Białowieża Nationaal Park (Polen): bezienswaardigheden, tips + waar overnachten?

Białowieża Nationaal Park (Polen): bezienswaardigheden, tips + waar overnachten?

Het wordt het laatste stukje rasechte wildernis in Europa genoemd: het oerbos van Białowieża. Het ligt zowel in Polen als in Wit-Rusland. In Polen beschermt het Białowieża Nationaal Park de kern van dit oerbos, dat werd uitgeroepen tot Werelderfgoed.

Door , laatst bijgewerkt op 28 september 2022
4 minuten lezen

Het oerbos en het Nationaal Park Białowieża

Het oerbos van Białowieża is het laatste stukje overgebleven bos van het oerwoud dat zich ooit uitstrekte over het Europese laagland. Het oerbos ligt op het grondgebied van Polen en Wit-Rusland en heeft een totale oppervlakte van 1500 vierkante kilometer, waarvan 624 vierkante kilometer in Polen. In 1979 nam de UNESCO het woud op in de Werelderfgoedlijst. Het Poolse Nationaal Park Białowieża werd opgericht in 1932 en beslaat zo’n 105 vierkante kilometer van het oerbos. Een deel van het Nationaal Park kan alleen bezocht worden met een erkende gids; in andere delen mag je vrij rondlopen op de wandelpaden.

De bekendste diersoort in het Nationaal Park is de wisent of Europese bizon. Natuurliefhebbers trekken naar het Nationaal Park om er wisenten in het wild te spotten en te genieten van de unieke fauna en flora. Ook de naburige dorpjes Białowieża en Hajnówka ontvangen veel bezoekers.

Polen vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Polen vakantie aanbieders

Het Nationaal Park Białowieża bezoeken

In het streng beschermde gedeelte van het Nationaal Park kom je alleen binnen met een erkende gids. Je hebt de keuze uit een korte route van ca. drie uur of een lange route van ongeveer zes uur. Naast wisenten is het Nationaal Park ook het leefgebied van lynxen, wolven, herten en bevers. Er komen zo’n 120 vogelsoorten en 52 soorten zoogdieren voor. De bossen bestaan vooral uit eiken, linden en haagbeuken.

Białowieża Nationaal Park

Het gedeelte van het Nationaal Park ten noorden van de rivier Hwoźna is vrij toegankelijk, zonder gids. Ook interessant is het Wisentreservaat (Reserwat Pokazowy Żubrów), op ongeveer drie kilometer van het dorp Białowieża. In dit dierenpark maak je kennis met de verschillende zoogdieren die in het woud van Białowieża leven, waaronder de wisent.

Białowieża Nationaal Park wisenten

Interessante dorpjes in de omgeving

Białowieża

Het dorpje Białowieża, op slechts enkele kilometers van de grens met Wit-Rusland, is beslist een bezoekje waard. Het dorp is het beste uitgangspunt voor een verkenning van het Nationaal Park en het oerbos. In het dorp zelf trekt het Parc Pałacowy de aandacht. In het park werd in de negentiende eeuw een paleis gebouw, dat diende als ‘optrekje’ voor Russische tsaren die gingen jagen in het oerbos. Het paleis brandde in 1944 af en werd nooit terug opgebouwd. De zijgebouwen bleven echter intact en zijn nog steeds te bezichtigen. In het grootste zijgebouw is een natuurmuseum gevestigd. Het Parc Pałacowy is de enige overgebleven jachtresidentie uit de tijd van de tsaren. Vergeet ook niet om de Sint-Nicolaaskerk te bezoeken, een Russisch-orthodoxe kerk uit de periode van de Russische tsaren.

Orthodoxe kerk, Białowieża

Hajnówka

Hajnówka is ontstaan als een vestigingsplaats voor arbeiders die werkten in de lokale houtindustrie. De drukst bezochte bezienswaardigheid in Hajnówka is ongetwijfeld de Russisch-orthodoxe Heilige Drievuldigheidskerk. De kerk is gebouwd tussen 1970 en 1990 en valt op door haar unieke bouwstijl. Binnen bestaat de kerk uit twee niveaus. De onderste kerkruimte is gewijd aan Sint-Nicolaas. De muren van de centrale ruimte zijn prachtig beschilderd met afbeeldingen van heiligen en taferelen uit de bijbel.

Hajnówka, Polen

Ook niet te missen in Hajnówka: het Podlasie Monuments Miniature Park. De historische gebouwen en monumenten van de regio Podlachië, waarin de stad ligt, zijn hier in miniatuur nagemaakt op schaal 1:25.

Vanuit Hajnówka rijdt een toeristentreintje op een smalspoorbaan door het oerbos van Białowieża naar het naburige dorpje Topiło.

Accommodatietips Nationaal Park Białowieża

  • Vakantiehuis Chata u Borysa
    Vakantiehuis met twee slaapkamers in Białowieża, dicht bij het Parc Pałacowy. Met een terras en tuin. Huisdieren toegelaten. Gratis parkeergelegenheid.
  • Bed and breakfast Stoczek 1929
    B&B in een traditioneel houten huisje in het centrum van Białowieża, op loopafstand van het Nationaal Park. Alle kamers voorzien van een eigen badkamer. Tuin met appelboomgaard, speeltuin en jeu-de-boulesbaan. Gratis wifi.
  • Hotel Żubrówka Spa & Wellness ★★★★
    Viersterrenhotel in het centrum van Białowieża. Met een wellnesscentrum en een binnenzwembad. Beschikt ook over een serre met airco en uitzicht over de omgeving. Huisdieren toegelaten. Gratis wifi.

Polen vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Polen vakantie aanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Białowieża Nationaal Park reiservaring en tips!

Ben jij in Białowieża Nationaal Park geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief