Stedentrip Poznań (Polen): bezienswaardigheden, ervaringen, wat te doen & waar te boeken!

Stedentrip Poznań (Polen): bezienswaardigheden, ervaringen, wat te doen & waar te boeken!

Poznań stond aan de wieg van de Poolse natie en speelde een belangrijke rol in de Poolse geschiedenis. Tegenwoordig is het een progressieve en hippe stad, een boeiende bestemming voor een citytrip.

Door , laatst bijgewerkt op 28 september 2022
7 minuten lezen

Inhoud:

 1. Bezienswaardigheden
 2. Het Kathedraaleiland
 3. De Oude Markt
 4. Overige bezienswaardigheden in Poznań
 5. Vakantie Poznań – Accommodatie tips
 6. Vakantie Poznań boeken

Poznań, de eerste hoofdstad van Polen

Poznań is een stad in het westen van Polen, ongeveer halfweg tussen Warschau en Berlijn. Het is een historische stad. Poznań was in de tiende en elfde eeuw een van de belangrijkste steden in het Poolse koninkrijk. Samen met Gniezno was Poznań de eerste hoofdstad van Polen. De kathedraal van Poznań is de oudste van het land en herbergt het graf van de eerste Poolse koning. Het zogenaamde Kathedraaleiland mag de wieg van de Poolse staat genoemd worden. Overige highlights voor een citytrip Poznań zijn de Oude Markt (Stary Rynek), het Koninklijk Kasteel, het Keizerlijk Paleis, Park Cytadela en diverse interessante musea.

Poznań werd gedeeltelijk verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel eeuwenoude gebouwen moesten daarom na de oorlog terug worden opgebouwd. Poznań is tegenwoordig een levendige universiteitsstad en een belangrijk handels- en industriecentrum. In het buitenland is het een wat minder bekende stad, die toeristisch echter veel te bieden heeft voor een stedentrip.

Polen vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Polen vakantie aanbieders

Bezienswaardigheden in het centrum van Poznań

Het Kathedraaleiland

Het Kathedraaleiland (Ostrów Tumski) in Poznań is het deel van de stad dat wordt ingesloten door de rivieren Warta en Cybina. Op het eiland staat de oudste kathedraal van Polen: de Sint-Petrus-en-Pauluskathedraal (Bazylika Archikatedralna św. Apostołów Piotra i Pawła), waarvan de eerste steen werd gelegd in het jaar 968. De kathedraal, die fier vijf torens naar de hemel richt, is de laatste rustplaats van de eerste heersers over Polen. In de zogenaamde Gouden Kapel bevinden zich de graven van Mieszko I en zijn zoon Boleslaw de Grote, de eerste Poolse koning. Aan de overkant van de straat zie je het fraaie Aartsbisschoppelijk Paleis. Ten noorden van de kathedraal bevindt zich de Kathedraalsluis (Śluza Katedralna). De Kathedraalsluis is een onderdeel van de historische verdedigingswerken rond de stad.

Kathedraaleiland, Poznań

De Oude Markt van Poznań

De Oude Markt (Stary Rynek) is het hart van de oude stadskern. Zoals in vele Poolse steden werd het centrum bijna volledig verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. De kleurrijke ‘historische’ koopmanshuizen die je rond het plein ziet staan, zijn voor een groot deel reconstructies. Het opvallendste gebouw is het Raadhuis. Het oorspronkelijke middeleeuwse stadhuis werd in de zestiende eeuw verbouwd tot een Raadhuis in prachtige renaissancestijl. Na WOII moest men de zalen op de tweede verdieping reconstrueren. Tegenwoordig is in het gebouw het stedelijk historisch museum van Poznań gehuisvest. Ook interessant is het Waaghuis (Waga Miejska), waar eeuwen geleden kooplui hun waren lieten wegen. Aan de Oude Markt bevinden zich nog twee andere musea: het Legermuseum van Wielkopolska (Wielkopolskie Muzeum Wojskowe) en het Museum voor Muziekinstrumenten (Muzeum Instrumentów Muzycznych).

Oude Markt van Poznań

Het Koninklijk Kasteel

Ten westen van de Oude Markt staat het heropgebouwde Koninklijk Kasteel (Zamek Królewski) van Poznań. Het oorspronkelijke Koninklijk Kasteel dateerde uit de dertiende eeuw. Het was in de middeleeuwen het grootste niet-religieuze gebouw in Polen. In het kasteel werden destijds buitenlandse afgevaardigden ontvangen. Het kasteel werd in de loop van zijn bestaan meerdere malen beschadigd en gerestaureerd. In de Tweede Wereldoorlog werd het echter totaal verwoest. Enkele tientallen jaren geleden besloot men om het Koninklijk Kasteel terug op te bouwen. Nu staat er een nieuw gebouw, waarvan het uiterlijk gebaseerd is op de oorspronkelijke constructie uit de middeleeuwen. Het Koninklijk Kasteel huisvest een museum van toegepaste kunst en geschiedenis. Beklim de 43 meter hoge toren voor een mooi uitzicht over de stad.

