Reiservaringen Rusland, reisverhalen & tips over reizen in Rusland

Rusland essentials

Beste reistijd: Maart t/m oktober
Visum nodig? Ja, vooraf aanvragen.
Minimum vliegduur: 3 uur
Richtprijs retourticket: €300
Lokaal prijsniveau:
Inentingen: Aanbevolen: DTP, hepatitis A evt. buiktyfus, gele koorts, hepatitis B, rabiës, tekenencefalitis, tuberculose. Meer info of een afspraak maken kan hier.


Deel jouw reiservaring!

Reizen naar Rusland

Met zijn oppervlakte van 17.098.242 km² is Rusland het grootste land ter wereld, bijna tweemaal zo groot als het daaropvolgende land, Canada. Rusland heeft te kampen met hardnekkige vooroordelen: dat de Russen nors en asociaal zijn, vrijwel alle mannen alcoholist en dat de maatschappij geregeerd wordt door corrupte, communistische en intolerante leiders. Hoewel niet compleet onwaar, heeft Rusland ook een geheel andere kant: een met uiterst gastvrije en warme bewoners, een enorm rijke historie en boeiende, desolate steden en natuur.

Lees meer >

Hoogtepunten & mooiste plekken in Rusland

Kijk je ogen uit in Moskou

Het centrum van Moskou is het protserige Rusland. De luxe warenhuizen, dure auto’s en plastische chirurgie vliegen je om de oren. Het is fascinerend, maar voelt soms ook foút. Moskou stikt ook van de trendy bars, hippe restaurants en louche nachtclubs. Absolute highlights qua architectuur en historie zijn het Rode Plein en het Kremlin. Ga ook kijken bij Lenin’s mausoleum en vergaap je aan de luxe van het Goem-warenhuis. Een ritje met de metro is een aanrader, want in Moskou vind je een van de mooiste metrostations ter wereld.

Kunst & Cultuur in Sint Petersburg

Zijn flamboyante geschiedenis vol tsaren, paleizen en revoluties maakt St. Petersburg tot een grootse stad vol pracht en praal. Het Winterpaleis, de Hermitage, de weidse grachten en stijlvolle bruggen: de stad overdondert in al zijn aangezichten. Moskou mag dan de politieke en economische hoofdstad zijn, St. Petersburg is het culturele hart van Rusland. Overal vind je musea, theaters en nachtclubs. St. Petersburg was – en is nog steeds – Ruslands ‘venster op het westen’. Het is Ruslands meest ‘Europese’ stad ook, met uiteraard ook grote vleugen Oostblok. Grote modemerken en hippe bars en clubs voelen zich thuis in de monumentale panden om de hoek van het Mariinsky theater. Maak ook een excursie naar het ’Russische Versailles’, het voormalige buitenverblijf Peterhof. Doe net als de Russen je inkopen op de Nevsky Prospect en drink koffie in het oude stamcafé van Poesjkin.

Een must: Transsiberië Express

De Moeder Aller Treinreizen is in Rusland. De Transsiberië Express is een van de spannendste treinavonturen ter wereld. Dwars door het hart van Siberië leg je in minimaal 7 dagen bijna 10.000 kilometer af over het legendarische spoor, waar tsaren, handelaars en wereldreizigers je voorgingen. Van Moskou reis je naar het échte eindpunt Vladivostok, 7 tijdzones verder, het meest oostelijke puntje van Rusland.

De route:

Je vertrekt via de Siberische Taiga naar de Tataarse hoofdstad Kazan, vervolgens naar Yekaterinburg om halverwege het Baikalmeer te bereiken. Irkoetsk is een populaire stop. Wie een nog onbekende stad wil bezoeken, kiest voor Khabarovsk. Ben je aan het einde van deze treinreis nog niet uitgereisd? Je kunt ook nog de oversteek maken naar Zuid-Korea of Japan, of eerder afbreken richting Monolië en/of China.

< Lees minder

15 Rusland reiservaringen en tips

Gemiddelde beoordeling

6,9

Op basis van 15 ervaringen

  • Cultuur & bezienswaardigheden: 8,6

  • Gastvrijheid: 7,2

  • Natuur: 7,2

  • Stranden: 4,7

  • Eten: 6,9

De beoordelingen zijn afkomstig van onze bezoekers en gebasseerd op hun reisverhalen over Rusland.

Deel jouw reiservaring

Sorteer reiservaringen op: Datum | Reisperiode | Beoordeling | Best gewaardeerd

Filter op reisvorm

  • 6,8

    18 landen bezocht
    13 reviews
    1 waardering

    “Mooier dan verwacht”

    Geplaatst 28-11-2017 • gereisd september 2016 • 1 week lang • met partner • zelfstandig

    Ik ben gedurende 6 dagen samen met mijn vriend in Rusland geweest. 2 dagen in Moskou en 4 dagen in Sint-Petersburg. Van Moskou was ik zwaar onder de indruk. Dit is een magische stad, met enorme gebouwen die tijdens de avond mooi verlicht zijn. Ik heb me hier ook nooit onveilig gevoeld. Ik ga ooit zeker terug om het Rode Plein en het Kremlin in de sneeuw te kunnen zien. We zijn dan met de nachttrein naar Sint-Petersburg gereisd. Deze nachttrein was ook een leuke ervaring, en raad ik ook aan. Sint-Petersburg is een vrij Westerse stad, met natuurlijk het Hermitage-museum als hoogtepunt van onze reis. Dit is een prachtig museum vol met gouden balzalen, schilderijen en beelden. Zeer indrukwekkend om te zien. We zijn hier ook naar cabaret-show geweest, gecombineerd met een heerlijk diner.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Rusland:

    Hermitage • Rode Plein • Kremlin

    Mijn Rusland beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 6
    • Natuur: 5
    • Eten: 8
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 9,8

    1 review
    0 waarderingen

    “Ge-wel-dig! ”

    Geplaatst 24-11-2017 • gereisd juni 2012 • langer dan een maand • met partner • zelfstandig

    Rusland was mijn meest mooie ervaring ever! We hebben nu het westen tot halverwege gezien en dit was in 2012 maar nu willen graag naar Vladivostok in 2018.
    Onze Russische vrienden hebben veel van het Russische leven laten zien. Wat een prachtig volk. Wat een samenhorigheid. Ijshockey is in dit gezin een ding wat dagelijks op de agenda staat. Ze reizen daar uren voor om wedstrijden tegen andere partijen te spelen. Heel bijzonder. Sauna: mijn man ging met de mannen naar de sauna. Wat een ervaring. Hij werd met takken geslagen om zijn bloedsomloop te doen laten stromen. Ik was samen met de vrouw des huises en 4 kinderen heerlijk aan het koken. Het duurden uren voor we weer aan tafel zaten. Maar iedereen was diep gelukkig! wat een fijn gevoel. Rusland zit voor altijd in mijn hart!

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Rusland:

    Kazan • Moscow • Jekaterinaburg

    Mijn Rusland beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 10
    • Natuur: 10
    • Eten: 10
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,0

    34 landen bezocht
    26 reviews
    12 waarderingen

    “Verrassend Rusland ”

    Geplaatst 24-11-2017 • gereisd november 2017 • 3 weken lang • met vrienden • zelfstandig

    Rusland is immens groot en het is een top ervaring om het land te verkennen met de transsiberia trein! Hierdoor ervaar je het echte Rusland en heb je zelf de mogelijkheid om te beslissen waar je stops maakt. Cultuur en mooie bezienswaardigheden zijn vooral te vinden in St. Petersburg (Hermitage) en Moskou, maar ook kleinere plaatsjes zoals de gulag kampen in perm en ganina yama in yekaterinburg. Qua natuur heeft het land veel te bieden en je hebt al mooie uitzichten vanuit de trein, maar te voet door stolbi National Park of Lake Baikal zijn echte highlights! Het land is makkelijk te bereizen met de trein en deze is goed zelf te boeken. De taal is geen touw aan vast te knopen en mensen spreken weinig Engels, maar zijn zeer gastvrij en willen je altijd wel helpen! Met handen en voeten kan je ook prima comminiceren! Het prijsniveau ligt over het algemeen lager dan in Nederland.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Rusland:

    Stolby National Park • Baikal meer • sint petersburg

    Mijn Rusland beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 9
    • Eten: 7
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,8

    26 landen bezocht
    28 reviews
    4 waarderingen

    “Rusland hartje winter: combi citytrip Moskou & Sint-Petersburg”

    Geplaatst 19-11-2017 • gereisd januari 2016 • 1 week lang • met partner • zelfstandig

    Rusland in de winter is een waar winterwonderland. Met temperaturen tot wel -30 graden celcius geeft het je vakantie een hele speciale sfeer. Mensen in gigantische bontjassen die in de rij staan voor de zoetigheden van de plaatselijke bakker en mensen die met kinderwagen en al hun dagelijkse rondje lopen over de dichtgevroren 'Neva' achter het Hermitage. In begin januari vieren de russen Orthodox kerstmis en zijn de steden over-the-top versierd. Moskou en Sint-Petersburg zijn goed te combineren: wij zijn op Moskou gevlogen en zijn met de comfortabele nachttrein naar Sint-Petersburg gegaan om vanaf daar weer terug te vliegen. Waar Moskou als hartje Rusland aanvoelt (metroborden met enkel cyrillisch schrift) voelt Sint-Petersburg iets westelijker aan.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Rusland:

    Rode Plein • Kremlin • Hermitage

    Mijn Rusland beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 7
    • Eten: 8
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 6,8

    18 landen bezocht
    26 reviews
    4 waarderingen

    “Van Moskou naar Beijing”

    Geplaatst 13-11-2017 • gereisd november 2016 • 2 weken lang • alleen • zelfstandig

    Ik ben in November naar Moskou gereisd om daar vervolgens op de trein richting Mongolië te stappen. Tussendoor ben ik nou uitgestapt in Tabolsk,Irkoetsk en Lystvianka.

    Iets wat me meteen opviel aan Rusland is dat de Russen over het algemeen iets minder vriendelijk zijn dan andere landen waar ik geweest ben. Als je iemand om de weg vraagt helpen ze je wel maar meer omdat het moet dan omdat ze het willen. Via via had ik een een Russische jongen leren kennen die mij op het vliegveld kwam ophalen en die mij de volgende dag zou rondleiden in Moskou. Heel lief maar van het rondleiden is weinig gekomen, het was meer een zakelijke bespreking waarbij hij op een kaart aangaf waar ik allemaal naar toe kon gaan.

    Over het algemeen vind in aan het eten in Rusland ook weinig aan. Het eet, het is niet vies maar ook zeker niks bijzonders. Het komt een beetje overeen met onze aardappels vlees en groentes.

    Daartegen over zijn de architectuur en natuur wel de moeite waard om te bezoeken. Moskou heeft schitterende architectuur in verschillende maten en kleuren, daar is absoluut niks saais aan.

    Mij was verteld dat ik naar Tobolsk moest gaan, en stad op ongeveer 2 dagen met de trein van Moskou vandaan. Hier zouden ze ook geweldige architectuur hebben. Het Kremlin was wel leuk maar niks bijzonders, de rest van de stad was zomaar saai en grijs. Daarbij was ik voor mijn gevoel ook nog de enige toerist in heel de stad. Tobolsk kun je dus prima overslaan tijdens je reis door Rusland.

    Iets wat je zeker niet mag overslaan is Lystvianka een klein dorpje midden in Siberië aan het Baikal meer. Om hier te komen reis je met de trein naar Irkoetsk. Blijf een middagje in Irkoetsk en ga vervolgens de volgende ochtend met de bus naar Lystvianka. In de winter is dit een uitgestorven dorpje met heel veel activiteiten. Toen ik er was waren er nog zeker 6 andere toeristen in dit dorpje te vinden, waarvan dan weer wel 5 Nederlanders. (we zijn ook overal te vinden). Wil je in de zomer naar Lystvianka dan is schijnbaar dit rustige dorpje omgetoverd tot toeristische attractie en moet je je accommodatie ver van te voren al geboekt hebben. Ik ben hier 4 dagen geweest maar had best nog wel een paar dagen langer willen blijven. Als je hier bent ga dan naar de Russische banya (een sauna) en neem vervolgens een duik in het koude water van het Baikal meer. Ga met de kabelbaan naar het uitzichtpunt en geniet van een overweldigend uitzicht. (Je kan hier zelfs nog skieën of snowboarden), huur een sneeuwscooter en ga daarmee de omgeving verkennen of verken de omgeving met een hondenslee. Ook kun je hier door de bergen een hike maken naar het volgend gelegen dorpje. Het is ongeveer 25 km lopen, dit is tevens de enige weg over land om hier te komen. In de zomer gaan er boten terug naar Lystvianka maar in de winter zul je ook tevoet terug moeten komen. Neem hier dan ook 3 dagen de tijd voor. Een rustdag tussen door is wel aan te raden. 25 km klinkt wel te doen maar de combinatie van bergen en sneeuw maakt dat het een stuk zwaarder is.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Rusland:

    Lystvianka • Baikal meer • Moskou

    Mijn Rusland beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 7
    • Gastvrijheid: 6
    • Natuur: 8
    • Eten: 6
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,6

    24 landen bezocht
    27 reviews
    3 waarderingen

    “Bijzonder Rusland”

    Geplaatst 09-11-2017 • gereisd april 2010 • 1 week lang • met vrienden • zelfstandig

    Ik ben een paar dagen naar Moskou en Sint Petersburg geweest. Beiden zeer mooie steden met een heleboel dingen om te bezichtingen. Moskou vond ik het authentiekst terwijl sint petersburg juist weer een stukje toegankelijker was. Voor mij waren de hoogtepunten: het Rode Plein, het Mausoleum van Lenin, de Hermitage en de vele prachtige kerken en kathedralen. Als je op het Rode Plein staat voel je je toch ineens wel heel klein. Voor een mooi uitzicht op het plein ga je naar de sint basil's kathedraal. Je kunt boven de koepels in waardoor je een mooi uitzicht hebt over het hele plein. De kathedraal zelf is overigens ook meer dan de moeite waard . Trek genoeg tijd uit voor de hermitage. Wij hebben er bijna een hele dag rondgelopen en waren nog altijd niet uitgekeken. De hermitage staat niet alleen vol met mooie kunst. De vertrekken zelf zijn ook een kunstwerk op zich.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Rusland:

    Rode Plein • lenin´s mausoleum • Hermitage

    Mijn Rusland beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 10
    • Gastvrijheid: 7
    • Natuur: 7
    • Eten: 7
    • Stranden: 7

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 8,0

    26 landen bezocht
    27 reviews
    8 waarderingen

    “St. Petersburg”

    Geplaatst 08-11-2017 • gereisd mei 2015 • 1 week lang • alleen • zelfstandig

    In Moskou heb ik alleen, al rennend, het vliegveld gezien. In St. Petersburg heb ik de tijd genomen om de stad te leren kennen. En dit was zeker de moeite waard. Wat een stad! Vooral de architectuur is hier prachtig. De metro is super goedkoop en snel, maar los van het feit dat je hier de op een na diepste metro van de wereld hebt, is het beter om boven de grond te blijven. Prachtige gebouwen en ook de variatie aan auto's is leuk om te zien. Of oude roestige Lada's of de duurste merken die je je kunt indenken.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Rusland:

    St. Petersburg

    Mijn Rusland beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 9
    • Gastvrijheid: 8
    • Natuur: 7
    • Eten: 8
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 6,8

    26 landen bezocht
    32 reviews
    17 waarderingen

    “Dichtbij maar verweg ”

    Geplaatst 30-10-2017 • gereisd november 2015 • 1 week lang • met vrienden • zelfstandig

    Rusland.. een enorm land waar we maar een klein stukje van gezien hebben en dat kleine stukjes heeft zoveel indruk gemaakt.

    De vliegreis naar Moskou duurt maar kort , maar als je uitstapt weet je het. Hier is alles anders.

    Ons hotel was een half uur uit de stad, wat heel leuk is om te doen omdat je veel van het dagelijks leven meekrijgt in de buitenwijken van Moskou. Ga bijvoorbeeld daar de supermarkten in is echt een belevenis. Alles is met de trein makkelijk te bereiken dus elke dag stapte we zo uit op het rode plein, de metro en trein moet je sowieso nemen als je in Moskou bent want de stations zijn werkelijk een bezienswaardigheid op zich.

    Verwacht niet te veel van de Russische keuken of restaurants op zich, je krijgt vaak letterlijk wat je besteld maar dan ook echt letterlijk dus een aardappel is echt een aardappel op je bord, best leuk!

    St Petersburg is goed te combineren met Moskou het is een directe verbinding met de trein en leuk om zo wat te zien van de omgeving. Het is ook bijzonder om de steden rondom Moskou te zien de 'communistische' flats en het soms wat armoedige leven eromheen.

    Een contrast met st Petersburg. Een niet te missen stad in Rusland misschien wel de mooiste in de wereld.
    Het oogt er Europees en op elke straathoek is er wat bijzonders te zien, ga vooral naar de Hermitage! Ook als je niet van kunst houdt echt iets wat je niet mag missen het gebouw is al het bezichtigen waard, de mooiste kunstwerken van grootse Nederlandse schilders hangen gewoon recht voor je, geen glas geen hekjes. Je kunt onmogelijk alles zien maa dat is in heel deze stad zo. Een plek om nog naar terug te komen!

    De mensen in Rusland vind ik enorm leuk het verschil met 'onze cultuur' is toch groot, zo vroegen de Russen ons niet meer dan nodig, geen praatjes over waar we vandaan kwamen gewoon waar wil je heen en niks meer of minder. Toch heeft het volk mij geraakt wij waren in stPetersburg ten tijde van de grote aanslag in Parijs, en de Franse ambassade lag vlak naast ons hotel dus we liepen daar regelmatig langs. De Russen hebben ons erg geraakt met hun medeleven de enorme bloemen zee en het constant teken van respect wat ze op deze plek brachten was ontroerend, zelfs de in ons ogen misschien wat stugge Russen brachten dagelijks een roos en hielden stilte.

    Een bijzonder land wat zo dichtbij is maar qua manieren en cultuur toch zo ver van ons weg lijkt te staan, ik zou iedereen aanraden naar Rusland te gaan en te praten met de mensen vraag ze naar wat je moet bestellen in een restaurant , misschien beland er in ieder geval geen hele aardappel op je bord ;) of eem hele broccoli bovendien is reizen in Rusland goedkoop voor een middenklasse hotel ben je niet veel kwijt en kan je voor een paar honderd euro zo al een volle week gaan

    Wat wel duur is is je visum, dat dien je (ruim) van te voren te regelen omdat het nogal wat lang kan duren

    En plan je een citytrip naar St Petersburg probeer een dag of 2 Moskou erbij te plakken je zult versteld staan van het verschil !

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Rusland:

    Hermitage • Rode Plein • sint petersburg

    Mijn Rusland beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 10
    • Gastvrijheid: 6
    • Natuur: 6
    • Eten: 5
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 7,3

    36 landen bezocht
    26 reviews
    3 waarderingen

    “Sint Petersburg, Moskou, Novgorod, Transsiberië Spoorlijn”

    Geplaatst 28-10-2017 • gereisd november 2016 • 4 weken lang • alleen • zelfstandig

    Twee keer in Rusland geweest. Sint Petersburg en Moskou zijn absoluut fantastische bestemmingen voor stedentrips van een week per stad. Prachtige musea, pleinen en boulevards. Als je de trein neemt tussen de twee, neem dan ook een dag in Veliky Novgorod, met zijn prachtige kremlin en een complex met prachtige kerkjes aan de overkant van de rivier. Hier is ook een mooi klooster buiten de stad en een openluchtmuseum. Ik nam zelf verder de Transmongolië express dwars door het land, met stops in Krasnoyarsk, voor het prachtige Stolby national park, en Irkutsk, om 4 dagen aan het Baikalmeer te verblijven. Vanuit de trein leer je ook dat de Russiche natuur prachtig is. In de winter kun je aan het Baikalmeer sledehonden rijden, sneeuwscooteren, en een duik nemen in het meer na een Russische banya (sauna). De mensen zijn vriendelijk wanneer je ze leert kennen. Ik heb geen enkele negatieve reactie gehad met Russen. Ze zijn niet minder hartelijk dan Nederlanders.

    Mijn mooiste plekken & hoogtepunten in Rusland:

    Stolby National Park • Hermitage • Veliky Novgorod

    Mijn Rusland beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 7
    • Natuur: 8
    • Eten: 6
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren

  • 6,8

    60 landen bezocht
    30 reviews
    10 waarderingen

    “Transiberische expres deel 1 tot Siberie”

    Geplaatst 31-03-2017 • gereisd oktober 2007 • 3 weken lang • met partner • groepsrondreis

    Na wat rondneuzen in brochures van groepsreizen kozen we voor Joker.
    Achteraf spijt het mij echter wel dat ik niet voor een betere organisatie gekozen heb. Meestal verloren we hopen tijd met vaak nutteloze wandelingen en werden bezoeken aan toeristische hoogstandjes afgewimpeld als zijnde overbodig, waarna er vaak een bezoek volgde aan iets wat ik kan omschrijven als tijd opvulling of minderwaardig. ( zie reisorganisaties en reisverslag )
    Algemene beoordeling:
    Prachtige ontspannen reis en tegen alle verwachtingen in zeker niet vervelend, integendeel. Ik ben er echter van overtuigt dat met wat meer initiatief er zeker nog veel meer in deze reis zat. Het enige wat me wel soms stoorde waren de ambtenaren in Rusland. Vaak zagen ze ons bij een bezoek liever gaan dan komen. Zo maakten we verschillende malen mee dat we iets niet konden bezoeken door onwil. VB: Zo was een museum gesloten omdat ze aan het kuisen waren en toen we de volgende dag terugkeerden mochten we niet binnen omdat het regende en de volgende dag was er dan weer niemand voor de tickets. Enige goodwill was er vaak ver te zoeken, gelukkig waren ze niet allemaal zo. 

    Mijn Rusland beoordeling:

    • Cultuur & bezienswaardigheden: 8
    • Gastvrijheid: 6
    • Natuur: 7
    • Eten: 6
    • Stranden: N.v.t.

    Reageren

    Om te reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.

    Annuleren


Deel jouw Rusland reiservaring!

Ben jij onlangs in Rusland geweest? Dan horen wij graag jouw reisverhaal en ervaring!

Deel jouw reiservaring

Rusland reisaanbieders

Goedkope vliegtickets Rusland

Vergelijk hotelprijzen Rusland