Op vakantie in eigen land? We selecteerden Nederlands’ mooiste plekken en regio’s voor een ultieme Top-10 met leukste vakantiebestemmingen in Nederland. Inclusief verblijftips per bestemming en prachtige foto’s!

1. De Waddeneilanden

De vuurtoren op Texel

De vuurtoren op Texel.

Onze eigen Waddeneilanden: wat zijn ze eigenlijk verbluffend mooi! De brede zandstranden, de wind in de duinen, de prachtige wandel- en fietspaden, de gezellige dorpjes met hun heerlijke terrasje: dit is Nederland vakantieland op zijn best, zéker als het weer meezit. Wat alle eilanden gemeen hebben, zijn de brede zandstranden en de prachtige duingebieden, maar ieder eiland is ook weer uniek op zich. Texel is het grootste Waddeneiland met maar liefst dertig kilometer aan stranden. Pittoresk Vlieland is het ietwat meer chique en alternatieve eilandje dat het verst van de kust gelegen is. Terschelling is, vooral ’s zomers, een echt jongereneiland vol drukte en gezelligheid. Op het heerlijk kneuterige familie-eiland Ameland heb je het schoonste strand en kom je veel te weten over de walvisvaart en het ongerepte Schiermonnikoog is de kleinste gemeente van Nederland met slechts één dorpje, ideaal voor de échte natuurliefhebber en rustzoekers.

Lees hier meer over de verschillen tussen de Waddeneilanden en ontdek welke je moet kiezen.

27Vakantiedeals Nederland
Schiermonnikoog, Nederland

Zonsondergang op Schiermonnikoog.

Vakantie op de Waddeneilanden – 3x verblijf tips

Landal Sluftervallei

Landal Sluftervallei (Texel)

Familiepark met bungalows, stacaravans en safaritenten, omringd door duinen.

Boomhiemke

Boomhiemke (Ameland)

Modern vakantiepark met diverse soorten huisjes en lodges, naast een uitgestrekt natuurgebied.

Landal Schutterbos

Landal Schutterbos (Terschelling)

Knus park met 41 cottages omringd door duinen, bosgebied, dorpjes & stranden.

Vlieland, Waddeneilanden

Dorpsstraat in Vlieland.

Voor meer Waddeneilanden vakanties & accommodaties:


2. De Friese Meren

De haven van Hindelopen, Friesland

De haven van Hindelopen.

In het midden en zuidwesten van de provincie Friesland vind je de ‘Fryske Marren’ oftewel de Friese Meren: een waar walhalla voor de watersporter. Meren als het Tjeukemeer, Slotermeer, Sneekermeer en natuurlijk het nabijgelegen IJsselmeer vormen de droom voor een ieder die graag op een zeil- of plezierboot vertoeft. Leg zeker aan in typische Friese havenplaatsjes als Lemmer, Stavoren, Hindeloopen, Makkum en Woudsend, waar zomers de terrasjes lekker vol zitten en vaarliefhebbers routes en tips uitwisselen onder het genot van een koud biertje. Trouwens, ook het wat grotere Sneek is een echte watersportplaats. Hier wordt ieder jaar in augustus de Sneekweek georganiseerd die samenvalt met het traditionele Skûtsjesilen. Voor wie wat langer van de boot af wil is Gaasterland een must-see. Deze bosrijke streek vol beekjes, besloten akkertjes en zandkliffen is volgens velen het mooiste deel van Friesland. Provinciehoofdstad Leeuwarden is dit jaar culturele hoofdstad van Europa, met tal van evenementen en activiteiten en bezoek hier ook zeker het nieuwe Fries Museum.

Woudsend, Friese Meren

Het watersportdorp Woudsend tussen de Friese Meren.

Vakantie bij de Friese Meren – 3x verblijf tips

RCN de Potten

RCN de Potten

Een watersportparadijs voor jong en oud direct aan het Friese Sneekermeer waar je kunt kamperen of verblijven in luxe waterwoningen.

Landal Waterpark Sneekermeer

Landal Waterpark Sneekermeer

68 vrijstaande waterwoningen met eigen terras aan het water en recreatiestrand aan het Sneekermer.

Hoeve Waterschap

Hoeve Waterschap

Verblijf op een sfeervolle karakteristieke stolpboerderij (met kinderboerderij!) tussen de Friese meren en de Weerribben.

Gaasterland, Friesland

Gaasterland.

Voor meer Friesland vakanties & accommodaties:


3. Zuid-Limburg

Zuid-Limburg

De typische glooiende heuvels van Zuid-Limburg.

Het bourgondische Zuid- Limburg met zijn glooiende heuvels en prachtige vakwerkhoeves vormt een markant stukje Nederland. In dit, bijna on- Nederlands aandoende, landschap vind je de mooiste wandel- en fietsroutes, zoals de Mergellandroute en het einde van het Pieterpad. De Limburgse gezelligheid is overal aanwezig en zeker op de terrasjes van Gulpen, Valkenburg en Maastricht. Hier drink je een zalig Limburgs biertje een eet je een heerlijke punt echte Limburgse vlaai. Zuid-Limburg heeft echter nog veel meer te bieden dan heuvels en gezelligheid, zoals de beroemde mergelgrotten in Valkenburg en het drielandenpunt in Vaals. Juist op zoek naar cultuur, historie en shoppen? Ga dan eens naar Parkstad Limburg, een van de snelst groeiende toeristische bestemmingen van Nederland. Of doe een dagje Maastricht, misschien wel de mooiste stad van Nederland!

Valkenburg, Limburg

Het gezellige centrum van Valkenburg.

Vakantie in Zuid-Limburg – 3x verblijf tips

Bungalowpark Schin op Geul

Bungalowpark Schin op Geul (Walem)

Ruim opgezet vakantiepark op een helling midden in het glooiende heuvellandschap van Zuid-Limburg.

Landal Hoog Vaals

Landal Hoog Vaals (Vaals)

Luxe park met vrijstaande en geschakelde bungalows en o.a. zwembad, kinderanimatie en golfbaan.

Résidence Valkenburg

Résidence Valkenburg (Valkenburg)

Gelegen op een toplocatie in het natuurgebied het Geuldal en op slechts een paar kilometer afstand van het prachtige stadje Valkenburg.

Zuid-Limburg, Nederland

Zuid-Limburg.

Voor meer Zuid-Limburg vakanties & accommodaties:


4. Zeeland

Renesse, Zeeland

Duinen bij Renesse.

“De zoute zee slaakt een diepe zilte zucht. Boven het vlakke land trilt stil de warme lucht…”

De poëtische talenten van BLØF gaan altijd helemaal los als het om hun ‘homeground’ Zeeland gaat. Een unieke, soms nog wat onderschatte provincie die zijn naam eer aandoet, want het is het land dat letterlijk in de zee ligt. Waar je ook bent in Zeeland, binnen een kwartier sta je aan die ‘zoute zee’. Zeeland is bij uitstek geschikt voor watersporten, maar ook perfect voor lange dagen aan uitgestrekte zandstranden of wandeltochten in de natuur. Het is ook de provincie van de polders en de lange dijken, waar je heerlijke fietstochten kunt maken. Een bezoek aan het oerhollandse Deltapark Neeltje Jans mag natuurlijk niet ontbreken. Behalve de indrukwekkende Deltawerken bekijken, kun je hier ook naar een waterpretpark of het zeeaquarium bezoeken. Zeeuwse gezelligheid en verse mosselen vind je in historische stadjes als Veere, Middelburg, Domburg en Vlissingen, of het ook bij jongeren iconische vakantiestadje Renesse. Wil je wat meer te weten komen over de scheepvaart? Ga dan naar het Portaal van Vlaanderen in Terneuzen.

Vlissingen, Zeeland

De haven van Vlissingen.

Vakantie in Zeeland – 3x verblijf tips

Roompot Beach Resort

Roompot Beach Resort (Kamperland)

Kindvriendelijk vakantiepark met huizen, chalets én beach bungalows direct aan de Oosterschelde, inclusief subtropisch zwemparadijs.

Landal Resort Haamstede

Landal Resort Haamstede

Autovrij park met rustig familiekarakter en 148 moderne, royale bungalows.

Molecaten Park Hoogduin

Molecaten Park Hoogduin (Brunssum)

Fantastisch gelegen achter een hoge duin bij het strand van Cadzand, met kampeercabins, chalets met veranda én strandhuisjes.

Stormvloedkering Oosterschelde, Zeeland

De stormvloedkering Oosterschelde vlakbij Neeltje Jans.

Voor meer Zeeland vakanties & accommodaties:


5. De Veluwe

Hoge Veluwe, Nederland

Zonsopkomst in de Hoge Veluwe.

De Veluwe vormt een van de grootste, mooiste en ook veelzijdigste natuurgebieden van Nederland, met een uitgebreide flora en fauna. Je kunt fietsen en wandelen door het prachtige bos- en heidelandschap dat ooit gevormd is door stuwwallen uit de ijstijd. En wat dacht je van de vele ruiterpaden en de mountainbikeroutes? In de vlakbij elkaar gelegen nationale parken Hoge Veluwe en Veluwezoom spot je edelherten, wilde zwijnen, vossen, reeën en de zeldzame boommarter. Als je wilt, kun je ook lekker (kite)surfen of zeilen op het Veluwemeer. Kneuterige Veluwedorpjes als Ermelo, Garderen, Hoenderloo, Beekbergen en Putten zijn ideaal voor een onderbreking van een fietstocht om even te winkelen of op een terrasje te zitten. En de Veluwe biedt ook volop Hollandse cultuur. Bezoek sowieso het bijzondere Kröller-Müller Museum of Paleis Het Loo en niet te vergeten de historische Hanzesteden Harderwijk, Elburg en Hattem. Tip: met de voordelige Holland Pass kun je alle top musea in eigen land bezoeken, waaronder het Kröller-Müller!

Lees hier meer over de mooiste natuur, leukste dorpjes en gezelligste uitjes op de Veluwe.

Nationaal Park Hoge Veluwe, Nederland

Een edelhert in Nationaal Park Hoge Veluwe.

Vakantie op de Veluwe – 3x verblijf tips

Recreatiepark De Boshoek

Recreatiepark De Boshoek

Vakantiepark voor jong en oud met volop faciliteiten (overdekt zwembad, div. speeltuinen, animatie), omringd door de staatsbossen.

Recreatiepark Beekbergen

Recreatiepark Beekbergen

Dit prachtige recreatiepark met comfortabele vakantiehuizen ligt verscholen in de Gelderse bossen, vlakbij de stad Apeldoorn.

Landal Landgoed ’t Loo

Landal Landgoed ’t Loo

366 vrijstaande bungalows op de Veluwe, bij recreatieplas met aquapark en tokkelbaan, inclusief plaza met meerdere restaurants.

Nationaal Park Veluwezoom, Nederland

Fietsen door Nationaal Park Veluwezoom.

Voor meer Veluwe vakanties & accommodaties:


6. Drenthe

Hunebedden in Havelte, Drenthe

Hunebedden in Havelte.

Eigenlijk is heel Drenthe één groot openluchtmuseum. De hele provincie is bezaaid met unieke hunebedden of ‘dolmens’, grafkamers uit de prehistorie. In het Hunebedcentrum in Borger wordt hier de geschiedenis van verteld. De Drentse natuur is louter geliefd: je kunt vele kilometers fietsen door de Staatsbossen of wandelen langs eeuwenoude karrensporen in de nationale parken Dwingelderveld, het Drents-Friese Wold en de Drentsche Aa. De radiosterrenwacht in Hooghalen is met zijn enorme synthese-telescopen educatief en informatief voor jong en oud. Bezoek er ook het Herinneringscentrum en het voormalige WOII-doorgangskamp Westerbork. Cultuur opsnuiven kun je in het Drents Museum in provinciehoofdstad Assen, waar je ook verrassend goed kunt winkelen en uitgaan. Eveneens vind je hier het standbeeld van de beroemdste inwoner van Drenthe: Bartje. Voor gastvrije Drentse dorpssferen moet je in es- en brinkdorpen als Ruinen, Dwingeloo en Diever zijn. Wildlands Zoo in Emmen behoort tot de mooiste dierentuinen van het land.

Westerbork, Drenthe

Westerbork.

Vakantie in Drenthe – 3x verblijf tips

Familiecamping De Vossenburcht

Familiecamping De Vossenburcht

Prachtig gelegen vakantiepark met diverse typen accommodaties op de grens van Drenthe en Overijssel, tussen de weiden en boerderijen.

Landal Het Land van Bartje

Landal Het Land van Bartje

Zeer geliefd gezinspark met 400 vrijstaande accommodaties en o.a. een overdekt zwembad, ponyranch, waterspeelplaats, Bartje’s Boerderij, enz.

Vakantiepark Het Drentse Wold

Vakantiepark Het Drentse Wold

Bungalows tussen de bossen naast Nationaal Park Drents-Friese Wold, autovrij en met veel privacy.

Drenthe, Nederland

Zonsondergang in Drenthe.

Voor meer Drenthe vakanties & accommodaties:


7. Den Haag & de Zuid-Hollandse kust

Den Haag, Zuid-Holland

Gezelligheid in Den Haag.

Het moet gezegd: Zuid-Holland biedt de ideale combinatie van strand, stad en cultuur. Bij Den Haag en het op fietsafstand gelegen Scheveningen (met zijn iconische pier) komt dit zelfs létterlijk samen. Ook vanuit andere strandplaatsjes als Katwijk, Noordwijk en Kijkduin zijn tripjes naar de Hofstad zo gemaakt. Er hier is veel te bekijken, zoals de Eerste en de Tweede Kamer, paleis Noordeinde, het Vredespaleis en de Panorama Mesdag. De Haagse binnenstad heeft ook veel te bieden op het gebied van shoppen en uitgaan. De praalgraven de Oranjes en andere roemruchte Nederlanders vind je in Delft, tevens de geboortestad van schilder Johannes Vermeer. En als je toch van historische Hollandse steden houdt: bezoek dan zeker ook Leiden! Vooral de historische oude binnenstad met zijn grachten, stadspoorten, bruggen, wevershuisjes en hofjes is het rondstruinen waard. Maargoed, het hoéft het allemaal niet, het kán, in Zuid-Holland. Je kunt ook gewoon lange dagen aan de kust vertoeven met een goed boek!

Scheveningen, Nederland

Scheveningen.

Vakantie aan de Zuid-Hollandse Kust – 3x verblijf tips

Landal Strand Resort Ouddorp Duin

Landal Strand Resort Ouddorp Duin

233 moderne villa’s in een duinlandschap vlakbij het strand op de grens van Zuid-Holland en Zeeland.

Toppark Noordwijkse Duinen

Toppark Noordwijkse Duinen

Appartementen, stacaravans en kampeerplaatsen op één duinenrij verwijderd van het uitgestrekte Noordzeestrand bij Noordwijk.

Vakantiepark Kijkduin

Vakantiepark Kijkduin

Bruisend familiepark aan zee direct achter de duinen, in uitgestrekt fiets- en wandelgebied.

Katwijk, Zuid-Holland

Strandhuisjes in Katwijk.

Voor meer Zuid-Holland vakanties & accommodaties:


8. Zaanstreek & de Noord-Hollandse kust

Zaanse Schans, Nederland

De Zaanse Schans.

Als je zegt Zaanstreek dan zeg je Nederland, want Hollandser kan het bijna niet. De wereldberoemde Zaanse Schans is Nederland in het klein: hier staan verschillende idyllische molens rond water en uitgestrekte weilanden en worden klompen en kaas gemaakt. Je kunt er prachtige vaar- of fietstochten maken. Het mooie is ook hier: de kust is altijd dichtbij. Op korte rij-afstand liggen strandplaatsjes als het familievriendelijke Egmond, het sjiekere Bloemendaal en het kunstenaarsdorp Bergen. In het maritieme Den Helder kom je te weten hoe kustverdediging van ons land eruit zag en ziet. Voormalige Zuiderzeeplaatsjes als Enkhuizen en EdamVolendam zijn ook zeer kenmerkend voor Noord-Holland en typisch Nederlands: ideale plekken om toerist in eigen land te spelen (doe de fotograferende Japanners de groeten!). Alkmaar en zijn mooie historische centrum zijn leuk om de kaasmarkten bezoeken, waar nog volgens eeuwenoude traditie kaas verhandeld wordt. Tip tot slot: ook leuk voor een strand-stad-vakantie in Noord-Holland: de combi ZandvoortHaarlemAmsterdam!

Egmond aan Zee, Noord-Holland

Vuurtoren bij Egmond aan Zee.

Vakantie in de Zaanstreek / Noord-Holland – 3x verblijf tips

Kustpark Egmond aan Zee

Kustpark Egmond aan Zee

Rustig familiepark met openluchtzwembad in de duinen vlakbij het strand van Egmond.

Landal Strandhuisjes Julianadorp

Landal Strandhuisjes Julianadorp

90 unieke strandhuisjes pál op het strand van Julianadorp, wakker worden met het geruis van de golven.

Droompark Spaarnwoude

Droompark Spaarnwoude

De sfeervolle chalets en ruime vakantiehuizen van dit droompark grenzen aan natuurgebied Spaarnwoude.

Volendam, Noord-Holland

Volendam.

Voor meer Noord-Holland vakanties & accommodaties:


9. De Achterhoek

Achterhoek, Nederland

Typisch Achterhoeks landschap nabij Winterswijk.

Ach, de Achterhoek. Eindeloze weilanden. Boerderijen-old-skool. ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. De Zwarte Cross. Maar de Achterhoek is ook het land van middeleeuwse kastelen en klassieke Hanzesteden. Over het hele glooiende coulissenlandschap verspreid, vind je prachtige kastelen, buitenplaatsen en landgoederen van de oude Gelderse adel, zoals Kasteel Vorden, Landgoed Hackfort en het bijzondere Museum MORE. Sommige van de kastelen worden nog steeds bewoond. Via de vele mooie fiets- en wandelroutes die de Achterhoek rijk is, kun je ze allemaal bewonderen. De Hanzesteden Doesburg en Zutphen, beide gelegen aan de IJssel, ademen nog steeds de sfeer uit van vijf eeuwen terug. Hier vind je monumentale panden, musea en leuke winkeltjes. Winkelen en uitgaan doe je in de ‘Achterhoek-hoofdstad’ Doetinchem of het leuke Winterswijk, met zijn gezellige markt rond de kerk. Hier is de voertaal soms nog eerder Duits dan Nederlands!

Kasteel Vorden, Achterhoek

Kasteel Vorden.

Vakantie in de Achterhoek – 3x verblijf tips

De Twee Bruggen

De Twee Bruggen

5 sterren vakantiepark & camping in de natuur bij Winterswijk met chalets, bungalows en lodgetenten.

Résidence Lichtenvoorde

Résidence Lichtenvoorde

De kampeerplaatsen en moderne vakantiehuisjes van Résidence Lichtenvoorde liggen midden in de Achterhoek, nabij de Duitse grens en het pittoreske dorpje Lichtenvoorde.

Hoeve Draafsel

Hoeve Draafsel

Actieve melkveehouderij met diverse Boerenbed-tenten aan het water, vlakbij Lochem.

Zutphen, Achterhoek

Het middeleeuwse centrum van Zutphen.

Voor meer Achterhoek vakanties & accommodaties:


10. Twente & de Sallandse Heuvelrug

Sallandse Heuvelrug, Twente

Rivier de Regge & het Reggedal vlakbij de Sallandse Heuvelrug.

Nóg zo’n oerhollandse plattelandsregio waar het leven goed is en de landschappen mooi: Twente, in Overijssel. Een regio die steeds populairder wordt als vakantiebestemming, zeker ook bij veel westerlingen. Twente heeft landschappelijk veel te bieden: landbouwgronden, kronkelende weggetjes, smalle beekjes, heidegebieden, oude bomen. Vooral rond de pittoreske plaatsjes Ootmarsum (tip!), Denekamp, Nijverdal en Markelo is de natuur fraai, met onder meer de natuurgebieden Ottershagen, de Mosbeek, het Vassergrafveld (met volop archeologische monumenten) en Natuurgebied Springendal, dat als bijnaam ‘de tuin van Nederland’ heeft. Leuk zijn ook de oude historische stadjes Delden, Borne en Diepenheim. Vlakbij Twente ligt het geliefde Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Je kunt dit gebied doorkruisen via prachtige wandel- fietsroutes langs en door eeuwenoude zandverstuivingen, uitgestrekte heidevelden en diepe bossen. Kenmerkend voor het gebied zijn de heuvels, zoals: de Haarlerberg, de Holterberg, Noetselerberg, de Koningsbelten en de Hellendoornse Berg. Omliggende plaatsen als Rijssen, Holten en Hellendoorn zijn uitstekende vertrekpunten voor veel fiets- en wandeltochten.

Rivier de Dinkel in Twente

Zonsopkomst aan rivier de Dinkel in Twente.

Vakantie in Twente & Salland – 3x verblijf tips

Landal Twenhaarsveld

Landal Twenhaarsveld

278 vrijstaande bungalows met zwembad en speelkasteel te midden van bos, heide en heuvels aan de voet van De Holterberg.

Recreatiepark De Tolplas

Recreatiepark De Tolplas

Ruim opgezet vakantiepark in het Twentse groen rond een vis- en recreatiemeer.

Het Wesselink

Het Wesselink

‘Glamping’ in luxe tenten op een boerderij met vrij uitzicht over de weilanden vlakbij de Sallandse Heuvelrug.

Twente, Nederland

Landweggetje in Twente.

Voor meer Twente / Salland vakanties & accommodaties:


Meer lezen


Bewaar dit artikel op Pinterest


 , , , , , , , , , , , ,

5 reacties

 • Roy Gast
  Geplaatst op 1 Januari 2019, 13:28

  Mooie opsomming, maar de conclusie is dus eigenlijk dat je Groningen en Brabant links kan laten liggen ;)? Maar zonder gekheid, leuk lijstje met voor mij als 3 toppers toch echt de wadden eilanden (Vlieland en Ameland in het bijzonder), Zuid Limburg maar ook de Veluwe.

 • Rrrr.. Gast
  Geplaatst op 11 Januari 2019, 6:31

  Vergeet ook niet de Oostvaardersplassen!

 • Ferdi Gast
  Geplaatst op 22 Mei 2019, 11:45

  En vergeet de betuwe niet !

 • Kimmmy Gast
  Geplaatst op 26 Juni 2019, 13:44

  Wat een leuke lijst!
  meestal zie ik allemaal van die standaard rotzooi als amsterdam. rotterdam. utrecht. etc
  terwijl er veel meer moois te vinden is buiten de grote stedem
  top lijst!

 • Geplaatst op 12 Februari 2020, 12:26

  Mooie lijst! Vergeet ook vooral de Utrechtse Heuvelrug langs Rhenen niet. Na de Veluwe het grootste bosgebied van Nederland. Kijk op http://www.visitrhenen.com voor meer informatie.

Reageren

*Verplicht
*Verplicht
(optioneel)