Koninklijk Kasteel, Poznań

Het Jezuïetencollege

De barokke gebouwen van het voormalige Jezuïetencollege in Poznań behoren tot de mooiste bezienswaardigheden van de stad. Het zestiende-eeuwse complex bestaat uit een collegegebouw, een klooster en een kloosterkerk. Het Jezuïetencollege bleef een vermaarde onderwijsinstelling tot in de negentiende eeuw. Toen nam de groothertog het complex in gebruik als residentie. Tegenwoordig is het gemeentebestuur er gevestigd.

Het Nationaal Museum

In Poznań vind je eveneens het vermaarde Nationaal Museum (Muzeum Narodowe w Poznańiu), een van de grootste musea in Polen. Het Nationaal Museum in Poznań bezit een omvangrijke collectie Poolse en buitenlandse schilderkunst, evenals een muntencollectie. In een nieuwe vleugel van het museum is een verzameling hedendaagse kunst ondergebracht.

Het Keizerlijk Paleis

Vanaf het einde van de achttiende eeuw tot het begin van de twintigste eeuw kwam Poznań in Pruisische handen. Een overblijfsel uit deze periode is het Keizerlijk Paleis (Zamek Cesarski), gebouwd in de periode 1905-1910 in opdracht van de Duitse keizer Wilhelm II. Na de Eerste Wereldoorlog werd Poznań opnieuw Pools gebied en was het Keizerlijk Paleis een residentie voor de Poolse president. Toen Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog Polen terug overrompelde, werd het Keizerlijk Paleis klaargestoomd om te dienen als residentie voor Adolf Hitler, met een interieur in de stijl van het Derde Rijk. Hitler zou er echter nooit verblijven. Na de oorlog diende het paleis nog een tijdje als raadhuis. Tegenwoordig gaan er culturele activiteiten door.

Keizerlijk Paleis, Poznań

Vakantie Poznań – Accommodatie tips

 • Bed & Breakfast WILla Medica
  B&B in het stadscentrum, op ongeveer een kwartiertje lopen van het Koninklijk Kasteel. Kamers met eigen badkamer. Gemeenschappelijke lounge en gedeelde keuken. Gratis wifi.
 • Moon Hostel
  Hostel in het oude stadsgedeelte, op 800 meter van het Koninklijk Kasteel. Met een gedeelde keuken en gemeenschappelijke lounge. Gratis wifi. Terras met tuinmeubelen. Huisdieren toegelaten.
 • Hotel Puro Poznan Stare Miasto ★★★★
  Viersterrenhotel op 250 meter van het Oude Marktplein. Met sauna, massageruimte en fitnesscentrum. Huisdieren toegelaten. Gratis wifi. Tuin met tuinmeubelen.

Overige bezienswaardigheden in en rond Poznań

Park Cytadela is het grootste park in Poznań. Het ligt ten noorden van het centrum, op de locatie van het historische fort Winiary. Je vindt er niet alleen goed onderhouden grasvelden en bloemperken, maar ook een militair museum, een militair kerkhof en de restanten van fort Winiary.

De zoo van Poznań bestaat uit een oud en een nieuw gedeelte. De Oude Zoo (Stare Zoo) stamt al uit 1874 en omvat een bekend reptielenhuis. De meeste dieren vind je echter in de Nieuwe Zoo (Nowe Zoo), die in 1974 zijn deuren opende voor het publiek. In de Nieuwe Zoo leven zo’n 350 verschillende diersoorten.

De Nieuwe Zoo grenst aan het Maltameer (Maltański Reservoir), een kunstmatig meer ten oosten van de stad, dat ontstond door de afdamming van de rivier Cybina. Het meer is bekend om de roeiwedstrijden die er regelmatig gehouden worden. Aan de oevers vind je tal van attracties zoals een skihelling met kunstsneeuw, een waterpark, skate- en fietsverhuur, speeltuinen, touwenparcoursen enzovoorts.

Loop ook eens langs de indrukwekkende Raczynski-bibliotheek (Biblioteka Raczyńskich), de oudste publieke bibliotheek in Polen, met een collectie van 250000 boeken.

Polen vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Polen vakantie aanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Deel jouw Poznań reiservaring en tips!

Ben jij in Poznań geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief