Bitola (Noord-Macedonië): bezienswaardigheden, tips & ervaringen

Bitola (Noord-Macedonië): bezienswaardigheden, tips & ervaringen

Bitola ligt in het zuiden van Noord-Macedonië vlakbij de grens met Griekenland. Het was ooit de hoofdstad en is na Skopje de grootste stad van het land.

Door , laatst bijgewerkt op 25 mei 2022
4 minuten lezen

Vakantie Bitola

Bitola staat bekend als de ‘stad van de consulaten’. Al van oudsher zijn veel consulaten in de stad gevestigd. Het oude centrum van Bitola is een fijne plek om te shoppen, lekker te eten en een terrasje te pakken.

Ook voor cultuurliefhebbers is er genoeg te zien in de ruim 4000 jaar oude stad. Het stikt er van de historische gebouwen uit onder meer de Ottomaanse periode. Last, but not least: de stad ligt direct naast het Pelister Nationaal Park, een outdoor paradijs met als letterlijk hoogtepunt de Pelister, een indrukwekkende bergtop van 2.600 meter hoog.

Vakantie Noord-Macedonië boeken – onze tips!

De belangrijkste bezienswaardigheden van Bitola

Sint Dimitry kathedraal

Sveti Dimitrija, ofwel Sint Dimitry is een orthodoxe kathedraal in het centrum van Bitola. De kerk stamt uit 1830 en het interieur is rijk versierd met fresco’s, ornamenten en een grote orthodoxe iconostase voor het altaar. De kathedraal is zeker een bezoekje waard, check wel altijd even of er een dienst is voordat je entreegeld betaalt.

Sint Dimitry kathedraal, Bitola

Het interieur van de Sint Dimitry.

Sirok Sokak

Sirok Sokak is de mooiste straat van Bitola. Langs de wandelpromenade staan de elegantste neoclassicistische gebouwen en je vind er de leukste bars, restaurantjes en winkels. In de avonduren is dit the place to be om te flaneren of mensen te kijken op één van de terrasjes onder het genot van een drankje en een hapje.

Sirok Sokak, Bitola

Hoofdstraat Sirok Sokak, met op de voorgrond het standbeeld van Philip II.

Bitola, Noord-Macedonië

De Turkse bazaar

Een bijzondere attractie in het oude centrum is de grote Turkse bazaar. In de Ottomaanse tijd herbergde de bazaar zeker 3.000 verschillende shops, tegenwoordig zijn het er nog maar zo’n 70. Desondanks is het een heerlijke plek om in rond te dwalen en hier en daar te genieten van de typische zoete thee die ze overal serveren.

Yeni moskee en de klokkentoren

De Yeni Moskee en klokkentoren waren ooit onderdeel van de grote bazaar, maar nu liggen ze vredig in een park waar locals komen om te relaxen. Hoe oud de klokkentoren is weet niemand echt zeker, de moskee stamt uit 1588 en is gebouwd door Kadi Mahmud Effendi. Het gebouw is niet meer in gebruik als moskee maar werd gebruikt als kunstgalerie maar heeft recent een complete renovatie ondergaan. Hierna zal het gebouw opnieuw in gebruikt worden voor kunsttentoonstellingen.

Yeni moskee, Bitola

De ruïnes van Heraclea Lyncestis

Op 2 kilometer ten zuiden van Bitola liggen de ruïnes van Heraclea Lyncestis, een stad die in de 4e eeuw voor Christus is opgericht door de vader van Alexander de Grote, Philippus II van Macedonië. De ruïnes stammen vooral uit de Romeinse tijd en vooral het amfitheater (wat in de zomer nog steeds gebruikt wordt voor concerten) en de bijzonder mooie mozaïeken vloeren zijn zeer goed bewaard gebleven.

Heraclea Lyncestis, Bitola

Het amfitheater van Heraclea Lyncestis.

Reizen naar Bitola – hoe kom je er?

Bitola bereik je het best vanuit Ohrid. Een vlucht boek je voor gemiddeld €250. In Ohrid kun je een auto huren (via Sunny Cars) of je pakt de bus naar Bitola.

Georganiseerde rondreizen die Bitola aandoen vind je o.a. bij TUI en SNP Natuurreizen.

Beste reistijd Bitola

De beste maanden om Bitola te bezoeken zijn, net als voor de rest van Noord-Macedonië, het voor- en najaar. De zomermaanden kunnen erg heet worden en in de wintermaanden is de kans op regen erg groot.

Vakantie Noord-Macedonië boeken – onze tips!

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 Bitola reiservaring

  • Sander op 29-04-2019

    “Leuk voor een tussenstop”

    Is een leuke bestemming voor een tussenstop en in combinatie met de bijgelegen opgravingen. In het centrum leuke grote gezellige straat en een aantal kerken en moskeeën geven een typische Macedonische uitstraling aan dit stadje. Niet de moeite waard om hier meerdere dagen te verblijven.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Bitola reiservaring en tips!

Ben jij in Bitola geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief