Weekendje Haarlem? Bezienswaardigheden, activiteiten & tips wat te doen!

Weekendje Haarlem? Bezienswaardigheden, activiteiten & tips wat te doen!

Weekendje weg in Haarlem? De hoofdstad van Noord-Holland wordt gezien als ‘klein Amsterdam’, zonder de toeristenmassa’s. Haarlem biedt vólop unieke bezienswaardigheden en activiteiten voor een leuke stedentrip. Ontdek hier wat te doen in Haarlem en bekijk direct de leukste hotels en beste aanbiedingen!

Door , laatst bijgewerkt op 20 februari 2023
9 minuten lezen

Inhoud:

 1. Bezienswaardigheden
 2. Activiteiten & tips wat te doen
 3. Winkelen, eten & uitgaan
 4. Overnachten: 5x leuke hotels!
 5. Weekendje Haarlem boeken

Stedentrip Haarlem

Weekendje of nachtje Haarlem? Een stedentrip naar Haarlem is het perfecte alternatief als je geen zin hebt in de drukte van Amsterdam. Ook in Haarlem vind je namelijk prachtige stadsgezichten, de mooiste huizen uit de Gouden Eeuw, grachten en smalle oude straatjes. Maar dan zonder de toeristenmassa’s en rinkelende trams, plus lekker overzichtelijk: alles is beloopbaar!

In het centrum van Haarlem prijkt de imposante St. Bavo kathedraal én de St. Bavokerk aan de Grote Markt; aan de rivier het Spaarne ligt Molen de Adriaan; Hollandser kan bijna niet! Lees hieronder verder voor alle bezienswaardigheden, activiteiten en tips wat te doen tijdens je weekendje Haarlem.

Weekendje Haarlem boeken – onze tips!

Top-8 bezienswaardigheden Haarlem

1. Grote Markt & Grote Kerk

Middenin het oude centrum is De Grote Markt het centrale punt van Haarlem, waar veel straten op uitkomen en je volop terrasjes én mooie oude monumenten vindt.

 • De Grote Kerk is een echt herkenningspunt in de stad. De middeleeuwse kerk wordt ook wel de Sint-Bavokerk genoemd. Deze middeleeuwse kruiskerk (bouwperiode: 1370-1520) op de Grote Markt is opgetrokken in de Brabants gotische bouwstijl. Op de kruis van transept en schip staat de ruim 78 meter hoge houten, met lood bedekte, vieringtoren. Beklimmen ervan kan als onderdeel van een georganiseerde rondleiding.
 • Ook het Stadhuis van Haarlem bevindt zich op de Grote Markt: een rechthoekig gebouw bestaande uit het Zaalgebouw en de Gravenzaal, met kantelen en een toren, en een historie die terugvoert tot in de 14e eeuw.
 • De Hoofdwacht aan de Grote Markt 17 vormt een van de oudste monumenten van de stad. Het 13e-eeuwse gebouw huisvestte vanaf de 18e eeuw de stadswacht/schutterij. Het pand is nu een Rijksmonument.
 • De oude Vishal uit 1769 doet anno nu dienst als expositieruimte voor verschillende tentoonstellingen van beeldende kunstenaars uit Haarlem en daarbuiten.
 • https://www.bavo.nl/bezoek-de-bavo/rondleidingen/ is een ander prachtig monument op de Grote Markt en vormt tegenwoordig een van de twee locaties van het Frans Hals Museum.
Sint-Bavokerk, Haarlem

De Sint-Bavokerk.

Stadhuis van Haarlem op de Grote Markt

Het Stadhuis van Haarlem op de Grote Markt.

2. Frans Hals Museum (& andere musea)

Ben je een echte kunstliefhebber, sla dan in Haarlem sowieso het Frans Hals museum niet over. Nederlandse grootmeesters worden hier tentoongesteld. “Met oude kunst uit de 16e en 17e eeuw, moderne en hedendaagse kunst én een prikkelende mix van beiden.” Het museum kent twee locaties: locatie ‘Hal’ in de oude Vleeshal op de Grote Markt en locatie ‘Hof’ in het voormalige 17e eeuwse Oudemannenhuis aan het Groot Heiligland. Je kaartje is geldig voor beide: het is 7 minuten lopen van elkaar.

