Weekendje Zwolle? Bezienswaardigheden, activiteiten & tips wat te doen in Zwolle!

Weekendje Zwolle? Bezienswaardigheden, activiteiten & tips wat te doen in Zwolle!

Weekendje weg Zwolle? De hoofdstad van Overijssel kent een rijke historie en een prachtig oud centrum, met vele unieke bezienswaardigheden en gave activiteiten voor een leuke stedentrip. Ontdek hier wat te doen in Zwolle en bekijk direct de leukste hotels en beste aanbiedingen!

Door , laatst bijgewerkt op 27 februari 2023
12 minuten lezen

Inhoud:

 1. Bezienswaardigheden
 2. Activiteiten & tips wat te doen
 3. Winkelen, eten en uitgaan
 4. Overnachten: 5x leuke hotels!
 5. Weekendje Zwolle boeken

Stedentrip Zwolle

Weekendje of nachtje weg in Zwolle? Zwolle is de leuke hoofdstad van Overijssel, en ligt op maar een dik uur treinen van Amsterdam. Zwolle is beetje een mix van Amsterdam met – pak ‘m beet – Hardenberg. Qua formaat, maar ook qua vibe en mensen. Het zit er precies tussenin: de geneugten van een grote stad; de sfeer van een gezellig dorp. Niet heel ‘cool’ of ‘hipster’, maar gewoon vriendelijk, relaxed en nuchter. En mooi, érg mooi, als je weet waar je zijn moet.

De oude Hanzestad Zwolle wordt omgeven door een stervormige gracht en hier en daar nog eeuwenoude stadsmuren, met daarbinnen gezellige pleinen met boetiekjes, cafés en koffietentjes. Historie en modern vermaak komen hier mooi samen. Hanzestad Zwolle een rijk verleden dat je terug ziet in de vele monumenten en bezienswaardigheden. Het studentenleven zorgt voor een levendige sfeer in de stad. In de omgeving heb je volop water en natuur: van de IJssel en Overijsselse Vecht tot het Zwarte Water: legio mogelijkheden voor mooie wandel- en fietsroutes ook! Lees hieronder verder voor alle bezienswaardigheden, activiteiten en tips wat te doen tijdens je weekendje Zwolle.

Weekendje Zwolle boeken – onze tips!

Top-10 bezienswaardigheden Zwolle

1. Grote Markt & Grote Kerk

De Grote Markt is het centrale plein in het oude centrum van Zwolle, waar verschillende straten samenkomen. Het plein behoort tot de oudste delen van de stad: tot aan begin 19e eeuw werden bij de hoofdwacht van de Grote Kerk (anno nu een leuke wijnbar!) zelfs doodsvonnissen voltrokken en misdadigers gegeseld, onthoofd of opgehangen.

Grote Markt, Zwolle
 • In de jaren ’30, ’40 en ’50 van de vorige eeuw was er nog autoverkeer op het plein, via een rotonde. Inmiddels is de Grote Markt volledig autovrij en vind je volop terrassen en levendigheid.
 • Pál aan het plein ligt de al genoemde 15e-eeuwse Grote Kerk of Sint-Michaëlskerk.
 • Direct ervoor staat een modern glazen kunstbeeld van de schutspatroon en beschermengel van de kerk: aartsengel Michaël.
 • Wist je dat de Grote Kerk ooit een kerktoren had die hoger was dan de Dom in Utrecht? Deze stortte in 1682 in na diverse blikseminslagen.
 • In 2021 werd bij restauratiewerkzaamheden aan de kerk een bizarre vondst gedaan: men trof een minstens 1000 jaar oude romaanse kerk met grafkelder aan, volgens de gemeente ‘het oudste tastbare stukje Zwolle’.
 • Aansluitend aan de Grote Markt ligt de Melkmarkt, waar je een enorm aanbod aan restaurants vindt én waar elke vrijdag en zaterdag een levendige markt gehouden wordt.

2. De Peperbus

Als Zwollenaren de Peperbus zien, zijn ze thuis. Het is de (bij)naam van de overal herkenbare toren van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek, van maar liefst 75 meter hoog. Na 234 treden kom je in de toren, waar je de stad goed kunt bezichtigen. Zeker doen! Ook de kerk zelf is op de meeste dagen te bezichtigen en biedt een oase van rust in hartje stad.

De Peperbus, Zwolle

3. De Sassenpoort

Een van de belangrijkste en meest iconische bezienswaardigheden van Zwolle is de Sassenpoort, een schitterende oude stadspoort uit de 14de eeuw. De Sassenpoort werd gebouwd in de Hanzeperiode, toen Zwolle haar bloeitijd kende als handelsstad, en was onderdeel van de stadsverdedigingswerken.

De Sassenpoort, Zwolle

De poort doet nog steeds dienst als stadspoort, al kun je er tegenwoordig ook gewoon langs fietsen. Het is een geliefde en unieke schuilplek voor Zwollenaren tijdens regenbuien. Je kunt de Sassenpoort op gezette tijden ook bezichtigen; de entree gaat via een klassieke wenteltrap. Het gebouw staat in de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, geclassificeerd in ‘categorie I’. Hier staan de monumenten waarvoor behoud in eigendom van de Staat van buitengewoon cultuurhistorisch belang is.

4. Museum de Fundatie

Dit bijzondere museum is gevestigd in het oude Paleis van Justitie, aan de Blijmarkt. In Museum de Fundactie vind je een grote collectie aan beeldende kunst, met werken van onder andere Van Gogh, Mondriaan en Picasso. Er vinden ook steeds wisselende thema-exposities plaats.

 • Het paleisgebouw stamt uit de 19de eeuw en is gebouwd in neoclassicistische stijl.
 • Het enorme ovale, bolvormige ‘ei’ (door de architect ‘wolk’ genoemd) dat in 2013 op het pand werd geplaatst is een ontwerp van Bierman Henket architecten.
 • Zwollenaren zelf zijn er nog altijd niet over uit of ze het nou afzichtelijk lelijk vinden, zo’n modern ei bovenop dat mooie oude paleis, of juist uniek en bijzonder in pósitieve zin. Ga kijken en oordeel zelf!
Museum de Fundatie, Zwolle

5. Herman Brood Museum

“Ik Kom Uut Zwolle, Vette Pech.” Hoewel de meeste Nederlanders Herman Brood associëren met Amsterdam, liggen zijn roots toch echt in Zwolle. De excentrieke muzikant en kunstenaar werd er geboren en beleefde er zijn kinder- en tienerjaren. Hij had een haat-liefde-verhouding met de stad, maar keerde er ook in zijn latere jaren nog regelmatig terug. Tegenover het hierboven genoemde Museum de Fundactie vind je het Herman Brood Museum. Het is een klein, maar interactief museum met filmpjes, schilderijen, prenten en souvenirs. Een must voor de echte fans!

6. Waanders in de Broeren

Misschien wel de mooiste boekenwinkel van Nederland, gevestigd in de 15e-eeuwse Broerenkerk. Naast een enorme collectie Nederlandse en Engelse titels vind je er een brasserie/café en kun je rondleidingen volgen. Zelfs als je niet van boeken houdt, is Waanders in de Broeren een bezoekje waard.

Waanders in de Broeren, Zwolle

7. Thorbeckegracht

De beroemde staatsman Johan Rudolph Thorbecke, grondlegger van het parlementarisme in Nederland, werd geboren in Zwolle. Naar hem vernoemd is de mooiste stadsgracht van de stad, waar hij geboren werd: de Thorbeckegracht. Hier staan de mooiste (en duurste!) huizen van heel Zwolle en liggen talloze woonboten.

 • Het fotogenieke Pelserbrugje verbindt de straat met de oude kern van de stad.
 • Aan de overkant van de Thorbeckegracht zie je nog diverse stukken oude stadsmuur en enkele historische torens terug.
 • In de Wijndragerstoren is een leuk café gevestigd met het mooist gelegen terras van Zwolle: café ’t Beugeltje!
 • In De Pelsertoren kun je nu bijzonder overnachten: deze is omgebouwd tot bed & breakfast!
Pelserbrugje, Zwolle Thorbeckegracht, Zwolle

8. Het Dominicanenklooster

Aan de levendige Assendorperstraat, net buiten het oude centrum, vind je de enorme Dominicanenkerk en -klooster, uit 1901. De kerk staat ook wel bekend als de Paterskerk of Thomaskerk. Het is een kruisbasiliek in neogotische stijl. Het aangrenzende Dominicanenklooster (met binnentuin) huisvestte in zijn hoogtijdagen 80 Dominicanen. Anno nu wonen er nog steeds permanent 7 Dominicanen; een deel van het kloostercomplex wordt nu verhuurd aan kleine bedrijfjes en eenmanszaken.

9. Centraal Station Zwolle

Het Centraal Station van Zwolle is niet alleen een belangrijk treinenknooppunt waar vele lijnen samenkomen, je vindt er tevens een monumentaal oud stationsgebouw waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 19e eeuw. Het gebouw is een rijksmonument en recent gerestaureerd, samen met de rest van het Zwolse stationsgebied.

10. De Librije

Restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer heeft al vele jaren 3 Michelinsterren en is een van de beste en beroemdste restaurants in de wereld. Het restaurant én bijbehorende hotel is gevestigd in het Spinhuis, een monumentaal pand en tevens de voormalige vrouwengevangenis van Zwolle. Jonnie en Thérèse Boer hebben trouwens in het centrum van Zwolle (op de Nieuwe markt) nóg twee stijlvolle horecazaken: Brass Boer en zijn Aziatische evenknie Bar Senang.

Activiteiten & tips wat te doen in Zwolle

Wat te doen in Zwolle? Naast de genoemde bezienswaardigheden zijn dít leuke activiteiten om te ondernemen!

 • Huur een bootje en dobber door de stadsgracht. Aan de Zwolse stadsgracht zijn bootjes te huur voor je eigen rondvaart. Je kunt ook een kano, paddleboard, bbq-donutboot of een elektrische boot om de kanalen van Zwolle te verkennen. Meer sowieso voor zonsondergang even aan bij Café ’t Beugeltje aan de Thorbeckegracht!
 • Escaperooms zijn erg populair, zo ook The Great Escape. Er is veel aandacht en tijd besteed aan de kamers voor een ultieme ervaring. Ontsnap jij uit de ‘Prison Cell’ of ga je de uitdaging aan in ‘The Experiment’?
 • Voor een dagje plezier met de kinderen ga je naar Dinoland Zwolle. Dit is een themapark waarbij alles in het teken staat van dinosauriërs. Er is zowel een binnen- als buitengedeelte met speeltuigen en nagebouwde dino’s. Het park richt zich voornamelijk op kinderen tot 14 jaar.
 • Het oude centrum van Zwolle wordt omringd door een fraaie oude stadsgracht, uit de tijd van de Hanze (een samenwerkingsverband van handelaren en steden tijdens de middeleeuwen). Daarbinnen vind je een compact oud stadscentrum met volop oude huizen, gevels, steegjes en sfeervolle straten en pleinen. Voor wie z’n eigen stadswandeling maakt: typ ook ‘Krommejak’, ‘Goudsteeg’ en ‘Walstraat’ in bij Google Maps en vergeet het verstopte hofje bij de Fratersteeg niet!
 • Djambo Kidsplay is een leuke binnenspeeltuin voor kleine kids. Ouders kunnen comfortabel zitten en de kinderen kunnen zich uren vermaken, win-win!
 • Loop even binnen bij Het Zwolse Balletjeshuis voor het meest typische Zwolse snoepje, gemaakt van suikerdeeg van suikerriet. In dit leuke monumentale pandje staat het sowieso vol met oudhollands snoepgoed!
 • Wandelen of fietsen buiten de stad? Zwolle ligt vlakbij de IJssel, het Zwarte Water én de Overijsselse Vecht en biedt volop mooie wandel- en fietsroutes. Wandelen is bijvoorbeeld leuk bij park Het Engelse Werk, of bij biologische melkschapenboerderij De Vreugdehoeve, beide naast de IJssel en zijn uiterwaarden. Of start bij het Wijde Aa en wandel via het Westerveldse Bos en de Noorderkolk/Zwarte Water richting het mooie boerengehuchtje Langenholte.
 • Fietsliefhebber? Dan is het ‘Rondje Zwolle’ een must!
 • In de zomer is de Wijthmenerplas een geliefde recreatieplas, buiten het centrum. Je kunt er ook wakeboarden en waterskiën!
 • Op vakantie in landelijk Zwolle? Molecaten Park De Agnietenberg is een fijn bungalowpark in een verrassend mooi natuurgebied aan de rand van de stad, aan de meanderende Overijsselse Vecht en de Agnietenplas!
Activiteiten in Zwolle

Overnachten in Zwolle – 5x leuke hotels

 • De Pelsertoren
  Prachtige bed & breakfast in de monumentale Pelsertoren aan de Thorbeckegracht. Op en top romantisch en bijzonder overnachten!
 • Bilderberg Grand Hotel Wientjes ★★★★
  Klassiek luxehotel aan de statige laan die het Centraal Station met het oude centrum verbindt, met uitstekend eigen uitstekend restaurant (‘W’).
 • Pillows Grand Boutique Hotel Ter Borch ★★★★
  Stijlvol boetiekhotel op korte loopafstand van centrum, direct tegenover het station, fantastisch eigen gastronomisch restaurant ‘Coperto Restobar’.
 • Hanze Hotel Zwolle ★★
  Prima budgetkeuze voor wie middenin het centrum wil verblijven, gevestigd in een monumentaal pand met levendig Spaans tapasrestaurant op de begane grond.
 • Van der Valk Hotel Zwolle ★★★★
  Schitterende nieuwe Van der Valk aan de rand van Zwolle, van waaruit je ook mooie fietstochten kunt maken. Luxe wellness, bars, restaurant, ruime kamers: kortom, écht Van der Valk!

Winkelen in Zwolle

Zin in een dagje shoppen? Zwolle is een leuke winkelstad!

 • De Diezerstraat vormt dé centrale winkelstraat in Zwolle, en start op de Grote Markt. Het is een statige oude winkelpromenade vol mooie oude panden, met zowel grote merken als Zara, Scotch & Soda, Zizzi, ICI Paris XL, Hunkemöller, Rituals en Primark (vlakbij op de Melkmarkt) als kleine kledingboetiekjes, juweliers en zelfs een Pindakaas Store! Ook vind je er volop leuke koffie- en lunchtenten.
 • Een stukje achter de Diezerstraat vind je Winkelcentrum Het Eiland Zwolle, een modern stukje winkelgebied in Zwolle, naast de historische oude stadsmuur.
 • Kleinschaliger en luxer shoppen doe je in de Sassenstraat, deze winkelstraat staat in de top 10 van leukste winkelstraten in Nederland. Je vindt er diverse leuke boetiekjes en lunchcafés.
Winkelen in Zwolle

LEES OOK: 15x leuke steden in Nederland voor een nachtje of weekendje weg!

Eten en uitgaan in Zwolle

Ben je klaar met winkelen, dan kun je in Zwolle naar volop restaurants, cafés, kroegen, bioscopen en theaters! In de Zwolse binnenstad kun je zéker een gezellig avondje uit! Ook culinair gezien is het een van de topsteden van Nederland.

 • Voor wie het geld (en een reservering) heeft: De Librije is al jarenlang het beste restaurant van Nederland en heeft 3 Michelinsterren. Een unieke ervaring!
 • Jonnie en Thérèse Boer hebben op de Nieuwe markt nóg twee stijlvolle horecazaken: Brass Boer en zijn Aziatische evenknie Bar Senang. Hier kun je vaak ook spontaan terecht!
 • ‘Op sjiek’ zijn ook het Pestengasthuys en Restaurant Poppe absolute aanraders!
 • Andere eet-tips in Zwolle zijn Bai Yok (de beste Thai van Nederland, period!), Gandhi (ons favoriete Indiase eethuisje), Vaca Negra (de beste steaks!), Iliana’s Greek Street food (héérlijke gyros!) en de toffe Brasserie Jansen voor de lunch.
 • Het ijs van Salute in de Diezerstraat (dé winkelstraat van Zwolle) verdient wereldfaam! Talamini, op de Grote Markt, is een goede tweede.
 • Hoewel je op de Grote Markt ook meerdere terrassen hebt, vinden wij De Nieuwe Markt het gezelligste ‘local’ terrassenpleintje in Zwolle.
 • De Hetebrij, De Gezelligheid, De Belgische Keizer en In De Buurt zijn de tofste kroegen in de stad!
 • De meeste bieren op tap vind je bij het grote Stadscafé Het Refter, in een mooi monumentaal pand.
 • Het fijnste terras in Zwolle is dat aan de Thorbeckegracht van Café ’t Beugeltje!
 • Je zou het misschien niet verwachten, maar Zwolle heeft ‘s zomers een stadsstrand! Er staat aan het Rode Torenplein dan een pop-up strandbar met loungebedden, speciaalbier, cocktails, burgers en snacks. Met je blote voeten in het zand en een drankje in je hand; heerlijk!
 • Het publiek dat in Zwolle uit gaat is zeer divers, er is een gezellige en ongedwongen sfeer. De meeste dans- en nachtcafés vind je in de Voorstraat, waar het ‘s weekends tot 04.00 of 05.00 uur doorgaat.
 • Houd voor een goed feestje het programma van poppodium Hedon in de gaten. In Zwolle worden ook regelmatig festivals gehouden bij de Wijthmenerplas en in het park De Weezenlanden.
 • Wist je dat op 5 mei het grootste Bevrijdingsfestival van Nederland in Zwolle plaats vindt?

Weekendje Zwolle boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16128 - reviews totaal

Deel jouw Zwolle reiservaring en tips!

Ben jij in Zwolle geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief