Riviercruises in Nederland, Duitsland & België: de mooiste rivieren, routes & cruises 2022

Riviercruises in Nederland, Duitsland & België: de mooiste rivieren, routes & cruises 2022

Laatst bijgewerkt op 28 juni 2022 in Europa - 2 reacties

Wil jij in 2022 een mooie riviercruise gaan maken in de Benelux? Nederland, Duitsland en ook België herbergen meerdere grote iconische rivieren die je langs de mooiste plaatsen en bezienswaardigheden leiden! Maar wat zijn nou de mooiste riviercruises dichtbij huis? Welke routes moet je gedaan hebben, waar moet je boeken en welke cruises worden in 2022 weer aangeboden? Je leest het in dit blog!

Inhoud:

 1. Waarom een riviercruise maken?
 2. Riviercruises Nederland
 3. Riviercruises Duitsland
 4. Riviercruises Nederland & België
 5. Kerstcruises
 6. Waar boeken?

Waarom een riviercruise maken?

Luisteren naar het rustgevende kabbelen van het water, terwijl het schip je van de ene mooie bestemming naar de andere brengt. Voor veel mensen is een riviercruise de perfecte combinatie van vakantie en ontspanning. Ook is het een comfortabele manier van reizen: je stapt aan boord, pakt je spullen uit en je hoeft vervolgens nergens meer over na te denken.

Het eten wordt voor je geregeld en met een dagplanning op zak kun je eenvoudig op verkenningstocht gaan. Daarnaast is een riviercruise maken hartstikke gezellig. De bemanning doet er alles aan om het je naar de zin te maken en er worden volop activiteiten gepland. Behoefte om even bij te komen van alle indrukken of simpelweg te luieren met een goed boek? Plof neer op een loungestoel of trek je terug in je eigen hut.

 • Over de Rijn, de Moezel of toch de Donau? Steeds meer Nederlanders maken riviercruises door het eigen land, maar ook Duitsland en Hongarije trekken meer en meer mensen aan. Ook gecombineerde riviercruises door Nederland en België winnen aan populariteit.
 • De veelal luxe schepen zijn van alle gemakken voorzien: van zwembaden met ligbedjes tot sfeervolle lounges met uitstekende wijnen. Ook beschikken de cruise schepen over verschillende type hutten voor ieder budget.
 • Van plan om dit jaar een riviercruise te maken? Kijk bij bekende organisaties als TUI, Oad en de Jong Intra voor compleet verzorgde riviercruises in binnen- en buitenland.

Riviercruises Nederland: de Hollandse Rivieren én het IJsselmeer!

Afgelopen zomer droomden miljoenen Nederlanders weg bij Denkend aan Holland. Het programma waarin André van Duin samen met Janny de mooiste plekken van ons land verkende vanaf het water. Zo lieten ze ons kennismaken met de historische Hanzesteden en namen ze ons mee naar de wateren van de Elfstedentocht in Friesland. Ook de meer bekende plekken als de Zaanstreek, Gouda en de Weerribben mochten natuurlijk niet in dit programma ontbreken.

Heb je geen eigen sloep, maar wil je ook graag Holland vanaf het water ontdekken? Dan is een georganiseerde riviercruise een goede optie. Vaak duren deze cruises in Nederland tussen de 5 en 7 dagen, waarin je elke dag minstens 1 nieuwe bestemming aandoet. Een riviercruise is dus een leuke en makkelijke manier om veel van ons kikkerlandje te ontdekken. Ook het varen zelf is natuurlijk een heel avontuur, je kunt namelijk de hele dag genieten van een weids uitzicht over de rivieren of meren, de natuur en de dieren die in en rondom het water leven.

MS Dutch Largo

De MS Dutch Largo.

Nederland verkennen vanaf het water? Dit zijn de leukste riviercruises!

1. Riviercruise IJsselmeer, Texel & Hanzesteden

 • Reisduur: 7 dagen (6 nachten)
 • Vertrekpunt: Arnhem
 • Verblijf: MS Dutch Largo op basis van volpension
 • Route: Arnhem – Enkhuizen – Medemblik – Lemmer – Kampen – Zutphen – Arnhem

Klik hier voor meer informatie, data & boeken

Riviercruise IJsselmeer, Texel & Hanzesteden

Ontdek alle facetten van Nederland tijdens deze veelzijdige cruise van 7 dagen. Geniet van het weidse uitzicht over grootste zoetwatermeer van Nederland, ga terug in de tijd in de historische plaatsen als Enkhuizen en ervaar hoe handelslieden zich voelden in een Hanzestad zoals Kampen. Schaapjes en zeehondjes tellen op Texel maakt deze ervaring helemaal compleet.

Klik hier voor meer informatie, data & boeken


2. Riviercruise door vier Hollandse provincies

 • Reisduur: 7 dagen (6 nachten)
 • Vertrekpunt: Arnhem
 • Verblijf: mps Horizon op basis van volpension
 • Route: Arnhem – Deventer – Lemmer – Sneek – Harlingen – Stavoren – Medemblik – Enkhuizen – Hoorn – Wijk bij Duurstede – Arnhem

Klik hier voor meer informatie, data & boeken

Riviercruise Hollandse Rivieren & Zeeland

Schip ahoy! In de haven van Arnhem verwelkomt de crew van mps Horizon je om je mee te nemen op een cruise door Gelderland, Friesland, Noord-Holland en Utrecht. Varend over het Ketelmeer, IJsselmeer en het Markermeer ontdek je de leukste hollandse dorpjes die de historie weer tot leven brengen. Denk bijvoorbeeld aan de imposante Waterpoort in Lemmer of het kasteel Radboud in Medemblik.

Klik hier voor meer informatie, data & boeken


Riviercruises Duitsland: Moezel, Rijn & meer

Wanneer iemand je vraagt een bekende rivier in Duitsland te noemen, komt ‘de Rijn’ ongetwijfeld bij je naar boven. Niet zo gek, aangezien deze reusachtige rivier die ontspringt in de Zwitserse Alpen één van de langste rivieren van Europa vormt en voor een groot gedeelte door Duitsland stroomt.

De 1324 kilometer lange Rijn brengt je langs onder meer Karlsruhe, Mannheim, Wiesbaden, Koblenz, Bonn en Keulen. Ook passeert de Rijn de Nederlandse grens na Emmerich bij Lobith. Hierna loopt het water uiteen in meerdere vertakkingen, waaronder de Waal en de Nederrijn bij Arnhem.

MS Prinses Christina

De MS Prinses Christina.

Voor elk type vakantieganger heeft een cruise over de Rijn en de daaraan verbonden Moezel wel iets te bieden. Zo worden historische plaatsen als Keulen afgewisseld met culturele schatten als Regensburg en Neurenberg. Ook liefhebbers van natuur komen aan hun trekken in het groene Moezeldal en amateur vinologen kijken hun ogen uit in wijnstadjes als Boppard en Rüdesheim. Benieuwd welke riviercruise het best bij jou past? Dit zijn onze favorieten langs de Rijn en Moezel.

3. Riviercruise Rijn & Moezel

 • Reisduur: 8 dagen (7 nachten)
 • Vertrekpunt: Keulen (inclusief retour busreis)
 • Verblijf: MS Prinses Christina op basis van volpension
 • Route: Keulen – Andernach – Cochem – Boppard – Rüdesheim – Koblenz – Königswinter – Keulen

Klik hier voor meer informatie, data & boeken

Riviercruise Rijn & Moezel

Bergen met kastelen en ruïnes, middeleeuwse plaatsen en hellingen met wijngaarden. Tijdens deze veelzijdige reis over de Rijn en Moezel maak je kennis met de omgeving van de twee bekendste rivieren van Duitsland. Velen vinden delen van deze tocht het mooiste van de Rijn. Met name de sfeervolle wijnstad Rüdesheim met kabelbaan naar het Niederwald monument laat menig hart sneller kloppen. Ook het beroemde Drachenfels laat camera’s ongeremd flitsen.

Klik hier voor meer informatie, data & boeken


4. Riviercruise Donau, Main en Rijn

 • Reisduur: 11 dagen (10 nachten)
 • Vertrekpunt: Passau (inclusief busreis, terug naar Nederland vanaf Keulen)
 • Verblijf: MS Esmeralda op basis van volpension
 • Route: Passau – Regensburg – Kelheim – Neurenberg – Bamberg – Kitzingen – Würzburg – Wertheim – Mainz – Rüdesheim am Rhein – Keulen

Klik hier voor meer informatie, data & boeken

Riviercruise Donau, Main en Rijn

Wil je een écht goed beeld krijgen van de Duitse wateren? Ga dan mee op de MS Esmeralda en laat je meevoeren over de 3 mooiste rivieren van Duitsland: de Donau, de Main en de Rijn. Elke rivier heeft zo zijn eigen charme, net als de plaatsen die hieraan liggen. Zo ervaar je authentiek Duitsland in het eeuwenoude Regensburg, spot je middeleeuws uitziende huizen in Wertheim en komt oud en nieuw samen in Keulen. Ook de afwisselende vaarroute door de Duitse natuur maken deze cruise een bijzondere ervaring.

Klik hier voor meer informatie, data & boeken


Riviercruises Nederland & België

Niet alleen ons land kent mooie wateren, ook onze zuiderburen hebben een aantal (van onze) indrukwekkende rivieren door hun land stromen. Zo stroomt de Maas bij Maastricht over de Belgische landsgrens en kabbelt het water vanaf de Schelde in Zeeland richting zowel Gent als naar Antwerpen. De ligging aan het water heeft deze Vlaamse steden geen windeieren gelegd. In en net na de middeleeuwen floreerden ze namelijk als handelsstad, wat vandaag de dag nog goed terug te zien is in de havens en bouwwerken.

MS Rembrandt van Rijn

De MS Rembrandt van Rijn.

Naast de bezienswaardigheden in de Vlaamse steden, staat een riviercruise door Nederland en België ook garant voor indrukwekkende natuur. Wat dacht je van het beklimmen van de Buerenberg of op excursie naar De Condroz? En hoewel je bij een cruise op basis van volpension verblijft, moet je bij het ontbijt zeker een gaatje overhouden als je daarna op ontdekkingstocht gaat. Je kunt namelijk niet Roermond verlaten zonder een Christoffelgebakje naar binnen te schuiven, Antwerpen zonder een De Konick weg te tikken of Luik zonder een wafel te verorberen.

In onze zoektocht naar riviercruises in Nederland & België kwamen we twee toffe routes tegen die je ongetwijfeld aanspreken. Welke lijkt jou het meest bijzonder?

5. Stedencruise Nederland & België

 • Reisduur: 6 dagen (5 nachten)
 • Vertrekpunt: Amsterdam
 • Verblijf: River Diamond op basis van volpension
 • Route: Amsterdam – Rotterdam – Brussel – Antwerpen – Amsterdam

Klik hier voor meer informatie, data & boeken

Stedencruise Nederland & België

Varen door de Amsterdamse grachtengordel, struinen door de straten van Rotterdam, biertjes drinken in de stad van Manneken Pis en je onderdompelen in de historie van Antwerpen. Deze 6-daagse cruise voert je naar de rijkdommen van Nederland en België, terwijl de landschappen aan je voorbijglijden. Ga zelf op ontdekkingstocht of sluit aan bij de bus- of wandeltour (optioneel) om de steden beter te leren kennen. De ideale riviercruise voor wie volledig ontzorgd wil worden.

Klik hier voor meer informatie, data & boeken


6. Riviercruise Nederland & België

 • Reisduur: 8 dagen (7 nachten)
 • Vertrekpunt: Arnhem
 • Verblijf: mps Rembrandt van Rijn op basis van volpension
 • Route: Arnhem – Roermond – Maastricht – Hasselt – Antwerpen – Willemstad – Wijk bij Duurstede – Arnhem

Klik hier voor meer informatie, data & boeken

Riviercruise Hollandse en Vlaamse Rivieren

Laat je verrassen door de hoogtepunten van de Lage Landen tijdens deze riviercruise met de mps Rembrandt van Rijn. Leer oude Nederlandse steden als Roermond en Maastricht beter kennen, ontdek ‘de Hoofdstad van de Smaak’ en laat je meevoeren over het Albertkanaal naar het levendige Antwerpen. Na het nodige vertier vaart het schip door naar het indrukwekkende Willemstad om de cruise vervolgens te eindigen in het gezellige Wijk bij Duurstede.

Klik hier voor meer informatie, data & boeken


Kerstcruises: kerstmarkten bezoeken vanaf het water

Nederlanders zijn dol op markten én met name kerstmarkten over de grens. Veel hollanders vertrekken in de decembermaand dan ook naar België of Duitsland om de leukste kraampjes af te struinen, glühwein te drinken en door sfeervol verlichte straten te struinen. Van plan een weekend of (mid)week ertussenuit te gaan en dit te combineren met shoppen voor kerst? Vertrek dit jaar dan op een kerstcruise en ontdek de leukste kerstmarkten om je kerstinkopen te doen.

MS Rhine Princess

De MS Rhine Princess.

7. Kerstshoppingcruise over de Rijn

 • Reisduur: 4 dagen (3 nachten)
 • Vertrekpunt: Asten, Den Haag, Dordrecht of Tilburg (bus naar Andernach)
 • Verblijf: MS Rhein Prinzessin op basis van volpension
 • Route 1: Keulen – Koblenz – Rüdesheim – Andernach – (bus naar NL)
 • Route 2: Andernach – Koblenz – Rüdesheim – Keulen – (bus naar NL)

Klik hier voor meer informatie, data & boeken

4-daagse kerstshoppingcruise over de Rijn

Zin om te ontspannen én alvast in de kerstsferen te komen? Met een 4-daagse cruise over de Rijn combineer je de prachtige natuur van Duitsland met de sfeervolle kerstmarkten van Rüdesheim, Keulen en Koblenz. Deze zijn wellicht minder bekend (en groot) als die in Dortmunt en Öberhausen, maar des te knusser en gezelliger. Naast de vele kerstkraampjes is er in deze Duitse steden ook van alles te doen & zien. Giet dus niet te veel glühwein naar binnen! ;)

Klik hier voor meer informatie, data & boeken


8. Kerstmarktcruise Antwerpen

 • Reisduur: 4 dagen (3 nachten)
 • Vertrekpunt: Rotterdam
 • Verblijf: mps Salvinia op basis van volpension
 • Route: Rotterdam – Dordrecht – Willemstad – Antwerpen – Rotterdam

Klik hier voor meer informatie, data & boeken

4-daagse kerstmarktcruise Antwerpen

Een unieke ervaring voor iedereen die van kerstshoppen én de Vlaamse gastvrijheid houdt: een cruise naar de kerstmarkten van Antwerpen. Stap aan boord in Rotterdam en vaar via Dordrecht – waar de grootste kerstmarkt van Nederland wordt aangedaan – naar het sfeervolle Antwerpen om te struinen over de kraampjes op de Grote Markt, de Groenplaats en het Steenplein. Wist je trouwens dat de kerstmarkten van Antwerpen bekend staan als de gezelligste van België? Gooi twijfels over de leukste stad voor een kerstmarkt dus overboord.

Klik hier voor meer informatie, data & boeken

Riviercruises 2022/2023- waar boeken?

Het maken van een riviercruise wordt steeds populairder. Het aanbod in riviercruises groeit dan ook gestaag. Met name TUI, Oad en de Jong Intra bieden een groot aantal cruises aan naar bestemmingen in Nederland, België, Duitsland en daarbuiten. De prijzen kunnen per aanbieder variëren. Kijk en vergelijk daarom het aanbod voordat je een riviercruise boekt.

Veelgestelde vragen

Veel riviercruises zijn op basis van volpension. Dit betekent dat alle hoofdmaaltijden bij de prijs inbegrepen zijn. Denk aan het ontbijt, de lunch en het diner. Drinken is meestal niet inbegrepen, wat bij all inclusive vakanties vaak wel het geval is.

De opstapplaats varieert per riviercruise. Soms stap je in Nederland al op de boot (bijvoorbeeld in Arnhem of Rotterdam), andere keren brengt een bus je naar de opstapplaats. Let op: de opstapplaats niet altijd gelijk aan de plek waar de route eindigt. Kijk dus goed waar de reis begint en tot een eind komt.

Waar je op zee vaak te maken krijgt met de deining van golven en wisselende stromingen, is het water op een rivier vaak een stuk rustiger. De kans om zeeziek te worden is dus aanzienlijk kleiner. Ook zijn hedendaagse schepen uitgerust met stabilisatoren om het rollen van het schip te verminderen. Wie het zekere voor het onzekere wilt nemen, kiest een hut in het midden van het schip.

Meer lezen:


Tags: , , ,

Deel dit artikel:

Gemiddelde beoordeling:
4.7 16137 - reviews totaal

Gerelateerde artikelen

2 reacties

 • avatar
  Kees Scheepens op 12-06-2022
  Gast

  Organiseren jullie ook cruises op maat? We zijn op zoek naar een riviercruise voor 25 echtparen dus 50 mensen die 2 dagen (een overnachting ) mag duren. Volledig verzorgd

 • avatar
  MC in ‘t Hout op 24-08-2022
  Gast

  Hebben jullie ook papieren
  Reisgidsen.
  Zo,ja dan riviercruises naar
  MC in’t Hout
  Kortendijk 72-027
  PC 4201KW
  Gorinchem

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?