Andere musea in Haarlem die de moeite waard zijn:

 • Bewonder kunst en wetenschap in het Teylers Museum, het oudste museum van Nederland!
 • Of duik letterlijk onder de grond in het Archeologisch museum. Leer de geschiedenis van Haarlem kennen aan de hand van vondsten uit de bodem.
 • Het Corrie ten Boom Museum is een museum ter nagedachtenis aan de gelijknamige verzetsstrijdster, die met haar familie onderdak bood aan Joodse vluchtelingen.
Haarlem

3. Verborgen hofjes in Haarlem

Een bezoek aan Haarlem is niet compleet zonder een wandeling langs de vele verborgen hofjes. De binnenstad telt 22 knusse groene hofjes waaronder het oudste hofje (Hofje van Bakenes, 1395) van Nederland. De hofjes vormden een vroege vorm van bejaardenzorg; oudere weduwen of ongehuwden woonden hier gezellig samen op één terrein. Je kunt op eigen houtje op ontdekking, leuker is een wandeling met gids; deze boek je bijvoorbeeld bij GetYourGuide. Of kies voor een interactief ontdekkingsavontuur door de stad!

Hofjes in Haarlem

4. De KoepelKathedraal

De KoepelKathedraal Haarlem is uniek: deze kerk staat met de Sagrada Familia, de Sacré-Coeur, de Westminster Cathedral en de Basiliek van Koekelberg in de top vijf van belangrijkste kerken in de wereld gebouwd tussen 1850 en 1950! Deze machtige kathedraal is ontworpen door Joseph Cuypers en zelfs is groter dan de Dom van Keulen. De enorme kathedraal telt 12 grote en kleine torens en een koepel van wel 65 meter hoog! De kathedraal bevat bouwstijlen als neogotisch, neoromaans, Jugendstil en stijlelementen van de Amsterdamse School en Berlage. Elk weekend is er een rondleiding waarvoor je kaartjes kunt kopen!

KoepelKathedraal

5. De Amsterdamse poort

De Amsterdamse Poort wordt ook wel Spaarnwouder poort genoemd en is een fraai monument uit de 14e eeuw. Dit is de enige poort die nog over is van de oorspronkelijke twaalf middeleeuwse Haarlemse stadspoorten. Via deze stadspoort verliet men Haarlem om naar Amsterdam te gaan.

6. Molen de Adriaan

Misschien wel de meest fotogenieke plek van Haarlem: Molen de Adriaan is een achtkantige stellingmolen uit 1779 aan rivier het Spaarne. Er is nu een molenmuseum in gevestigd, waar je leert over de techniek, molens in het algemeen en De Adriaan in het bijzonder. Als het weer het toelaat draait de molen, zodat je de molen ook in werking kunnen zien. Sinds 2004 is molen De Adriaan ook een officiële trouwlocatie!

Molen de Adriaan, Haarlem

7. De Koepelgevangenis

Nog zo’n bijzonder historisch gebouw in Haarlem is de voormalige Koepelgevangenis. De ronde vorm van de gevangenis had als nut dat je vanuit het midden goed zicht had op alle cellen. In Nederland staan nog slechts twee andere koepelgevangenissen, namelijk in Arnhem en Breda. De Koepelgevangenis van Haarlem sloot in 2016; daarna werd het pand en terrein onder meer gebruikt voor de opvang van vluchtelingen. Inmiddels zijn er plannen om academisch onderwijs mogelijk maken in het koepelgebouw.

8. De Vijfhoek

De Vijfhoek, in de zuidwesthoek van de oude stad, vormt misschien wel het meest pittoreske deel van Haarlem-centrum. De buurt dankt zijn naam aan de vijf straten die er samen een pleintje vormen (waar ook Café de Vijfhoek ligt): de Lange Bogaardstraat, Breestraat, Lange Raamstraat, Wolstraat en Drapenierstraat. De veelal smalle straatjes van de Vijfhoek zijn zeer idyllisch, met volop bloemen en planten aan de oude gevels.

Activiteiten & tips wat te doen in Haarlem

Wat te doen in Haarlem? Naast de genoemde bezienswaardigheden zijn dít leuke activiteiten om te ondernemen!

 • Geen zin om te lopen? Maak een rondvaart door de grachten of huur een sloep! Vaar op de rivier Spaarne langs bijzondere molens, historische herenhuizen en prachtige monumenten. Ook zijn er genoeg horecagelegenheden om onderweg aan te meren. In de zomer kun je ook gaan suppen door de grachten, een originele manier om Haarlem te verkennen.
 • Sluit je dag af met een bezoek aan De Jopenkerk, een brouwerij en café waar je het bekende Jopenbier echt even moet proeven.
 • Haarlem heeft een heus stadsstrand! De Oerkap is dé plek op zomerse dagen waar kunstenaars, ondernemers en muzikanten verzamelen. Bestel een cocktail of pizza en geniet van de gezellige sfeer. Het stadsstrand bevindt zich op nog geen tien minuten lopen vanaf het station.
 • Liever uitwaaien op een echt strand? Ook dat kan, want het strand van Zandvoort en de Noordzee liggen vlakbij Haarlem, 10 minuutjes met de trein. Niet alleen in de zomer, maar ook in de herfst- en wintermaanden is het heerlijk vertoeven. Maak een fietstocht door de duinen, een lange strandwandeling of doe een drankje in een van de strandpaviljoens. Zandvoort heeft ook een vestiging van Holland Casino!
 • Is het rotweer buiten? In Haarlem heb je genoeg keuze voor binnenactiviteiten: ga naar de bioscoop, plan een dagje in de sauna of ga de uitdaging aan in één van de escape rooms. Tot slot kun je ook nog terecht in het VR Café om tegen elkaar (of alleen) games te spelen in Virtual Reality.
Haarlem

Overnachten in Haarlem – 5x leuke hotels

 • Amrâth Grand Hotel Frans Hals ★★★★
  Comfortabel 4-sterrenhotel met hotelbar in het centrum, op loopafstand van alle bezienswaardigheden.
 • Hotel Lion D’Or ★★★★
  Dit klassieke stadshotel ligt in het centrum, op loopafstand van het marktplein met de bekende Sint-Bavokerk. Goede bedden, mooie kamers, gratis wifi en uitstekende reviews!
 • Brasss Hotel Suites ★★★★★
  Ruime 5-sterren suites met mooi uitzicht op de Haarlemse binnenstad en voorzien van luxe voorzieningen en een grote badkamer.
 • Carlton Square Hotel ★★★★
  Geliefd hotel met vaak prima aanbiedingen, vlakbij stadspark Haarlemmerhout op korte loopafstand van het centrum. Met lounge, open haard en verwarmd terras om lekker te ontspannen.
 • The niu Diary ★★★
  Trendy budgetkeuze aan de rand van het centrum met uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, goed ontbijt en schone, fijne kamers.

Winkelen, eten en uitgaan in Haarlem

Haarlem is een heerlijke stad om lekker te winkelen, eten en drinken. Vooral De Gouden Straatjes mag je niet missen als je van shoppen houdt; 7 pittoreske straatjes boordevol unieke winkeltjes met ambachtelijke producten.

Trek gekregen van al dat shoppen? Haarlem heeft een enorme keuze aan restaurants, van Indonesisch tot Frans, van Mexicaans tot Thais. Haarlem heeft de hoogste horecadichtheid per inwoner, met meer dan 700 horecagelegenheden. Enkele tips:

 • Lunchen doe je bij By Lima in de Zijlstraat of Meneer Frans aan de Gedempte Oude Gracht.
 • Ga voor een goed diner naar Restaurant Zuiddam, drink een kopje koffie in Taverne de Waag of proef de lekkerste frietjes bij Friethuis De Vlaminck.
 • Andere toppers: de Pindakaaswinkel aan de Grote Houtstraat en ijssalon Garrone, een begrip sinds 1949.
 • Tot slot: met de trein ben je in een kwartiertje in Zandvoort voor een paar uurtjes strand!

Wil je het nachtleven van Haarlem induiken? Bij Het Patronaat altijd wel een leuk feestje of een toffe band. Dj’s vind je in Club Ruis in het centrum en voor livemuziek kun je terecht bij Café Stiel’s. Andere gezellige plekken zijn Café Studio, de Lichtfabriek en Café XO.

Haarlem

Weekendje Haarlem boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16143 - reviews totaal

Deel jouw Haarlem reiservaring en tips!

Ben jij in Haarlem geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief