Warmië – Mazurië (Polen): ‘het land van de duizend meren’

Warmië – Mazurië (Polen): ‘het land van de duizend meren’

Warmië-Mazurië staat bekend als ‘het land van de duizend meren’. In het fraaie landschap vind je tal van kastelen en kerken in typische rode baksteen. Een heel aantrekkelijke regio die nog vrij onbekend is.

Door , laatst bijgewerkt op 4 april 2023
6 minuten lezen

Warmië-Mazurië: meer dan 3000 meren

Warmië-Mazurië, ook bekend als Ermland-Mazurië, is een regio in het noordoosten van Polen. De streek wordt het land van de duizend meren genoemd. Dat is een understatement, want Warmië-Mazurië telt in werkelijkheid meer dan drieduizend meren! Verder bestaat het landschap uit bossen, heuvels, glooiende weiden, uitgestrekte akkers en klaterende riviertjes. Dit is overduidelijk een droombestemming voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers. Watersportliefhebbers leven zich uit op de talloze meren. In de steden en dorpen trekken de vele kerken en gotische kastelen, gebouwd met de typische rode bakstenen uit de regio, de aandacht. Op naar het relatief onbekende Warmië-Mazurië voor een actieve en leerrijke vakantie.

Polen vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Polen vakantie aanbieders

Activiteiten in Warmië-Mazurië

Heb je zin in een 130 kilometer lange zeiltocht in Warmië-Mazurië? De zeiltocht met de lange naam Zeglarski Szlak Wielkich Jezior Mazurskich loopt langs de twee grootste meren Śniardwy en Mamry. Tijdens de zeiltocht passeer je tal van toeristische locaties, zoals Giżycko en Mikołajki.

Niet alleen zeilen, maar ook kanoën en kajakken zijn geliefde activiteiten in Warmië-Mazurië. Kajakken op de 95 kilometer lange rivier Krutynia is erg populair. In de winter doet men aan ijszeilen op de dichtgevroren meren. Skiën en langlaufen zijn ook mogelijk, onder meer in de wintersportgebieden bij Gołdap, Olsztyn en Elbląg.

Krutynia rivier, Warmië – Mazurië

De Krutynia rivier.

Een unieke belevenis is ‘meevaren’ op een boot over het Elbląski-kanaal. Dit kanaal werd in de negentiende eeuw aangelegd tussen Elbląg en Ostroda. In bepaalde gedeelten van het traject wordt de boot in een speciale draagconstructie meegesleept over het land via rails, om het grote hoogteverschil te overwinnen. Een knap staaltje van negentiende-eeuwse technologie!

Elbląski-kanaal, Warmië – Mazurië

Voor wandelaars en fietsers is Warmië-Mazurië een paradijs. De langeafstandsfietsroute Green Velo loopt langs de oostgrens van Polen en doet eveneens, over een lengte van meer dan 400 kilometer, Warmië-Mazurië aan. Ook paardrijden is een populaire activiteit in de regio.

Green Velo, Warmië – Mazurië

De Gotische Kastelenroute

De Gotische Kastelenroute is in totaal 642 kilometer lang. De route ligt voor een groot deel in Warmië-Mazurië en loopt langs de gotische bakstenen kastelen die typisch zijn voor de streek. De middeleeuwse kastelen werden opgericht voor plaatselijke bisschoppen of voor de ridders van de Duitse Orde, een geestelijke militaire ridderorde ontstaan ten tijde van de kruisvaarten. In de regio Warmië-Mazurië zijn het vooral de kastelen van Olsztyn, Nidzica, Lidzbark Warmiński, Kętrzyn en Ryn die de aandacht trekken.

Olsztyn

Olsztyn is de hoofdstad van Warmië-Mazurië. De stad moest, net als vele andere locaties in Polen, volledig terug opgebouwd worden na de Tweede Wereldoorlog. De bekende astronoom Nicolaas Copernicus verbleef in het gotische kasteel van Olsztyn van 1516 tot 1520. Het veertiende-eeuwse kasteel van Olsztyn maakt deel uit van de Gotische Kastelenroute in Warmië-Mazurië. Tegenwoordig is het kasteel een museum, gewijd aan Copernicus en aan de geschiedenis en folklore van Warmië-Mazurië. Een andere bezienswaardigheid is de veertiende-eeuwse gotische Sint-Jacobkathedraal.

Olsztyn, Polen

Lidzbark-Warmiński

Het waren niet de ridders van de Duitse orde, maar een bisschop die het gotische kasteel van Lidzbark Warmiński liet bouwen. Die bisschop was een oom van astronoom Nicolaas Copernicus. Deze laatste woonde als medewerker van de bisschop zelf in het kasteel van 1503 tot 1510. Bewonder in het kasteel de rijke collectie religieuze kunst.

Lidzbark-Warmiński, Polen

Kętrzyn

De stad Kętrzyn is om meerdere redenen een bezoekje waard. Naast het historische gotische kasteel zijn ook de kerk en het centrale marktplein van Kętrzyn toeristische trekpleisters.

Zo’n acht kilometer ten oosten van Kętrzyn liggen de restanten van de ‘Wolfschanze‘ uit de Tweede Wereldoorlog, waar Adolf Hitler zijn hoofdkwartier oprichtte tijdens de Duitse veldtocht in de Sovjet-Unie.

Wolfschanze, Warmië – Mazurië

Ryn

Het veertiende-eeuwse kasteel van Ryn behoort tot de grootste gotische kastelen in Polen. In de zomermaanden kun je er niet alleen een rondleiding volgen, maar ook overnachten. Tegenwoordig is het immers een viersterrenhotel.

Ryn, Polen

Vakantie Warmië-Mazurië – Accommodatie tips

  • Hotel Marina Club ★★★★★
    Vijfsterrenhotel nabij Olsztyn, op een schiereiland in het Wulpinskiemeer. Met binnen- en buitenzwembad, fitnesscentrum, sauna’s, stoombaden, hot tub en privéstrand. Gratis parkeren en gratis wifi.
  • Hostel Relaks
    Hostel in het centrum van Olsztyn. Familiekamers ter beschikking. Met restaurant en een gedeelde keuken. Gratis wifi in de volledige accommodatie. Huisdieren toegelaten.
  • Vakantiehuis Domek Mikołajki
    Vakantiehuis in Mikołajki, op 200 meter van het meer. Met drie slaapkamers en twee badkamers, woonkamer en kitchenette. Huisdieren toegelaten. Gratis wifi en parkeergelegenheid.

Andere interessante steden in Warmië-Mazurië

Święta Lipka

In Święta Lipka, dertien kilometer ten westen van Kętrzyn, tref je een van de belangrijkste pelgrimskerken in Polen aan. Het bedevaartsoord ontstond in de veertiende eeuw, op de plaats van een ‘heilige lindeboom’ waar zich allerlei miraculeuze gebeurtenissen afspeelden. De huidige barokke bedevaartkerk dateert uit het einde van de 17de eeuw. Mis in de kerk het orgel niet: het is versierd met allerlei figuren die bewegen als het orgel wordt bespeeld.

Giżycko

Giżycko is een geliefd en druk bezocht watersportcentrum in Mazurië, maar in de stad is nog veel meer te zien. Het fort Boyen is een van de best bewaarde negentiende-eeuwse forten in Polen. Tegenwoordig is het een museum, waar overigens ook festivals plaatsvinden. Vergeet niet om de bekende draaibrug van Giżycko te bekijken, een negentiende-eeuwse draaibrug over het Luczanskikanaal die nog met de hand wordt bediend. Een boottocht over het Niegocinmeer en de kanalen rond de stad is absoluut een aanrader.

Mikołajki

Mikołajki ligt aan het Śniardwymeer, het grootste meer van Polen. De stad is eveneens een mekka voor watersporters. Het gezellige stadje met zijn vele kronkelende straatjes krijgt in de zomer veel bezoek van toeristen. Niet zo ver van Mikołajki ligt er nog een ander meer, het ‘zwanenmeer’ van Łuknajno. Dit beschermde natuurreservaat is het leefgebied van de grootste populatie wilde zwanen in Europa.

Polen vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Polen vakantie aanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16144 - reviews totaal

Deel jouw Warmië – Mazurië reiservaring en tips!

Ben jij in Warmië – Mazurië geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief