Stedentrip Gdańsk (Polen): bezienswaardigheden, ervaringen, wat te doen & waar te boeken!

Stedentrip Gdańsk (Polen): bezienswaardigheden, ervaringen, wat te doen & waar te boeken!

Na verwoesting in de Tweede Wereldoorlog werd de stad compleet heropgebouwd. In de jaren 1980 was ze het centrum van verzet tegen het communisme, nu een opkomende toeristische trekpleister. Ontdek Gdańsk, een bloeiende havenstad aan de Oostzee in Noord-Polen.

Door , laatst bijgewerkt op 28 september 2022
7 minuten lezen

Inhoud:

 1. Geschiedenis
 2. Het centrum van Gdańsk
 3. De Lange Straat
 4. Overige bezienswaardigheden in Gdańsk
 5. De Driestad of Trojmiasto
 6. Vakantie Gdańsk – Accommodatie tips
 7. Vakantie Gdańsk boeken

Gdańsk, stad met een bewogen geschiedenis

Gdańsk is tegenwoordig een belangrijke havenstad in het noorden van Polen. Nochtans behoort de stad pas vanaf 1945 (opnieuw) tot Polen. Gdańsk was in de middeleeuwen een Hanzestad onder de heerschappij van de ridders van de Duitse Orde. Later behoorde Gdańsk, met de Duitse benaming Danzig, tot het koninkrijk Pruisen. In de zestiende eeuw bereikte de stad haar grootste bloei. Tal van bouwmeesters uit Amsterdam en Antwerpen richtten er gebouwen op in renaissancestijl. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de stad grotendeels verwoest door het Sovjetleger. De meeste historische gebouwen die je nu in Gdańsk ziet, werden na WOII gereconstrueerd. Gdańsk haalde het wereldnieuws in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Lech Wałęsa, een havenarbeider, richtte in Gdańsk de onafhankelijke vakbond Solidariteit op. De vakbond speelde een belangrijke rol in het protest tegen het communisme in Polen. Een citytrip in Gdańsk doet je denken aan een tochtje door Amsterdam, zo Hollands is de stijl van de (heropgebouwde) historische panden. Een Poolse stad met Hollandse roots: beslist de moeite waard om er een paar dagen door te brengen.

Polen vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Polen vakantie aanbieders

Belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum van Gdańsk

De Lange Straat

In alle reisgidsen over Gdańsk prijst men de Lange Straat (Ulica Długa in het Pools) aan als een van de mooiste straten in de stad. De Lange Straat loopt dwars door het centrum. Het is in deze straat dat de rijkste inwoners in de 16de eeuw hun patriciërshuizen lieten bouwen. In de Lange Straat vind je ook tal van restaurants en cafés. Een perfecte plaats om ’s avonds eens flink te gaan stappen.

De Lange Straat, Gdańsk

De Lange Straat, met op het einde de Gouden Poort.

De Lange Markt

Een wandeling langs de Lange Straat brengt je bij de Lange Markt (Długi Targ), het drukbezochte centrale marktplein in Gdańsk. Rondom de Lange Markt vind je tal van historische gebouwen, waaronder het stadhuis en het Artushof. De Neptunusfontein staat hier al sinds 1633. Volgens de overlevering zou de god Neptunus boos zijn geworden op de mensen die goudstukken in zijn fontein gooiden. Hij sloeg met zijn drietand zo hard in het water dat goudschilfers van de muntstukken in het rond vlogen. Zo zou het beroemde Goldwasser, een likeur uit Gdańsk met stukjes bladgoud, ontstaan zijn.

Neptunusfontein, Gdańsk

De Neptunusfontein op de Lange Markt.

Het Artushof

Het Artushof (Dwór Artusa) was een 14de-eeuwse ontmoetingsplaats voor edelen, nadien werd het gebruikt als gerechtshof. Het huidige gereconstrueerde gebouw is een museum met onder meer wapenschilden, scheepsmodellen en harnassen.

Artushof, Gdańsk

Het Rechtsstadsraadhuis

Ook het zogenaamde Rechtsstadsraadhuis (Ratusz Głównego Miasta), kortweg het stadhuis van Gdańsk, bevindt zich aan de Lange Markt. De oorsprong van het stadhuis gaat terug tot de dertiende eeuw. De opvallende toren is 81 meter hoog en bevat een carillon dat een kopie is het 17de-eeuwse originele exemplaar. Net als veel andere historische gebouwen in Gdańsk werd het stadhuis verwoest op het einde van de Tweede Wereldoorlog. De reconstructie ervan was voltooid in 1970. Het gebouw is tegenwoordig een deel van het Historisch Museum van Gdańsk, een museum dat meerdere historische gebouwen omvat en een leerrijk beeld geeft van de geschiedenis van de stad.

De Groene Poort

De Groene Poort (Brama Zielona) is een van de historische stadspoorten van Gdańsk, dicht bij de brug over de Motlawa in de buurt van de Lange Markt. De poort heeft vier doorgangen en werd opgericht in de periode 1568 – 1571. De Duitse bouwmeester Hans Kramer liet zich inspireren door het stadhuis in Antwerpen. Ook de Groene Poort moest na de Tweede Wereldoorlog heropgebouwd worden.

Groene Poort, Gdańsk

De Gouden Poort

Aan het andere uiteinde van de Langestraat bevindt zich nog een andere overgebleven historische stadspoort: de Gouden Poort (Złota Brama). De Gouden Poort werd opgericht in de periode 1612 – 1614. De acht sculpturen op de dakrand stellen de deugden van de inwoners van Gdańsk voor. De poort die je nu ziet, is alweer een reconstructie van de originele poort die in de Tweede Wereldoorlog gedeeltelijk werd verwoest.

De Kraanpoort

Een poort van een heel andere allure is de Kraanpoort (Brama Żuraw), die zich enkele honderden meters ten noorden van de Groene Poort bevindt aan Nowa Motlawa. De Kraanpoort maakte als poort deel uit van de verdedigingswerken rond de stad, maar diende eveneens als een kraan voor het lossen en laden van schepen op de rivier Motlawa. De kraan werd aangedreven door tredmolens. Na de Tweede Wereldoorlog volgde een grondige renovatie. Tegenwoordig maakt de Kraanpoort deel uit van het Nationaal Maritiem Museum.

Gdańsk, Polen

De Mariabasiliek

In de omgeving van het marktplein staat de enorme bakstenen Mariabasiliek (Bazylika Mariacka). Deze kerk met een lengte van 105 meter en torens met een hoogte van 77 meter, is een van de grootste bakstenen kerken in de wereld. De kerk is eveneens een zogenaamde ‘cokathedraal’ van het aartsbisdom Gdańsk. Ze werd gebouwd in de periode 1343 tot 1502. Na zware beschadigingen in de Tweede Wereldoorlog begon de stad met restauratiewerken die tot 1955 duurden. De kerk bevat verschillende waardevolle middeleeuwse kunstwerken.

Mariabasiliek, Gdańsk

Vakantie Gdańsk – Accommodatie tips

 • Hotel Królewski ★★★
  Driesterrenhotel op het eilandje Olowianka, op 850 meter van de oude binnenstad. Met gratis parkeergelegenheid en gratis wifi. Familiekamers zijn voorzien. Huisdieren toegelaten.
 • Bi-Pi Hostel
  Hostel op 400 meter van de Lange Markt. Met restaurant, gemeenschappelijke lounge en gedeelde keuken. Huisdieren toegelaten. Gratis wifi in heel de accommodatie.
 • Qubus Hotel Gdańsk ★★★★
  Viersterrenhotel op loopafstand van het centrum. Gelegen aan de rivier Motlawa. Voorzien van sauna, wellness- en fitnesscentrum. Rolstoelvriendelijk. Huisdieren toegelaten.

Overige bezienswaardigheden in Gdańsk

Ook buiten het stadscentrum valt er nog van alles te zien en te beleven. We noemen hier onder meer de hoofdvestiging van het Nationaal Museum aan de ulica Torunska, met een uitgebreide collectie schilderkunst uit de voorbije eeuwen. Ook werken van Hollandse meesters vind je hier terug.

Ten noorden van Gdańsk ligt het schiereiland Westerplatte. In de jaren dertig van de vorige eeuw was hier een Poolse militaire basis gevestigd. De Duitse invasie van Polen op 1 september 1939 begon met een beschieting van de Westerplatte. De vroegere militaire barakken zijn nog te bezichtigen. Een stenen monument herinnert aan de Slag om Westerplatte.

Het nieuwe en indrukwekkende Museum van de Tweede Wereldoorlog, het grootste oorlogsmuseum in Europa, bevindt zich op slechts drie kilometer van Westerplatte, de plaats waar de Tweede Wereldoorlog effectief begon. Dit gigantische museum, dicht bij de rivier Motlawa in het noorden van de stad, vertelt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog met de nadruk op de gebeurtenissen in Polen en Centraal-Europa.

In de buitenwijk Oliwa staat de hoofdkerk van het aartsbisdom Gdańsk: de kathedraal van Oliwa, die de langste is in heel Polen (107 meter). Ook interessant in Oliwa: het uitgestrekte park en de zoo.

De Driestad of Trojmiasto

De Driestad, in het Pools Trojmiasto, is de benaming die de Polen geven aan het gebied met de drie steden Gdańsk, Gdynia en Sopot. Sopot is een gezellige kuststad met een aangenaam zandstrand en een houten pier die tot ver in de zee reikt. Gdynia was een onbeduidend vissersdorp tot er in het begin van de vorige eeuw een zeehaven werd aangelegd. Een bezichtiging van de haven loont de moeite, samen met een bezoek aan de oude torpedobootjager Błyskawica, het enige Poolse marineschip dat de Tweede Wereldoorlog overleefde.

Polen vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Polen vakantie aanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel jouw Gdańsk reiservaring en tips!

Ben jij in Gdańsk geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief