Rusland essentials

Beste reistijd: Maart t/m oktober
Visum nodig? Ja, vooraf aanvragen via Visum Rusland
Minimum vliegduur: 3 uur
Richtprijs retourticket: €300
Lokaal prijsniveau:
Inentingen: Aanbevolen: DTP, hepatitis A evt. buiktyfus, gele koorts, hepatitis B, rabiës, tekenencefalitis, tuberculose.


Deel jouw reiservaring!

Reizen naar Rusland

Met zijn oppervlakte van 17.098.242 km² is Rusland het grootste land ter wereld, bijna tweemaal zo groot als het daaropvolgende land, Canada. Rusland heeft te kampen met hardnekkige vooroordelen: dat de Russen nors en asociaal zijn, vrijwel alle mannen alcoholist en dat de maatschappij geregeerd wordt door corrupte, communistische en intolerante leiders. Hoewel niet compleet onwaar, heeft Rusland ook een geheel andere kant: een met uiterst gastvrije en warme bewoners, een enorm rijke historie en boeiende, desolate steden en natuur.

Lees meer >

Hoogtepunten & mooiste plekken in Rusland

Kijk je ogen uit in Moskou

Het centrum van Moskou is het protserige Rusland. De luxe warenhuizen, dure auto’s en plastische chirurgie vliegen je om de oren. Het is fascinerend, maar voelt soms ook foút. Moskou stikt ook van de trendy bars, hippe restaurants en louche nachtclubs. Absolute highlights qua architectuur en historie zijn het Rode Plein en het Kremlin. Ga ook kijken bij Lenin’s mausoleum en vergaap je aan de luxe van het Goem-warenhuis. Een ritje met de metro is een aanrader, want in Moskou vind je een van de mooiste metrostations ter wereld.

Kunst & Cultuur in Sint Petersburg

Zijn flamboyante geschiedenis vol tsaren, paleizen en revoluties maakt St. Petersburg tot een grootse stad vol pracht en praal. Het Winterpaleis, de Hermitage, de weidse grachten en stijlvolle bruggen: de stad overdondert in al zijn aangezichten. Moskou mag dan de politieke en economische hoofdstad zijn, St. Petersburg is het culturele hart van Rusland. Overal vind je musea, theaters en nachtclubs. St. Petersburg was – en is nog steeds – Ruslands ‘venster op het westen’. Het is Ruslands meest ‘Europese’ stad ook, met uiteraard ook grote vleugen Oostblok. Grote modemerken en hippe bars en clubs voelen zich thuis in de monumentale panden om de hoek van het Mariinsky theater. Maak ook een excursie naar het ’Russische Versailles’, het voormalige buitenverblijf Peterhof. Doe net als de Russen je inkopen op de Nevsky Prospect en drink koffie in het oude stamcafé van Poesjkin.

Een must: Transsiberië Express

De Moeder Aller Treinreizen is in Rusland. De Transsiberië Express is een van de spannendste treinavonturen ter wereld. Dwars door het hart van Siberië leg je in minimaal 7 dagen bijna 10.000 kilometer af over het legendarische spoor, waar tsaren, handelaars en wereldreizigers je voorgingen. Van Moskou reis je naar het échte eindpunt Vladivostok, 7 tijdzones verder, het meest oostelijke puntje van Rusland.

De route:

Je vertrekt via de Siberische Taiga naar de Tataarse hoofdstad Kazan, vervolgens naar Yekaterinburg om halverwege het Baikalmeer te bereiken. Irkoetsk is een populaire stop. Wie een nog onbekende stad wil bezoeken, kiest voor Khabarovsk. Ben je aan het einde van deze treinreis nog niet uitgereisd? Je kunt ook nog de oversteek maken naar Zuid-Korea of Japan, of eerder afbreken richting Monolië en/of China.

< Lees minder

20 Rusland reiservaringen en tips

Gemiddelde beoordeling

6,8

Op basis van 20 ervaringen

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 8,5

  • Gastvrijheid: 7,0

  • Natuur: 7,3

  • Stranden: 4,7

  • Eten: 6,7

De beoordelingen zijn afkomstig van onze bezoekers en gebasseerd op hun reisverhalen over Rusland.

Deel jouw reiservaring

Sorteer reiservaringen op: Datum | Reisperiode | Beoordeling | Best gewaardeerd

Filter op reisvorm

  • 6,5

    43 landen bezocht
    39 reviews
    13 waarderingen

    “Groot Rusland”

    Geplaatst 06-05-2019 • gereisd september 2018 • 2 weken lang • met partner • zelfstandig

    Ik heb Rusland gezien als een onderdeel van de Transmongolië Express. Wat een immens groot land is het. Eerlijk gezegd had ik niet veel verwachtingen van het land, maar het verraste mij toch enorm. Vooral Moskou vond ik erg mooi. Een groot gedeelte van het land heb ik gezien vanuit de trein en dat was niet altijd even indrukwekkend. Dus mijn advies zou zijn om wel wat grotere plekken echt te gaan bezoeken. Het eten vond ik wel enorm tegenvallen. Ik ben vegetarisch en dat kennen ze eigenlijk niet goed. Ook spreken ze niet echt goed Engels, maar de meeste mensen doen daar wel hun best voor.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Rusland:

    Moskou • Sint Petersburg • Baikal meer

    Mijn Rusland beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 6
    • Natuur: 7
    • Eten: 5
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 6,5

    28 landen bezocht
    52 reviews
    15 waarderingen

    “Ga het binnenland in!”

    Geplaatst 16-04-2019 • gereisd november 2016 • 3 weken lang • alleen • zelfstandig

    Rusland is groots. Het contrast tussen Moskou en St. Petersburg is geweldig. Waar Moskou zichtbaar organisch zo is gegroeid, met moderne gebouwen afgewisseld met Stalinistische puisten en prachtige oude kerken en pleinen, is St. Petersburg gepland als een op Europa gerichte hoofdstad, met rechte straten en gebouwen. Verder zou ik willen aanraden om de trein het binnenland in te nemen, bijvoorbeeld naar Jekaterinenburg of het Baikalmeer, wat in de winter compleet dichtvriest. Hier kun je ook sledehonden rijden en een tocht maken op een sneeuwscooter. De mensen zijn wellicht niet altijd even hartelijk, maar ook niet onvriendelijk. Met Engels kom je in het binnenland meestal niet heel erg ver, maar dat is ook onderdeel van het avontuur.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Rusland:

    Baikal meer • Jekaterinaburg • Moskou

    Mijn Rusland beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 5
    • Natuur: 7
    • Eten: 6
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,0

    20 landen bezocht
    26 reviews
    3 waarderingen

    “Winterse ervaring”

    Geplaatst 15-04-2019 • gereisd januari 2016 • 1 week lang • met partner • zelfstandig

    In januari, tijdens de viering van het Orthodoxe kerstfeest, bezochten wij Rusland. Hoewel het eigenlijk te koud was om buiten te zijn hebben we een erg leuke week gehad. Juist de intense kou maakte dat we in deze vakantie het gevoel hadden kennis te maken met 'het echte Rusland'. We hebben Moskou en St. Petersburg in 8 dagen gecombineerd en de nachttrein tussen deze bestemmingen was op zich al een avontuur.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Rusland:

    Moskou • St. Petersburg

    Mijn Rusland beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 7
    • Natuur: 6
    • Eten: 7
    • Stranden: N.v.t.

    • 0 landen bezocht
      0 reviews
      0 waarderingen
      Geplaatst op 10 augustus 2019 10:52

      Hallo Robbin, Herinner je je toevallig nog op welke site je je plaats op de nachttrein gereserveerd hebt?

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,3

    34 landen bezocht
    74 reviews
    10 waarderingen

    “Mooie steden”

    Geplaatst 12-04-2019 • gereisd december 2018 • 1 week lang • met partner • zelfstandig

    Wij hebben Rusland bezocht in de winter, in december. We hebben een bezoek gebracht aan St Petersburg, Moskou en Moermansk. Moermansk ligt helemaal in het Noorden en er is een grote kans op het Noorderlicht. Een binnenlandse vlucht kost niks om deze steden te combineren. Wij vonden het een bijzondere ervaring. De mensen spreken er weinig Engels en het kan soms best een uitdaging zijn om de weg te vragen, een taxi te bestellen of het juiste gerecht te ontvangen in een restaurant. De bezienswaardigheden in Moskou en St Petersburg zijn enorm de moeite waard. Vergeet niet een visum aan te vragen!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Rusland:

    Moskou • sint petersburg • moermansk

    Mijn Rusland beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 10
    • Gastvrijheid: 6
    • Natuur: 7
    • Eten: 6
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,8

    28 landen bezocht
    26 reviews
    8 waarderingen

    “Rusland doorkruisen met de Transmongolie express.”

    Geplaatst 07-04-2019 • gereisd augustus 2018 • 1 week lang • met vrienden • zelfstandig

    Samen met een vriendin Rusland gezien vanuit de trein. De transmongolie express was echt een bucketlist dingetje en dus gingen we op pad. Je ziet Rusland op een bijzondere manier en leert de mensen ook op een bijzondere manier kennen. Vanuit de trein veel bomen om te zien. Maar uiteindelijk ook een fantastisch Baikalmeer! Op langere stops kun je makkelijk even de benen strekken. Heb je wat meer tijd dan is het denk ik wel een aanrader om een aantal steden echt even aan te doen en een nachtje te overbruggen. Wij hadden wat kort de tijd en zaten voor langere tijd achtereen in de trein, maar viel ons ook niks tegen uiteindelijk, je mindset was erop ingesteld. De Russen die we in de trein ontmoetten waren echt super aardig, ze willen van alles met je delen qua eten en drinken, proberen te communiceren door gewoon Russisch te blijven spreken en dit aan te vullen met handgebaren. In de trein is een restauratiewagen aanwezig waar je redelijk iets kan eten.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Rusland:

    Baikal meer

    Mijn Rusland beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 10
    • Eten: 6
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 6,8

    18 landen bezocht
    13 reviews
    5 waarderingen

    “Mooier dan verwacht”

    Geplaatst 28-11-2017 • gereisd september 2016 • 1 week lang • met partner • zelfstandig

    Ik ben gedurende 6 dagen samen met mijn vriend in Rusland geweest. 2 dagen in Moskou en 4 dagen in Sint-Petersburg. Van Moskou was ik zwaar onder de indruk. Dit is een magische stad, met enorme gebouwen die tijdens de avond mooi verlicht zijn. Ik heb me hier ook nooit onveilig gevoeld. Ik ga ooit zeker terug om het Rode Plein en het Kremlin in de sneeuw te kunnen zien. We zijn dan met de nachttrein naar Sint-Petersburg gereisd. Deze nachttrein was ook een leuke ervaring, en raad ik ook aan. Sint-Petersburg is een vrij Westerse stad, met natuurlijk het Hermitage-museum als hoogtepunt van onze reis. Dit is een prachtig museum vol met gouden balzalen, schilderijen en beelden. Zeer indrukwekkend om te zien. We zijn hier ook naar cabaret-show geweest, gecombineerd met een heerlijk diner.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Rusland:

    Hermitage • Rode Plein • Kremlin

    Mijn Rusland beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 6
    • Natuur: 5
    • Eten: 8
    • Stranden: N.v.t.

    • 0 landen bezocht
      0 reviews
      0 waarderingen
      Geplaatst op 10 augustus 2019 10:50

      Hallo Mandy, Herinner je je toevallig nog op welke site je een plaats op de nachttrein gereserveerd hebt?


    • 0 landen bezocht
      0 reviews
      0 waarderingen
      Geplaatst op 10 augustus 2019 10:50

      Hallo Mandy, Herinner je je toevallig nog op welke site je een plaats op de nachttrein gereserveerd hebt?

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 9,8

    1 review
    0 waarderingen

    “Ge-wel-dig! ”

    Geplaatst 24-11-2017 • gereisd juni 2012 • langer dan een maand • met partner • zelfstandig

    Rusland was mijn meest mooie ervaring ever! We hebben nu het westen tot halverwege gezien en dit was in 2012 maar nu willen graag naar Vladivostok in 2018.
    Onze Russische vrienden hebben veel van het Russische leven laten zien. Wat een prachtig volk. Wat een samenhorigheid. Ijshockey is in dit gezin een ding wat dagelijks op de agenda staat. Ze reizen daar uren voor om wedstrijden tegen andere partijen te spelen. Heel bijzonder. Sauna: mijn man ging met de mannen naar de sauna. Wat een ervaring. Hij werd met takken geslagen om zijn bloedsomloop te doen laten stromen. Ik was samen met de vrouw des huises en 4 kinderen heerlijk aan het koken. Het duurden uren voor we weer aan tafel zaten. Maar iedereen was diep gelukkig! wat een fijn gevoel. Rusland zit voor altijd in mijn hart!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Rusland:

    Kazan • Moscow • Jekaterinaburg

    Mijn Rusland beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 10
    • Eten: 10
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,0

    50 landen bezocht
    26 reviews
    28 waarderingen

    “Verrassend Rusland ”

    Geplaatst 24-11-2017 • gereisd november 2017 • 3 weken lang • met vrienden • zelfstandig

    Rusland is immens groot en het is een top ervaring om het land te verkennen met de transsiberia trein! Hierdoor ervaar je het echte Rusland en heb je zelf de mogelijkheid om te beslissen waar je stops maakt. Cultuur en mooie bezienswaardigheden zijn vooral te vinden in St. Petersburg (Hermitage) en Moskou, maar ook kleinere plaatsjes zoals de gulag kampen in perm en ganina yama in yekaterinburg. Qua natuur heeft het land veel te bieden en je hebt al mooie uitzichten vanuit de trein, maar te voet door stolbi National Park of Lake Baikal zijn echte highlights! Het land is makkelijk te bereizen met de trein en deze is goed zelf te boeken. De taal is geen touw aan vast te knopen en mensen spreken weinig Engels, maar zijn zeer gastvrij en willen je altijd wel helpen! Met handen en voeten kan je ook prima comminiceren! Het prijsniveau ligt over het algemeen lager dan in Nederland.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Rusland:

    Stolby National Park • Baikal meer • sint petersburg

    Mijn Rusland beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 9
    • Eten: 7
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,8

    26 landen bezocht
    28 reviews
    5 waarderingen

    “Rusland hartje winter: combi citytrip Moskou & Sint-Petersburg”

    Geplaatst 19-11-2017 • gereisd januari 2016 • 1 week lang • met partner • zelfstandig

    Rusland in de winter is een waar winterwonderland. Met temperaturen tot wel -30 graden celcius geeft het je vakantie een hele speciale sfeer. Mensen in gigantische bontjassen die in de rij staan voor de zoetigheden van de plaatselijke bakker en mensen die met kinderwagen en al hun dagelijkse rondje lopen over de dichtgevroren 'Neva' achter het Hermitage. In begin januari vieren de russen Orthodox kerstmis en zijn de steden over-the-top versierd. Moskou en Sint-Petersburg zijn goed te combineren: wij zijn op Moskou gevlogen en zijn met de comfortabele nachttrein naar Sint-Petersburg gegaan om vanaf daar weer terug te vliegen. Waar Moskou als hartje Rusland aanvoelt (metroborden met enkel cyrillisch schrift) voelt Sint-Petersburg iets westelijker aan.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Rusland:

    Rode Plein • Kremlin • Hermitage

    Mijn Rusland beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 7
    • Eten: 8
    • Stranden: N.v.t.

    • 0 landen bezocht
      0 reviews
      0 waarderingen
      Geplaatst op 10 augustus 2019 10:54

      Hallo M., Herinner je je toevallig nog op welke site je je plaats op de nachttrein gereserveerd hebt?

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 6,8

    18 landen bezocht
    26 reviews
    10 waarderingen

    “Van Moskou naar Beijing”

    Geplaatst 13-11-2017 • gereisd november 2016 • 2 weken lang • alleen • zelfstandig

    Ik ben in November naar Moskou gereisd om daar vervolgens op de trein richting Mongolië te stappen. Tussendoor ben ik nou uitgestapt in Tabolsk,Irkoetsk en Lystvianka.

    Iets wat me meteen opviel aan Rusland is dat de Russen over het algemeen iets minder vriendelijk zijn dan andere landen waar ik geweest ben. Als je iemand om de weg vraagt helpen ze je wel maar meer omdat het moet dan omdat ze het willen. Via via had ik een een Russische jongen leren kennen die mij op het vliegveld kwam ophalen en die mij de volgende dag zou rondleiden in Moskou. Heel lief maar van het rondleiden is weinig gekomen, het was meer een zakelijke bespreking waarbij hij op een kaart aangaf waar ik allemaal naar toe kon gaan.

    Over het algemeen vind in aan het eten in Rusland ook weinig aan. Het eet, het is niet vies maar ook zeker niks bijzonders. Het komt een beetje overeen met onze aardappels vlees en groentes.

    Daartegen over zijn de architectuur en natuur wel de moeite waard om te bezoeken. Moskou heeft schitterende architectuur in verschillende maten en kleuren, daar is absoluut niks saais aan.

    Mij was verteld dat ik naar Tobolsk moest gaan, en stad op ongeveer 2 dagen met de trein van Moskou vandaan. Hier zouden ze ook geweldige architectuur hebben. Het Kremlin was wel leuk maar niks bijzonders, de rest van de stad was zomaar saai en grijs. Daarbij was ik voor mijn gevoel ook nog de enige toerist in heel de stad. Tobolsk kun je dus prima overslaan tijdens je reis door Rusland.

    Iets wat je zeker niet mag overslaan is Lystvianka een klein dorpje midden in Siberië aan het Baikal meer. Om hier te komen reis je met de trein naar Irkoetsk. Blijf een middagje in Irkoetsk en ga vervolgens de volgende ochtend met de bus naar Lystvianka. In de winter is dit een uitgestorven dorpje met heel veel activiteiten. Toen ik er was waren er nog zeker 6 andere toeristen in dit dorpje te vinden, waarvan dan weer wel 5 Nederlanders. (we zijn ook overal te vinden). Wil je in de zomer naar Lystvianka dan is schijnbaar dit rustige dorpje omgetoverd tot toeristische attractie en moet je je accommodatie ver van te voren al geboekt hebben. Ik ben hier 4 dagen geweest maar had best nog wel een paar dagen langer willen blijven. Als je hier bent ga dan naar de Russische banya (een sauna) en neem vervolgens een duik in het koude water van het Baikal meer. Ga met de kabelbaan naar het uitzichtpunt en geniet van een overweldigend uitzicht. (Je kan hier zelfs nog skieën of snowboarden), huur een sneeuwscooter en ga daarmee de omgeving verkennen of verken de omgeving met een hondenslee. Ook kun je hier door de bergen een hike maken naar het volgend gelegen dorpje. Het is ongeveer 25 km lopen, dit is tevens de enige weg over land om hier te komen. In de zomer gaan er boten terug naar Lystvianka maar in de winter zul je ook tevoet terug moeten komen. Neem hier dan ook 3 dagen de tijd voor. Een rustdag tussen door is wel aan te raden. 25 km klinkt wel te doen maar de combinatie van bergen en sneeuw maakt dat het een stuk zwaarder is.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Rusland:

    Lystvianka • Baikal meer • Moskou

    Mijn Rusland beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
    • Gastvrijheid: 6
    • Natuur: 8
    • Eten: 6
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren


Deel jouw Rusland reiservaring!

Ben jij onlangs in Rusland geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

Deel jouw reiservaring

Rusland reisaanbieders

Goedkope vliegtickets Rusland

Vergelijk hotelprijzen Rusland