Dovrefjell-Sunndalsfjella National Park

Dovrefjell-Sunndalsfjella National Park

Het Dovrefjell-Sunndalsfjella National Park is een grimmig, ijskoud maar onwaarschijnlijk mooi bergachtig plateau dat het grootste deel van het jaar onder een dik pak sneeuw verscholen gaat.

Door , laatst bijgewerkt op 27 juni 2022
3 minuten lezen

Waar staat Dovrefjell-Sunndalsfjella National Park om bekend?

Dovrefjell-Sunndalsfjella National Park ligt in het hart van Noorwegen, verspreid over de provincies Oppland, Sør-Trøndelag en Møre og Romsdal. Het natuurpark inclusief aangrenzende landschappen beslaat een oppervlakte van 1400 m2 en het bestaat sinds 1974. Doel van de officiële ‘bescherming’ van dit park is het behoud van de noordelijke alpine ecosystemen. Het gebied kent dan ook een rijke vegetatie met planten die de ijstijd zelfs overleefd hebben. In het park leven poolvossen, rendieren, veelvraten en meer dan 160 vogelsoorten waaronder de adelaar en de giervalk.

Noorwegen vakantie boeken – onze tips!

Top-5 Noorwegen aanbieders
 1. BBI Travel – uitgebreid reisaanbod
  Bekijk aanbiedingen
 2. Voigt Travel – fly & drive rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 3. ANWB – autovakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. TUI – fjordencruises, rondreizen en skivakanties
  Bekijk aanbiedingen
 5. SNP – actieve vakanties
  Bekijk aanbiedingen
Dovrefjell-Sunndalsfjella National Park

Het Dovrefjell-Sunndalsfjella National Park in de winter.

Ontmoet de muskusos!

Het echte ‘paradepaardje’ van het Dovrefjell-Sunndalsfjella National Park is echter de muskusos. Deze machtige hoefdieren kwamen oorspronkelijk voor in dit gebied maar werden uitgeroeid in de Tweede Wereldoorlog. In de jaren erna zijn er muskusossen uit Groenland gehaald en is de populatie weer gegroeid.

 • Je kunt een muskusos safari boeken om de dieren te spotten, maar deze zijn érg duur. Parkeer je auto langs de weg en loop het park in.
 • De kans dat je de Muskusossen op een gegeven moment tegen zult komen is erg groot. Let hierbij wel op je veiligheid en houd gepaste afstand. Af en toe kom je wel een wandelaar tegen; handig om die even te vragen.
Muskusos in het Dovrefjell-Sunndalsfjella National Park

Een muskusos in het Dovrefjell-Sunndalsfjella National Park.

Wandelroutes

Een andere manier om Dovrefjell te verkennen is te voet. Het park telt een aantal mooie hiking trails die goed zijn gemarkeerd. Er zijn routes voor elk niveau en overnachtingsmogelijkheden in onbemande hutten. De hoogste berg van het park is Snøhetta (2286 meter). Je kunt de berg afdalen vanuit Snøheim, de tocht duurt 6 uur en is alleen voor ervaren wandelaars met voldoende uitrusting. Zoals eerder gezegd: kijk uit voor de muskusossen. Als je ze ziet kom dan niet te dichtbij, dan is er geen gevaar.

Wandelen in het Dovrefjell-Sunndalsfjella National Park Dovrefjell rivier in Dovrefjell-Sunndalsfjella National Park

De Dovrefjell rivier in Dovrefjell-Sunndalsfjella National Park.

Dovrefjell-Sunndalsfjella National Park route

Reizen naar Dovrefjell-Sunndalsfjella NP – hoe kom je er?

Met de auto bereik je het Dovrefjell-Sunndalsfjella National Park via de E6 vanuit het Oslo (378 km). Ook met bus of trein kun je het park bereiken. De dichtstbijzijnde plaatsen zijn Kongsvold, Furuhaugli en Hjerkinn (hier ligt ook het treinstation). Kijk op Booking.com voor hotels en andere accommodaties in de omgeving.

Bezoek je Dovrefjell-Sunndalsfjella NP als onderdeel van een rondreis Noorwegen? Dan doe je waarschijnlijk ook andere gebieden in het oosten van dit Scandinavische land aan. Zo staan Lillehammer en Jotunheimen vaak ook op het programma.

Beste reistijd Dovrefjell-Sunndalsfjella National Park

Dovrefjell is koud en is een groot deel van het jaar bedekt met sneeuw. De beste tijd voor wandelingen of safari’s is vanaf begin juli tot half september.

Noorwegen vakantie boeken – onze tips!

Top-5 Noorwegen aanbieders
 1. BBI Travel – uitgebreid reisaanbod
  Bekijk aanbiedingen
 2. Voigt Travel – fly & drive rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 3. ANWB – autovakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. TUI – fjordencruises, rondreizen en skivakanties
  Bekijk aanbiedingen
 5. SNP – actieve vakanties
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 Dovrefjell-Sunndalsfjella National Park reiservaring

 • Wendy op 10-04-2019

  “Muskusossen safari”

  Ongeveer in het midden van Noorwegen ligt Dovrefjell (Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella). In dit nationale park kun je geweldig mooie wandelingen maken. Maar wil je iets echt bijzonders, dan ga je mee op muskusos safari.
  Samen met een gids ga je op zoek naar deze pre-historische dieren. Ze kunnen tot 400 kilo wegen en zijn niet ongevaarlijk. Hoewel het vredelievende dieren zijn, zijn er verhalen bekend van mensen die zijn aangevallen. Zolang je maar afstand houdt, is er niets aan de hand.
  Ik vond het echt een meerwaarde hebben om met een gids op pad te gaan, omdat je ten eerste een heel grote kans hebt om ook echt muskusossen te zien en omdat de gids van alles weet te vertellen over deze grote schaap-achtigen. Jaja, ze lijken op koeien, maar zijn meer verwant aan schapen.
  Nadat we al een aantal muskusossen gezien hadden, hoorden we een hard gebonk verderop. Achter de heuvel was een waar schouwspel: twee mannetjes waren met elkaar aan het vechten! Ze schraapten met hun hoeven en renden op elkaar in. Boink! Klonk het luid als ze elkaar raakten met hun grote hoons. Daarna gingen ze ieder weer terug naar hun eigen kant, om weer op elkaar in te beuken. Ik weet niet hoe lang we hebben gekeken naar deze voorstelling, maar het was echt geweldig!

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Dovrefjell-Sunndalsfjella National Park reiservaring en tips!

Ben jij in Dovrefjell-Sunndalsfjella National Park geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief