Stedentrip Wrocław (Polen): bezienswaardigheden, ervaringen, wat te doen & waar te boeken!

Stedentrip Wrocław (Polen): bezienswaardigheden, ervaringen, wat te doen & waar te boeken!

Wrocław wordt ook wel de stad van de honderd bruggen genoemd. Deze historische stad met een ingewikkelde geschiedenis kent een schat aan paleizen, herenhuizen, kerken en andere bezienswaardigheden, die door steeds meer toeristen ontdekt worden.

Door , laatst bijgewerkt op 28 september 2022
6 minuten lezen

Wrocław, stad aan de Oder

Wrocław, de op drie na grootste stad in Polen, ligt in het zuidwesten van het land. De stad is ook bekend onder de Duitse benaming Breslau. Wrocław ligt aan de beide oevers van de rivier de Oder en op verschillende eilandjes in de Oder. Dat verklaart waarom Wrocław ook wel de stad van de honderd bruggen wordt genoemd. De bekendste van die bruggen is ongetwijfeld de Grunwaldzki-brug, die het symbool van de stad werd.

Een bezoekje aan de oude stadskern met het marktplein, het stadhuis, de Sint-Elisabethkerk en de Maria Magdalenakathedraal mag je in deze historische stad uiteraard niet overslaan. Een nog ouder gedeelte van Wrocław is het Kathedraaleiland (Ostrów Tumski), waar de allereerste inwoners van de stad zich vestigden. Op het lijstje van de citytours staat ook de Volkshal, een opvallende evenementenhal met een gigantische koepel.

Wrocław is een cultuurstad. Dat merk je aan de talrijke musea, de theaters en de opera. Een wandeling langs de Groene Gordel, een traject langs de oude stadsgracht rond Wrocław, is eveneens een aanrader. Meer dan genoeg ideeën voor een goedgevulde citytrip!

Polen vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Polen vakantie aanbieders

Bezienswaardigheden in het oude stadsgedeelte van Wrocław

Het Kathedraaleiland

Op het Kathedraaleiland (Ostrów Tumski) liggen de ‘roots’ van Wrocław. De eerste bewoners vestigden zich op dit voormalige eiland in de Oder. De gotische Sint-Johanneskathedraal stamt uit de dertiende eeuw. In de loop der eeuwen werd de kathedraal verschillende malen verbouwd. Bombardementen in de Tweede Wereldoorlog legden zowat 70% van het gebouw in puin. Vooral de zijkapellen achter het koor bevatten kostbare kunstwerken, die de bombardementen overleefden. Het uitzicht vanaf de top van de torens is verbluffend.

Wrocław, Polen

Naast de Sint-Johanneskathedraal zijn ook de Kerk van het Heilig Kruis en de Sint-Martinuskerk bekende bezienswaardigheden op het Kathedraaleiland. Vergeet ook niet om de Botanische Tuin te bezoeken, die een van de oudste van Europa is.

Het Marktplein

Het Marktplein (Rynek) is het centrum van de oude stad. Het opvallendste gebouw op dit plein is het Oude Raadhuis (Ratusz), waarvan de eerste steen werd gelegd in de dertiende eeuw. De foto van de fraai versierde oostelijke gevel van het Raadhuis, met een astronomische klok, prijkt op tal van ansichtkaarten van Wrocław. Het Oude Raadhuis dient tegenwoordig als museum. In de kelders tref je een 13de-eeuwse herberg aan, Piwnica Swidnicka. Het Nieuwe Raadhuis (Now Ratusz) werd in de negentiende eeuw gebouwd ten westen van het Oude Raadhuis.

Marktplein, Wrocław

Ten oosten van het Marktplein vind je de gotische Maria Magdalenakathedraal (Katedra św. Marii Magdaleny). Opvallend bij deze kerk is de brug die beide torens met elkaar verbindt. Ook in de omgeving van het marktplein staat de Sint-Elisabethkerk (Bazylika św. Elżbiety Węgierskiej), een gotische baksteenkerk uit het begin van de veertiende eeuw.

De universiteit van Wrocław

Het schitterende academiegebouw van de universiteit van Wrocław aan de oever van de Oder is een fraai voorbeeld van barokke bouwstijl. Op de eerste verdieping van het academiegebouw bevindt zich de Aula Leopoldina, een schitterend gedecoreerde barokke zaal waar allerlei plechtigheden van de universiteit plaatsvinden. Ook de zogenaamde Wiskundige Toren behoort tot het hoofdgebouw van de universiteit. Op het terras van de toren, op een hoogte van 42 meter, word je getrakteerd op een adembenemend uitzicht over de oude stad. In de toren vind je een expositie over astronomie.

Bezienswaardigheden buiten de oude stadskern van Wrocław

De Volkshal

De Volkshal (Hala Ludowa) wordt ook wel Jahrhunderthalle of Eeuwhal genoemd. Het modernistisch gebouw werd in 1913 in het park Scszytnicki opgericht. Aanleiding van de bouw was de honderdste verjaardag van de Slag bij Leipzig. De koepel van de Volkshal heeft een doorsnede van 65 meter. Het gebouw wordt tegenwoordig vooral gebruikt als expositieruimte, concerthal en voor sportevenementen.

Volkshal, Wrocław

De Grunwaldzki-brug

Wrocław is een stad van bruggen. De meest opvallende brug, eveneens een symbool van de stad, is de Grunwaldzki-brug. Deze overspant de Oder in het oosten van de stad. De Grunwaldzki-brug werd gebouwd in de periode 1908 – 1910 en is 112 meter lang. Het is nog steeds een van de langste hangbruggen in Polen. De brug raakte beschadigd tijdens WOII, maar werd na de oorlog hersteld.

Grunwaldzki-brug, Wrocław

Het Nationaal Museum

Er zijn tal van interessante musea in Wrocław, maar het Nationaal Museum (Muzeum Narodowe we Wrocławiu) wordt beschouwd als een van de belangrijkste kunstmusea van Polen. Het neorenaissancistisch gebouw van het museum stamt uit 1886. Het Nationaal Museum huisvest meer dan 200000 kunstwerken, die een beeld geven van de Silezische, Poolse en Europese kunst vanaf de middeleeuwen tot het begin van de twintigste eeuw.

Vakantie Wrocław – Accommodatie tips

 • Hotel Patio ★★★
  Driesterrenhotel in het historische centrum van Wrocław, op 100 meter van het centrale Marktplein en één kilometer van het Kathedraaleiland. Met een binnenspeelplaats voor kinderen. Familiekamers zijn beschikbaar. Gratis wifi.
 • Bed and Breakfast Kamienica Pod Aniołami
  B&B in het centrum van Wrocław. Kamers met flatscreen en eigen badkamer. Met terras en tuinmeubelen. Gedeelde keuken. Huisdieren toegelaten. Gratis wifi.
 • Hotel Tumski ★★★
  Historisch hotel op het eiland Młyńska, aan de oever van de rivier de Oder. Met terras en buitenmeubelen. Familiekamers beschikbaar. Huisdieren toegelaten. Gratis wifi.

Overige bezienswaardigheden in Wrocław

Een wandeling langs de Groene Gordel rond Wrocław is beslist een aanrader. Je wandelt over een afstand van 3860 meter langs de oude stadsgracht, die bekendstaat als de langste stadsgracht van Europa.

Ook interessant is de Japanse Tuin in het Park Szczytnicki, een tuin met watervallen en een pagode waar je even tot rust kunt komen. Ten zuiden van het Park Szczytnicki vind je de zoo van Wrocław, de dierentuin met het grootste aantal dieren in Polen (ongeveer 1100).

Verspreid over Wrocław kom je kleine bronzen beeldjes van dwergen en kabouters tegen. Het eerste beeldje werd geplaatst ter ere van Oranje Alternatief, een protestbeweging tegen het communisme. In de loop der tijd kwamen er tientallen beeldjes bij; nu zijn het er meer dan 400.

Kabouters, Wrocław

Vlak bij het Nationaal Museum, in het Park Juliusza Słowackiego, staat een rond betonnen gebouw waarin het Panorama van Racławice te zien is. Dit is een groot rond schilderij van 15 meter op 150 meter, dat de slag bij Racławice uit 1794 voorstelt.

Polen vakantie boeken – onze tips!

Top 5 Polen vakantie aanbieders

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

1 Wrocław reiservaring

 • Annet van der Stel op 13-03-2023

  “Prachtige stad, bijzonder zijn de kleine dwergenbeeldjes. ”

  Wij bezochten Wroclaw 1 dag eind december en op dat moment was er nog een gezellige kerstmarkt op het centrale plein. Heel leuk om te zien, sfeervol met allemaal lichtjes, en ook een soort kermis. Daardoor was wel het prachtige voormalig gotische gemeentehuis (nu een museum) op het middeleeuwse marktplein minder zichtbaar. Er zijn veel bruggen en bijzonder is de groene Tumskibridge, daar hangen allemaal slotjes aan van verliefde stellen. Daar is natuurlijk ook een dwerg bij te vinden die een groot hangslot op zijn rug sjouwt. Door heel de stad zijn beeldjes van dwergen te vinden, honderden. Allemaal met een betekenis en de eerste zijn ooit geplaatst als verzet tegen het communisme. Verder moet je het oudste eiland ook gezien hebben, Ostrów Tumski island. In de markthal, Hala Targowa, zijn allemaal stalletjes en daar kun je lokale hapjes eten. Het is wel erg kaal van binnen maar aan de zijkant zie je nog mooie gietijzeren hekken. In een leuk koffietentje op de markt aten wij geweldige gebakjes, enorme stukken pavlova, dat was smullen. Aan 1 dag heb je hier wel genoeg.

Lees alle uitgebreide ervaringen

Deel jouw Wrocław reiservaring en tips!

Ben jij in Wrocław geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

De volgende velden zijn niet (correct) ingevuld:

(optioneel)

Upload hier je 3 mooiste en meest sprekende foto's van deze plaats

(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief