De Noordkaap in Noorwegen: reizen naar de midzomerzon en het Noorderlicht

De Noordkaap in Noorwegen: reizen naar de midzomerzon en het Noorderlicht

De Noordkaap is één van de bekendste plekken van Noorwegen. Het (onofficieel) noordelijkste punt van Europa ligt ver boven de poolcirkel en laat je het poolleven in ultieme vorm ervaren met het noorderlicht in de winter en zomerdagen waarbij de zon maandenlang niet onder gaat.

Door , laatst bijgewerkt op 28 juni 2022
1 minuut lezen

Noordkaap & het Noorderlicht

De Noordkaap behoort tot Noorwegen, ligt op het eiland Magerøja en is te bereiken via de bijna 7 kilometer lange Noordkaap tunnel. Het officiële uitkijkpunt dat we bedoelen met ‘De Noordkaap’ behoort tot de gemeente Nordkapp in de provincie Finnmark. De dichtstbijzijnde stadjes zijn Honningsvåg en Skarsvåg. Hier vind je ook de meeste campings en pensions.

De zomerperiode is de populairste tijd van het jaar om de Noordkaap te bezoeken. Met ruim 200.000 bezoekers is het dan een behoorlijk toeristische plek. Tussen half mei en eind juli verlicht de magische midzomerzon maandenlang het uitkijkplateau en kun je genieten van de prachtige gouden gloed over de Noorse- en Barentszee. In de winter is de Noordkaap een prachtige, maar bar koude plek om het Noorderlicht te spotten.

Noorwegen vakantie boeken – onze tips!

Top-5 Noorwegen aanbieders
 1. BBI Travel – uitgebreid reisaanbod
  Bekijk aanbiedingen
 2. Voigt Travel – fly & drive rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 3. ANWB – autovakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. TUI – fjordencruises, rondreizen en skivakanties
  Bekijk aanbiedingen
 5. SNP – actieve vakanties
  Bekijk aanbiedingen

Knivskjelodden, zo’n 18 kilometer van de Noordkaap. Deze plek ligt officieel noordelijker dan de Noordkaap zelf, is iets minder dramatisch en alleen te voet bereikbaar, maar daarom misschien juist wel aantrekkelijker.

Noordkaap

Wat is de Noordkaap?

De Noordkaap an sich is een 307 meter hoge klif in de gelijknamige gemeente Nordkapp, op het noordelijkste punt van het eiland Magerøya. Sta je op de Noordkaap? Dan ben je nog maar 2080 kilometer van de Noordpool verwijderd. Alleen de eilandengroep Svalbard ligt tussen de kaap en de pool. De Noordkaap wordt altijd aangeduid als het noordelijkste punt van Europa, maar eigenlijk is dit Kaap Fligely op de eilandengroep Frans Jozefland.

Noordkaap, Noorwegen

Belangrijkste symbool op de Noordkaap is de Nordkapp Globe. De wereldbol staat er al sinds 1978 en is inmiddels een beroemd fotomodel. Wil je op de foto met dit monument? Dan zul je waarschijnlijk even in de rij moeten wachten. Andere monumenten op de Noordkaap zijn de obelisk, gemaakt ter ere van koning Oscar II, en het Children of the Earth monument.

Nordkapp Globe

De Nordkapp Globe.

Nordkapp Globe, Noordkaap

Het uitkijkplateau bij de Nordkapp Globe.

De Nordkapphallen is gebouwd als uitzichtpunt voor de toeristen. Je vindt er een restaurant, winkels, een videoscoop, postkantoor en museum. Ook trouwen kan op de Noordkaap. De St. Johannes kapel is de meest noordelijke trouwlocatie ter wereld.

Let op; een bezoek aan de Noordkaap is redelijk prijzig; je betaalt zo’n €30 per volwassene om toegang te krijgen tot het ‘Noordkaap park’.

Het eiland Magerøya

Naast de Noordkaap heeft het eiland Magerøya (provincie Finnmark) nog meer te bieden. Het landschap wordt gevormd door steile kliffen aan de kust en indrukwekkende berglandschappen in het binnenland. Het toendralandschap is overwegend dor en kaal maar wordt afgewisseld met schattige vissersdorpjes. Op de eilandengroep Gjesværstappan leven honderdduizenden zeevogels en vanaf de rotsboog Kirkeporten heb je een geweldig uitzicht over de Noordkaap.

Magerøya, Noordkaap

Middernachtzon op Magerøya.

Honningsvåg en Skarsvåg

De meeste accommodaties in de buurt van de Noordkaap vind je in Honningsvåg en Skarsvåg. Honningsvåg is het grootste stadje op het eiland Magerøya. Het ligt in een baai en is de meest noordelijke stad van het Europese vasteland. Honningsvåg staat bekend om de visserij, in de haven liggen vaak meer dan 100 vissersboten.

 • Ook veel cruiseschepen waaronder de bekende Hurtigruten expres (zie verderop) weten Honningsvåg te vinden.
 • Het stadje heeft enkele interessante bezienswaardigheden waaronder het Noordkaapmuseum en de kerk uit 1884, dat als enige gebouw de invasie door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog overleefd heeft.
Honningsvåg, Noordkaap

Honningsvåg.

Skarsvåg is een stukje kleiner dan Honningsvåg. Het vissersdorpje ligt middenin de schitterende ongerepte natuur bij het Storvannet meer. Rondom Skarsvåg liggen een aantal populaire campings en pensions. Op loopafstand van het dorp vind je de beroemde steenformatie Kirkeporten.

Skarsvåg, Noordkaap

Regenboog boven Skarsvåg.

Populaire activiteiten

Populaire andere activiteiten op en rond het eiland Magerøya zijn onder meer wandelen en krabvissen op de Barentszee. In de winter kun je tochten maken met sneeuwscooters, quads, honden of te voet met sneeuwschoenen. Naast een bezoek aan de Noordkaap is een excursie naar het natuurreservaat Gjesværstappan een must do! Dit reservaat bestaat uit een aantal eilanden met steile kliffen vlakbij het dorpje Gjesvær. Hier leven honderdduizenden zeevogels waaronder Jan-van-Genten, papegaaiduikers, aalscholvers en zeearenden.

Gjesværstappan, Noordkaap

Natuurreservaat Gjesværstappan. Fotocredit: Uspn, CC BY-SA 3.0.

Hou je van een stevige wandeling? Er lopen mooie wandelroutes naar de steenformatie Kirkeporten en Knivskjelodden, het daadwerkelijke noordelijkste punt van Noorwegen.

Overnachten bij de Noordkaap

Op het eiland Magerøya – zowel in Honningsvåg en Skarsvåg als ook buiten de stadjes in de natuur – vind je enkele tientallen accommodatiekeuzes: veelal eenvoudige hotels, wat huisjes en een aantal campings. Check hier het aanbod op Booking.com.

Weg naar de Noordkaap

Weg naar de Noordkaap.

Reizen naar Magerøya en de Noordkaap – hoe kom je er?

Er zijn verschillende manieren om Magerøya en de Noordkaap te bereiken. Je kunt er uiteraard voor kiezen om de Noordkaap te bezoeken als ultieme verste punt van een avontuurlijke autorondreis door Noorwegen.

 • De wegen in de provincie Finnmark zijn goed onderhouden. Let wel goed op als je in de winter reist, want de weg kan erg glad worden.
 • Vanuit Nederland naar de Noordkaap met auto duurt in totaal zo’n 35 uur, maar logischerwijs zul je onderweg veel andere plekken aandoen.
 • De daadwerkelijke Noordkaap zelf is per auto bereikbaar, maar alleen onder begeleiding om 11.30 en 12.30 uur. In de winter mag je zelf niet rijden, maar kun je de Noordkaap bezoeken met toeristenbussen.

Vliegen naar de Noordkaap kan natuurlijk ook. In westelijk Finnmark liggen 5 luchthavens: Alta Airport, Hasvik Airport, Hammerfest Airport, Honningsvåg Airport en Lakselv Airport. Tickets zijn echter vrij duur, een enkeltje Tromsø – Alta kost al rond de €100. Voordeliger is vliegen naar Tromsø en vandaar een huurauto (o.a. via Sunny Cars) of bus te nemen.

Tip: georganiseerde Scandinavië-rondreizen die de Noordkaap aandoen vind je o.a. hier bij Voigt Travel en BBI Travel.

Naar de Noordkaap per boot: Hurtigruten

Een laatste optie om de Noordkaap te bereiken is via de beroemde Noorse Kustexpress Hurtigruten. De in totaal 14 schepen vormen zowel een lijndienst die passagiers en vracht vervoert als ook een fantastische cruiseroute. De totale route loopt van Bergen in het zuiden naar Kirkenes in het verre noordoosten en weer terug: in een reis van 12 dagen waarbij in 34 havenstadjes aangemeerd wordt. Daaronder ook Tromsø, Øksfjord, Hammerfest, Havøysund en Honningsvåg, vlakbij de Noordkaap.

Je kunt zowel stukjes van de route boeken als de gehele 12-daagse heen- en terugreis. Je kunt een hut boeken, eten en drinken wordt geserveerd in het cafetaria of restaurant. Tijdens de tocht in de wintermaanden is de kans groot dat je het noorderlicht spot.

Tip: Hurtigruten-tochten of andere Noorwegen-cruises kun je o.a. ook hier boeken via BBI Travel, ANWB en TUI.

Beste reistijd voor een bezoek aan de Noordkaap

De Noordkaap kun je in principe het hele jaar door bezoeken, afhankelijk van je reisdoel. Tussen half mei en eind juli gaat de zon niet onder en zijn de temperaturen vrij aangenaam. Dit is dus een goede tijd om te gaan, maar het is er dan meteen wel ook erg druk met duizenden andere toeristen die hetzelfde denken. De winters op de Noordkaap zijn donker en ijskoud, maar bieden wel de mogelijkheid om het noorderlicht te zien. De beste tijd voor winteractiviteiten ligt tussen februari en maart.

Noorwegen vakantie boeken – onze tips!

Top-5 Noorwegen aanbieders
 1. BBI Travel – uitgebreid reisaanbod
  Bekijk aanbiedingen
 2. Voigt Travel – fly & drive rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 3. ANWB – autovakanties & rondreizen
  Bekijk aanbiedingen
 4. TUI – fjordencruises, rondreizen en skivakanties
  Bekijk aanbiedingen
 5. SNP – actieve vakanties
  Bekijk aanbiedingen

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

7 Noordkaap reiservaringen en tips

 • Leslie Rutten op 15-04-2019

  “Geluk hebben met het weer! ”

  De Noordkaap is zeker een aanrader en erg indrukwekkend! Helaas hadden wij niet zo geluk met het weer, de dagen dat wij op de Noordkaap waren, was het mistig. En de omgeving rondom de Noordkaap zeker net zo indrukwekkend!

 • Jelle op 09-04-2019

  “Adembenemend mooi”

  De Noordkaap stond al een tijdje op mijn bucketlist. De Noordkaap zelf is misschien niet zo bijzonder. Het is het idee van de plek, net zoals een 3-landenpunt. Maar de reis er naar toe was des te mooier. Als je even kan moet je vooral niet gaan vliegen, pak de auto en rij er naar toe. Dan zie je onderweg fantastische plekken, sneeuw vlaktes, bevroren watervallen, rendieren, etc. Maar vooral de opbouw naar de Noordkaap toe. Steeds minder mensen, uitgestrekte bossen, -20 C. Wij hadden vanuit NL een geweldige trip van 10 dagen, naar de noordkaap en weer terug.

 • Annet De Reiziger op 14-12-2017

  “Wandeling langs de Noordkaap.”

  Wij zijn de Noordkaap niet opgeweest omdat je hier de Noordkaap zelf niet kan zien en een hoop geld kost ook nog. Voor je de tunnel in gaat kan je de auto parkeren en beginnen aan een wandeling ( links van de kaap). Je loopt dan nog verder noordelijker dan de noordkaap. Hier kan je alleen lopend komen, wij hebben ons tentje meegenomen en aan einde gekampeerd met uitzicht op de Noordkaap. Erg mooi en rustig, want iedereen staat op de Noordkaap :)

 • Jeffrey op 26-11-2017

  “Bucket-list waardig!”

  Wij zijn zelf maar een halve dag op het noordelijkste puntje van Noorwegen geweest, omdat dat 1 van de stoppunten was van onze cruise. Veel van de diversiteit aan landschappen hebben wij niet gezien, wel een hoop elanden. Gelukkig was het niet mistig en konden wij wel van het uitzicht genieten.
  Het uitzicht was erg mooi, maar je bent duidelijk niet alleen. Het beeld dat geschetst wordt dat je in the middle of nowhere bent, klopt niet helemaal. Er zijn een hoop toeristen die maar vaak een uur de tijd hebben voordat ze weer met toerbussen weg moeten.

 • Stephanie Roeffen op 15-11-2017

  “Must see: de langste sledehondenrace van Europa”

  Wanneer je in de februari/maart op vakantie gaat naar de Noordkaap, maak dan een detour naar Alta. Hier vindt ieder jaar de Finnmarkslopet plaats. Dit is een internationale hondensleewedstrijd waarbij de teams maar liefst 1200 kilometer afleggen in een week tijd. Dat maakt het de langste loop in Europa. Zowel de start en finish worden in Alta gevierd met een hoop spektakel. Vooral de showdag is een absolute must. Meer informatie vind je op www.finnmarkslopet.no.

 • Athina Ketting op 23-10-2017

  “Noordkaap is duur, maar prijs en reis waard”

  Noorwegen kent heel veel hoogtepunten en de Noordkaap is er daar één van. De reis er naar toe (wij kwamen vanuit Rovaniemi, Finland) was prachtig. De natuur werd steeds ruiger naar mate we dichterbij de Noordkaap kwamen. Wij hadden wel de pech dat het heel mistig was en we daardoor niet echt een uitzicht hadden op de Noordkaap, toch kon dat de pret niet drukken. Op de Noordkaap zijn is al een hoogtepunt an sich. Wel vond ik de entreeprijs voor de Noordkaap duur. Je betaald hier zo'n €25,- pp voor!

 • Marita Verbeek op 22-10-2017

  “Wat een (letterlijk)e hoogtepunt”

  In een maand vakantie vanuit Rotterdam naar de noordkaap en terug. De noordkaap was onze eindbestemming, voordat we weer omkeerden. Toen we daar aankwamen stormde het zo hard dat we onze daktent niet op durfde zetten.. dus gezocht naar een hytte. Gelukkig nog één gevonden die vrij was. De volgende dag pas naar de noordkaap gegaan (gelukkig werd het weer wat beter). Wat een prachtig uitzicht!!! We zijn hier bijna de hele dag gebleven, je ziet de zon wat zakken, maar hij gaat niet onder! Indrukwekkend! Echt een aanrader.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Noordkaap reiservaring en tips!

Ben jij in Noordkaap geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief