van Europa. Maar ook zonder al deze evenementen scoort Deventer hoge ogen, al is het alleen al vanwege de fijne uitstraling en sfeer in de historische binnenstad.

Weekendje Deventer boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Deventer reiservaring en tips!

Ben jij in Deventer geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief