Top-5 leukste en mooiste steden van België

Top-5 leukste en mooiste steden van België
in Europa, laatst bijgewerkt op 21 februari 2023
8 minuten lezen · 5 reacties

Wat zijn de leukste en mooiste steden van België? Een stedentrip in België is een ideaal idee voor een weekendje weg. Je bent er zo, maar door de bijzondere architectuur, de gezellige pleinen en de lekkere bieren krijg je toch het gevoel dat je ver van huis bent. Dit zijn volgens ons de vijf leukste steden van België!

Inhoud:

 1. Gent
 2. Leuven
 3. Antwerpen
 4. Brussel
 5. Brugge

1. Gent

Gent

De Graslei in Gent.

Met stip op één, want Gent is voor ons simpelweg de mooiste en leukste stad in België. Het oude centrum alleen al, met die Harry Potter-achtige huisjes, hobbelige straatjes en kronkelende rivieren, is een lust voor het oog. Daar komt dan nog de bruisende en culturele sfeer bij die veroorzaakt wordt door de vele studenten en jonge gezinnen die in Gent wonen. Gent is een stad waar van alles te beleven valt: van shoppen rondom de Korenmarkt tot theater in het Vooruit en van borrelen op de Vlasmarkt tot relaxen in één van de stadsparken of aan de Graslei bij het water. Je struikelt in Gent werkelijk over de leuke kroegen en biercafés met namen als De Trollekelder, Dulle Griet, ’t Dreupelkot en Waterhuis aan de bierkant (allemaal tips!). Deze stad is ‘hip-without-trying’. Een stedentrip Gent is een garantie voor veel lol en gezelligheid. Het is ook erg leuk om Gent vanaf het water te verkennen. Boottickets kun je boeken via GetYourGuide.

Check hier alle Gent bezienswaardigheden of lees de meer dan 40 Gent reiservaringen & tips van anderen.

Gent

De prachtige Sint-Niklaaskerk in Gent.

Gent stedentrip boeken – onze tips!

2. Leuven

Leuven

Het stadhuis van Leuven bij nacht.

Nog zo’n ontzetend leuke stad in België! Leuven is dé studentenstad van Vlaanderen. Met meer dan 55.000 studenten verwacht je in zo’n stad dan ook niet veel anders dan goede cafés, gezellige pleinen en leuke restaurants. De cafés en dansbars concentreren zich allemaal op een klein gebied rond de Oude Markt, waar het tot diep in de nacht doorgaat. Het Groot Begijnhof van Leuven (tip!) is een fraai bewaarde en volledig gerestaureerde historische wijk van een tiental straten in het zuiden van de binnenstad: een soort ‘mini-stad-in-de-stad’ die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het historische stadhuis van Leuven op de Grote Markt is één van de bekendste en fraaiste gotische stadhuizen ter wereld. Genoeg redenen om deze levendige, maar overzichtelijke stad te bezoeken!

Check hier alle Leuven bezienswaardigheden of lees de vele Leuven ervaringen van anderen.

Leuven

Gezelligheid op de Oude Mark in Leuven.

Leuven stedentrip boeken – onze tips!

3. Antwerpen

Antwerpen

Luchtfoto van Antwerpen in de avond.

De fashion artscene van België speelt zich af in Antwerpen, dat haast op steenworpafstand van de Nederlandse grens ligt. Naast grote namen op gebied van kunst en mode wonen er in Antwerpen heel veel Bekende Vlamingen. Drink een lekker pintje op een van de bekende pleinen (waaronder de iconische Grote Markt), duik de ongebaande stegen in voor artistieke hoogtepuntjes en dineer in de favoriete restaurants van bekend België. In de hippe wijken ‘t Zuid en het Eilandje vind je coole conceptstores, alternatieve marktjes en bijzondere lunchtentjes. De Diamantwijk bij het Centraal Station is het kloppend hart van de Europese goud- en diamantenhandel; je loopt er ook nog vele orthodoxe joden tegen het lijf. Vergeleken met het knusse Leuven en Gent is havenstad Antwerpen een stuk groter en veelzijdiger, met meer mogelijkheden, maar ook met wat rauwere en minder mooie kanten.

Check hier alle Antwerpen bezienswaardigheden of lees de meer dan 80 Antwerpen reiservaringen & tips van anderen.

Grote Markt, Antwerpen

De Grote Markt van Antwerpen.

Antwerpen stedentrip boeken – onze tips!

LEES OOK: 15x leuke steden in Nederland voor een nachtje of weekendje weg!

4. Brussel

Grote Markt, Brussel

De Grote markt van Brussel in de avond.

De Belgische hoofdstad Brussel is dé internationale metropool van het land, met meer dan 200 nationaliteiten die zorgen voor een gevarieerde sfeer en bijzondere diversiteit aan wijken. In het centrum van Brussel vind je bekende trekpleisters als het minuscule Manneke Pis (een beetje een non-event, want ons betreft) en de wel degelijk indrukwekkende Grote Markt met zijn fantastische oude steile huisgevels. Als je je graag onder de locals begeeft, is de hippe Vlaamse buurt rond de Dansaertstraat the place to be. Hier vind je bijzondere winkels en gezellige terrasjes waar het niet overstroomt van de toeristen. De kunstzinnige buurt Sint Gillis, waar migranten en bekende Belgen bij elkaar komen, staat bekend om haar tweedehands marktjes, wereldwinkels en bijzondere architectuur, zoals Het Huis Hannon. Op en rond het plein met de O.L.V. Boodschapkerk spot je de jetset van Brussel. Ook erg leuk om rond te struinen is de Afrikaanse wijk Matong, ten zuidwesten van het centrum. Een levendige buurt vol exotische fruitstalletjes, stoffenwinkeltjes en Afrikaanse ritmes.

Check hier alle Brussel bezienswaardigheden of lees de meer dan 50 Brussel reiservaringen & tips van anderen.

Eten in Brussel

Terrassen in de Vlaamse wijk van Brussel.

Brussel stedentrip boeken – onze tips!

5. Brugge

Brugge, België

Grachtje in het historische centrum van Brugge.

Het Middeleeuwse Brugge wordt ook wel het ‘Venetië van België’ genoemd. Het is de meest schattige en kneuterige Belgische stad van allemaal, maar ó zo fijn en mooi! Dit relatief kleine stadje staat bekend om haar kronkelige grachten, historische bruggetjes en uitgebreide rondvaarten. In Brugge kun je echter meer doen dan alleen varen in bootjes. Wandel door het historische stadshart en drink een Brugse Zot op een van de vele terrasjes aan de Grote Markt. Shop-a-holics halen hun hart op in de Steenstraat bij de grote winkelketens en in de Sint-Jacobsstraat voor vintagewinkels. Hoewel Brugge niet de hipheidsfactor van een Gent of Antwerpen heeft, is het er vooral knus en gezellig. En erg romantisch! Meer iets voor met je partner dus, terwijl Gent, Antwerpen en Leuven weer toffer zijn voor een stedentrip met vrienden. Vanuit Brugge kun je trouwens ook makkelijk een uitstapje maken naar de Belgische Kust (of vice versa)!

Check hier alle Brugge bezienswaardigheden of lees de meer dan 50 Brugge reiservaringen & tips van anderen.

LEES OOK: De 5 leukste plaatsen & stranden aan de Belgische kust

Brugge

Terrasjes op de Grote Markt van Brugge.

Brugge stedentrip boeken – onze tips!

LEES OOK: De 6x beste kindercampings met zwembad in België

Meer lezen:

Tags: , , , , , ,

Opmerkingen? Aanvullingen?

Al onze teksten worden geschreven door échte vakantie-experts, die uitgebreid research doen en hun eigen ervaringen gebruiken. We doen ons best om de informatie op 27vakantiedagen.nl zo volledig, accuraat en actueel mogelijk te houden. Toch kan er een foutje ingeslopen zijn, of kan bepaalde informatie ingehaald zijn door de actualiteit. Mocht je fouten zien, tips en/of aanvullingen hebben: neem contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@27vakantiedagen.nl!

Deel dit artikel:

Gemiddelde beoordeling:
9.4 16129 - reviews totaal

Gerelateerde artikelen

5 reacties

 • avatar
  Hans Gevaert op 11-06-2017
  Gast

  vreemd dat je Brugge een klein stadje noemt want het is nogal wat groter dan Leuven. en heel de Brugse binnenstad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst… Daarenboven is het DE toeristische topper van Vlaanderen.

 • avatar
  Koen Van Robays op 20-08-2017
  Gast

  Zet voor mij ook maar Brugge als eerste….

 • Ja, Brugge is absoluut een ondergewaardeerde Belgische bestemming. Heeft veel te bieden, een karakteristiek en gezellig centrum en prachtige bezienswaardigheden voor jong en oud.

 • avatar
  DE VUYST WALTER op 09-07-2019
  Gast

  Brugge is een prentkaartje , prachtig zonder meer ! Wel erg druk verkeer in de binnenstad en ook de vriendelijkheid en beleefdheid van de restauranthouders laat soms te wensen over . Gent , Brussel , Antwerpen en Leuven zijn niet zo afgeborsteld en daardoor een stuk authentieker en levendiger .

 • avatar
  Lydia op 23-07-2022
  Gast

  Ik ben een geboren Antwerpenaar, vond deze stad altijd zalig om te vertoeven, was ze nooit beu. Helaas is Antwerpen de laatste decennia fel achteruit gegaan, te druk, te vuil, en nog weinig originele charme. Enkel rond de kathedraal en stadhuis vind je nog wat gezelligheid. Er worden teveel mooie oude gebouwen afgebroken en nieuwe blokkendozen bijgebouwd. Er zijn vele winkels, en er is de metro die je van hier naar ginder brengt, dat is het enige voordeel. Ik vind (tot hiertoe) Brugge en Gent, zonder twijfel, de mooiste steden van België. Ik kom er graag.

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)

Elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?

27Vakantiedagen nieuwsbrief